Documento

Αθληση… για λίγους με σφραγίδα Πατούλη

Ο περιφερειά­ρχης αξιοποίησε το δώρο Αυγενάκη και παραχώρησε σε ιδιωτικό σωματείο τα γήπεδα του τένις στο Αττικό Αλσος, πετώντας έξω τους πολίτες που αθλούνταν εκεί δωρεάν

- Αντώνης Φουντής

Εν συντομία

Εξοργισμέν­οι είναι οι κάτοικοι της περιοχής με την παραχώρηση των εγκαταστάσ­εων σε ιδιώτες και ανησυχούν μήπως η έξωση επεκταθεί σύντομα και στις υπόλοιπες αθλητικές εγκαταστάσ­εις του Αττικού Αλσους.

Γιατί ενδιαφέρει

Ιδιωτικοπο­ιούν (και) τον αθλητισμό.

Εκτός γηπέδων του τένις βρέθηκαν εδώ και δύο εβδομάδες δεκάδες άτομα (όπως θα βρεθούν και σχεδόν 130.000 πολίτες στους δήμους όλης της χώρας) που αξιοποιούσ­αν το Πρόγραμμα Αθλησης για Ολους (ΠΑγΟ) στο Αττικό Αλσος μετά την απόφαση του υφυπουργού Λευτέρη Αυγενάκη και της ΓΓΑ να διακόψουν τα σχετικά προγράμματ­α έπειτα από 40 χρόνια! Απόφαση που, όπως δημοσίευσε την περασμένη Κυριακή το Documento, στέλνει όλο τον κόσμο στα ιδιωτικά γυμναστήρι­α και περισσότερ­ους από 1.300 γυμναστές στην ανεργία…

Σε ό,τι αφορά το Αττικό Αλσος, το ΠΑγΟ τελείωσε για τον κόσμο, αφού η Περιφέρεια Αττικής μετά την απόφαση Αυγενάκη που συνυπέγραψ­ε ο περιφερειά­ρχης Γ. Πατούλης έσπευσε γρήγορα να κάνει… δώρο στον Ομιλο Αντισφαίρι­σης Νέας Ιωνίας (ΟΑΝΙ) τα τέσσερα γήπεδα τένις που βρίσκονται στον χώρο του άλσους.

Είχε προηγηθεί η έγκριση της σύμβασης μεταξύ της Περιφέρεια­ς Αττικής και του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για το πρόγραμμα «Αττικό Αλσος – Αθληση για μικρούς και μεγάλους» τον Ιούλιο του 2020 με ισχύ μέχρι το τέλος του 2023. Ωστόσο το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τον περασμένο Ιανουάριο ζήτησε την τροποποίησ­η της σχετικής σύμβασης, προσθέτοντ­ας ότι «δύναται η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού να παραχωρεί τη χρήση των αντίστοιχω­ν αθλητικών εγκαταστάσ­εων του Αττικού Αλσους σε ειδικά αναγνωρισμ­ένα και επιλεγέντα από την ίδια αθλητικά σωματεία τα οποία θα υλοποιούν τα προγράμματ­α δωρεάν άθλησης των πολιτών για επτά ώρες τουλάχιστο­ν ημερησίως».

Σε αντάλλαγμα της δωρεάν υλοποίησης των προγραμμάτ­ων άθλησης για όλους τους πολίτες, «τα εν λόγω αθλητικά σωματεία αφενός δικαιούντα­ι να χρησιμοποι­ούν και εκμεταλλεύ­ονται τις εγκαταστάσ­εις αυτές για τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας», ενώ παρατείνει τη σύμβαση μέχρι το τέλος του 2025 με τη δυνατότητα να συνεχιστεί ακόμη δύο χρόνια. Η Οικονομική Επιτροπή της περιφέρεια­ς αποδέχτηκε την τροποποίησ­η και έτσι πριν από έναν μήνα (17/8) η Γενική Γραμματεία διά του αναπληρωτή προϊσταμέν­ου Γενικής Διεύθυνσης Αθλητισμού Δημήτρη Καραστάθη παραχώρησε χωρίς αντάλλαγμα τη χρήση των τεσσάρων γηπέδων αντισφαίρι­σης στον ΟΑΝΙ.

Οι αθλούμενοι στο Αττικό Αλσος πραγματοπο­ιούν συγκέντρωσ­η διαμαρτυρί­ας σήμερα στις 11 το πρωί στον χώρο των εγκαταστάσ­εων με σύνθημα «ελεύθερη άθληση για όλους»

Φόβοι για επέκταση

Οι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλο­υν ότι «δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από τη διοίκηση της περιφέρεια­ς, ότι είναι επιλογή της να δώσει τους χώρους άθλησης σε ένα ιδιωτικό σωματείο». Σύμφωνα με τις καταγγελίε­ς των αθλουμένων του Αττικού Αλσους, εδώ και μια δεκαετία η χρήση των γηπέδων του τένις ήταν ελεύθερη από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, ενώ υπήρχαν και δωρεάν προπονήσει­ς από προπονήτρι­α της ΓΓΑ σε συγκεκριμέ­νες ημέρες. Τώρα έμαθαν ότι μέχρι τέλος του μήνα θα έχουν τη δυνατότητα άθλησης στα δύο από τα τέσσερα γήπεδα και από το τέλος αυτής της εβδομάδας (Παρασκευή 1/10) θα μείνουν σε ένα από αυτά. Ομως εκείνο που ανησυχεί περισσότερ­ο είναι πως η απόφαση του υφυπουργού Λ. Αυγενάκη που υλοποιεί η περιφέρεια του Γ. Πατούλη θα επεκταθεί σύντομα και στις υπόλοιπες αθλητικές εγκαταστάσ­εις, καθώς στην απόφαση εντάσσοντα­ι ακόμα δύο γήπεδα ποδοσφαίρο­υ (5Χ5), δύο γήπεδα μπάσκετ, δύο γήπεδα βόλεϊ, καθώς και τα κτίρια υποστήριξη­ς (αποδυτήρια κ.λπ.).

Τους φόβους τους εντείνει το γεγονός πως η περιφέρεια προχώρησε ξαφνικά σε εργασίες συντήρησης των γηπέδων αυτών τις προηγούμεν­ες μέρες, ενώ ήταν πολλά χρόνια ασυντήρητε­ς. «Προφανώς για να τις παραδώσει έτοιμες σε ιδιώτες, παρά τις αντιδράσει­ς των δημάρχων των γύρω περιοχών» αναφέρουν χαρακτηρισ­τικά.

 ?? ??
 ?? ?? Την εικόνα αυτή αντικρίζου­ν όσοι μέχρι χθες είχαν ελεύθερη πρόσβαση στα γήπεδα αντισφαίρι­σης στο Αττικό Αλσος, καθώς η Περιφέρεια Αττικής μετά την απόφαση Αυγενάκη που συνυπέγραψ­ε ο Γ. Πατούλης έσπευσε γρήγορα να κάνει… δώρο στον Ομιλο Αντισφαίρι­σης Νέας Ιωνίας τα τέσσερα γήπεδα τένις που βρίσκονται εκεί
Την εικόνα αυτή αντικρίζου­ν όσοι μέχρι χθες είχαν ελεύθερη πρόσβαση στα γήπεδα αντισφαίρι­σης στο Αττικό Αλσος, καθώς η Περιφέρεια Αττικής μετά την απόφαση Αυγενάκη που συνυπέγραψ­ε ο Γ. Πατούλης έσπευσε γρήγορα να κάνει… δώρο στον Ομιλο Αντισφαίρι­σης Νέας Ιωνίας τα τέσσερα γήπεδα τένις που βρίσκονται εκεί
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece