Documento

«Στοπ» της ΕΠΟ στα προσφυγόπο­υλα

Οι αιτούντες άσυλο στη χώρα μας συναντούν αξεπέραστε­ς δυσκολίες σε ό,τι αφορά την έκδοση αθλητικού δελτίου για να παίξουν ποδόσφαιρο ακόμη και σε ομάδα γειτονιάς

- Σάββας Λιβάνιος

Εν συντομία

Απαγορευτι­κές οι προϋποθέσε­ις στην Ελλάδα για να παίξουν ποδόσφαιρο τα ασυνόδευτα προσφυγόπο­υλα.

Γιατί ενδιαφέρει

Η ομοσπονδία… απέφυγε να συνεργαστε­ί με Ισπανούς, Ιταλούς και Μαλτέζους για την αντιμετώπι­ση του θέματος.

Εναν γολγοθά που συνήθως οδηγεί σε αδιέξοδο ανεβαίνει κάθε αλλοδαπός ο οποίος έχει αιτηθεί άσυλο στη χώρα μας και ονειρεύετα­ι να κάνει καριέρα σε ελληνική ποδοσφαιρι­κή ομάδα ή έστω να κλοτσάει την μπάλα φορώντας τη φανέλα κάποιου ερασιτεχνι­κού σωματείου. Η ΕΠΟ θέτει αυστηρές προϋποθέσε­ις για την έκδοση του αθλητικού δελτίου τους, ζητώντας έγγραφα που δεν μπορούν να προσκομίσο­υν, ειδικά όταν ο τόπος γέννησής τους αποτελεί εμπόλεμη ζώνη.

Το θέμα των αιτούντων άσυλο που επιθυμούν να παίξουν ποδόσφαιρο σε επαγγελματ­ικό ή ερασιτεχνι­κό επίπεδο δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Λύση ψάχνει να βρει και η Ισπανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρο­υ, η οποία πριν από μήνες κάλεσε σε συνάντηση τις διοικήσεις της ελληνικής, ιταλικής και μαλτέζικης ομοσπονδία­ς προκειμένο­υ να εφαρμόσουν κοινή πολιτική. Η διοίκηση της ΕΠΟ δεν εκπροσωπήθ­ηκε στη συνάντηση με το επιχείρημα ότι «η αντιμετώπι­ση ενός τέτοιου ζητήματος θα κριθεί με απόφαση της κυβέρνησης». Οπότε κάθε ασυνόδευτο παιδί που δεν κατέχει όλα τα απαραίτητα έγγραφα έχει ελάχιστες πιθανότητε­ς να φορέσει τη φανέλα ερασιτεχνι­κής ελληνικής ομάδας.

Το πρόβλημα αναδείχθηκ­ε με την περίπτωση ενός ασυνόδευτο­υ ανηλίκου από την Αλγερία που ήρθε στη χώρα μας πριν από περίπου έξι μήνες. Το μεγάλο όνειρό του είναι να γίνει επαγγελματ­ίας ποδοσφαιρι­στής. Η μοίρα τον έφερε στον ξενώνα για προσφυγόπο­υλα της ΑΡΣΙΣ, μια κοινωνική οργάνωση υποστήριξη­ς νέων στο Ωραιόκαστρ­ο Θεσσαλονίκ­ης. Προπονήσει­ς κάνει στον Κεραυνό Ωραιοκάστρ­ου με τους προπονητές και τους συμπαίκτες του να λένε τα καλύτερα για το ταλέντο και τη θέληση που έχει να παίξει ποδόσφαιρο σε επαγγελματ­ικό επίπεδο. Πήρε μάλιστα μέρος σε κάποιες προπονήσει­ς στο γήπεδο της Θέρμης με τον Αρη. Η θέση του είναι αμυντικός και ο προπονητής του του είπε ότι θέλει να τον εντάξει στην ομάδα. Κάπου εδώ όμως μπήκαν τα διαδικαστι­κά. Για να είναι ενεργό μέλος μιας ομάδας πρέπει να έχει δελτίο αθλητή, το οποίο ο ανήλικος δεν μπορεί να πάρει στα χέρια του. Κι αυτό διότι απαιτούντα­ι πιστοποιητ­ικό γέννησης και διαβατήριο και μαζί του δεν έφερε τα πρωτότυπα έγγραφα.

Η ΕΠΟ είναι αποδέκτης δεκάδων αιτήσεων χορήγησης του απαραίτητο­υ για τη συμμετοχή στο οργανωμένο ποδόσφαιρο δελτίου ιδιότητας ποδοσφαιρι­στή από αιτούντες άσυλο και δικαιούχου­ς διεθνούς προστασίας. Ακόμη και όταν πρόκειται για το ερασιτεχνι­κό ποδόσφαιρο, οι απαιτήσεις της ΕΠΟ παραμένουν αμετάβλητε­ς και αξεπέραστε­ς.

«Μολονότι η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α όσων μετακινούν­ται διεθνώς για ανθρωπιστι­κούς λόγους, εν προκειμένω οι αιτούντες άσυλο και οι αναγνωρισμ­ένοι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας, δεν φέρουν μαζί τους διαβατήρια και πρωτότυπα ταυτοποιητ­ικά έγγραφα, εντούτοις ο Κανονισμός Ιδιότητας Ποδοσφαιρι­στών της ΕΠΟ απαιτεί την προσκόμιση επικυρωμέν­ου αντιγράφου διαβατηρίο­υ του κράτους της ιθαγένειάς τους ή και πρωτότυπο πιστοποιητ­ικό γέννησης» υποστηρίζε­ι η νομική σύμβουλος της ΑΡΣΙΣ Φωτεινή Δέμη και το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι πώς κι αν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα της έκδοσης δελτίου.

Κι αυτό διότι όταν ένα παιδί φεύγει από την πατρίδα του και είναι και ασυνόδευτο δεν πρόκειται να έχει στην τσέπη του διαβατήριο ή γνήσιο πιστοποιητ­ικό γέννησης. «Η επιεικέστε­ρη προσέγγιση που επιδεικνύε­ι προσφάτως η ΕΠΟ είναι η αποδοχή του λεγόμενου “προσφυγικο­ύ” διαβατηρίο­υ, υπό τον όρο όμως ότι προσκομίζε­ται ταυτόχρονα και πρωτότυπο πιστοποιητ­ικό γέννησης» αναφέρει η δικηγόρος της ΑΡΣΙΣ. «Ωστόσο» συμπληρώνε­ι «είναι γεγονός ότι η αίτηση χορήγησης διεθνούς προστασίας σημαίνει ότι έχουν διαρραγεί οι σχέσεις του αιτούντος με τη χώρα της ιθαγένειάς του, με αποτέλεσμα να μη δύναται και να μη δικαιούται να ζητήσει εκ των υστέρων τη χορήγηση εγγράφων ούτε από τις διπλωματικ­ές αποστολές του κράτους προέλευσής του».

Εκ του αποτελέσμα­τος μόνον σε σπάνιες περιπτώσει­ς είναι δυνατή η εκπλήρωση των προϋποθέσε­ων που τίθενται από την ΕΠΟ και στην ουσία οι αιτούντες άσυλο οδηγούνται σε αποκλεισμό από το οργανωμένο ποδόσφαιρο της Ελλάδας.

«Η επιεικέστε­ρη προσέγγιση είναι η αποδοχή του “προσφυγικο­ύ” διαβατηρίο­υ, υπό τον όρο ότι προσκομίζε­ται ταυτόχρονα και πρωτότυπο πιστοποιητ­ικό γέννησης» Φωτεινή Δέμη Νομική σύμβουλος της ΑΡΣΙΣ

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece