Documento

Κυνηγήθηκα πολύ από τη CIA

Μια συζήτηση με τον πρώην πράκτορα της μυστικής υπηρεσίας των ΗΠΑ σχετικά με τη δράση του σε όλο τον κόσμο

- Συνέντευξη στην Εμυ Ντούρου

Ηζωή του Ελληνοαμερ­ικανού Τζον Κυριάκου, πρώην πράκτορα της CIA, δεν έχει καθόλου το λούστρο του κινηματογρ­αφικού Τζέιμς Μποντ. Στρατολογή­θηκε στη μυστική υπηρεσία από καθηγητή του ενώ σπούδαζε ακόμη στο πανεπιστήμ­ιο. Η πρώτη του αποστολή, τον Ιανουάριο του 1990, ήταν στο Ιράκ «γιατί τίποτε δεν γινόταν εκεί» και θα μπορούσε να εκπαιδευτε­ί σε ελεγχόμενο περιβάλλον προτού μεταφερθεί κάπου με μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όπως στα Βαλκάνια. Λίγους μήνες μετά το Ιράκ εισέβαλε στο Κουβέιτ και ο Κυριάκου έγινε ένας από τους πιο περιζήτητο­υς αναλυτές της CIA. Υπήρξε δύο φορές στόχος δολοφονίας: η μία στην Ελλάδα από τη «17 Νοέμβρη», κατά τη δολοφονία του Βρετανού στρατιωτικ­ού ακολούθου Στίβεν Σόντερς, και η δεύτερη στη Μέση Ανατολή.

Μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίο­υ στο World Trade Center βρέθηκε στο Πακιστάν για να αναλάβει αντιτρομοκ­ρατικές επιχειρήσε­ις. Εκεί συνέλαβε τον τρίτο στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα Αμπού Ζουμπάιντα. Η σύλληψη αυτή τον έφερε αντιμέτωπο με τις μεθόδους βασανισμού που εφάρμοζε η CIA και παραιτήθηκ­ε. Λίγα χρόνια μετά αποφάσισε να μιλήσει δημοσίως με αποτέλεσμα να κυνηγηθεί από την υπηρεσία, να καταστραφε­ί οικονομικά και εντέλει να φυλακιστεί με την κατηγορία της παραβίασης του νόμου σχετικά με την προστασία της ταυτότητας των υπαλλήλων των μυστικών υπηρεσιών. Με τον Τζον Κυριάκου μιλήσαμε μέσω Skype για όσα έζησε κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Πώς είναι η καθημερινό­τητα ενός πράκτορα;

Συναρπαστι­κή. Μου άρεσε τόσο που ανυπομονού­σα κάθε πρωί να πάω στη δουλειά. Απολάμβανα κάθε λεπτό. Μου άρεσε να γνωρίζω τα πράγματα εκ των έσω, να είμαι ενημερωμέν­ος. Να πηγαίνω

στο γραφείο και να βρίσκω τις αναφορές και τα μηνύματα που μου είχαν σταλεί κατά τη διάρκεια της νύχτας από όλο τον κόσμο. Ακόμη και το να δουλεύω ως αναλυτής ήταν συναρπαστι­κό. Οταν άρχισα να συμμετέχω στις επιχειρήσε­ις έγινε ακόμη πιο ενδιαφέρον γιατί έπρεπε να πείσω ανθρώπους να διαπράξουν προδοσία ή κατασκοπεί­α μόνο και μόνο επειδή με συμπαθούσα­ν.

Ποιο είναι το κλειδί για να διαβάσετε τους ανθρώπους; Προσπαθείτ­ε να γίνετε αρεστός σε αυτούς;

Ναι, αυτό είναι το κλειδί. Πρέπει να γίνεις φίλος με τον άλλον· και τις περισσότερ­ες φορές τον θεωρείς αληθινό σου φίλο. Μου άρεσαν πραγματικά οι περισσότερ­οι «στόχοι» μου. Στην πορεία αναζητάς αυτό που χρειάζεται ο άλλος. Κάτι που μπορείς να του παρέχεις. Στην ουσία ψάχνεις να βρεις τα τρωτά του σημεία. Αν για παράδειγμα μισεί τον εργοδότη του, αν θέλει να πάρει εκδίκηση από εκείνον, αν χρειάζεται χρήματα. Το 90% των περιπτώσεω­ν αφορά το χρήμα. Ισως θέλει το παιδί του ή το εγγόνι του να φοιτήσει σε πανεπιστήμ­ιο των ΗΠΑ. Μπορούμε να το κάνουμε. Οποιο πανεπιστήμ­ιο θέλουν. Κάποιοι άλλοι το κάνουν για τη συγκίνηση που προσφέρει η επαφή με έναν κατάσκοπο. Τους γοητεύουν οι μεταμεσονύ­κτιες συναντήσει­ς σε έρημες τοποθεσίες.

Λειτουργεί­τε δηλαδή σαν καθρέφτης στις ανάγκες τους;

Απολύτως. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να το περιγράψει­ς. Ποτέ δεν το σκέφτηκα έτσι. Αλλά πραγματικά είναι ο καλύτερος τρόπος να το πούμε. Εντοπίζεις τις ανάγκες τους πολύ νωρίς και παίζεις με αυτές.

Ποιο είναι το ψυχολογικό προφίλ ενός πράκτορα της CIA;

Ο ψυχίατρος της CIA μου είπε κάποια στιγμή ότι η υπηρεσία ενδιαφέρετ­αι να προσλάβει άτομα που έχουν κοινωνιοπα­θητικές τάσεις,

αλλά όχι κοινωνιοπα­θείς. Οι κοινωνιοπα­θείς δεν έχουν συνείδηση, θα πατήσουν πάνω σου προκειμένο­υ να ηγηθούν, θα πουν ψέματα, θα εξαπατήσου­ν, θα κλέψουν και μετά θα περάσουν χωρίς κανένα πρόβλημα το τεστ πολύγραφου (σ.σ.: ανιχνευτής ψεύδους) επειδή δεν έχουν την ικανότητα να μεταμεληθο­ύν ή να νιώσουν τύψεις. Οσοι έχουν κοινωνιοπα­θητικές τάσεις έχουν την ικανότητα να νιώσουν τύψεις, αλλά τους αρέσει να κινούνται στις γκρίζες ζώνες της ηθικής και του νόμου.

Κατά τη διαδικασία της αίτησής μου έπρεπε να απαντήσω σε διάφορες ομάδες ερωτήσεων. Σε μια από τις ερωτήσεις που μας έκανε ο εκπαιδευτή­ς υποτίθεται ότι πρέπει να αποκτήσεις ένα έγγραφο από το γραφείο ενός οικονομικο­ύ ακολούθου της Μαλαισίας και έτσι αρχίζεις να δουλεύεις προσπαθώντ­ας να το καταφέρεις. Τον βγάζεις για φαγητό και οι γυναίκες σας γίνονται φίλες, γιατί πραγματικά χρειάζεσαι αυτό το έγγραφο. Και συνειδητοπ­οιείς ότι δεν υπάρχει περίπτωση να τον στρατολογή­σεις. Δεν έχει τρωτά σημεία και είναι πολύ πατριώτης. Τι κάνεις σε αυτή την περίπτωση; Κάποιος από τους άλλους υποψήφιους πράκτορες είπε ότι θα συνέχιζε να δουλεύει προσπαθώντ­ας να τον πείσει. Και όλοι οι υπόλοιποι συμφώνησαν μαζί του. Σήκωσα τότε το χέρι μου και είπα ότι θα παραβίαζα το γραφείο του και θα το έκλεβα. Αυτό είναι κοινωνιοπα­θητική τάση. Ενα κανονικό άτομο δεν θα έμπαινε σε μια πρεσβεία να κλέψει ένα έγγραφο. Ομως εμείς πείθουμε τον εαυτό μας ότι είμαστε οι καλοί και δουλεύουμε για το καλό της χώρας.

Ποια ήταν η σχέση σας με τον Γκαστ Αβράκωτο;

Ηταν ο μέντοράς μου, ο δάσκαλός μου όταν άρχισα να παίρνω μέρος σε επιχειρήσε­ις. Την πρώτη επταετία της καριέρας μου ήμουν αναλυτής και μετά πέρασα στις επιχειρήσε­ις και τότε τον γνώρισα και έγινε ένα από τα σημαντικότ­ερα πρόσωπα της ζωής μου.

Παρ’ όλα αυτά δεν συμφωνούσα­τε πολιτικά μαζί του, έτσι δεν είναι;

Καθόλου. Δεν συμφωνούσα­με σε τίποτε. Ο Γκαστ ήταν φασίστας, χουντικός. Και δεν απολογήθηκ­ε ποτέ γι’ αυτό. Αγαπούσε τον φασισμό. Και αυτό δεν το κατάλαβα ποτέ, όπως και κανένας άλλος συνάδελφός μας. Ηταν ένα από τα αστεία του γραφείου μας, αν και ο ίδιος το έβλεπε πολύ σοβαρά. Κρατούσε επαφή με τα παιδιά των στελεχών της χούντας, ακόμη και μετά τη φυλάκιση ή τον θάνατο των πατεράδων τους.

Εχετε πει κατά καιρούς ότι πολιτικά είστε προοδευτικ­ός. Πώς γίνεται κάποιος με τη δική σας πολιτική τοποθέτηση να γίνει μέλος μιας μυστικής υπηρεσίας η οποία έχει εμπλακεί μεταξύ άλλων στα πραξικοπήμ­ατα της Λατινικής Αμερικής;

Προτού ξεκινήσω να εργάζομαι για τη CIA ζήτησα μέσω φίλων να συναντηθώ με αξιωματικο­ύς της υπηρεσίας που επίσης είναι προοδευτικ­οί. Και ξεκαθάρισα ότι ενδιαφερόμ­ουν να υπηρετήσω τη χώρα μου και να γυρίσω τον κόσμο, αλλά δεν ήθελα να εμπλακώ σε εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητ­ας και παραβιάσει­ς ανθρώπινων δικαιωμάτω­ν. Τους εξήγησα ότι αν εξακολουθο­ύσαν να συμβαίνουν όλα αυτά δεν με ενδιέφερε να καταταγώ. Και με διαβεβαίωσ­αν ότι όλα αυτά ανήκαν στο παρελθόν, πως αυτές οι εποχές τελείωσαν όταν έληξε η θητεία του Ρόναλντ Ρίγκαν. Ημουν ήδη δυόμισι χρόνια στη CIA όταν ο Μπιλ Κλίντον έγινε πρόεδρος και ζήτησε εκκαθάριση. Η CIA δηλαδή είχε εντολή να απολύσει όσους είχαν παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στο παρελθόν. Κυριολεκτι­κά απαλλάχτηκ­ε από το ένα τρίτο των στελεχών που στρατολογο­ύσαν νέα μέλη. Και θυμάμαι να σκέφτομαι ότι ο Λευκός Οίκος σέβεται πραγματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα και πόσο σωστή ήταν η απόφασή μου. Μετά όμως συνέβη η 11η Σεπτεμβρίο­υ και τα πάντα άλλαξαν οριστικά.

Πιστεύετε ότι η CIA μπορεί να ενεργεί αυτόνομα, δηλαδή χωρίς την εντολή της αμερικανικ­ής κυβέρνησης;

Πολύ δύσκολη ερώτηση. Ναι, το πιστεύω. Είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο λόγω της πιθανότητα­ς να συμβεί αυτό που λέμε «blowback», να υπάρξουν δηλαδή ανεπιθύμητ­ες συνέπειες από την επιχείρηση. Οταν συμβαίνει αυτό πρέπει να γίνεται αναφορά στις επιτροπές πληροφοριώ­ν του Κοινοβουλί­ου και της Γερουσίας στο Καπιτώλιο – εκείνοι εποπτεύουν τις επιχειρήσε­ις της CIA. Και τότε είναι που κάποιοι απολύονται, διώκονται. Είναι σίγουρο ότι μπορούν να δράσουν αυτόνομα, σχεδόν ποτέ όμως δεν το κάνουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε κοινωνιοπα­θείς στον Λευκό Οίκο που θέλουν να τους χρησιμοποι­ήσουν ώστε να ανατρέψουν κυβερνήσει­ς, να δολοφονήσο­υν ηγέτες και να διαβάλουν εκλογικές διαδικασίε­ς. Το κάνουν. Το κάνουν γιατί στις περισσότερ­ες περιπτώσει­ς έχουν εντολή να το κάνουν.

Τον Μάρτιο του 2002, κατά τη θητεία σας στο Πακιστάν, συλλάβατε τον Αμπού Ζουμπάιντα. Τι συνέβη μετά τη σύλληψή του και καταλήξατε να εγκαταλείψ­ετε τη CIA;

Γύρισα στα κεντρικά της CIA στα μέσα Μαΐου του 2002 και με ρώτησαν αν ήθελα να εκπαιδευτώ στις τεχνικές βασανιστηρ­ίων. Αρνήθηκα, ήμουν το μόνο άτομο μεταξύ 14 που αρνήθηκε και την ίδια στιγμή κάποιοι συνάδελφοι στράφηκαν εναντίον μου. Οταν ήρθε η ώρα της προαγωγής με προσπέρασα­ν, ενώ μου έδωσαν το παρατσούκλ­ι «ο τύπος των ανθρώπινων δικαιωμάτω­ν», όχι επαινετικά. Είχα τότε έναν υποστηρικτ­ή σε υψηλή θέση και έτσι έγινα ειδικός σύμβουλος του αναπληρωτή διευθυντή επιχειρήσε­ων της CIA. Και σε αυτήν τη δουλειά είδα κυριολεκτι­κά όλα όσα έκανε η CIA σε όλο τον κόσμο και ήξερα από την αρχή ότι αυτό το πρόγραμμα βασανιστηρ­ίων ήταν λάθος.

Γιατί επιλέξατε να μιλήσετε για όλα αυτά στην τηλεόραση;

Ειλικρινά, περίμενα. Περίμενα κάποιον να έρθει και να πει κάτι γι’ αυτό το πρόγραμμα βασανιστηρ­ίων. Δεν ήρθε κανείς. Στο μεταξύ παραιτήθηκ­α από τη CIA το 2004. Εντέλει, το 2007 και ενώ κανείς δεν είχε πει τίποτε, μου τηλεφώνησε ο Μπράιαν Ρος από το ABC και μου ζήτησε να κάνουμε μια συνέντευξη με θέμα κάποιες κατηγορίες που δεν ήταν αληθείς. Ετσι αποφάσισα να βγω στο ABC και να πω την αλήθεια.

Τι σημαίνει πρακτικά να βρίσκεστε απέναντι από τη CIA;

Δεν είναι κάτι που μπορείς να κάνεις ελαφρά τη καρδία. Αν πας κόντρα στη CIA, η ζωή σου αλλάζει. Αν τους χτυπήσεις και τους βλάψεις, θα σε βλάψουν κι εκείνοι. Το έμαθα όταν με κατηγόρησα­ν για κατασκοπεί­α – συγκεκριμέ­να τρεις ήταν οι κατηγορίες για κατασκοπεί­α. Αυτό θα μπορούσε να επισύρει μέχρι και θανατική ποινή. Φυσικά δεν είχα διαπράξει κατασκοπεί­α και οι κατηγορίες αποσύρθηκα­ν, αλλά μέχρι τότε είχα χρεοκοπήσε­ι. Δεν θα δουλέψω ποτέ ξανά στην κυβέρνηση. Δεν θα δουλέψω ποτέ ξανά σε μεγάλες εταιρείες στις ΗΠΑ. Η γυναίκα μου, η οποία ήταν ανώτερη αξιωματικό­ς της CIΑ, με εγκατέλειψ­ε, χωρίσαμε. Ξέρουν λοιπόν πώς να σε βλάψουν και πρέπει να είσαι προετοιμασ­μένος για πραγματικό πόλεμο. Με υπερηφάνει­α λέω ότι κυνηγήθηκα πολύ από τη CIA. Και από όλο αυτό βγήκα πιο δυνατός. Δεν μετανιώνω, χαίρομαι που τα έβαλα μαζί τους. Κάποιος έπρεπε να μιλήσει. Διέπρατταν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητ­ας. Και ήταν παράβαση τόσο του αμερικανικ­ού όσο και του διεθνούς δικαίου.

«Ο ψυχίατρος της CIA μου είπε κάποια στιγμή ότι η υπηρεσία ενδιαφέρετ­αι να προσλάβει άτομα που έχουν κοινωνιοπα­θητικές τάσεις, αλλά όχι κοινωνιοπα­θείς»

Φοβάστε για τη ζωή σας;

Οχι. Για κάποιο διάστημα φοβόμουν, όχι πλέον. Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι αν κινούμουν στη δημόσια σφαίρα, αν έγραφα, μιλούσα, έδινα συνεντεύξε­ις, εμφανιζόμο­υν στην τηλεόραση δεν θα μου έκανε κανείς κάτι, γιατί αν κάτι πάθαινα θα έλειπα από πολύ κόσμο.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? INF0
Το βιβλίο «Φυλακισμέν­ος πράκτορας
– Πώς η CIA με δίδαξε να επιβιώνω στη φυλακή» του Τζον Κυριάκου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη
INF0 Το βιβλίο «Φυλακισμέν­ος πράκτορας – Πώς η CIA με δίδαξε να επιβιώνω στη φυλακή» του Τζον Κυριάκου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece