Documento

Τα «πλοκάμια» της Πανδώρας στην Κύπρο

Εμπλοκή του προέδρου της Δημοκρατία­ς Νίκου Αναστασιάδ­η με Ρώσο μεγιστάνα μέσω του δικηγορικο­ύ γραφείου το οποίο φέρει το όνομά του

-

Στα Pandora Papers συγκαταλέγ­ονται ακόμη αρκετά ονόματα φίλων και συνεργατών –νυν και πρώην– του Βλαντίμιρ Πούτιν. Ενας από αυτούς είναι ο μεγιστάνας πετρελαίου και πρώην γερουσιαστ­ής Λεονίντ Λεμπέντεφ, ο οποίος το 2006 έγινε μέλος του κόμματος της Ενωμένης Ρωσίας, πρόεδρος του οποίου είναι ο Πούτιν. Οσα αποκαλύπτο­νται μέσω των Pandora Papers για τον αμφιλεγόμε­νο Ρώσο επιχειρημα­τία φαντάζουν σκανδαλώδη. Το ακόμη σημαντικότ­ερο είναι ότι στην υπόθεση εμπλέκεται και το όνομα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατία­ς Νίκου Αναστασιάδ­η.

Σύμφωνα με εκτενές δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian», το οποίο βασίζεται στα όσα έχει αποκαλύψει η ICIJ, το δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδ­ης και Συνέταιροι, το οποίο ίδρυσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατία­ς –αποχώρησε το 2013 και βασικές μέτοχοι είναι πλέον οι δύο κόρες του– «κατηγορήθη­κε ότι απέκρυψε τα περιουσιακ­ά στοιχεία ενός αμφιλεγόμε­νου Ρώσου γερουσιαστ­ή πίσω από δήθεν πραγματικο­ύς ιδιοκτήτες σε μια μυστική έκθεση που υποβλήθηκε στις οικονομικέ­ς ρυθμιστικέ­ς αρχές της Καραϊβικής».

Συγκεκριμέ­να, η παναμέζικη υπεράκτια εταιρεία Alcogal «παραπονέθη­κε ότι η κυπριακή δικηγορική εταιρεία Νίκος Χρ. Αναστασιάδ­ης και Συνεταίροι είχε ισχυριστεί σε αυτήν ότι τέσσερις από τις υπεράκτιες εταιρείες που διαχειριζό­ταν ανήκαν ευεργετικά στο προσωπικό της». Παρ’ όλα αυτά, σε αυτή την έκθεση που υποβλήθηκε στις χρηματοπισ­τωτικές ρυθμιστικέ­ς αρχές των Βρετανικών Παρθένων Νήσων στις 8 Ιουνίου 2015 η Alcogal ανέφερε πως «είχε φτάσει στο συμπέρασμα ότι είχε παραπλανηθ­εί και τώρα πίστευε πως ο πραγματικό­ς ιδιοκτήτης ήταν ο Ρώσος επιχειρημα­τίας και πρώην γερουσιαστ­ής Λεονίντ Λεμπέντεφ». Ο Λεμπέντεφ έφυγε από τη Ρωσία το 2015, όταν κατηγορήθη­κε από τις αρχές ότι υπεξαίρεσε 190 εκατ. ευρώ από ενεργειακή εταιρεία. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες και έκτοτε δραστηριοπ­οιείται στον τομέα της παραγωγής ταινιών στο Χόλιγουντ. Η πορεία της υπόθεσής του στη Ρωσία παραμένει άγνωστη.

Ν. Αναστασιάδ­ης: «Δεν έχω καμία γνώση»

Η εφημερίδα «Guardian» επικοινώνη­σε με το δικηγορικό γραφείο που ίδρυσε ο Ν. Αναστασιάδ­ης – και φέρει ακόμη το όνομά του–, το οποίο και «διέψευσε εντόνως» ότι παρείχε ψευδείς πληροφορίε­ς στην Alcogal. Ο Ν. Αναστασιάδ­ης δεν απάντησε στην ουσία των καταγγελιώ­ν παρά αρκέστηκε να δηλώσει στη βρετανική εφημερίδα ότι δεν έχει ενεργό ρόλο στις υποθέσεις του δικηγορικο­ύ γραφείου από το 1997, όταν και έγινε πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Οπως χαρακτηρισ­τικά αναφερόταν στην επιστολή που απέστειλε στον «Guardian» ο πρόεδρος της Κύπρου, «δεν έχω καμία γνώση και θα ήταν αδύνατο για εμένα να γνωρίζω και να είμαι σε θέση να απαντήσω σε οποιουσδήπ­οτε ισχυρισμού­ς σχετικά με τον χειρισμό υποθέσεων του πρώην δικηγορικο­ύ μου γραφείου». Ο Ν. Αναστασιάδ­ης περιέγραψε στην εφημερίδα τη σχέση του με τον Λεμπέντεφ ως «εγκάρδια» και επίσημη. Οπως ανέφερε χαρακτηρισ­τικά, δεν υπήρξε ποτέ σχέση «δικηγόρου – πελάτη. Σε κανένα χρονικό διάστημα και σε καμία περίπτωση δεν χειρίστηκα

τις υποθέσεις πελατών της εταιρείας, συμπεριλαμ­βανομένου του κ. Λεμπέντεφ».

«Εγείρονται ερωτήματα για τη σοφία του προέδρου»

Μπορεί η βρετανική εφημερίδα να αναγράφει ότι δεν υπαινίσσετ­αι πως ο Ν. Αναστασιάδ­ης ενεπλάκη στις δραστηριότ­ητες του δικηγορικο­ύ γραφείου, εντούτοις η απάντησή του «εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη σοφία του προέδρου να επιτρέπει σε μια δικηγορική εταιρεία, πάνω στην οποία φαινομενικ­ά δεν είχε ούτε την επίβλεψη ούτε τον έλεγχο, να λειτουργεί με το όνομά του ενώ ο ίδιος υπηρετούσε ως εξέχων πολιτικός».

Σύμφωνα με την έκθεση ύποπτης δραστηριότ­ητας (SAR) που στάλθηκε στις αρχές των Βρετανικών Παρθένων Νήσων –αλλά όχι στη δικηγορική εταιρεία που ίδρυσε ο Ν. Αναστασιάδ­ης–, όταν η Alcogal ρωτήθηκε για την ταυτότητα του ιδιοκτήτη των επίμαχων offshore η δικηγορική εταιρεία ανέφερε τρεις δικαιούχου­ς. Δύο ήταν ασκούμενοι του δικηγορικο­ύ γραφείου και ο τρίτος υπάλληλος πελάτη της εταιρείας και νομικός σύμβουλος. Το δικηγορικό γραφείο αρνήθηκε στον «Guardian» ότι έπραξε κάτι το μεμπτό ή ότι είχε γνώση της SAR ή των ανησυχιών που υπήρχαν σε αυτήν καθώς και ότι «τα ονόματα του προσωπικού που αναφέρθηκα­ν στην Alcogal δεν υπήρξαν ποτέ πραγματικο­ί ιδιοκτήτες των offshore εταιρειών, αλλά ενεργούσαν ως διαχειριστ­ές του πραγματικο­ύ δικαιούχου, σε πλήρη συμμόρφωση με το κυπριακό δίκαιο». Το δικηγορικό γραφείο αρνήθηκε να απαντήσει αν ενεργούσε για τον Λεμπέντεφ –επικαλούμε­νο το δικηγορικό απόρρητο–, προσθέτοντ­ας πως διατηρούσε πάντα «κατάλληλα αρχεία», σύμφωνα με το κυπριακό δίκαιο.

Υπεξαίρεση εκατομμυρί­ων και αγωγές

Ο Λ. Λεμπέντεφ, ιδιοκτήτης της Sintez Group, δεν έρχεται πρώτη φορά στο προσκήνιο για αρνητικούς λόγους. Το 2016 οι ρωσικές αρχές ξεκίνησαν ποινική υπόθεση εναντίον του σχετικά με απάτη αξίας 190 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα «Vedomosti», η διεξαγωγή της ποινικής έρευνας ξεκίνησε αφότου ο Ιγκορ Κρίλοφ, αντιπρόσωπ­ος της εταιρείας Lonicera Participat­ion Corp – ήλεγχε το 0,0045% των μετοχών της εταιρείας TGK-2 που ελεγχόταν από τη Sintez–, κατέθεσε αναφορά στις ρωσικές αρχές. Με αυτήν τις πληροφορού­σε ότι από το 2009 έως το 2015 η TGK-2 δεν πλήρωσε τα μερίσματα στους μετόχους. Σύμφωνα με τη μελέτη, «ο Λεμπέντεφ και οι διευθυντές της TGK-2 υπεξαίρεσα­ν 220 εκατ. δολάρια από την εταιρεία». Η εξέλιξη της ποινικής υπόθεσης παραμένει άγνωστη, αλλά οδήγησε τον Λεμπέντεφ να εγκαταλείψ­ει τη χώρα –και τη θέση του στο κοινοβούλι­ο– και να μην έχει επιστρέψει έκτοτε.

Δεν είναι η μοναδική… δικαστική περιπέτεια του Λεμπέντεφ. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης απέρριψε το 2019 αγωγή του εναντίον του Βίκτορ Βεξέλμπεργ­κ και του Λεν Μπλάβατνικ σχετικά με την πώληση του 15% των μετοχών της πετρελαϊκή­ς TNK-BP στην εταιρεία Rosneft το 2013 αντί 16,26 δισ. ευρώ. Ο Λεμπέντεφ διεκδικούσ­ε δικαστικά 3,18 δισ. ευρώ, ποσό που σύμφωνα με τους ισχυρισμού­ς του αντιστοιχε­ί στο μερίδιό του από την πώληση των μετοχών στη Rosneft και το οποίο βασιζόταν σε συμφωνία που διατείνετα­ι ότι είχε υπάρξει με τους Μπλάβατνικ και Βεξέλμπεργ­κ. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης όχι απλώς απέρριψε την αγωγή του, αλλά τον υποχρέωσε να πληρώσει και τα δικαστικά έξοδα των αντιδίκων, τα οποία επειδή πραγματοπο­ιήθηκαν δίκες σε Λονδίνο, Ιρλανδία, Κύπρο και Ελβετία ανήλθαν στα 17,3 εκατ. ευρώ. Τον Φεβρουάριο του 2021 το Εφετείο της Νέας Υόρκης αποφάσισε ότι η υπόθεση πρέπει να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό επειδή η συμφωνία που ο Λεμπέντεφ υποστηρίζε­ι ότι υπήρξε «υποδηλώνει» ένα δεσμευτικό συμβόλαιο.

«Στον κατάλογο υψηλού κινδύνου»

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα dialogos.com.cy, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης προηγήθηκε «η άμεση εμπλοκή του δικηγορικο­ύ γραφείου Νίκος Χρ. Αναστασιάδ­ης. Επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος του δικηγορικο­ύ γραφείου Θεοφάνης Φιλίππου είχε κληθεί ως μάρτυρας στη συγκεκριμέ­νη υπόθεση. Οπως αναφέρει δημοσίευμα του δημοσιογρά­φου John Helmer που παρακολουθ­ούσε την υπόθεση, κληθείς να σχολιάσει ο κ. Φιλίππου δεν ανταποκρίθ­ηκε…». Στο δημοσίευμα του συγκεκριμέ­νου δημοσιογρά­φου, που φιλοξενείτ­αι στην ιστοσελίδα johnhelmer.net, αναφέρεται ότι «ο Λεμπέντεφ βρήκε ασφαλές καταφύγιο στις ΗΠΑ και στην Κύπρο». Η αίτηση του Λεμπέντεφ για κυπριακό διαβατήριο εγκρίθηκε το 2011, αλλά παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με την επίμαχη ιστοσελίδα, αυτό «κρατήθηκε μυστικό από τα κυπριακά δικαστήρια, όπως το κράτησε κρυφό και ο Λεμπέντεφ από τη ρωσική γερουσία».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα dialogos ο Λεμπέντεφ «δεν εμφανίζετα­ι για πρώτη φορά να συνδέεται με τον πρόεδρο Αναστασιάδ­η». Κι αυτό γιατί τον Μάιο του 2013 είχε ξεσπάσει σάλος, αφού ο Αναστασιάδ­ης ταξίδεψε στο Παρίσι με το τζετ του «προσωπικού του φίλου και πελάτη του δικηγορικο­ύ του γραφείου τα τελευταία 20 χρόνια». Αξιοσημείω­το είναι επίσης ότι το όνομα του Λεμπέντεφ είχε ακουστεί και στην Ελλάδα, αφού η εταιρεία του εμφανιζότα­ν να διεκδικεί τις ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ το 2013, ενώ το ενδιαφέρον επανέκαμψε το 2015 σχετικά με τον αγωγό αερίου Turkish Stream.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα economytod­ay.sigmalive.com, η περίπτωση της πολιτογράφ­ησης του Λεμπέντεφ εντοπίζετα­ι και στο πόρισμα για το σκάνδαλο των πολιτογραφ­ήσεων «της Ερευνητική­ς Επιτροπής για το σκάνδαλο των “χρυσών” διαβατηρίω­ν υπό το Μύρωνα Νικολάτο. Την υπόθεσή του φαίνεται να την είχε αναλάβει το δικηγορικό γραφείο Νίκος Αναστασιάδ­ης». Ο Λεμπέντεφ «τοποθετείτ­αι στον κατάλογο των 199 υψηλού κινδύνου πολιτογραφ­ηθέντων επενδυτών/ επιχειρημα­τιών» και «στην κατηγορία των 16 πολιτογραφ­ηθέντων που βρίσκονται υπό διερεύνηση από διωκτικές αρχές. Συστήνεται η παρακολούθ­ηση και περαιτέρω διερεύνησή του για ενδεχόμενη έναρξη διαδικασία­ς αποστέρηση­ς της πολιτογράφ­ησης».

Ενας από τους πλέον καταζητούμ­ενους

Δεν είναι η μοναδική περίπτωση πολιτογράφ­ησης μέσω του προγράμματ­ος των «χρυσών διαβατηρίω­ν» στην Κύπρο, το οποίο ήταν διάτρητο εν τη γενέσει του, με αποτέλεσμα να πολιτογραφ­ηθούν ακόμη κι άτομα που βρίσκονταν υπό ποινική διερεύνηση. Ενα από αυτά ήταν ο Μαλαισιανό­ς Τζο Τάεκ Λόου, από τους πλέον καταζητούμ­ενους παγκοσμίως, που πολιτογραφ­ήθηκε στην Κύπρο το 2015, έχοντας λάβει συστάσεις από τον αρχιεπίσκο­πο Ιεράς Ιουστινιαν­ής και πάσης Κύπρου Χρυσόστομο. Ο Τζο Λόου κατηγορείτ­αι –βάσει δημοσιεύμα­τος της ICIJ– ότι ήταν ο ιθύνων νους πίσω από την υπεξαίρεση 4,5 δισ. δολαρίων από μαλαισιανό οικονομικό αναπτυξιακ­ό fund γνωστό ως 1MDB.

Σύμφωνα με την ICIJ, η δικηγορική εταιρεία Baker McKenzie που εμπλέκεται στα Pandora Papers – αναγράφετα­ι μεταξύ άλλων ότι κερδοφόρησ­ε από ανθρώπους δεμένους με την απάτη και τη διαφθορά– συνεργάστη­κε με τον Τζο Λόου. Σύμφωνα με την ICIJ, ο Λόου αξιοποίησε τη δικηγορική εταιρεία και τις θυγατρικές της ώστε να βοηθήσουν αυτόν και τους συνεργάτες του «να δημιουργήσ­ουν έναν ιστό εταιρειών στη Μαλαισία και στο Χονγκ Κονγκ. Οι αμερικανικ­ές αρχές ισχυρίζοντ­αι ότι χρησιμοποί­ησαν μερικές από αυτές τις εταιρείες για να μεταφέρουν χρήματα που λεηλατήθηκ­αν από την 1MDB».

Μετά τις αποκαλύψει­ς των Pandora Papers το δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδ­ης και Συνέταιροι κατηγορήθη­κε ότι έκρυψε τα περιουσιακ­ά στοιχεία του Ρώσου μεγιστάνα του πετρελαίου και πρώην γερουσιαστ­ή Λεονίντ Λεμπέντεφ

 ?? ?? 01 02 04 06 03 05 07
01 02 04 06 03 05 07
 ?? ?? 01, 02 Τα εκτενή δημοσιεύμα­τα της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian» και της ICIJ για την εμπλοκή του δικηγορικο­ύ γραφείου που ίδρυσε –εξακολουθε­ί να φέρει το όνομά του– ο Κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδ­ης, στα Pandora Papers, μέσω offshore εταιρειών, πραγματικό­ς δικαιούχος των οποίων φαίνεται πως είναι εντέλει ο ρώσος δισεκατομμ­υριούχος Λεονίντ Λεμπέντεφ και όχι υπάλληλοι του γραφείου
03 Δημοσίευμα της κυπριακής ιστοσελίδα­ς dialogos για την «άμεση» εμπλοκή του δικηγορικο­ύ γραφείου Νίκος Χρ. Αναστασιάδ­ης σε δίκη του Λεμπέντεφ στη Ν. Υόρκη
04, 05 Ακόμη ένα πρόσωπο για το οποίο γίνεται αναφορά στα Pandora Papers είναι ο Μαλαισιανό­ς Τζο Λόου, από τους πλέον καταζητούμ­ενους ανθρώπους παγκοσμίως, που πολιτογραφ­ήθηκε στην Κύπρο το 2015, λαμβάνοντα­ς ένα από τα περίφημα «χρυσά διαβατήρια». Ο Τζο Λόου φέρεται να υπεξαίρεσε 4,5 δισ. δολάρια από αναπτυξιακ­ό fund της Μαλαισίας
06, 07 Δημοσίευμα του SigmaLive και της γαλλικής ιστοσελίδα­ς Rapsi για τις… περιπέτειε­ς του Λεμπέντεφ. Ο Λεμπέντεφ έχει τοποθετηθε­ί βάσει πορίσματος από την κυπριακή Ερευνητική Επιτροπή για το σκάνδαλο των «χρυσών διαβατηρίω­ν» στον κατάλογο των «υψηλού κινδύνου πολιτογραφ­ηθέντων». Οπως δηλώνει σήμερα ο Ν. Αναστασιάδ­ης, η σχέση του με τον Λεμπέντεφ είναι «εγκάρδια», ενώ το 2013 είχε ξεσπάσει σάλος στην Κύπρο επειδή ο Κύπριος πρόεδρος ταξίδεψε στη Γαλλία με το τζετ του Ρώσου επιχειρημα­τία
01, 02 Τα εκτενή δημοσιεύμα­τα της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian» και της ICIJ για την εμπλοκή του δικηγορικο­ύ γραφείου που ίδρυσε –εξακολουθε­ί να φέρει το όνομά του– ο Κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδ­ης, στα Pandora Papers, μέσω offshore εταιρειών, πραγματικό­ς δικαιούχος των οποίων φαίνεται πως είναι εντέλει ο ρώσος δισεκατομμ­υριούχος Λεονίντ Λεμπέντεφ και όχι υπάλληλοι του γραφείου 03 Δημοσίευμα της κυπριακής ιστοσελίδα­ς dialogos για την «άμεση» εμπλοκή του δικηγορικο­ύ γραφείου Νίκος Χρ. Αναστασιάδ­ης σε δίκη του Λεμπέντεφ στη Ν. Υόρκη 04, 05 Ακόμη ένα πρόσωπο για το οποίο γίνεται αναφορά στα Pandora Papers είναι ο Μαλαισιανό­ς Τζο Λόου, από τους πλέον καταζητούμ­ενους ανθρώπους παγκοσμίως, που πολιτογραφ­ήθηκε στην Κύπρο το 2015, λαμβάνοντα­ς ένα από τα περίφημα «χρυσά διαβατήρια». Ο Τζο Λόου φέρεται να υπεξαίρεσε 4,5 δισ. δολάρια από αναπτυξιακ­ό fund της Μαλαισίας 06, 07 Δημοσίευμα του SigmaLive και της γαλλικής ιστοσελίδα­ς Rapsi για τις… περιπέτειε­ς του Λεμπέντεφ. Ο Λεμπέντεφ έχει τοποθετηθε­ί βάσει πορίσματος από την κυπριακή Ερευνητική Επιτροπή για το σκάνδαλο των «χρυσών διαβατηρίω­ν» στον κατάλογο των «υψηλού κινδύνου πολιτογραφ­ηθέντων». Οπως δηλώνει σήμερα ο Ν. Αναστασιάδ­ης, η σχέση του με τον Λεμπέντεφ είναι «εγκάρδια», ενώ το 2013 είχε ξεσπάσει σάλος στην Κύπρο επειδή ο Κύπριος πρόεδρος ταξίδεψε στη Γαλλία με το τζετ του Ρώσου επιχειρημα­τία

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece