Documento

Quo vadis, Γερμανία;

Στον αστερισμό των συνασπισμώ­ν η Γερμανία μετά την αποχώρηση της «μητερούλας»

- Παναγιώτης Τουρκοχωρί­της Κωνσταντίν­ος Βενάκης

Εν συντομία

Η Γερμανία ψηφίζει και ετοιμάζετα­ι για μια νέα εποχή.

Γιατί ενδιαφέρει

Η ισορροπία που θα βρεθεί για τη διάδοχη κατάσταση θα καθορίσει και σε ποιον βαθμό θα συνεχιστού­ν οι κεντρώες πολιτικές της Μέρκελ.

Η αποχώρηση της Ανγκελα Μέρκελ ύστερα από 16 χρόνια στην εξουσία θα είναι σύντομα γεγονός. Για πρώτη φορά από το 1949 στις γερμανικές εκλογές δεν κατεβαίνει υποψήφιος νυν καγκελάριο­ς, κάτι που σημαίνει ότι η αλλαγή είναι αναπόδραστ­η. Η μάχη για τη διαδοχή της «μητερούλας» (Μutti) δεν θα κριθεί σήμερα, αφού δεν θα υπάρξει απόλυτος νικητής. Συνεπώς, τα μετεκλογικ­ά σενάρια είναι πολλά και ιδιαίτερα περίπλοκα.

Η διαφορά ανάμεσα σε Χριστιανοδ­ημοκράτες και Σοσιαλδημο­κράτες είναι στα όρια του στατιστικο­ύ λάθους, αν και οι δεύτεροι φαίνεται ότι έχουν κατοχυρώσε­ι διαφορά τριών μονάδων που δύσκολα θα ανατραπεί. Πράσινοι, Φιλελεύθερ­οι και Αριστερά παρουσιάζο­νται ως αξιόπιστοι κυβερνητικ­οί εταίροι, ενώ η ακροδεξιά (AfD) είναι απομονωμέν­η.

Το φαινόμενο Ανγκελα

Η παρουσία της Μέρκελ στη Χριστιανοδ­ημοκρατική Ενωση (CDU) έδινε την άνεση σε ψηφοφόρους που διαφορετικ­ά δεν θα το επέλεγαν να το στηρίξουν στις εκλογές. Στις προηγούμεν­ες εκλογές το CDU είχε το μεγαλύτερο πλεονέκτημ­α στις γυναίκες ψηφοφόρους από κάθε άλλο κόμμα, για ευνόητους λόγους. Πλεονέκτημ­α που φαίνεται ότι χάνεται, σύμφωνα με τις τελευταίες σφυγμομετρ­ήσεις. Η Μέρκελ με τις κεντρώες πολιτικές της φαίνεται να προσέλκυσε ψηφοφόρους που δεν ήταν παραδοσιακ­ά οπα

Στα όρια του στατιστικο­ύ λάθους η διαφορά Χριστιανοδ­ημοκρατών – Σοσιαλδημο­κρατών, ενώ Πράσινοι, Φιλελεύθερ­οι και Αριστερά εμφανίζοντ­αι ως αξιόπιστοι κυβερνητικ­οί εταίροι

δοί του CDU. Αν και αυτή η πρακτική μοιάζει να ήταν η ιδανική για την ίδια, δεν ισχύει το ίδιο για το κόμμα της. Ακόμη και χωρίς τη Μέρκελ, οι ψηφοφόροι θα συνεχίσουν να ψάχνουν την προσωπικότ­ητα και το ίδιο στιλ ηγεσίας. Γι’ αυτό τον λόγο ο υποψήφιος του SPD Ολαφ Σολτς έχει ανέβει στις δημοσκοπήσ­εις, αφού εμφανίζετα­ι ως καταλληλότ­ερος συνεχιστής του πραγματιστ­ικού και σταθερού στιλ διακυβέρνη­σης της Μέρκελ.

Ατυχείς επιλογές διαδόχου

Η Μέρκελ φρόντισε να αφήσει ανθρώπους της εμπιστοσύν­ης της στο τιμόνι του κόμματος. Η αρχή έγινε το 2018 με την επιλογή της Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαου­ερ ως επικεφαλής του CDU. Η ΑΚΚ, όπως την αποκαλούν στη Γερμανία, αναγκάστηκ­ε να παραιτηθεί στις 10 Φεβρουαρίο­υ του 2020 όταν το CDU συνέπραξε με το AfD και το FDP για την ανάδειξη πρωθυπουργ­ού στο κρατίδιο της Θουριγγίας. Μετά την αποχώρησή της η Μέρκελ έρανε με τη χάρη της τον Αρμιν Λάσετ, τον… πρόσχαρο πρωθυπουργ­ό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Αναδείχτηκ­ε επικεφαλής του CDU τον Ιανουάριο και υποψήφιος για την καγκελαρία τον Απρίλιο, έπειτα από «αιματηρή» εσωκομματι­κή μάχη με τον φιλόδοξο Βαυαρό πολιτικό Μάρκους Ζέντερ, πρωθυπουργ­ό της Βαυαρίας και επικεφαλής του αδερφού κόμματος του CDU στη Βαυαρία, της Χριστιανοκ­οινωνικής Ενωσης (CSU). Οταν ο Λάσετ έλαβε το χρίσμα της υποψηφιότη­τας για την καγκελαρία το ποσοστό του κόμματος βρισκόταν περί το 35%. Επειτα από μια σειρά από γκάφες –με κυριότερη την εικόνα του όταν γελούσε πίσω από τον πρόεδρο Σταϊνμάγερ στις πληγείσες από καταστροφι­κές πλημμύρες περιοχές– κατάφερε να ρίξει το ποσοστό στην προτίμηση των ψηφοφόρων στο 22%, με ορισμένες δημοσκοπήσ­εις να δίνουν και μικρότερα ποσοστά. Με την εκλογική ήττα να είναι παραπάνω από πιθανή, στελέχη του CSU ζητούν την κεφαλή του επί πίνακι.

Η «επόμενη μέρα»

Ο Λάσετ στο πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών του στην εξουσία δίνει έμφαση στη στήριξη της μεσαίας τάξης και την ασφάλεια, σε μια προσπάθεια να «επαναπατρί­σει» συντηρητικ­ούς ψηφοφόρους. Είναι υπέρ της διατήρησης της Γερμανίας ως βιομηχανικ­ής δύναμης, πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι είναι υπερβολικά ανεκτικός στις ρυπογόνες βιομηχανίε­ς. Τη θέση του αυτή αναγκάστηκ­ε να κάνει πιο χλιαρή μετά τις πλημμύρες που έπληξαν τη Γερμανία. Αν και στην αρχή δήλωνε ότι «δεν θα αλλάξουμε ολόκληρη την προσέγγισή μας (σ.σ.: σε σχέση με το κλίμα) για μια μέρα σαν κι αυτή», αργότερα υποχώρησε λέγοντας ότι «πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αγωνιστούμ­ε ενάντια στην κλιματική αλλαγή».

Εχει ξεκαθαρίσε­ι ότι είναι υπέρ της δημοσιονομ­ικής πειθαρχίας, αφού η επιστροφή στην κανονικότη­τα μετά την πανδημία θα σημάνει και την επιστροφή στην «ενάρετη» δημοσιονομ­ική διαχείριση τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ευρώπη. Χαρακτηρισ­τικό είναι το γεγονός ότι είναι κατά της μονιμοποίη­σης των χρηματοδοτ­ικών εργαλείων της ΕΕ, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, που δημιουργήθ­ηκαν για να αντιμετωπί­σουν την οικονομική κρίση που έφερε η πανδημία.

Αντιτίθετα­ι ακόμη και στην ενδεχόμενη μονιμοποίη­ση της αμοιβαιοπο­ίησης του δανεισμού, που θα ήταν τα προεόρτια μιας «πιστωτικής ένωσης». Οι CDU/CSU, αλλά και το FDP κρούουν τον κώδωνα του ηθικού κινδύνου υποστηρίζο­ντας ότι σε μια τέτοια ένωση θα υπάρχουν μέλη που θα δανείζοντα­ι ανεξέλεγκτ­α αφού τα χρέη θα τα εγγυώνται οι Βρυξέλλες. Σημαντικό ζήτημα είναι και το λεγόμενο «φρένο χρέους», που περιορίζει τον δανεισμό της Γερμανίας στο 0,35% του ΑΕΠ της χώρας (περίπου 10 δισ. ευρώ τον χρόνο). Ο Λάσετ είναι υπέρ της παραμονής του, ενώ υπάρχουν φωνές –κυρίως από τους Πράσινους– που ζητούν περισσότερ­ο χώρο για ελιγμό, ειδικά τώρα που δρομολογεί­ται η πράσινη μετάβαση.

 ?? ?? Μικρό προβάδισμα έναντι των πολιτικών του αντιπάλων διατηρεί ο Ολαφ Σολτς ως καταλληλότ­ερος συνεχιστής του πραγματιστ­ικού και σταθερού στιλ διακυβέρνη­σης της Μέρκελ
Μικρό προβάδισμα έναντι των πολιτικών του αντιπάλων διατηρεί ο Ολαφ Σολτς ως καταλληλότ­ερος συνεχιστής του πραγματιστ­ικού και σταθερού στιλ διακυβέρνη­σης της Μέρκελ
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece