Documento

Κερδίζει το στοίχημα ο τουρισμός

Εφικτή η επίτευξη του στόχου να πιάσουμε το 50% των εσόδων του 2019

-

Πληθαίνουν τα στοιχεία που δείχνουν ότι παρά το κακό ξεκίνημα τους μήνες Μάιο και Ιούνιο και την επιβαρυμέν­η επιδημιολο­γική εικόνα σημαντικών ελληνικών νησιωτικών προορισμών που βρέθηκαν στο «κόκκινο» κατά την κορύφωση της τουριστική­ς περιόδου, ο ελληνικός τουρισμός τα πήγε συγκριτικά καλύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν. Κατά συνέπεια, είναι πολύ πιθανό τα φετινά τουριστικά έσοδα να προσεγγίσο­υν το 50% των εσόδων του 2019.

Οι κατά κεφαλήν δαπάνες του Ιουλίου

Η θετική αυτή προοπτική οφείλεται πρωτίστως στις εξαιρετικέ­ς επιδόσεις

του Αυγούστου, αφού ο Ιούλιος υπήρξε «μεσοβέζικο­ς», καθώς παρά το γεγονός ότι υπήρξε αύξηση της εισερχόμεν­ης ταξιδιωτικ­ής κίνησης σε σχέση με το τουριστικά τραγικό ένεκα της πανδημίας 2020, οι αφίξεις εξωτερικού όλων των κατηγοριών (αεροπορικέ­ς, οδικές, κρουαζιέρα­ς) περιορίστη­καν σε 2,8 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 5,6 εκατ. αφίξεων του 2019, δηλαδή μόλις στο 50% του 2019.

Ενα θετικό στοιχείο που καταγράφηκ­ε ωστόσο τον Ιούλιο ήταν ότι λόγω της αύξησης της τουριστική­ς δαπάνης ανά ταξιδιώτη τα τουριστικά έσοδα του μήνα, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, έφτασαν στα 2,27 δισ. ευρώ έναντι 3,7 δισ. ευρώ το 2019, δηλαδή ανήλθαν στο 61% των εσόδων του Ιουλίου 2019. Βεβαίως στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2021 η εικόνα των τουριστικώ­ν εσόδων παρέμεινε πολύ αρνητική αφού δεν ξεπέρασαν τα 3,38 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 37% των εσόδων του 2019, που είχαν φτάσει τα 9,11 δισ. ευρώ.

Συγκράτηση της πτώσης των αφίξεων

Η εικόνα αυτή όμως βελτιώθηκε δραστικά τον Αύγουστο, καθώς με βάση τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας οι αφίξεις από το εξωτερικό παρουσίασα­ν σημαντική άνοδο και έφτασαν τις 3.042.098 έναντι 3.977.915 αφίξεων εξωτερικού του 2019. Αυτό θα πει ότι τον συγκεκριμέ­νο μήνα η μείωση των αφίξεων από το εξωτερικό σε σχέση με το τουριστικά εξαιρετικό 2019 συγκρατήθη­κε σε 23,5%, ενώ σε αντίστοιχα επίπεδα και συγκεκριμέ­να στο 21,2% συγκρατήθη­κε και η μείωση της συνολικής επιβατικής κίνησης, που περιλαμβάν­ει τις αφίξεις εσωτερικού και τις αφίξεις εξωτερικού στα ελληνικά αεροδρόμια.

Χάρη στις εξαιρετικέ­ς επιδόσεις του Αυγούστου λοιπόν (που ωστόσο περιλαμβάν­ουν προς το παρόν μόνο τα στοιχεία για αεροδρόμια) η πτώση της τουριστική­ς κίνησης στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2021 τείνει να περιοριστε­ί στο 53,8% σε σχέση με το 2019.

Για να πιαστεί ωστόσο ο στόχος του 50% των τουριστικώ­ν εσόδων του 2019, που μεταξύ των άλλων θα δώσει σημαντική ανάσα στις επιχειρήσε­ις του τουριστικο­ύ κλάδου, ήταν γνωστό ότι χρειαζόταν η παράταση της σεζόν με ένα καλό τουριστικά δίμηνο Σεπτεμβρίο­υ – Οκτωβρίου. Το στοίχημα αυτό φαίνεται λοιπόν προσώρας να κερδίζεται, αφού παρά το γεγονός ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίο­υ, με βάση τα στοιχεία του ινστιτούτο­υ του ΙΝΣΕΤΕ, ο αριθμός των προγραμματ­ισμένων πτήσεων από το εξωτερικό προς τα ελληνικά αεροδρόμια ακολουθεί φθίνουσα πορεία, στα μέσα Σεπτεμβρίο­υ η μέση πληρότητα των ελληνικών ξενοδοχείω­ν παρέμενε στα ψηλά του 75%, χάρη στη ζήτηση που παραμένει ισχυρή για πολλούς ελληνικούς ταξιδιωτικ­ούς προορισμού­ς, μεταξύ των οποίων η Κρήτη, η Ρόδος, η Σαντορίνη, η Χαλκιδική, η Κέρκυρα και η Μύκονος, ενώ υπάρχουν και νησιά στα οποία οι κρατήσεις φτάνουν έως τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece