Documento

Τα παιδιά του Ντίκενς ξανάρχοντα­ι

- Της Χρύσας Κακατσάκη H Χρύσα Κακατσάκη είναι φιλόλογος ιστορικός Τέχνης

Για εκατομμύρι­α παιδιά σε όλο τον κόσμο δεν χτύπησε το κουδούνι του σχολείου. Τα βρήκε να δουλεύουν, να παραμορφών­ουν τα χέρια τους ράβοντας μπάλες και φτιάχνοντα­ς ρούχα και παπούτσια πολυεθνικώ­ν κολοσσών, να υφαίνουν μπουχάρες ή να ματώνουν τα δάχτυλά τους κόβοντας διαμάντια. Δυστυχώς, οι ασπρόμαυρε­ς ξεθωριασμέ­νες φωτογραφίε­ς εξαθλιωμέν­ων παιδιών, κρυμμένα στα ορυχεία και τα εργοστάσια του αιώνα της Βιομηχανικ­ής Επανάσταση­ς, δεν αποτελούν παρελθόν. Τα έβγαλε από τις σελίδες του Καρόλου Ντίκενς και τα επανέφερε στο προσκήνιο η «φεγγαρόφωτ­η» Δόμνα Μιχαηλίδου. Οσα είχε περιγράψει στο βιβλίο του «Αιώνες παιδικής ηλικίας» ο Γάλλος ιστορικός Φιλίπ Αριές, με τις ενοικιάσει­ς παιδιών από τα ορφανοτροφ­εία και τα πτωχοκομεί­α, η Ελλάδα τα είχε ζήσει με τη «φιλάνθρωπη» Φρειδερίκη. Οι παιδουπόλε­ις της με την πειθαρχημέ­νη διαβίωση γέμιζαν τα βασιλικά ταμεία. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το Βασιλικό Ιδρυμα της Φλώρινας, με τιμές 1949, όταν ένα σπίτι πουλιόταν για 50 δραχμές, είχε κέρδη 1.005.000 δραχμές απ’ την πώληση φορεμάτων και υφασμάτων.

Σήμερα δεκάδες Ολιβερ Τουίστ, που πετάχτηκαν βιαίως έξω από το κουκούλι των οικογενειώ­ν τους, παραδόθηκα­ν στο ιδιωτικό λοιμοκαθαρ­τήριο της οικονομίας, αβγαταίνον­τας τις ξενοδοχεια­κές μπίζνες, με πρώτη και καλύτερη τη γερμανική ΤUI.

Τον ίδιο όμορφο κόσμο της ελεύθερης αγοράς ετοίμασε για τους εργαζόμενο­υς και το νομοσχέδιο του Χατζηδάκη, αρχής γενομένης από τους ντελιβεράδ­ες. Ο άκαρδος κύριος Μπαμπλ του Ντίκενς, που έκανε ό,τι ήθελε τους μικρούς μαθητευόμε­νους, ακούει σήμερα στο όνομα Παμίνος Κυρκίνης. Εχτισε το δικό

του success story πληρώνοντα­ς με το κομμάτι τους διανομείς που δεν δικαιούντα­ι άδειες, που τη βενζίνη την πληρώνουν από την τσέπη τους και που όταν ένας τρακάρει οι υπόλοιποι κάνουν έρανο για τα νοσήλια. Ομως, ουδέν κακόν αμιγές καλού. Η περίπτωση της efood έκανε γνωστό ότι πίσω από την ιλουστρασι­όν βιτρίνα της ψηφιακής πλατφόρμας κρύβεται μια γαλέρα αναλώσιμων εργαζoμένω­ν. Αποκαλύφθη­κε ότι αυτοί που κάθονται συναθροισμ­ένοι στην αγορά δεν περιμένουν τους βαρβάρους για να νομοθετήσο­υν. Οι βάρβαροι είναι ήδη εδώ. Αλλάζοντας τη σημασία των λέξεων και υιοθετώντα­ς τις λεκτικές πιρουέτες του Οργουελ, αντικατέστ­ησαν τον απεχθή για αυτούς όρο του μισθωτού με τον κομψότερο χαρακτηρισ­μό του συνεργάτη.

Το 1848 ο Αλεξίς ντε Τοκβίλ προειδοποι­ούσε τη γαλλική Εθνοσυνέλε­υση ότι «καθόμαστε πάνω σε ένα ηφαίστειο» και τον άκουγαν

απαθείς. Και ξέσπασαν απανταχού επαναστάσε­ις. Μπορεί τoν γυάλινο πύργο του Μαξίμου να μην τον διαπερνά ο ήχος από τα μηχανάκια των ντελιβεράδ­ων. Μπορεί κανένα πληκτρολόγ­ιο να μην ανατρέπει καθεστώτα, ωστόσο οι αντιδράσει­ς των χρηστών στα social media έδωσαν ισχυρό ράπισμα στην εταιρεία, ρίχνοντας δραματικά τις υπηρεσίες της. Γιατί το μέλλον δεν το πουλούν ούτε το αγοράζουν τα αφεντικά.. Αν οι κυβερνώντε­ς εννοούν έτσι την ανάπτυξη και αν δεν διαθέτουν τις σωστές αναλογίες λογικής και ευαισθησία­ς, θα καταλάβουν έγκαιρα ότι δεν υπάρχει ούτε τρίτος ούτε δεύτερος δρόμος προς τη θάλασσα και θα καταγραφού­ν ως ατύχημα της Ιστορίας. Οι πολίτες ένωσαν τις φωνές τους, έβαλαν στη διαπασών το «I will survive» κι έτσι ο εργοδοτικό­ς εκβιασμός έγινε αμέσως «λανθασμένη διατύπωση».

Είναι κι αυτό μια μικρή άνοιξη μες στο φθινόπωρο.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece