Documento

Στο επίκεντρο η μεσαία τάξη

Ο Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα επικοινωνι­ακά κόλπα της ΝΔ

- Μαριάννα Τόλια

Εν συντομία

Στη φετινή ΔΕΘ Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ πέρασαν στην επικοινωνι­ακή αντεπίθεση εξαγγέλλον­τας μέτρα υπέρ της μεσαίας τάξης και όχι υπέρ του υψηλότερου 1% της εισοδηματι­κής πυραμίδας όπως έκανε η ΝΔ.

Γιατί ενδιαφέρει

Μέτρα ουσίας, κόντρα στις «γαλάζιες» λεκτικές φιοριτούρε­ς.

Αν κάτι ξεχώρισε στην ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ, ήταν ότι εστίασε στη μεσαία τάξη. Οχι ότι έλειψαν οι αναφορές στη νέα γενιά ή στο πρόβλημα του χρέους των μικρομεσαί­ων. Ούτε ότι έχασαν την κεντρική τους θέση γνωστές βασικές προτεραιότ­ητες του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή η ενίσχυση της δημόσιας υγείας και της δημόσιας παιδείας.

Ωστόσο, επίκεντρο της προσοχής έγιναν οι αναφορές Τσίπρα στη μεσαία τάξη, πρωτίστως γιατί έδειξαν πως –ενόψει του πιθανού σεναρίου για πρόωρες εκλογές μες στο 2021– ο ΣΥΡΙΖΑ κατορθώνει επιτέλους να βρει τον βηματισμό και τη γλώσσα προκειμένο­υ να αποκρούσει την επικοινωνι­ακή επίθεση που έχει εξαπολύσει σε βάρος του από το 2018 η Νέα Δημοκρατία προβάλλοντ­ας το μάλλον αστικό κόμμα της σύγχρονης κεντροαρισ­τεράς ως «εχθρό της μεσαίας τάξης».

Στην αντεπίθεση

Ετσι απέναντι σε έναν Μητσοτάκη που στις εκλογές του 2019 πήρε τις ψήφους εκείνων που αναγνωρίζο­υν τον εαυτό τους ως μεσαία στρώματα και τις χρησιμοποι­εί ως κυβέρνηση για να προωθήσει εκπτώσεις φόρων και φοροαπαλλα­γές που ευνοούν κατά κύριο λόγο το υψηλότερο 1% της εισοδηματι­κής πυραμίδας (αλλά εξακολουθε­ί να διακηρύσσε­ι σε όλους τους τόνους «θα επιστρέψω στη μεσαία τάξη αυτά που της πήρε ο κ. Τσίπρας»), ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκ­η πέρασε στην αντεπίθεση αναδεικνύο­ντας τις εκλεκτικές συγγένειες της μεσαίας τάξης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Εγώ είμαι γέννημα θρέμμα της μεσαίας τάξης» είπε χαρακτηρισ­τικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ και συνέχισε τονίζοντας ότι «στην Ελλάδα η μεσαία τάξη είναι αυτοδημιού­ργητη», «δεν ορίζεται από το αν προτιμά ή όχι να φοράει γραβάτα», «περιλαμβάν­ει τους ανθρώπους του μόχθου, της παραγωγής και της δημιουργία­ς» και με αυτήν «δεν έχουν καμία σχέση όσοι υποκριτικά την επικαλούντ­αι αλλά γεννήθηκαν πορφυρογέν­νητοι και δεν προσπάθησα­ν ποτέ» ούτε «ξέρουν πόσο κάνει ένα κιλό ψωμί». Εμφανής ο στόχος να δοθεί το μήνυμα ότι η πραγματική μεσαία τάξη έχει κοινά συμφέροντα με τον κόσμο της εργασίας και πως αυτό τον κόσμο τον εκπροσωπεί στην πραγματικό­τητα ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι η ΝΔ που νομοθετεί υπέρ του 0,07% των επιχειρήσε­ων που έχουν κέρδη ή του 1% των νοικοκυριώ­ν με περιουσίες 800.000 ευρώ.

Δεν έλειψε και η απολογία Τσίπρα για την υπερβολική φορολογική επιβάρυνση μιας συγκεκριμέ­νης κατηγορίας μεσαίων εισοδημάτω­ν, συγκεκριμέ­να των ελεύθερων επαγγελματ­ιών με εισόδημα πάνω από 30.000: «Αναγκαστήκ­αμε να επιβαρύνου­με τη μεσαία τάξη κατά τη διάρκεια της θητείας μας. Δεν ήταν επιλογή μας. Ηταν ανάγκη εθνική για να βγει επιτέλους η χώρα από τα μνημόνια».

Μέτρο σύγκρισης

Τέλος, το πακέτο εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ –σκιώδες αλλά χρήσιμο αφού πρόσφερε μέτρο σύγκρισης με τα μέτρα της ΝΔ– έδωσε και αυτό στίγμα εστίασης στη μεσαία τάξη και στους επαγγελματ­ίες με μέτρα όπως:

• Το κούρεμα των χρεών της πανδημίας που ζητούν εδώ και δέκα μήνες οι φορείς των μικρομεσαί­ων –ΕΒΕΑ, Επαγγελματ­ικό Επιμελητήρ­ιο Αθήνας, ΓΣΕΒΕΕ– αλλά η κυβέρνηση το απορρίπτει, με κόστος 1,7 δισ. ευρώ.

• Τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωση­ς στα καύσιμα, με στόχο τη μείωση της ακρίβειας και την τόνωση της κίνησης στην αγορά, με κόστος 1,5 δισ. ευρώ.

• Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύμα­τος (που η ΝΔ υποσχέθηκε αλλά δεν έκανε, μέτρο που βαρύνει ιδιαίτερα τους αυτοαπασχο­λούμενους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα), με κόστος 400 εκατ. ευρώ.

• Την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύη­ς για όλους έως τις 40.000 ευρώ και προοδευτικ­ά τη μείωση των συντελεστώ­ν για εισοδήματα έως τις 65.000,ς με κόστος 400 εκατ. ευρώ.

Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές θα περάσει στην επικοινωνι­ακή αντεπίθεση απέναντι στη ΝΔ στον χώρο της μεσαίας τάξης.

Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωση­ς στα καύσιμα, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύμα­τος και της εισφοράς αλληλεγγύη­ς και η μείωση των συντελεστώ­ν περιλαμβάν­ονται στα μέτρα υπέρ της μεσαίας τάξης και των επαγγελματ­ιών που εξήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ

 ?? ?? Στόχος του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ ήταν να δοθεί το μήνυμα ότι η πραγματική μεσαία τάξη έχει κοινά συμφέροντα με τον κόσμο της εργασίας και ότι αυτό τον κόσμο τον εκπροσωπεί στην πραγματικό­τητα ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη
Στόχος του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ ήταν να δοθεί το μήνυμα ότι η πραγματική μεσαία τάξη έχει κοινά συμφέροντα με τον κόσμο της εργασίας και ότι αυτό τον κόσμο τον εκπροσωπεί στην πραγματικό­τητα ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece