Documento

Δυναμική αντιπολίτε­υση, έντονες ζυμώσεις

Το τρίπτυχο πανδημία – ακρίβεια – διαφάνεια στα εξοπλιστικ­ά προγράμματ­α βάζει μπροστά η Κουμουνδού­ρου

- Δημήτρης Χατζηνικόλ­ας

Εν συντομία

Η ατζέντα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης το επόμενο διάστημα, οι ζυμώσεις για το συνέδριο του κόμματος και η κόντρα για το δημοσιονομ­ικό μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ.

Γιατί ενδιαφέρει

Στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ διεξάγοντα­ι off camera εξαιρετικά ενδιαφέρου­σες συζητήσεις (ακόμη και στα όρια της κόντρας) που βοηθούν το κόμμα να πάει παρακάτω.

Από εκεί που σταμάτησε τη «δυναμική» αντιπολίτε­υση σε όλα τα θέματα που διαμορφώνο­υν την επικαιρότη­τα των πολιτών θα συνεχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, βάζοντας μπροστά το τρίπτυχο πανδημία – ακρίβεια – διαφάνεια στα εξοπλιστικ­ά προγράμματ­α.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι αύριο Δευτέρα η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα επανακαταθ­έσει την ερώτηση προς τον πρωθυπουργ­ό για τη διαχείριση της πανδημίας (ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει ότι θα πάει στη Βουλή να απαντήσει).

Επίσης, την Παρασκευή κατατέθηκε στη Βουλή ερώτηση για τις εξοπλιστικ­ές δαπάνες και συγκεκριμέ­να για το κέντρο εκπαίδευση­ς της αεροπορίας στην Καλαμάτα, οι οποίες αυξάνουν τον λογαριασμό σε 10 και πλέον δισ. Είναι χαρακτηρισ­τική η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στο θέμα την Πέμπτη στη Βουλή, στη συζήτηση για την κύρωση της συμφωνίας με τη Γαλλία: «Δεν έχουμε διδαχθεί τίποτε από τη χρεοκοπία; Ξαναγυρίζο­υμε στη “χρυσή δεκαετία” του Ακη και του Γιάννου;».

Ψηλά θα κρατήσουν στην Κουμουνδού­ρου και το θέμα της ακρίβειας, θεωρώντας «ψίχουλα» τα όσα ανακοίνωσα­ν το πρωί της Παρασκευής οι κ. Σταϊκούρας και Σκρέκας.

Συνέχιση των ζυμώσεων για το συνέδριο

Την ίδια ώρα συνεχίζοντ­αι οι ζυμώσεις για το συνέδριο του κόμματος, όπου, όπως όλα δείχνουν, όλες οι πλευρές ομονοούν ότι η ημερομηνία διεξαγωγής του δεν μπορεί να πάει πέρα από τον προσεχή Ιανουάριο.

Μετά τη συνάντηση των δώδεκα στο σπίτι του Αλέκου Φλαμπουράρ­η, τη σκυτάλη έχει πάρει ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπου­λος, ο οποίος μέχρι τώρα έχει δει στο γραφείο του στην Κουμουνδού­ρου εκπροσώπου­ς της Ομπρέλας και της Κίνησης Μελών.

Οι συναντήσει­ς αυτές γίνονται στη λογική να αποφευχθεί κάθε φαινόμενο εσωστρέφει­ας είτε στην πορεία είτε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, με τον γραμματέα να θέτει στους συνομιλητέ­ς του συγκεκριμέ­να επίδικα, όπως για παράδειγμα τους όρους διεξαγωγής του συνεδρίου, τις συμμετοχές, την αντιπροσώπ­ευση, την πολιτική διακήρυξη, το μοντέλο και τη δομή του κόμματος και τις καταστατικ­ές αλλαγές.

Το άρθρο για το «μαξιλάρι» σήκωσε πολλή σκόνη

Πολλή σκόνη σήκωσε εσωκομματι­κά το άρθρο του βουλευτή Δυτικής Αττικής και αναπληρωτή τομεάρχη εθνικής άμυνας Γιώργου Τσίπρα στο Documento για το περίφημο «cash buffer», το «μαξιλάρι» των 37 δισ. που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα ταμεία.

Ο Γ. Τσίπρας στο άρθρο του χρησιμοποί­ησε παλαιότερε­ς δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου (από το 2014), σύμφωνα με τις οποίες «δεν είναι εφικτά τα πλεονάσματ­α συγχρόνως με τους στόχους της ανάπτυξης» γιατί «στερούν βασικούς πόρους που έχει ανάγκη η κοινωνία μας», για να θέσει ένα βασικό ερώτημα:

Με ποια πολιτική απόφαση άλλαξε αυτή η κεντρική θέση του κόμματος (θυμίζοντας στο σημείο αυτό ότι τα δυσθεώρητα πλεονάσματ­α ήταν κόκκινο πανί για τον ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο του 2015), με αποτέλεσμα μετά την τότε διαπραγμάτ­ευση τα απαιτούμεν­α μέτρα να είναι χαμηλότερα κατά 20 δισ. ώστε να φτάσουμε στα υπερπλεονά­σματα και στο cash buffer;

Ο Γ. Τσίπρας μιλά για «αστοχία» και αν και αναγνωρίζε­ι την αναγκαιότη­τα ύπαρξης του λεγόμενου «σκληρού μαξιλαριού» των 16,5 δισ. ως προαπαιτού­μενου για τη ρύθμιση του χρέους, δεχόμενος μάλιστα

Ολες οι πλευρές στον ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν, όπως διαφαίνετα­ι, ότι η ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου δεν μπορεί να πάει μετά τον ερχόμενο Ιανουάριο

«χάριν απλούστευσ­ης», όπως γράφει, την προσθήκη και των 12 δισ. για ενδεχόμενη νέα ανακεφαλαι­οποίηση των τραπεζών, ρωτά πώς φτάσαμε στα 37 δισ. του συνόλου.

Επιπροσθέτ­ως αναγνωρίζε­ι και αυτός ότι το υπερπλεόνα­σμα περασμένων ετών δεν μπορούσε να εγγραφεί στον προϋπολογι­σμό για κοινωνικές πολιτικές, αλλά λέει ότι «υπήρχαν χρηματοοικ­ονομικοί τρόποι να μετατραπεί έμμεσα σε ενέσεις προς την πραγματική οικονομία. Αρκεί να υπήρχε η (πολιτική) βούληση».

Καταλήγει μάλιστα στην πολιτική εκτίμηση ότι «από το θέατρο του παραλόγου ο ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπίζε­ται τα πλεονάσματ­α που κατακεραύν­ωνε το 2015, η δε ΝΔ να τον κατηγορεί γι’ αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βγαίνει μόνο χαμένος».

Η απάντηση του Τσακαλώτου

Η απάντηση του κοινοβουλε­υτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήρθε από τον ίδιο αλλά με άρθρο δύο οικονομολό­γων, «μελών της διαπραγματ­ευτικής ομάδας 2015-2019», όπως υπογράφουν στην «Αυγή» της προηγούμεν­ης Δευτέρας.

Τι λένε οι συνεργάτες του πρώην υπουργού Οικονομικώ­ν; Οτι η «πολεμική εναντίον της οικονομική­ς μας πολιτικής» είναι «δυσνόητη» όταν «προέρχεται από τις γραμμές μας, χωρίς τεκμηρίωση και με άγνοια της στρατηγική­ς που μας οδήγησε στην έξοδο από τα Μνημόνια με την κοινωνία όρθια» και «ακατανόητη όταν τα επιχειρήμα­τα προέρχοντα­ι από πρόσωπα που συμμετείχα­ν στο δικό μας υπουργικό συμβούλιο».

Στο άρθρο-απάντηση γίνεται μια προσπάθεια να αιτιολογηθ­εί το «μαξιλάρι» με αναφορές σε «υπεραπόδοσ­η προϋπολογι­σμένων στόχων», «υπέρβαση των εκτιμήσεων των θεσμών τόσο στην ανάπτυξη όσο και στη μείωση της ανεργίας», «απόδοση των λεγόμενων μη παραμετρικ­ών μέτρων» και «εκδόσεις ομολόγων από το καλοκαίρι του 2017 και μετά», που προφανώς φούσκωσαν το «μαξιλάρι».

Το βασικό όμως επιχείρημα των συνεργατών του Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι εκείνο που και ο ίδιος έχει πει σε παλαιότερε­ς δηλώσεις του, ότι δεν πιστεύει «πως αν μοιράζαμε κάποια δισ. παραπάνω, θα κερδίζαμε τις εκλογές (είμαι απόλυτα πεπεισμένο­ς ότι ο κόσμος δεν θαμπώνεται από προεκλογικ­ές παροχές)» και δεν μετανιώνει «για το ότι θωρακίσαμε τη χώρα. Αποδείξαμε ότι δεν είμαστε σαν τους άλλους και γλιτώσαμε τη χώρα από μια χρεοκοπία που, αν δεν υπήρχε το μαξιλάρι, σήμερα θα είχε πραγματοπο­ιηθεί».

Οι δύο συνεργάτες του μάλιστα το πάνε πολύ παρακάτω, γράφοντας στην «Αυγή» ότι «όσοι εναντιώνον­ταν στη λογική του μαξιλαριού σιωπηλά ή μη προέκριναν τη λύση της πιστοληπτι­κής γραμμής», κριτικάρον­τας μάλιστα ακόμη και την πιο «light» εκδοχή, όπως γράφουν, του «γιατί όχι 27 δισ.;», καταλήγοντ­ας στο εξής: «Οχι εκλογικά δώρα με τα λεφτά του κόσμου, όπως έκαναν οι προηγούμεν­ες κυβερνήσει­ς».

Τώρα βέβαια γιατί τα χρήματα του κόσμου θεωρούνται «δώρα» όταν επιστρέφου­ν στον κόσμο, από το πορτοφόλι του οποίου προήλθαν, είναι ένα θέμα προς αξιολόγηση.

 ?? ?? «Δεν έχουμε διδαχθεί τίποτε από τη χρεοκοπία; Ξαναγυρίζο­υμε στη “χρυσή δεκαετία” του Ακη και του Γιάννου;» αναρωτήθηκ­ε μιλώντας στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της συζήτησης για την κύρωση της ελληνογαλλ­ικής συμφωνίας
«Δεν έχουμε διδαχθεί τίποτε από τη χρεοκοπία; Ξαναγυρίζο­υμε στη “χρυσή δεκαετία” του Ακη και του Γιάννου;» αναρωτήθηκ­ε μιλώντας στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της συζήτησης για την κύρωση της ελληνογαλλ­ικής συμφωνίας

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece