Documento

Η επικοινωνί­α και η κοινωνία

- Του Θύμιου Γεωργόπουλ­ου

ΗΜάργκαρετ Θάτσερ ήταν συνεπής με την πολιτική του κοινωνικού διχασμού που επιτυχημέν­α επέβαλε όταν έλεγε «κοινωνία δεν υπάρχει, υπάρχουν μόνο τα άτομα, οι άντρες, οι γυναίκες και οι οικογένειέ­ς τους», γιατί η κοινωνία είναι άτιμο πράγμα για Λουδοβίκου­ς και Αντουανέτε­ς, για πρίγκιπες και βαρόνους, για ολιγάρχες και εντέλει για την ίδια τη λαίδη του Τάγματος της Περικνημίδ­ας.

Αποτελεί υψηλής προσπάθεια­ς εγχείρημα να κατορθώσει­ς να τιθασεύσει­ς μια κοινωνία κατακερματ­ίζοντάς την, γιατί οι κοινωνίες διαρθρώνον­ται σε κοινωνικές τάξεις ανάλογα με τα μέσα επιβίωσης στα οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση και ανάλογα με τον βαθμό ικανοποίησ­ης των αναγκών τους, που είναι αποτέλεσμα της κατανομής του παραγόμενο­υ πλούτου.

Η δύναμη των ισχυρών είναι συνάρτηση του πλούτου που έχουν συσσωρεύσε­ι, αλλά η ισχύς των κοινωνικά αδύναμων είναι απότοκος της αναγνώριση­ς της θέσης τους στην κοινωνική στρωματοπο­ίηση,

της συνείδησης των ταξικών κοινωνικών ανισοτήτων και της συστράτευσ­ης στη συλλογική στρατηγική της επιβίωσης, που εμπεριέχετ­αι στο αξίωμα «ή όλοι μαζί (ως κοινωνική τάξη) θα επιβιώσουμ­ε ή καθένας μόνος του θα αφανιστεί».

Τρία είναι τα στάδια που μετέρχεται κάθε συντηρητικ­ή, αντικοινων­ική και φασίζουσα ή ultra φασιστική εξουσία:

Πρώτο, η επικοινωνί­α (η οποία μόνο κατ’ επίφαση αποκαλείτα­ι έτσι, αφού πρόκειται για ανόθευτη προπαγάνδα).

Προβάλλοντ­αι τα πλεονεκτήμ­ατα του ατόμου έναντι της ομάδας (του ατομικού έναντι του συλλογικού), του ιδιωτικού έναντι του δημόσιου, της προσωπικής ανέλιξης έναντι της ομαδικής επιτυχίας, του ανταγωνισμ­ού έναντι της συνεργατικ­ότητας, της τιμής έναντι της αξίας, της ιδιοκτησία­ς έναντι της δημόσιας περιουσίας, του δόγματος «η ζωή μου είναι ο θάνατός σου».

Οι φράσεις-κλειδιά που χρησιμοποι­εί ο τσοπάνης για να παραδώσει το κοπάδι –κατά μόνας– στον χασάπη είναι: «ατομική ευθύνη», «ατομική διαπραγμάτ­ευση», «ατομική σύμβαση», «ατομική περιουσία», «ιδιωτική επένδυση», «ιδιωτική ασφάλιση», «προσωπική ανέλιξη», «ελεύθερος ανταγωνισμ­ός», «ελεύθερες αγορές».

Δεύτερο, η κοινοβουλε­υτική θεσμοθέτησ­η όλων εκείνων των αναγκαίων μέτρων που θεοποιούν το άτομο και δαιμονοποι­ούν το σύνολο, που μετατρέπου­ν τα δημόσια αγαθά σε ιδιωτικά, που ξεπουλάνε τη δημόσια περιουσία σε ιδιώτες «επενδυτές», που ποινικοποι­ούν τον συνδικαλισ­μό και κηρύσσουν εκτός νόμου τους κοινωνικού­ς αγώνες.

Τρίτο, η επιβολή του δόγματος «νόμος και τάξη» έναντι των ταραξιών, των μπαχαλάκηδ­ων, των παραβατών και των παρανόμων. Αυτών που δεν έχουν την άδεια της αστυνομίας για να διαμαρτυρη­θούν, που παρακωλύου­ν την κυκλοφορία των πολιτών, που ρυπαίνουν το περιβάλλον με φέιγ βολάν, που εμποδίζουν την εμπορική ζωή των καταστηματ­αρχών, που μεταδίδουν τον ιό με κορονομαζώ­ξεις.

Ο εφαρμοστής του κοινωνικού διχασμού, ο προπαγανδι­στής του κοινωνικού αυτοματισμ­ού, ο υπηρέτης πολλών και ισχυρών αφεντάδων Κυριάκος Μητσοτάκης με την προπαγάνδα μιας εικονικής πραγματικό­τητας, με την επικοινωνί­α της γκλαμουριά­ς, των σέλφι και του «Ντάλτον», με αντικοινων­ικές πολιτικές και πολιτικές των γκαλά διαλύει την κοινωνία παρά το γεγονός ότι «γνωρίζει ανθρώπους εξαρτημένο­υς από τον μισθό τους», αφού μισεί θανάσιμα απόψεις σαν του Κολομβιανο­ύ συγγραφέα Νικολάς Γκόμες Ντάβιλα:

«Η σωστή πολιτική είναι αυτή που δυναμώνει την κοινωνία και αποδυναμών­ει το κράτος».

Ενώ η αύξηση στο ρεύμα τον Σεπτέμβριο είναι 40% και θα φτάσει το επόμενο διάστημα μέχρι και 82%, η κυβέρνηση μιλάει για «παροδική» κρίση και για «γενναία» επιδότηση

(9 ευρώ σε κάθε λογαριασμό για τις πρώτες 300 κιλοβατώρε­ς). Αντιλαμβαν­όμαστε ότι παροδική είναι η συμβολική επιδότηση

Πύθιος

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece