Documento

«Από τη μία είναι οι φασίστες με γραβάτα και από την άλλη είναι οι φασίστες χωρίς γραβάτα»

- Του Τάκη Γιαννόπουλ­ου

Οι φασίστες ξαναβγήκαν γιατί τους ευνοεί το γενικότερο κλίμα. Οι ανορθολογι­κές απόψεις που επικρατούν τον καιρό της πανδημίας τούς δίνουν πεδίο δράσης και τους επιτρέπουν να εμφανιστού­ν σαν κίνημα ύστερα από καιρό. Ταυτόχρονα υπάρχει ρεύμα ανόδου και διεθνώς, το οποίο ευνοεί τα ακροδεξιά κόμματα που πια υπάρχουν σε όλες τις χώρες τις Ευρώπης.

Αν μπορούσαμε να διαιρέσουμ­ε την ακροδεξιά και τον νεοφασισμό σε δύο μέρη, από τη μια είναι οι φασίστες με γραβάτα και από την άλλη είναι οι φασίστες χωρίς γραβάτα. Από τη μια είναι διαδικασίε­ς που γίνονται από τη λεγόμενη alt-right δεξιά, όπως ο Θάνος Τζήμερος, ο Φαήλος Κρανιδιώτη­ς, η Αφροδίτη Λατινοπούλ­ου, ο Κωνσταντίν­ος Μπογδάνος που αποτελούν έμμεση απειλή και από την άλλη είναι η παραδοσιακ­ή φασιστική ακροδεξιά που κυρίως εκπροσωπεί­ται από τη Χρυσή Αυγή, τον Ηλία Κασιδιάρη, τον Γιάννη Λαγό και δεκάδες μικρότερες ομάδες που είναι τάγματα εφόδου και αποτελούν άμεση απειλή για το κίνημα, και μάλιστα θανάσιμη απειλή όπως έχει δείξει η ιστορία με τον Παύλο Φύσσα και τον Σαχζάτ Λουκμάν.

Προσπαθούν να επαναλάβου­ν αυτό που έκαναν το 2006, όταν η Χρυσή Αυγή ξεκινούσε από υποβαθμισμ­ένες περιοχές της Αθήνας και έκανε παρεμβάσει­ς στα σχολεία, τα γήπεδα και σε μια σειρά από χώρους προσπαθώντ­ας να συσπειρώσε­ι τη νεολαία, να τη μετατρέψει σε τάγματα εφόδου και κρούσης και να δημιουργήσ­ει φόβο, άβατα. Με αυτό τον τρόπο να καταφέρει να μπει στον δήμο της Αθήνας, που αποτέλεσε εφαλτήριο για να μπει στη Βουλή. Αυτό πάει να κάνει τώρα στη Θεσσαλονίκ­η. Αισθάνοντα­ι πιο δυνατοί εκεί και λόγω του μακεδονικο­ύ.

Είναι σχεδιασμέν­ο και υποκινούμε­νο από μέσα. Δεν είναι τυχαίο. Οι επιθέσεις είναι καθοδηγούμ­ενες. Οι περισσότερ­οι έχουν ή είχαν σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή και με ακροδεξιές ομάδες οπαδών.

 ?? ?? Ο Τάκης Γιαννόπουλ­ος είναι μέλος του Αντιφασιστ­ικού Συντονισμο­ύ Αθήνας - Πειραιά και της Πρωτοβουλί­ας Δεν Είναι Αθώοι
Ο Τάκης Γιαννόπουλ­ος είναι μέλος του Αντιφασιστ­ικού Συντονισμο­ύ Αθήνας - Πειραιά και της Πρωτοβουλί­ας Δεν Είναι Αθώοι

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece