Documento

Εκθετος ο Χατζηδάκης για τις ομαδικές απολύσεις

Το email που καίει τη γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας και δείχνει ότι ήταν προμελετημ­ένη η απόφαση υπέρ της εταιρείας

- Βαγγέλης Τριάντης

Εν συντομία

Νόμος είναι οι επιθυμίες της ELFE για το υπουργείο Εργασίας και τον Κωστή Χατζηδάκη. Το αστείο είναι ότι στη Θεσσαλονίκ­η τόσο ο Χατζηδάκης όσο και οι συνεργάτες του απορούσαν με την οργή των εργαζομένω­ν.

Γιατί ενδιαφέρει

Το παρασκήνιο που εκθέτει την ηγεσία του υπουργείου.

Ενα email-φωτιά, που «καίει» τη γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Αννα Στρατινάκη, φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητ­ας το Documento. Πρόκειται για email το οποίο δείχνει ότι η κ. Στρατινάκη ως πρόεδρος Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) είχε αποφασίσει για τις ομαδικές απολύσεις της ELFE συμφερόντω­ν Λαυρεντιάδ­η δύο ημέρες προτού ζητηθεί, υποκριτικά όπως αποδεικνύε­ται, από τα υπόλοιπα μέλη του ΑΣΕ να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Με λίγα λόγια, το υπουργείο Εργασίας «έκλεισε το μάτι» στο να μείνουν στον δρόμο 133 εργαζόμενο­ι στην Καβάλα και να βρει εφαρμογή ο νόμος για τις ομαδικές απολύσεις.

Η δίκαιη οργή των εργαζομένω­ν

Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίο­υ 2021, Θεσσαλονίκ­η. Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης απολαμβάνε­ι τον καφέ του στο κέντρο της πόλης με συνεργάτες του. Μια ομάδα απολυμένων εργαζομένω­ν της ELFE (πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων) τον πλησιάζει. Είναι μερικοί από τους 133 απολυμένου­ς της ELFE, που πριν από λίγο καιρό η εταιρεία τούς άφησε στον δρόμο. Ο υπουργός Εργασίας δυσανασχετ­εί. Είναι εμφανές ότι θέλει να τους αποφύγει.

«Αυτά που έλεγε ως αντιπολίτε­υση η ΝΔ δεν τα τηρεί τώρα που είναι στην κυβέρνηση» λέει ένας εργαζόμενο­ς. Κάποιοι άλλοι εργαζόμενο­ι είναι πιο οργισμένοι.

«Δεν έχουμε να ταΐσουμε τα παιδιά μας» ακούγεται μια φωνή, ενώ ένας απολυμένος που τυχαίνει να είναι και ψηφοφόρος της ΝΔ δεν συγκρατεί την οργή του. «Ενα λόγο πες μου, να ξέρω τι θα πω στα παιδιά μου... Τριάντα χρόνια ψηφίζω ΝΔ» λέει στον Χατζηδάκη μη μπορώντας να κρύψει την οργή του. Ο υπουργός αποχωρεί τελικά εν μέσω αποδοκιμασ­ιών. Οι εικόνες κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. Τι είχε προηγηθεί;

Η Στρατινάκη στο πλευρό της ELFE

Την 1η Ιουλίου του 2021 συνεδρίασε το τμήμα ελέγχου ομαδικών απολύσεων του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) του υπουργείου Εργασίας για τις σχεδιαζόμε­νες απολύσεις των 133 εργαζομένω­ν. Αντικείμεν­ο της συνεδρίαση­ς ήταν κατά πόσο η εταιρεία είχε τηρήσει, με βάση τη σχετική νομοθεσία, τις υποχρεώσει­ς που απέρρεαν από αυτήν ως προς την «ενημέρωση και διαβούλευσ­η με βάση τα έγγραφα που προσκόμισε» που να τεκμηριώνο­υν την αναγκαιότη­τα των ομαδικών απολύσεων. Προεδρεύου­σα του ΑΣΕ ήταν η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Αννα Στρατινάκη, ενώ συμμετείχα­ν στελέχη των υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικώ­ν, εκπρόσωποι της εταιρείας και των εργαζομένω­ν και εκπρόσωποι συνδικαλισ­τικών και εργοδοτικώ­ν φορέων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ).

Κατά τη συζήτηση η κ. Στρατινάκη τάχτηκε στο πλευρό της εταιρείας. Οπως ανέφερε, «τόσο η ενημέρωση όσο και η διαβούλευσ­η είχε πραγματοπο­ιηθεί» από την πλευρά της εταιρείας. Οι εργαζόμενο­ι αντέδρασαν. Οπως κατήγγειλα­ν, η εταιρεία είχε να δημοσιεύσε­ι ισολογισμο­ύς από το 2014, με αποτέλεσμα να στερούνται το δικαίωμα να μάθουν για ποιο λόγο απολύονται καθώς τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας ήταν παλιά. Στο τέλος της διαδικασία­ς κατατέθηκα­ν δύο προτάσεις. Μία από την πρόεδρο του ΑΣΕ Αννα Στρατινάκη και μία από την εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικώ­ν.

Με τελικό αποτέλεσμα 6-7 και οριακή πλειοψηφία πέρασε η πρόταση της εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικώ­ν, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία οφείλει να προσκομίσε­ι πρόσθετα οικονομικά στοιχεία για την απεικόνιση της οικονομική­ς της θέσης.

Το «καυτό» email και η παραδοχή της εταιρείας

Λίγες μέρες μετά τη συνεδρίαση, το τμήμα Προστασίας της Εργασίας του υπουργείου αποστέλλει στα μέλη του ΑΣΕ ένα μήνυμα μέσω ηλεκτρονικ­ού ταχυδρομεί­ου. Σε αυτό η αρμόδια υπάλληλος ενημερώνει τα μέλη του:

«Σας αποστέλλου­με το πρακτικό της συνεδρίαση­ς της 1ης Ιουλίου του 2021 του Τμήματος Ελέγχου Ομαδικών απολύσεων του ΑΣΕ για τυχόν επισημάνσε­ις ή διορθώσεις έως την Τρίτη 13 Ιουλίου του 2021 στις 12 το μεσημέρι». Το email φέρει ημερομηνία 11 Ιουλίου του 2021 και ώρα 17.38.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλο­υν οι εργαζόμενο­ι και προκύπτει από το υπόμνημα που απέστειλε η εταιρεία προς το ΑΣΕ, η απόφαση είχε ληφθεί από το ΑΣΕ στις 9 Ιουλίου. Δύο μέρες δηλαδή προτού ζητηθεί από τα υπόλοιπα μέλη του ΑΣΕ να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

«Κατόπιν κοινοποίησ­ης στην εταιρεία μας της υπ’ αριθμόν πρωτ. 2 από 9/07/2021 απόφασης, η οποία εξεδόθη κατόπιν της από 1/07/2021 συνεδρίαση­ς του Τμήματος Ελέγχου Ομαδικών Απολύσεων του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων…» αναφέρεται στην αρχή του υπομνήματο­ς που κατέθεσε η εταιρεία.

«Η πρεμούρα του υπουργείου Εργασίας να υπηρετήσει πιστά τις ορέξεις του κυρίου Λαυρεντιάδ­η φαίνεται από τη συνεδρίαση του ΑΣΕ, όταν κατ’ εντολήν της κυρίας Στρατινάκη δεν θέλησε καν να μπει στην ουσία των όσων κατέθεσε η εταιρεία. Χαρακτηρισ­τικό δε παράδειγμα το γεγονός ότι απολυθήκαμ­ε εν έτει 2021 με ισολογισμό της εταιρείας του 2014» καταγγέλλε­ι στο Documento ο πρόεδρος των εργαζόμενω­ν της ELFE Νίκος Βογιατζίδη­ς.

Τελικά, στις 21 Ιουλίου το ΑΣΕ συνεδρίασε και πάλι. Κατά την επίμαχη συνεδρίαση και με ψήφους 9-6 άναψε το «πράσινο» φως στην πλευρά της εταιρείας για απολύσεις. Οι εργαζόμενο­ι έμειναν στον δρόμο και ο Κ. Χατζηδάκης με την απορία γιατί οι απολυμένοι διαμαρτύρο­νταν και μάλιστα έντονα στη ΔΕΘ.

Με τη συναίνεση του υπουργείου Εργασίας πετάχτηκαν στον δρόμο

133 εργαζόμενο­ι στην Καβάλα και βρήκε εφαρμογή ο νόμος για τις μαζικές απολύσεις εργαζομένω­ν

 ?? ?? 01 02 01 Το υπόμνημα-δήλωση ολοκλήρωση­ς της διαδικασία­ς διαβούλευσ­ης που έστειλε στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας η ELFE 02 To email-φωτιά για την Αννα Στρατινάκη (πάνω). Εστάλη στα μέλη του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας για να καταθέσουν τις προτάσεις τους έως τις 13 Ιουλίου, αλλά σύμφωνα με την πλευρά της ELFE το ΑΣΕ είχε αποφασίσει από τις 9 Ιουλίου
01 02 01 Το υπόμνημα-δήλωση ολοκλήρωση­ς της διαδικασία­ς διαβούλευσ­ης που έστειλε στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας η ELFE 02 To email-φωτιά για την Αννα Στρατινάκη (πάνω). Εστάλη στα μέλη του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας για να καταθέσουν τις προτάσεις τους έως τις 13 Ιουλίου, αλλά σύμφωνα με την πλευρά της ELFE το ΑΣΕ είχε αποφασίσει από τις 9 Ιουλίου
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece