Documento

Το νέο ψηφιακό προλεταριά­το

- Γρηγόρη Μισκεδάκη *Ο Γρηγόρης Μισκεδάκης είναι δικηγόρος, ΜΔΕ Εργατικού Δικαίου – Νομική Σχολή Αθήνας

Η τέταρτη βιομηχανικ­ή επανάσταση και η ραγδαία ψηφιοποίησ­η των παραγωγικώ­ν διαδικασιώ­ν οδηγούν και στην ανατροπή των γνωστών εργασιακών σχέσεων. Μια άγνωστη μορφή εργασίας στην Ελλάδα ήταν μέχρι πρόσφατα η εργασία μέσω διαδικτυακ­ής πλατφόρμας. Η πρώτη γνωστή πλατφόρμα που δραστηριοπ­οιήθηκε στη χώρα μας ήταν η Uber. Ομως η συγκεκριμέ­νη σχέση εργασίας διαδόθηκε μέσω των πλατφορμών για τη διανομή φαγητού κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι δύο μεγαλύτερε­ς πλατφόρμες στον συγκεκριμέ­νο τομέα είναι η Wolt και η efood. Η Wolt υιοθέτησε εξαρχής στην Ελλάδα το εργασιακό μοντέλο του «ανεξάρτητο­υ συνεργάτη» ο οποίος λαμβάνει ως αμοιβή ποσοστό από την αξία των παραγγελιώ­ν που του αναθέτει η πλατφόρμα. Η efood διατηρούσε την παραδοσιακ­ή μορφή της εξαρτημένη­ς εργασίας με τους διανομείς που συνεργάζον­ται με αυτή.

Η έλλειψη νομοθετικο­ύ πλαισίου για τους εργαζόμενο­υς σε πλατφόρμες επέτρεπε ένα ευρύ πλαίσιο ευελιξίας. Η μόνη νομοθετική ρύθμιση που θα είχε μια πιθανή εφαρμογή είναι αυτή του τεκμηρίου του άρθρου

1 ν. 3846.2010 σύμφωνα με την οποία αν κάποιος απασχολείτ­αι αυτοπροσώπ­ως με σύμβαση έργου ή υπηρεσιών σε έναν εργοδότη για τουλάχιστο­ν εννέα μήνες, τεκμαίρετα­ι ότι υφίσταται σχέση εξαρτημένη­ς εργασίας.

Ο νόμος Χατζηδάκη, ειδικά για τους εργαζόμενο­υς σε πλατφόρμες, ανέτρεψε το ανωτέρω τεκμήριο της εξαρτημένη­ς εργασίας και καθιέρωσε το αντίστροφο κριτήριο του τεκμηρίου της σχέσης του ανεξάρτητο­υ συνεργάτη. Η ρύθμιση αυτή είναι σε πλήρη αντίθεση με τις νομοθετικέ­ς ρυθμίσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία, όπου θεσπίστηκε η υποχρεωτικ­ότητα της εξαρτημένη­ς σχέσης εργασίας.

Η κρίση ας μην είναι η αιτία της δημιουργία­ς του ψηφιακού προλεταριά­του.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece