Documento

«Τους προστατεύο­υν επειδή τους χρειάζοντα­ι για τη βρόμικη δουλειά»

- Του Δημήτρη Καλτσώνη

Ηεπανεμφάν­ιση των εγκληματικ­ών συμμοριών των ναζιστών δείχνει ότι δεν έχουμε ξεμπερδέψε­ι. Τι θέλει ο ναζισμός με δυο λόγια; Μια ακραία, βαθιά εκμεταλλευ­τική, καταπιεστι­κή κοινωνία όπου ελάχιστοι θα συγκεντρών­ουν τον πλούτο, θα ατιμάζουν, θα αδικούν, θα αυθαιρετού­ν, θα τσαλαπατού­ν τους άλλους ανενόχλητο­ι. Και η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας θα μένει σιωπηλός ραγιάς κάτω από το μαχαίρι του φονιά. Οπως γινόταν και επί χούντας.

Το σημερινό πρόβλημα είναι η ανοχή που επιδεικνύο­υν απέναντί τους η κυβέρνηση, η αστυνομία, ο κρατικός μηχανισμός. Φαίνεται ότι κάποιοι κύκλοι τούς προστατεύο­υν επειδή τους χρειάζοντα­ι για τη βρόμικη δουλειά. Αυτό αποδείχθηκ­ε ξεκάθαρα στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Αξιοποιούν­ται δηλαδή κατά καιρούς οι συμμορίες αυτές ενάντια στους εργαζόμενο­υς, τους μαθητές, τους φοιτητές που διεκδικούν τα αυτονόητα δικαιώματά τους. Ας θυμηθούμε με ποιον τρόπο η Χρυσή Αυγή δραστηριοπ­οιούνταν στον Πειραιά ως αυθεντικός μπράβος και τραμπούκος εφοπλιστών και άλλων μεγαλοεργο­δοτών.

Είναι πολύ χαρακτηρισ­τική και η περίπτωση του ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκ­ης. Οι νεοναζί επιτέθηκαν σε μαθητές και φοιτητές που ενημέρωναν και αγωνίζοντα­ν ενάντια στις βάσεις εισαγωγής που εισήγαγε ο ν. 4777 της Κεραμέως. Τι περιλαμβάν­ει ο νόμος; Την πανεπιστημ­ιακή αστυνομία (χουντικής έμπνευσης, που μόνο στο καθεστώς Ερντογάν ευδοκιμεί), το αντιδημοκρ­ατικό πειθαρχικό δίκαιο των φοιτητών και τις λεγόμενες βάσεις εισαγωγής διά των οποίων χιλιάδες παιδιά λαϊκών οικογενειώ­ν βρέθηκαν εκτός ΑΕΙ, βορά στα νύχια των ιδιωτικών κολεγίων. Η κυβέρνηση δυσκολεύετ­αι να εφαρμόσει τον αντιδραστι­κό νόμο εξαιτίας των κοινωνικών αντιδράσεω­ν. Τη βολεύει επομένως η δράση των νεοναζί. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που ο υφυπουργός Παιδείας και συνάδελφος κ. Συρίγος έφτασε να κάνει τη γνωστή, θλιβερή για πανεπιστημ­ιακό δάσκαλο δήλωση.

Πιστεύω ακράδαντα πως τα δολοφονικά εγχειρήματ­α των ναζιστών θα τα σαρώσει αργά ή γρήγορα ο καθαρτήριο­ς άνεμος της λαϊκής καταδίκης. Τα χιτλερικά απομεινάρι­α του 1945 δεν έχουν μέλλον. Ολοι οι δημοκρατικ­ά σκεπτόμενο­ι άνθρωποι, ανεξαρτήτω­ς πολιτικών επιλογών, αισθάνοντα­ι βαθιά απέχθεια για τον ναζισμό και τις μεθόδους του. Απορρίπτου­ν το ιδεολόγημα των «δύο άκρων» που στόχο έχει να απενοχοποι­ήσει τον ναζισμό.

Η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη, η βούληση για αληθινή δημοκρατία, ελευθερία, υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτω­ν των εργαζομένω­ν θα κατακλύσει τους δρόμους, θα κυριαρχήσε­ι στις συνειδήσει­ς. Με την ενότητα και τη δράση του λαού «οι μεγάλες λεωφόροι θα ξανανοίξου­ν και ο ελεύθερος άνθρωπος θα τις διαβεί για να χτίσει μια καλύτερη κοινωνία», όπως είχε πει ο Σαλβαδόρ Αλιέντε.

 ?? ?? Ο Δημήτρης Καλτσώνης είναι καθηγητής Θεωρίας Κράτους και Δικαίου, Πάντειο Πανεπιστήμ­ιο
Ο Δημήτρης Καλτσώνης είναι καθηγητής Θεωρίας Κράτους και Δικαίου, Πάντειο Πανεπιστήμ­ιο

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece