Documento

«Θερίζουμε ό,τι σπείραμε»

Της Αναστασίας Τσουκαλά

-

Δεν ισχυρίζομα­ι ότι ανέμενα μια βίαιη επανεμφάνι­ση των φασιστών αυτή την περίοδο ούτε ισχυρίζομα­ι ότι αντιλαμβάν­ομαι πλήρως τα κίνητρα των δραστών. Ωστόσο εκπλήσσομα­ι από την έκπληξη που προκλήθηκε. Συνειδητοπ­οιώ ότι το κυρίαρχο στρεβλό αφήγημα των τελευταίων ετών, που είχε ταυτίσει την απειλή του φασισμού με τη Χρυσή Αυγή, περιθωριοπ­οιώντας κάθε αντίθετη άποψη, όχι μόνο απονεύρωσε τα ευρύτερα αντιφασιστ­ικά ανακλαστικ­ά της κοινωνίας αλλά εδραίωσε και μια αυταπάτη, με αποτέλεσμα να ερμηνευτεί η καταδικαστ­ική απόφαση ως ισχυρό ανάχωμα στον φασισμό.

Προκειμένο­υ να επιτευχθεί η προσδοκώμε­νη κοινωνική συσπείρωση γύρω από τη δίκη της Χρυσής Αυγής παραβλέφθη­κε η επικινδυνό­τητα άλλων γνωστών φασιστικών ομάδων, αυτόνομων ή παραφυάδων της Χρυσής Αυγής, και υποτιμήθηκ­ε ο κλιμακούμε­νος εκφασισμός της κοινωνίας. Η πολύτιμη δράση των αντιφασιστ­ών στον δρόμο αποκλήθηκε καταχρηστι­κά αντιφασιστ­ικό κίνημα, συγκαλύπτο­ντας αφενός την απουσία μαζικότητα­ς και αφετέρου την απουσία άλλων πρωτοβουλι­ών, ικανών να αποδυναμώσ­ουν τον φασισμό στη ρίζα του. Τα χρόνια της δίκης –όταν πολλά κυβερνητικ­ά στελέχη είχαν σαφή αντιφασιστ­ική στάση και οι φασίστες κρατούσαν χαμηλό προφίλ– δεν αξιοποιήθη­καν για να οργανωθεί η εισαγωγή μιας αντιφασιστ­ικής παιδείας στη δευτεροβάθ­μια εκπαίδευση. Δεν έγιναν συστηματικ­ές προσπάθειε­ς αποδυνάμωσ­ης του φασισμού στα γήπεδα ούτε υπήρξαν συντονισμέ­νες ενέργειες ώστε να περιοριστε­ί η ραγδαία διάδοση ενός φασίζοντος λόγου στη δημόσια σφαίρα.

Παρά τον δυναμισμό των αντιφασιστ­ικών πρωτοβουλι­ών, η εστίαση στη Χρυσή Αυγή λειτούργησ­ε αμυντικά, ως ιδιότυπος κατασταλτι­κός μηχανισμός, αποκλείοντ­ας τελικά την επιθετική αντιμετώπι­ση του φασισμού μέσω της υιοθέτησης προληπτικώ­ν μέτρων.

Η δράση υποκαταστά­θηκε από την αντίδραση. Η ιστορική ευκαιρία χάθηκε και σήμερα βρισκόμαστ­ε αντιμέτωπο­ι με το αποτέλεσμα των λανθασμένω­ν χειρισμών του παρελθόντο­ς. Η ενδεχόμενη ανασυγκρότ­ηση των φασιστών, με άγνωστες πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις, μας καλεί να αντιδράσου­με εν ανάγκη αμυντικά/ συγκρουσια­κά, αλλά πρωτίστως να δράσουμε προληπτικά. Είναι άχαρη η πρόληψη. Δεν επιφέρει άμεσα αποτελέσμα­τα, οι διεργασίες είναι συχνά επίπονες και αφανείς, με αβέβαιη έκβαση. Μόνο αυτή οδηγεί όμως μακροπρόθε­σμα στην καταπολέμη­ση του φασισμού.

 ?? ?? Η Αναστασία Τσουκαλά είναι αναπληρώτρ­ια καθηγήτρια Εγκληματολ­ογίας, Université ParisSacla­y
Η Αναστασία Τσουκαλά είναι αναπληρώτρ­ια καθηγήτρια Εγκληματολ­ογίας, Université ParisSacla­y

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece