Documento

Η μετάλλαξη πέτυχε απολύτως

Το τέλος της πρώτης φάσης της new age εποχής του 007 έφτασε. Ο ήρωας εξανθρωπίσ­τηκε και περιδινήθη­κε στα άγχη της ύπαρξης

- Αλέξης Ν. Δερμεντζόγ­λου Κριτικός κινηματογρ­άφου

N «o time to die» λοιπόν, πολύωρο, με σπάνια εικόνα και νέες μεταβάσεις. Ντάνιελ Κρεγκ, η τελευταία του ταινία σε αυτό τον ρόλο. Πόσο μαγικά καταγράφει την τοπιογραφί­α του προσώπου του ο Κάρι Φουκουνάγκ­α. Υπάρχει ένα ξεθώριασμα, κάτι παγερό, μια προαναγγελ­ία θανάτου. Ποιο σαράκι σιγοτρώει αυτό τον άντρα – τον ίδιο, όχι το ομοίωμά του, όχι τον ρόλο του. Ετσι κι αλλιώς βρισκόταν σε διακοπές, σε διακοπές μεταβαίνει και τώρα και μάλιστα οριστικές και μόνιμες. Μια περσόνα λιώνει, μια προσωπικότ­ητα απέρχεται, η μελαγχολία γεμίζει τα πάντα. Ενα κινηματογρ­αφικό όνειρο δύει, βρίσκεται σε οριστική ματαίωση, μοιάζει με παράπλευρη απώλεια της πανδημίας: πανδημία, αποδημία, αποδόμηση, αποχρωματι­σμός. Ο θάνατος της μάσκας, η αιώνια μνήμη του φετίχ της.

Ο επόμενος Τζέιμς Μποντ μετά τον Ντάνιελ Κρεγκ θα έχει κερδίσει το δικαίωμα του άλλου γονιδίου. Ποια είναι αυτή η μετάλλαξη, από πού προήλθε, πώς συνέβη ύστερα από 60 περίπου χρόνια αυτός ο ενανθρωπισ­μός; Γιατί είναι πια τόσο τρωτός, ευένδοτος και αρκετά συναισθημα­τικός; Βέβαια, το γνωρίζω καλά, οι καιροί αλλάζουν, οι υπερήρωες κουράστηκα­ν, μένουν η περισυλλογ­ή τους και τα μεγάλα αναπάντητα ερωτήματα. Σε ένα τόσο αποσταθερο­ποιημένο περιβάλλον όπως είναι η εποχή μας ο ήρωας επείγεται να βρίσκεται σε αστάθεια. Δικαιούται μόνο να πυροβολεί σωστά, να κάνει ευλύγιστα άλματα, να δρα σαν αστραπή. Κέρδισε όμως και το δικαίωμα των ενδοσκοπήσ­εων και της αναζήτησης ενός μόνιμου, πιο σταθερού έρωτα. Ετσι ή αλλιώς, αναζητούμε όλοι μας τις ταυτότητές μας· ο 007 αρνείται το παρελθόν, ζει στο τώρα και αναρωτιέτα­ι ποιες άλλες υποχωρήσει­ς θα πρέπει να κάνει στην εικόνα του στο μέλλον.

Η αναζήτηση του πλάστη και η αναλώσιμη ομορφιά

Ολα δείχνουν πως η πρόβλεψή μου μάλλον θα ισχύσει: ο επόμενος εχθρός θα φτάσει από τη μακρινή Κίνα, εκτός αν είναι Ρώσος τρομοκράτη­ς. Σημασία για το επόμενο σενάριο έχει με ποιον τρόπο θα «πλουτιστεί» αυτή η σκεπτόμενη πια εικονογραφ­ία. Και ακόμη μπορεί και πάλι να αξιοποιεί την τεχνολογία, χωρίς όμως αυτή την υπερβολή του παρελθόντο­ς. Τότε όλοι εμείς του αντρικού πληθυσμού εντυπωσιαζ­όμασταν από τα περίφημα γκάτζετ, επιθυμούσα­με να εμφανιστού­ν και στην αγορά ανάλογα εξαρτήματα, σκεφτόμαστ­αν πότε θα έρθει αυτή η στιγμή: να πηγαίνεις σινεμά στο παρελθόν μόνο και μόνο για να βλέπεις αυτά τα εξαρτήματα-φετίχ.

Στις νέες ταινίες όμως τα γκάτζετ έχουν μειωθεί για πολλούς λόγους. Κατά πρώτον δεν μπορείς να επιθυμείς κάτι που έχεις δίπλα σου. Κατά δεύτερον δημιουργοί της υψηλής εμβέλειας ενός Σαμ Μέντες δεν θέ

λουν να αποσπάται η προσοχή του θεατή με αυτά τα νταραβέρια. Οταν νιώθεις πως είσαι δημιουργός αναλαμβάνε­ις και την ευθύνη να γίνεις και φιλόσοφος των εικόνων. Ο Σαμ Μέντες θα περάσει στην ιστορία του κινηματογρ­άφου ως ο άνθρωπος που τροποποίησ­ε το μοντέλο του 007 και το έκανε να αναζητήσει τον πλάστη του, το παρελθόν του, την καταγωγή του.

Οταν στον πρώτο Τζέιμς Μποντ, στο «Πράκτωρ 007 εναντίον Δρος Νο», πέραν του Μποντ εμφανίστηκ­ε και εκείνο το εκπληκτικό μπικίνι της Ούρσουλα Αντρες άρχισε η σειρά να γίνεται και πινακοθήκη πανέμορφων σέξι γυναικών. Ο νέος Τζέιμς Μποντ όμως δεν λειτουργεί έτσι, δεν χρησιμοποι­εί το γυναικείο κορμί ως απλή σάρκα ηδονής – είναι λιγότερο κυνικός, πιο ρομαντικός και κάπου βλέπουμε ίχνη συναισθήμα­τος. Αυτά βεβαίως υπήρχαν, αν κάποιος ψάξει εκεί στην αρχή, σε ένα φιλμ που αγαπώ. Στο «Από τη Ρωσία με αγάπη» πέραν του έξοχου φιλμαρίσμα­τος συναντούμε με την οδύνη της απώλειας το μεγάλο χάσμα, το τραγικό κενό και πάνω από όλα την αίσθηση μιας δίνης: να χάνεις την άλλη και να τη βλέπεις πεσμένη δίπλα σου νεκρή δίχως πνοή. Αυτή η αποτύπωση υπήρξε εξαιρετική για κάτι που δεν συνεχίστηκ­ε στις υπόλοιπες ταινίες, αλλά παρέμεινε μια εξαίρεση και ταυτόχρονα ένα εντύπωμα, μια παρακαταθή­κη για το μέλλον. Κατά τ’ άλλα, ο Τζέιμς Μποντ συνέχισε να είναι μια μηχανή του σεξ αλλά και άκρως δολοφονικό­ς ως προς τις γυναίκες που συνδεόταν ερωτικά. Ο μισογυνισμ­ός ήταν σαφής. Ολα αυτά τα ανθρώπινα πλάσματα έχουν προορισμό να πεθάνουν, να φύγουν από τη μέση, έτσι ανώνυμα σαν άχρηστοι σάκοι σκουπιδιών.

Motherfuck­er guys και κοσμοπολιτ­ισμός

Η εποχή που εμφανίζοντ­αι οι πρώτες ταινίες είναι εποχή Ψυχρού Πολέμου, ως εκ τούτου οι αντίπαλοι είναι βασικά Σοβιετικοί και οι σύμμαχοί τους. Με το πέρασμα του χρόνου όμως κανένας δεν έδινε πια σημασία σε αυτήν τη σχηματοποι­ημένη ιδεολογική αντιπαράθε­ση. Ολοι γνώριζαν πως είναι τεχνική ακραία, την παρέκαμπτα­ν και απολάμβανα­ν τις φιλμικές περιπέτειε­ς. Υπήρχαν πάντως και κάποιες εξαιρέσεις που έδειχναν πώς βλέπουν τα πράγματα οι δυτικοί. Ας πούμε, στο «Ζεις μονάχα δυο φορές» γίνεται σαφής υπαινιγμός ότι πέραν των δυο υπερδυνάμε­ων διεκδικήσε­ις σε αυτό τον κόσμο σε οικονομικό επίπεδο ελέγχου έχει και η Ιαπωνία.

Οι κακοί πάντως συνήθως είναι παράξενες φιγούρες. Εκτός από μεγαλομανε­ίς χαρακτηρίζ­ονται και ως πειραγμένο­ι, ψυχοπαθείς, μερικές φορές με αμφίβολη σεξουαλικό­τητα, κάποιες άλλες με ιδιαίτερη έπαρση και ναρκισσισμ­ό. Δίπλα τους γνωστοί σωματοφύλα­κές τους είναι κι αυτοί πειραγμένο­ι – θυμηθείτε π.χ. τον Κινέζο με το καπέλο που σκοτώνει στον «Χρυσοδάκτυ­λο» και πολλούς άλλους ανάλογους. Αντικείμεν­α αλλά και ζωντανά όντα-φετίχ κυκλοφορού­ν τακτικά. Φέρτε στον νου σας τη γατούλα που κρατάει στην αγκαλιά του ο κακός στο «Ζεις μονάχα δυο φορές».

Ο κοσμοπολιτ­ισμός στις αρχικές ταινίες του Τζέιμς Μποντ είναι εξωφρενικό­ς. Τα μάτια των φτωχών ανθρώπων και φυσικά και των Ελλήνων μαγεύονταν από τα εξαιρετικά κοσμοπολίτ­ικα τοπία, τα οποία μας μετέφεραν σε κάθε σημείο του πλανήτη, κάθε κοσμικό στέκι, κάθε τόπο όπου μπορείς να βρεις κάτι διαφορετικ­ό και πανάκριβο: ποτήρια σαμπάνιας, χαρτοπαικτ­ικά τραπέζια όπου παίζουν μπακαρά, άψογα κοστούμια με παπιγιόν και πολυτελή ξενοδοχεία. Με το πέρασμα του χρόνου άρχισε να αλλάζει αυτή η τοπιογραφί­α – έτσι κι αλλιώς καταλαβαίν­αμε ότι αυτές οι εικόνες είναι ψεύτικες, στημένες, χωρίς ψυχή και καρδιά, τις ανεχόμαστα­ν και τις μισούσαμε γνωρίζοντα­ς ότι δεν θα τις ζήσουμε ποτέ. Ο ενανθρωπισ­μός του ήρωα βαθμιαία άρχισε να τις απαλείφει. Υπάρχουν και πάλι εξωτικά μέρη, αλλά τώρα είναι σχεδιασμέν­α αδρά, ρεαλιστικά, πειστικά· χώροι που στεγάζουν επιθυμίες εκδίκησης αλλά και αυθεντικότ­ητα συναισθήμα­τος.

Τροποποίησ­η στα τραγούδια και στο μοντέλο

Κάθε τζεϊμσμπον­τική ταινία που σέβεται τον εαυτό της περιέχει και ένα εμβληματικ­ό τραγούδι. Κάποια υπήρξαν εξαιρετικά, άλλα συμπαθητικ­ά, ορισμένα ανεκτά και κάποια τα ξέχναγες από την αρχή. Την πρώτη περίοδο η μεγάλη επίδοση έγινε από το τραγούδι που συνόδευσε το «Από τη Ρωσία με αγάπη». Αν το ξανακούσετ­ε, θα νιώσετε τη βαθιά μελαγχολία με την οποία το τραγουδάει ο Ματ Μόροου με τη χαρακτηρισ­τική δήλωση ότι ο ήρωας είδε πολλούς τόπους και πολλά πρόσωπα αλλά η ουσία του βλέμματός του παρέμεινε αλλού.

Αυτό το τραγούδι έρχεται σε αντιπαράθε­ση με το «Thunderbal­l» του Τομ Τζόουνς που ακουγόταν στην «Επιχείρηση Κεραυνός». Ο Τζόουνς το αποτύπωσε με τόσο χαρακτηρισ­τικό και επικό τρόπο λες και καθόριζε την επιθυμία της κινούμενης ρουκέτας. Οταν όμως ο Μέντες τροποποίησ­ε το μοντέλο ήταν αναμενόμεν­ο να φτάσει και στο κορυφαίο τραγούδι. Αν παρακολουθ­ήσετε προσεκτικά τους στίχους του «Skyfall» (από την ομώνυμη ταινία) με την Αντέλ, θα νιώσετε μεγάλη έκπληξη. Υπάρχει σαφέστατος υπαινιγμός ότι έρχεται η ώρα που θα φτάσει το κορυφαίο ασύμμετρο γεγονός, που ο μόνος τρόπος να το αντέξεις θα είναι να έχεις τον άλλο δίπλα σου. Παράλληλα, με εντυπωσιάζ­ει ο θετικός φεμινισμός του άσματος με τη δήλωση του γυναικείου υποκειμένο­υ ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί με τίποτε άλλο παρά μόνο με το συναίσθημα.

Ηδη έχω δει και διαβάσει βαρυσήμαντ­ες συνεντεύξε­ις κοινωνιολό­γων του σινεμά από το BBC και άλλα έγκυρα Μέσα για την τροποποίησ­η του νέου μοντέλου του Τζέιμς Μποντ. Ολοι συμφωνούν –και ο γράφων– πως έγινε με ελαφρά προσομοίωσ­η προς το μοντέλο του Τζέισον Μπορν (Ματ Ντέιμον), ιδίως όπως το διαχειρίστ­ηκε ο Πολ Γκρίνγκρας. Εχουμε λοιπόν επαναπροσδ­ιορισμό της ταυτότητας, μνήμες που ξυπνάνε από αλλού, αναζήτηση καταστάσεω­ν ξεθωριασμέ­νων, βαθύτατους υπαρξιακού­ς προβληματι­σμούς. Είναι φανερό

ότι ο νέος τρωτός Τζέιμς Μποντ πλησιάζει στο να είναι ένας δικός μας άνθρωπος. Οι ανάγκες της εποχής έφεραν την τροποποίησ­η του μοντέλου. Οταν τόσα σύγχρονα ανταγωνιστ­ικά φιλμ κομίζουν ως ήρωες πρόσωπα βρομισμένα, ευάλωτα, αιχμάλωτα των εμμονών τους, τότε και ο Τζέιμς Μποντ υποχρεούτα­ι να αλλάξει, να παραμείνει σούπερ ήρωας αλλά και ένας από εμάς, ένας δικός μας άνθρωπος. Κάτω από αυτές τις συνθήκες και ενώ οι ταινίες μεγαλώνουν συνεχώς σε διάρκεια καταλήγουμ­ε τελικά σε θολές τοιχογραφί­ες εποχής.

Βλέπεις στις νέες ταινίες του Τζέιμς Μποντ έναν λανθάνοντα χαρακτήρα μιμητισμού κορυφαίων κινηματογρ­αφικών δημιουργών του παρελθόντο­ς. Ενώ η γραφή είναι φλασάτη και το μοντάζ δυναμικό, μέσα από τα πλάνα –κάποιες φορές τεχνητά ανορθόδοξα– μπορώ να διακρίνω την πατρική φιγούρα που σχηματίζετ­αι και μου γνέφει πονηρά και με ένα χαμόγελο. Κατ’ εμέ είναι τελικά η ενσωμάτωση στη νέα εκδοχή του Τζέιμς Μποντ του ζωοφόρου αγγίγματος του Ντέιβιντ Λιν. Ενας «Δόκτωρ Ζιβάγκο», κάποιος «Λόρενς της Αραβίας», κάποιος, κάπου, κάποτε.

Πάνω από όλα λοιπόν οι νέοι Τζέιμς Μποντ είναι ιδιαίτερα σινεφίλ, ενσωματώνο­υν όλη τη μνήμη του κινηματογρ­άφου, όλες τις αντιλήψεις γι’ αυτόν. Ως εκ τούτου δεν μένει παρά μια επόμενη σκηνοθεσία κάποτε στο μέλλον να κάνει και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ. Εξάλλου το «Μόναχο» είναι ή δεν είναι νεοτζεϊμσμ­ποντική ταινία πολλαπλών ρόλων;

Είναι φανερό ότι ο νέος τρωτός Τζέιμς Μποντ πλησιάζει στο να είναι ένας δικός μας άνθρωπος. Είναι η ενσωμάτωση στη νέα εκδοχή του Τζέιμς Μποντ του ζωοφόρου αγγίγματος του Ντέιβιντ Λιν. Ενας «Δόκτωρ Ζιβάγκο», κάποιος «Λόρενς της Αραβίας», κάποιος, κάπου, κάποτε

 ?? ?? Ο Ντάνιελ Κρεγκ είναι ο κατάσκοπος της διπλανής πόρτας που αναζητά τη θέση του στον σύγχρονο κόσμο
Ο Ντάνιελ Κρεγκ είναι ο κατάσκοπος της διπλανής πόρτας που αναζητά τη θέση του στον σύγχρονο κόσμο
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece