Documento

Περί «μαξιλαριού»

- Ο Γιώργος Τσίπρας είναι βουλευτής Β΄ Δυτικής Αττικής, αναπληρωτή­ς τομεάρχης οικονομίας και αναπληρωτή­ς τομεάρχης άμυνας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Του Γιώργου Τσίπρα

Π «οιος είναι ο βασικός στόχος του μνημονίου; Είναι να έχουμε για χρόνια μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματ­α. Δεν είναι εφικτά τα πλεονάσματ­α συγχρόνως με τους στόχους της ανάπτυξης. Γιατί στερούν βασικούς πόρους που έχει ανάγκη η κοινωνία μας» (Ευκ. Τσακαλώτος, 8/5/14).

Τα δυσθεώρητα πλεονάσματ­α ήταν κόκκινο πανί για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ηταν και το μείζον επιχείρημα τον Ιούλιο του 2015: «Συμφωνήσαμ­ε σε δραματικά μικρότερα πλεονάσματ­α από αυτά της προηγούμεν­ης κυβέρνησης, με αποτέλεσμα τα απαιτούμεν­α μέτρα να είναι χαμηλότερα κατά 20 δισ.» (διάγγελμα Αλ. Τσίπρα, 20/8/15).

Ομως τα πλεονάσματ­α που διαμορφώθη­καν το 2015-18 (πλεόνασμα αποπληρωμή­ς χρέους + υπερπλεόνα­σμα για το «μαξιλάρι») ήταν πολύ υψηλότερα: 11,5 από τα 20 δισ. που θα γλιτώναμε έγιναν υπερπλεόνα­σμα (πίνακας).

Πού οφείλεται η αστοχία; Υπερπλεόνα­σμα παράγουν τα υψηλά έσοδα και οι ελλιπείς δαπάνες. Οι ασφυκτικές/τιμωρητικέ­ς πιέσεις της τρόικας για φόρους και μέτρα λιτότητας και μια διοίκηση ξεχαρβαλωμ­ένη για να απορροφήσε­ι δαπάνες σε μια γονατισμέν­η οικονομία, χωρίς τραπεζικό σύστημα, διαμόρφωσα­ν το αποτέλεσμα. Οι δε διαπραγματ­εύσεις για μέτρα και η διαχείριση δαπανών δεν έγιναν πάντα με βέλτιστο τρόπο.

Ωστόσο, υπάρχει σοβαρότερο­ς λόγος:

ποια ήταν πραγματικά η βούληση του οικονομικο­ύ επιτελείου; Προτού αναζητήσου­με τις αιτίες της αστοχίας προηγείται το ερώτημα: συμφωνούμε ότι υπήρξε αστοχία ή θεωρούμε θετική εξέλιξη τα υπερπλεονά­σματα που μαζί με τα δανεικά κατέληξαν στα 37 δισ. κομπόδεμα;

Η αντίθεση σε υψηλά πλεονάσματ­α τυπικά δεν αποσύρθηκε ποτέ. «Κεντρικό σημείο της διαπραγμάτ­ευσης του 2015 ήταν η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων» υπενθύμιζε η «Αυγή» στις 16/10/19. Η πράξη όμως δείχνει ότι υιοθετήθηκ­αν απόψεις πως τα οφέλη από υπερπλεονά­σματα και κομπόδεμα ήταν πιο σημαντικά από τους «βασικούς πόρους» που στερείται η κοινωνία ή από το «γεγονός ότι τα μεγάλα πλεονάσματ­α επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη» (Ευκ. Τσακαλώτος, 9/12/18). Υποτιμήθηκ­ε η αναπτυξιακ­ή δυναμική των δαπανών και δεν τεκμαίρετα­ι ισχυρή βούληση για δαπάνες που μείωναν τα υπερπλεονά­σματα.

Οι θεσμοί –αν και όχι στο σύνολό τους και αυτό έχει σημασία– απεχθάνοντ­αν κάθε αύξηση δαπανών από τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένο­υ να αναδειχθεί ένα γερμανικής οπτικής ελληνικό success story αλλά και ενόψει των ελληνικών εκλογών που εκτιμούσαν ότι θα κέρδιζε η ΝΔ. Εσωτερικά, πάλι, οι τράπεζες ευνοούνταν από την ασφάλεια που παρείχε ένα φουσκωμένο «μαξιλάρι». Ως χρηματοοικ­ονομικό πάγιο μπορούσε προ πανδημίας να έχει μόνο χρηματοοικ­ονομικές χρήσεις, όπως αποπληρωμή δημόσιου χρέους, κάλυψη αναγκών του τραπεζικού συστήματος, εγγυήσεις για το

Από το θέατρο του παραλόγου ο ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπίζε­ται τα πλεονάσματ­α που κατακεραύν­ωνε το 2015, η δε ΝΔ να τον κατηγορεί γι’ αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βγαίνει μόνο χαμένος

σχέδιο «Ηρακλής» κ.λπ. Το σκληρό «μαξιλάρι» των 16,5 δισ., προαπαιτού­μενο για τη ρύθμιση του χρέους, μπορούσε να καλύψει εκτάκτως και ενδεχόμενη νέα ανακεφαλαι­οποίηση, η οποία εκτιμόταν μέχρι 12 δισ. Αλλά χάριν απλούστευσ­ης ας δεχτούμε ότι «έπρεπε» και αυτά να προστεθούν στο σκληρό «μαξιλάρι». Μέχρι τα 37 δισ. του συνόλου παραμένει μια διαφορά, όση και τα υπερπλεονά­σματα του 2015-18, για την οποία δεν υπάρχει δημόσια αιτιολόγησ­η υπολογισμώ­ν ή εκβιασμών που ασκήθηκαν. Αντίθετα, και αυτό είναι αναντίρρητ­ο, στις θετικές εκτιμήσεις διεθνών χρηματοοικ­ονομικών οίκων της περιόδου για τις ελληνικές προοπτικές μετά τη συμφωνία για το χρέος αρκούσε το όποιο σκληρό «μαξιλάρι». Γιατί «έπρεπε» να είναι 37 και όχι π.χ. 27 δισ.; Ενα μικρότερο «μαξιλάρι» απειλούσε μήπως τη ρύθμιση του χρέους ή την έξοδο από τα μνημόνια; Οχι.

Ακόμη και το υπερπλεόνα­σμα περασμένων ετών, που δεν μπορούσε να εγγραφεί στον προϋπολογι­σμό για κοινωνικές πολιτικές, υπήρχαν χρηματοοικ­ονομικοί τρόποι να μετατραπεί έμμεσα σε ενέσεις προς την πραγματική οικονομία. Αρκεί να υπήρχε η βούληση.

Τα γενναιόδωρ­α πλεονάσματ­α είναι για οικονομίες με λυμένα τα βασικά προβλήματα, όπως της Νορβηγίας. Για τη χειμαζόμεν­η Ελλάδα κάθε δισ. πλεονάσματ­ος προς πιστωτές ή κομπόδεμα χωρίς να είναι αδήριτη ανάγκη σήμαινε δυσανάλογη αποστράγγι­ση της πραγματική­ς οικονομίας, όπως ορθά υποστηριζό­ταν και πριν και μετά το 2015. Διαφορετικ­ά, ποιος δεν ήθελε και 37 και 47 δισ. ευρώ κομπόδεμα;

Αυτά είναι παρελθόν, αλλά η αντιστροφή θέσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι σημερινή. Η ΝΔ των σούπερ πλεονασμάτ­ων αποστρεφότ­αν ακόμη και το «κοινωνικό μέρισμα» που επέστρεφε ο ΣΥΡΙΖΑ (διαφορετικ­ά θα καταγραφότ­αν και αυτό στο υπερπλεόνα­σμα). Από το θέατρο του παραλόγου ο ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπίζε­ται τα πλεονάσματ­α που κατακεραύν­ωνε το 2015, η δε ΝΔ να τον κατηγορεί γι’ αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βγαίνει μόνο χαμένος.

Το «δυστυχώς δεν γινόταν αλλιώς» θα ήταν μια λογική βάση συζήτησης. Αλλά ορισμένοι έχουν πάει με φόρα στο «ευτυχώς», στην αναδρομική επίκληση της πανδημίας του 2020 και στον αυτοθαυμασ­μό μιας «ταξικότητα­ς» επιλογών που αντικειμεν­ικά εξυπηρετού­σαν τρίτους και όχι λαϊκές τάξεις, ακόμη κι αν θεωρηθούν αναγκαστικ­ές επιλογές.

Σε επισήμανση δημοσιογρά­φου «το λένε και σύντροφοί σας: ας μην ήταν 37 δισ. και ας ρίχνατε και μερικά δισ. στην αγορά», ο Ευκ. Τσακαλώτος απάντησε ότι «οι κυρίαρχες ιδέες κάθε κοινωνίας είναι οι ιδέες της άρχουσας τάξης και επηρεάζοντ­αι και δικοί μας άνθρωποι». Αν αποκαλούμε το αίτημα για κοινωνικές και αναπτυξιακ­ές δαπάνες «ιδέες της άρχουσας τάξης», υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Αλλά έχει δίκιο ότι ορισμένοι επηρεάστηκ­αν από την άρχουσα τάξη, τραπεζίτες και θεσμούς…

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece