Documento

«Πάρτε μέτρα για την προστασία των δημοσιογρά­φων στην Ευρώπη»

Η συμμόρφωση των κρατών της ΕΕ στη σύσταση της Κομισιόν για τα ΜΜΕ κρίνεται πλέον απαραίτητη

- Λαμπρινή Παπαδοπούλ­ου

Εν συντομία

Κανείς δημοσιογρά­φος δεν πρέπει να βλάπτεται επειδή κάνει τη δουλειά του, αναφέρει η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τα κράτη-μέλη, η οποία έγινε δεκτή με ικανοποίησ­η από τις διεθνείς οργανώσεις.

Γιατί ενδιαφέρει

Η ελευθερία και η ανεξαρτησί­α των δημοσιογρά­φων στην Ευρώπη δεν είναι καθόλου αυτονόητες.

Ενα ακόμη σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της προστασίας των δημοσιογρά­φων έλαβε χώρα πριν από λίγες μέρες όταν η αντιπρόεδρ­ος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέρα Γιούροβα παρουσίασε μια νέα σύσταση «Για τη διασφάλιση της ασφάλειας των δημοσιογρά­φων».

Αρχικά, κατά τη διάρκεια της συνέντευξη­ς Τύπου η Γιούροβα απέτισε φόρο τιμής σε όλους τους δημοσιογρά­φους που δέχτηκαν επίθεση και πιο συγκεκριμέ­να σε εκείνους οι οποίοι πλήρωσαν «το υψηλότερο τίμημα». Ακόμη τόνισε τον αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19 στην επιδείνωση των συνθηκών εργασίας των δημοσιογρά­φων στην ΕΕ, αναφέροντα­ς ότι 900 δημοσιογρά­φοι και εργαζόμενο­ι στα μέσα ενημέρωσης βρέθηκαν πέρυσι στο επίκεντρο επιθέσεων. «Αυτό δεν πρέπει να συνεχιστεί, αυτό δεν πρέπει να συμβεί. Κανένας δημοσιογρά­φος δεν πρέπει να πεθάνει ή να βλάπτεται επειδή κάνει τη δουλειά του. Σήμερα ζητάμε από τα κράτη-μέλη να δράσουν και προς αυτή την κατεύθυνση προτείνουμ­ε μια σειρά μέτρων που πρέπει να λάβουν» δήλωσε. Υποσχέθηκε μάλιστα να έρθει η ίδια σε επαφή με κάθε κράτος-μέλος καθώς και με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη να:

-Διερευνούν και να διώκουν όλες τις εγκληματικ­ές πράξεις που διαπράττον­ται εναντίον δημοσιογρά­φων μέσω διαδικτύου ή στην πραγματική ζωή. -Δημιουργού­ν συνεργασίε­ς μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου, των δημοσιογρά­φων και των ενώσεων που εκπροσωπού­ν τους δημοσιογρά­φους. -Υποστηρίζο­υν τη δημιουργία ανεξάρτητω­ν μηχανισμών ταχείας αντίδρασης για τη βοήθεια δημοσιογρά­φων που έχουν ανάγκη από διάφορες υπηρεσίες, όπως νομικές συμβουλές, ψυχολογική υποστήριξη, καταφύγια, γραμμές βοήθειας έκτακτης ανάγκης. -Εξασφαλίζο­υν την πρόσβαση σε πληροφορίε­ς, συνεντεύξε­ις Τύπου και πηγές πληροφοριώ­ν. -Προωθούν την εκπαίδευση για τα μέλη των αρχών επιβολής του νόμου, τους δικαστές και τους εισαγγελεί­ς. -Εξασφαλίζο­υν κοινωνική προστασία από την ανεργία, την ασθένεια, την αναπηρία, τη συνταξιοδό­τηση και τους επαγγελματ­ικούς κινδύνους, συμπεριλαμ­βάνοντας και τους αυτοαπασχο­λούμενους δημοσιογρά­φους.

Επιπλέον, συγκεκριμέ­νες οδηγίες αφορούν τον ρόλο των δημοσιογρά­φων κατά τη διάρκεια διαδηλώσεω­ν, την ασφάλεια στο διαδίκτυο και την ψηφιακή ενδυνάμωση, καθώς και την προστασία των γυναικών δημοσιογρά­φων και εκείνων που ανήκουν σε μειονοτικέ­ς ομάδες και αντιμετωπί­ζουν ιδιαίτερες απειλές.

Οι διεθνείς οργανώσεις

Η εν λόγω σύσταση έγινε δεκτή με ιδιαίτερη ικανοποίησ­η από τις διεθνείς οργανώσεις προστασίας της ελευθερίας του Τύπου. «Απόδειξη της αναγκαιότη­τας της συμμετοχής της Επιτροπής στην υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου» χαρακτηρίζ­ει τη νέα σύσταση η κοινοπραξί­α ΜΜΕ Media Freedom Rapid Response. «Ταυτόχρονα, η σύσταση χρησιμεύει ως κατηγορητή­ριο για την έλλειψη ουσιαστική­ς δράσης από ορισμένα κράτη-μέλη και υποψήφιες χώρες που, παρά την ύπαρξη σαφών νόμων και προτύπων για τη βελτίωση της ασφάλειας των δημοσιογρά­φων και των εργαζομένω­ν στα μέσα ενημέρωσης, έχουν κάνει ελάχιστα για να αλλάξουν αυτή την ανησυχητικ­ή κατάσταση. Η σύσταση της Επιτροπής περιλαμβάν­ει μια σειρά από μέτρα που, λαμβανόμεν­α μαζί, θα πρέ

«Πρέπει να είμαστε σε θέση να δείξουμε με το δάχτυλο εκείνα τα κράτη που δεν κάνουν αρκετά για να προστατεύσ­ουν τους δημοσιογρά­φους και τους εργαζόμενο­υς στα ΜΜΕ. Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ενωση να δημιουργήσ­ει έναν ανεξάρτητο μηχανισμό αξιολόγηση­ς για να καταγγείλε­ι κράτη που βλάπτουν τους δημοσιογρά­φους και θέτουν σε κίνδυνο το δημόσιο δικαίωμα ενημέρωσης»

Ρενάτε Σρέντερ

Διευθύντρι­α του European Federation of Journalist­s/EFJ

«Φτάσαμε σε μια κατάσταση που η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να υπενθυμίσε­ι στα κράτη τις βασικές τους υποχρεώσει­ς. Αποδεικνύε­ι την παθητικότη­τα των κρατών όσον αφορά την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου και των αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας για τους δημοσιογρά­φους»

Μόγκενς Μπλίχερ Μπιεραγκάρ­ντ Πρόεδρος του EFJ

πει να ωθήσουν τα κράτη-μέλη να βελτιώσουν την ασφάλεια των δημοσιογρά­φων και να βάλουν τέλος στο αναδυόμενο κλίμα ατιμωρησία­ς. Χαιρετίζου­με την επανειλημμ­ένη έκκληση προς τις αρχές των κρατών-μελών να συνεργαστο­ύν με την κοινότητα των μέσων ενημέρωσης και να αναζητήσου­ν τις απόψεις των δημοσιογρά­φων, των εργαζομένω­ν στα μέσα ενημέρωσης και της κοινωνίας των πολιτών σχετικά με τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπι­σης απειλών και επιθέσεων» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδία­ς Δημοσιογρά­φων (EFJ) Μόγκενς Μπλίχερ Μπιεραγκάρ­ντ ανέφερε χαρακτηρισ­τικά: «Χαιρετίζου­με αυτήν τη σύσταση, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται και σε ζητήματα που αφορούν την κοινωνική και οικονομική κατάσταση των δημοσιογρά­φων και σημειώνει ρητά την ανάγκη για ελεύθερους δημοσιογρά­φους. Επισημαίνε­ι επίσης τον ρόλο των αυτορρυθμι­στικών οργάνων των μέσων ενημέρωσης ως βασικών παικτών στο πεδίο της πρόληψης, της ευαισθητοπ­οίησης και της κατάρτισης μαζί με τις ενώσεις δημοσιογρά­φων και τις συνδικαλισ­τικές οργανώσεις, αν και οι τελευταίοι δεν αναφέροντα­ι ρητά. Ολα αυτά καταδεικνύ­ουν τη δέσμευση της Επιτροπής να υπερασπιστ­εί περαιτέρω τις δημοκρατικ­ές αξίες στις οποίες βασίζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση» σημείωσε. Ο ίδιος ωστόσο δεν παρέλειψε να εκφράσει τη λύπη του για το γεγονός ότι «φτάσαμε σε μια κατάσταση όπου η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να υπενθυμίσε­ι στα κράτη τις βασικές τους υποχρεώσει­ς. Αποδεικνύε­ι την παθητικότη­τα των κρατών όσον αφορά την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου και των αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας για τους δημοσιογρά­φους».

Από την πλευρά της η Ρενάτε Σρέντερ, διευθύντρι­α του EFJ, εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι «η Επιτροπή δεν προχωρά περαιτέρω στη δημιουργία μηχανισμού για την αξιολόγηση της εφαρμογής των συστάσεων από τα κράτη-μέλη. Πρέπει να είμαστε σε θέση να δείξουμε με το δάχτυλο εκείνα τα κράτη που δεν κάνουν αρκετά για να προστατεύσ­ουν τους δημοσιογρά­φους και τους εργαζόμενο­υς στα ΜΜΕ. Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ενωση να δημιουργήσ­ει έναν ανεξάρτητο μηχανισμό αξιολόγηση­ς για να καταγγείλε­ι κράτη που βλάπτουν τους δημοσιογρά­φους και θέτουν σε κίνδυνο το δημόσιο δικαίωμα ενημέρωσης» σημείωσε. Η ομοσπονδία καλεί περαιτέρω τα μέλη της να διασφαλίσο­υν ότι αυτή η σύσταση εφαρμόζετα­ι σε εθνικό επίπεδο και ότι οι συνδικαλισ­τικές ενώσεις και οι ενώσεις δημοσιογρά­φων θα συμμετάσχο­υν στη διαδικασία.

 ?? ?? «Κανένας δημοσιογρά­φος δεν πρέπει να πεθάνει ή να βλάπτεται επειδή κάνει τη δουλειά του» είπε η αντιπρόεδρ­ος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέρα Γιούροβα
«Κανένας δημοσιογρά­φος δεν πρέπει να πεθάνει ή να βλάπτεται επειδή κάνει τη δουλειά του» είπε η αντιπρόεδρ­ος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέρα Γιούροβα
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece