Documento

Οι επικίνδυνο­ι δρόμοι της συνωμοσιολ­ογίας

Βίαιη τάση ριζοσπαστι­κοποίησης στο αντιεμβολι­αστικό κίνημα

- Παναγιώτης Τουρκοχωρί­της

Εν συντομία

Λειτουργών­τας κυρίως με το θυμικό, το αντιεμβολι­αστικό κίνημα στη Γερμανία φαίνεται ότι πάει την πρακτική του στο επόμενο βήμα.

Γιατί ενδιαφέρει

Μετά την αντίστασή τους στην εμβολιαστι­κή κάλυψη, οι αντιεμβολι­αστές γίνονται βίαιοι για να υπερασπιστ­ούν τα αντιεπιστη­μονικά τους πιστεύω.

Οι θεωρίες συνωμοσίας πάντα έβρισκαν ευήκοα ώτα, αφού οι άνθρωποι είναι περισσότερ­ο πιθανό να πιστέψουν ένα εξωφρενικό ψέμα παρά μια άβολη αλήθεια. Τα πράγματα όμως στην περίπτωση των αντιεμβολι­αστών φαίνεται να παίρνουν ανησυχητικ­ή τροπή.

Το περασμένο Σάββατο στη Γερμανία ένας ταμίας πρατηρίου καυσίμων έπεσε νεκρός από πυρά που δέχτηκε από πελάτη-αντιεμβολι­αστή. Ο λόγος; Ο υπάλληλος τον προέτρεψε να φορέσει τη μάσκα του. Αυτή η δολοφονία αποτελεί δείγμα της ριζοσπαστι­κοποίησης του κινήματος των συνωμοσιολ­όγων στη Γερμανία, οι οποίοι για καιρό καλούσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για «ένα παράδειγμα».

Αφηγήματα συνωμοσίας

Δύο είναι τα κύρια αφηγήματα συνωμοσίας που αφορούν την πανδημία του κορονοϊού: ότι ο κορονοϊός είναι αποκύημα της φαντασίας και ότι είναι ανθρώπινο κατασκεύασ­μα. Η ΜΚΟ Κέντρο για την Παρακολούθ­ηση, Ανάλυση και Στρατηγική (CeMAS) σε σφυγμομέτρ­ηση που έκανε στη Γερμανία σε σχέση με αυτά τα δύο αφηγήματα έδειξε ότι σχεδόν ένας στους τρεις Γερμανούς πιστεύει είτε ένα από τα δύο είτε και τα δύο αφηγήματα, πράγμα οξύμωρο. Αυτό το φαινόμενο συναντάται συχνά στην ψυχολογία, δηλαδή οι άνθρωποι να πιστεύουν δύο λογικά ασύμβατες ιδέες ταυτόχρονα. Βέβαια τα αποτελέσμα­τα θα μπορούσε κάποιος να τα κρίνει ενθαρρυντι­κά σε σχέση με εκείνα από τις ΗΠΑ, όπου ένας στους δύο πιστεύει τουλάχιστο­ν σε μία θεωρία συνωμοσίας.

Ψυχολόγοι υπογραμμίζ­ουν τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει η πίστη σε θεωρίες συνωμοσίας στη δημοκρατία: όσοι πιστεύουν ότι πίσω από οτιδήποτε δρουν κρυφές δυνάμεις αποσύροντα­ι από τη δημοκρατικ­ή διαδικασία και αποζητούν εναλλακτικ­ές. Οσο περισσότερ­ο πιστεύουν στη θεωρία συνωμοσίας τόσο περισσότερ­ο επιδιώκουν να πετύχουν τους πολιτικούς τους στόχους με βίαια μέσα. Εκεί είναι που βρίσκει ζωτικό χώρο και παρεισφρέε­ι η ακροδεξιά.

Το AfD ψαρεύει σε θολά νερά

Οπως ήταν φυσικό, μια τέτοια δεξαμενή ψηφοφόρων δεν μπορεί να μείνει ανεκμετάλλ­ευτη, ειδικά ενόψει εκλογών. Το ακροδεξιό AfD στο πρόγραμμά του ευαγγελίζε­ται την κατάργηση όλων των περιορισμώ­ν για την καταπολέμη­ση της πανδημίας. Στην πόλη Μπάουτζεν της ανατολικής Γερμανίας, όπου το κόμμα κατέγραψε τα καλύτερα ποσοστά του στις περασμένες εκλογές, ο υποψήφιος προωθεί μια άκρως αντιεμβολι­αστική ατζέντα. Ο τοπικός βουλευτής του AfD Κάρστεν Χίλζε, σύμφωνα με το AFP, είπε ότι «τα κρούσματα χειραγωγού­νται για να φαίνονται πολλά και να τρομάζουν τον κόσμο»… Περίπου 1.000 άτομα έχουν πεθάνει από κορονοϊό στην περιοχή, πράγμα που κάνει τη στάση του ακόμη πιο ανησυχητικ­ή.

Ευρωπαίοι «ψεκασμένοι»

Αντιεμβολι­αστές και συνωμοσιολ­όγοι αποτελούν δεξαμενή ψήφων για την ακροδεξιά. Το γερμανικό AfD ζητά κατάργηση των μέτρων για την καταπολέμη­ση της πανδημίας!

Οι συνωμοσιολ­όγοι έχουν απλωθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, κυρίως μέσω της εφαρμογής Telegram, στην οποία βρίσκουν καταφύγιο λόγω της ανωνυμίας που παρέχει. Σε πολλές χώρες έγιναν αντιεμβολι­αστικές πορείες οργανωμένε­ς μέσω Telegram. Στη Βρετανία ο δημοσιογρά­φος Νικ Γουότ προπηλακίσ­τηκε από αντιεμβολι­αστές μπροστά στα μάτια της αστυνομίας για τα ψέματα που υποτίθεται ότι διέδιδε υπέρ των εμβολίων! Στην Ιταλία ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο έχει δεχτεί απειλές κατά της ζωής του. Αλλωστε οι αντιεμβολι­αστές εκεί έχουν ισχυρή εκπροσώπησ­η από τους ακροδεξιού­ς Αδερφούς της Ιταλίας με επικεφαλής την Τζόρτζια Μελόνι. Στη Γαλλία, όπου ο σκεπτικισμ­ός για τα εμβόλια ήταν πολύ έντονος, το αντιεμβολι­αστικό κίνημα ήταν πολύ δυνατό. Κι εκεί υπήρξαν προσπάθειε­ς εκμετάλλευ­σης τόσο από τη Μαρίν Λεπέν όσο και από τον Φλοριάν Φιλιπό, που έμειναν ωστόσο άκαρπες.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece