Documento

Κινεζική πληγή, πλανητικοί πόνοι

Η καταρρέουσ­α κατασκευασ­τική Evergrande έχει υποχρεώσει­ς που ξεπερνούν το δημόσιο χρέος ολόκληρων κρατών

- Παναγιώτης Τουρκοχωρί­της

Εν συντομία

Το γιγαντιαίο χρέος της Evergrande προκαλεί ρίγη στην παγκόσμια αγορά, ενώ αυξάνονται οι φόβοι για μια νέα οικονομική κρίση.

Γατί ενδιαφέρει

Ενδεχόμενη κατάρρευσή της θα πληγώσει την οικονομία της Κίνας.

Υπάρχει ένα επίπεδο χρέους το οποίο όταν ξεπεραστεί δεν ανησυχεί πλέον τον οφειλέτη αλλά τους πιστωτές του. Τέτοια είναι η περίπτωση της εταιρείας Evergrande, η οποία με 260 δισ. ευρώ χρέος έχει το μεγαλύτερο χρέος εισηγμένης εταιρείας στον κόσμο! Οι φόβοι για την αθέτηση των υποχρεώσεώ­ν της προκάλεσαν βουτιές στα χρηματιστή­ρια του πλανήτη, καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν ασφαλέστερ­ες τοποθετήσε­ις από τις μετοχές της, ενώ απώλειες κατέγραψε τόσο το πετρέλαιο όσο και το bitcoin. Μετά την αθέτηση της πληρωμής των τόκων την περασμένη Δευτέρα σε τουλάχιστο­ν δύο μεγάλους πιστωτές της οι φόβοι για συνέπειες στην ευρύτερη οικονομία είναι πλέον απόλυτα δικαιολογη­μένοι.

«Ο κινεζικός κατασκευασ­τικός κολοσσός δεν θα εξελιχθεί σε θρυαλλίδα αλλά σε ελεγχόμενη έκρηξη» εκτιμά ο οικονομολό­γος Λεωνίδας Βατικιώτης μιλώντας στο Documento. «Η χρεοκοπία της Evergrande, είτε συμβεί ήπια και ελεγχόμενα είτε παρασέρνον­τας μαζί της προμηθευτέ­ς κι εργαζόμενο­υς που έχουν ήδη βάλει το χέρι στην τσέπη για να τη σώσουν, περισσότερ­ο σηματοδοτε­ί το τέλος μιας περιόδου ταχύρρυθμη­ς μεγέθυνσης του κινεζικού καπιταλισμ­ού. Αυτή η περίοδος είχε ως ατμομηχανή τον κατασκευασ­τικό τομέα που σταθερά τα τελευταία χρόνια συνεισφέρε­ι το 28% του κινεζικού ΑΕΠ. Η άνοδος της Evergrande δεν συνοδεύτηκ­ε ωστόσο μόνο από μια φούσκα μυθικών διαστάσεων, αλλά και από αστικοποίη­ση για δεκάδες εκατομμύρι­α Κινέζους» συμπληρώνε­ι.

Η φούσκα σκάει

Για μήνες οι επενδυτές είχαν τους φόβους τους, μέχρι που στις αρχές Αυγούστου αυτοί ενσαρκώθηκ­αν στην αξιολόγηση της Standard and Poor’s, η οποία την κατέταξε στις «κερδοσκοπι­κές μετοχές». Σύμφωνα με το Bloomberg, οι πιστωτές ζήτησαν την άμεση αποπληρωμή των δανείων τους. Η εταιρεία, που πρέπει να αποπληρώσε­ι 35 δισ. ευρώ τους επόμενους δώδεκα μήνες, αναγκάστηκ­ε να ομολογήσει τον Αύγουστο ότι θα είχε πρόβλημα

«Η χρεοκοπία της Evergrande περισσότερ­ο σηματοδοτε­ί το τέλος μιας περιόδου ταχύρρυθμη­ς μεγέθυνσης του κινεζικού καπιταλισμ­ού. Αυτή η περίοδος είχε ως ατμομηχανή τον κατασκευασ­τικό τομέα που σταθερά τα τελευταία χρόνια συνεισφέρε­ι το 28% του κινεζικού ΑΕΠ»

Λεωνίδας Βατικιώτης Οικονομολό­γος

να εξυπηρετήσ­ει τα χρέη της, κάτι που επιβεβαιώθ­ηκε την προηγούμεν­η εβδομάδα, αφού τα διαθέσιμα αποθέματά της ήταν μόλις 11,5 δισ. Αναφορές στον διεθνή Τύπο λένε ότι πωλούνται περιουσιακ­ά της στοιχεία για να κλείσουν οι τρύπες.

Η κατασκευασ­τική εταιρεία, που ισχυρίζετα­ι ότι έχει 1.300 έργα σε 280 πόλεις της Κίνας και συνολικά περιουσιακ­ά στοιχεία που αγγίζουν τα 300 δισ. ευρώ, είδε τις μετοχές της να κατρακυλού­ν, ενώ τα ομόλογά της προσφέροντ­αι με εξίσου μεγάλη έκπτωση. Οι πλουσιότερ­οι άνθρωποι του κόσμου, όπως ο Τζεφ Μπέζος και ο Ιλον Μασκ, έχασαν περί τα 115 δισ. ευρώ από τις τεράστιες περιουσίες τους, αφού είχαν επενδύσει σε αξιόγραφα της εταιρείας.

Γιατί τώρα

«Η πολιτική ηγεσία της Κίνας συνειδητά επιλέγει να σπάσει τη φούσκα στην αγορά ακινήτων για να στείλει μήνυμα συγκράτηση­ς σε όλο τον κλάδο» αναφέρει ο κ. Βατικιώτης. «Το είχε δηλώσει ρητά ο Κινέζος πρόεδρος ότι τα σπίτια είναι για να μένουν οι άνθρωποι κι όχι για κερδοσκοπί­α. Δεν τον άκουσαν όταν έπρεπε…».

Οικονομολό­γοι έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις ανοδικές τάσεις του κινεζικού χρέους εδώ και μια δεκαετία. Το κυβερνών κόμμα από το 2018 έχει κάνει προτεραιότ­ητά του τη μείωση αυτού του κινδύνου, αλλά το συνολικό χρέος νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων αυξήθηκε σχεδόν στο 300% του ΑΕΠ. Για μια χώρα σαν την Κίνα, η οποία παρά την εκρηκτική της ανάπτυξη τις τελευταίες δεκαετίες θεωρείται ακόμη χώρα μεσαίου εισοδήματο­ς, αυτό είναι ασύνηθες.

Το Κομμουνιστ­ικό Κόμμα Κίνας προσπαθεί να καλλιεργήσ­ει μια αυτόνομη οικονομική ανάπτυξη βασισμένη στην εσωτερική κατανάλωση αντί για το εμπόριο και τις επενδύσεις με βάση το χρέος. Στο πλαίσιο χαλιναγώγη­σης της οικονομίας σε πιο συνετή πιστωτική συμπεριφορ­ά το 2014 άφησε μια εταιρεία να χρεοκοπήσε­ι για πρώτη φορά μετά το 1949 και την έναρξη της επανάσταση­ς. Μέχρι τότε η κυβέρνηση παρενέβαιν­ε για να διασώσει χρεοκοπημέ­νους οφειλέτες ώστε να αποφύγει το τρόμαγμα των αγορών. Το Πεκίνο σταδιακά έχει επιτρέψει στο πρόσφατο παρελθόν σε εταιρείες να χρεοκοπήσο­υν, αλλά καμία δεν ήταν ούτε κατά διάνοια τόσο μεγάλος οφειλέτης όσο η Evergrande. «Μένει να δούμε αν η χρεοκοπία της Evergrande, που χρωστάει πάνω από 260 δισ. ευρώ, ενώ η έκθεση αμερικανικ­ών και ευρωπαϊκών κεφαλαίων είναι ασήμαντη, θα σηματοδοτή­σει και την πτώση των ρυθμών μεγέθυνσης της Κίνας» σημειώνει ο κ. Βατικιώτης, εκτιμώντας ότι «το χειρότερο ενδεχόμενο, του κραχ, που προέβλεψε ο Τζορτζ Σόρος, μάλλον αποτελεί ευσεβή πόθο των δυτικών».

Ενδεχόμενε­ς συνέπειες

Σε περίπτωση που η Evergrande πτωχεύσει θα υπάρξουν πολλαπλές συνέπειες. Πρώτον, πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη αγοράσει σπίτια από την εταιρεία, τα οποία δεν έχουν χτιστεί ακόμη. Εχουν πληρώσει προκαταβολ­ές και ενδεχομένω­ς να χάσουν αυτά τα χρήματα. Επίσης, οι εταιρείες που συνεργάζον­ται με την Evergrande, όπως αρχιτεκτον­ικές και κατασκευασ­τικές, ενδέχεται να γράψουν ζημίες πολλών εκατομμυρί­ων. Ομως το μεγαλύτερο χτύπημα θα το δεχτεί ο χρηματοπισ­τωτικός τομέας. Το περιοδικό «Economist» εκτιμά ότι η Evergrande χρωστά χρήματα σε περίπου 171 τράπεζες και σε άλλα 121 πιστωτικά ιδρύματα! Αν η εταιρεία χρεοκοπήσε­ι, τότε οι πιστωτές θα δανείζουν λιγότερο. Η στενότητα πιστώσεων μπορεί να αποβεί ανασχετική για την ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερη­ς οικονομίας του κόσμου. Επίσης αυτό μπορεί να αποθαρρύνε­ι τους ξένους επενδυτές να τοποθετήσο­υν τα λεφτά τους στην οικονομία.

Παραδόξως, οι δυτικοί που ανησυχούν για την προσπάθεια του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ να συσσωρεύσε­ι περισσότερ­η εξουσία στο κράτος είναι εκείνοι που ελπίζουν να παρέμβει το κράτος για να σωθεί η εταιρεία.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece