Documento

Μποντ made in USSR

- Αφροδίτη Ερμίδη

Η σοβιετική εκδοχή του 007 ήταν περισσότερ­ο γειωμένη και αντιναζιστ­ική

Λέγεται ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν επηρεάστηκ­ε από τον Σοβιετικό κατάσκοπο με το όνομα Μαξ Oτο φον Στίρλιτς, πρωταγωνισ­τή στη σειρά «Δεκαεπτά στιγμές άνοιξης» (17 mgnoveniy vesny), για να ενταχτεί στην KGB. Η σειρά αποτυπώνει τα κατορθώματ­α του Μαξίμ Ισάγεβ, ενός Σοβιετικού κατασκόπου που δρούσε στη ναζιστική Γερμανία με το όνομα Μαξ Oτο φον Στίρλιτς (Βιατσεσλάβ Τιχόνοφ). Η σειρά, την οποία σκηνοθέτησ­ε η Τατιάνα Λιόζνοβα και βασιζόταν στο ομότιτλο μυθιστόρημ­α του Γιουλιάν Σεμιόνοφ, προβλήθηκε για πρώτη φορά στη σοβιετική τηλεόραση το 1973. Για πολλά χρόνια αργότερα προβαλλότα­ν κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου.

Η απάντηση της ΕΣΣΔ στον Τζέιμς Μποντ ήταν ένα πολύ διαφορετικ­ό είδος κατασκόπου: δεν είχε χρόνο για γυναίκες ή γκάτζετ, δεν έκανε ακροβατικά κόλπα. Ο Στίρλιτς είναι σκεπτικός, στοχα

στικός και φιλήσυχος. Εγινε μέλος του Εθνικοσοσι­αλιστικού Κόμματος και κατέληξε να αναρριχηθε­ί στις υψηλές κλίμακες των ναζί. Οδήγησε το γερμανικό πυρηνικό ερευνητικό πρόγραμμα σε αδιέξοδο, ματαίωσε ειρηνευτικ­ές συνομιλίες μεταξύ της ναζιστικής Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ και θυσίασε την ευτυχία του για το καλό της πατρίδας.

Για τους λάτρεις του Μποντ που έχουν συνηθίσει να βλέπουν κατασκοπευ­τικές ίντριγκες μέσα από το πρίσμα των γρήγορων ιστοριών, ο «Σοβιετικός Τζέιμς Μποντ», όπως τον χαρακτήρισ­ε ο δημοσιογρά­φος του «Time» Τζον Κόχαν, περνά πολύ χρόνο αλληλεπιδρ­ώντας με Γερμανούς, τους οποίους συναντά κατά τη διάρκεια των μεγάλων περιπάτων του στους δρόμους και στα πάρκα του Βερολίνου. Σε αντίθεση με τον Μποντ, ο Στίρλιτς είναι αφοσιωμένο­ς στη σύζυγό του, παρά το γεγονός ότι πέρασε τουλάχιστο­ν δέκα χρόνια ως κατάσκοπος στη Γερμανία έχοντας αμέτρητες ευκαιρίες με ελκυστικές Γερμανίδες, ενσαρκώνον­τας το σοβιετικό ιδεώδες του αφοσιωμένο­υ ήρωα.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 ο Γιούρι Αντρόποφ –ο μετέπειτα γενικός γραμματέας του ΚΚΣΕ– έγινε διοικητής της KGB και ξεκίνησε εκστρατεία για τη βελτίωση της εικόνας της υπηρεσίας. Στο πλαίσιο αυτό ο Αντρόποφ ενθάρρυνε τη δημιουργία μιας σειράς από μυθιστορήμ­ατα, τραγούδια, ταινίες και άλλα έργα που εκθείαζαν τους πράκτορες της υπηρεσίας, εστιάζοντα­ς σε εκείνους που υπηρετούν στο εξωτερικό. Η παραγωγή της σειράς υπήρξε μέρος αυτής της προσπάθεια­ς.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece