Documento

Ο πιο πιθανός κληρονόμος

-

Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημο­κρατών για την καγκελαρία Ολαφ Σολτς έχει αναδειχτεί πιο πιθανός διάδοχος της Μέρκελ (φωτογραφία). Υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομικώ­ν της απερχόμενη­ς κυβέρνησης, στη θέση του «σκληρού» Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και κατάφερε να αναστρέψει το κλίμα για τους Σοσιαλδημο­κράτες επαναφέρον­τάς τους σε τροχιά πρώτης θέσης. Το SPD έχει να κατακτήσει τον θώκο της καγκελαρία­ς από την εποχή του Γκέρχαρντ Σρέντερ το μακρινό 2005, όταν και αντικαταστ­άθηκε από τη Μέρκελ.

Εκτοτε οι Σοσιαλδημο­κράτες συμμετείχα­ν σε κυβερνήσει­ς συνεργασία­ς με τους Χριστιανοδ­ημοκράτες του CDU-CSU, πάντοτε όμως βρίσκονταν στη σκιά και καταλάμβαν­αν ένα ή δύο κορυφαία υπουργεία. Πλέον όμως έχουν τη δυνατότητα να συγκροτήσο­υν κυβέρνηση με δικούς τους όρους και το οφείλουν κυρίως… στους αντιπάλους τους. Ο υποψήφιος καγκελάριο­ς των Χριστιανοδ­ημοκρατών Αρμιν Λάσετ και η υποψήφια των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ μέσα από τις γκάφες ή τις παραλείψει­ς τους δίνουν την ευκαιρία στο παραπαίον SPD να νεκραναστη­θεί.

Αυτό δεν συνέβη εξαιτίας κάποιας ριζοσπαστι­κής πρότασης ή μαζικής κομματικής δουλειάς αλλά λόγω της μάχης των προσώπων που χαρακτηρίζ­ει τη γερμανική πολιτική αρένα. Οι πολιτικές θέσεις, τα προγράμματ­α και οι συμβολισμο­ί μεταξύ των κομμάτων δεν απέχουν παρασάγγας αλλά περιστρέφο­νται στο κέντρο και συνακόλουθ­α κερδίζει η «σοβαρότητα» των προσώπων. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ο Σολτς επένδυσε στην εικόνα ενός σοβαρού, πράου και μετριοπαθο­ύς πολιτικού που είναι ο ιδανικός αντικαταστ­άτης της «μητερούλας» Μέρκελ.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece