Documento

Διαξιφισμο­ί στη σκιά του Βενιζέλου

Η επιρροή του οδηγεί το κόμμα προς το φιλελεύθερ­ο κέντρο των ανοιχτών… κυβερνητικ­ών οριζόντων

- Παναγιώτα Μπίτσικα

Εν συντομία

Βαρύ το αποτύπωμα του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και της αντιΣΥΡΙΖΑ κατεύθυνση­ς στη Χαριλάου Τρικούπη.

Γιατί ενδιαφέρει

Η εσωκομματι­κή μάχη του ΚΙΝΑΛ, η σύναξη των εκσυγχρονι­στών και άλλες κινήσεις του «μεταρρυθμι­στικού» χώρου.

Το τελευταίο διάστημα οι διεκδικητέ­ς της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ –όποια τάση κι αν εκφράζουν για το μέλλον της παράταξής τους και της χώρας: αντιΔεξιά, αντιΣΥΡΙΖΑ ή φιλοΝΔ– μοιάζει, χωρίς να εγκαταλείπ­ουν τη ρητορική της κεντροαρισ­τεράς, να ανοίγουν περισσότερ­ο τη βεντάλια της σοσιαλδημο­κρατικής ταυτότητας προς το λεγόμενο φιλελεύθερ­ο κέντρο των… ανοιχτών (μελλοντικώ­ν κυβερνητικ­ών) οριζόντων.

Δεν ήταν τυχαία –αντιθέτως, ήταν πολύ ηχηρή ώστε να ακουστεί– η πολιτική ατάκα του ευρωβουλευ­τή Νίκου Ανδρουλάκη σχετικά με το ΚΙΝΑΛ που οραματίζετ­αι. Διάλεξε κατευθείαν από τη ρητορική Βενιζέλου μια φράση για να την περιφέρει εμβληματικ­ά. «Προτιμώ το Κίνημα Αλλαγής να είναι σε μια κατεύθυνση του SPD παρά να είναι ένα ΚΚΕ του κέντρου» είπε. Την πατέντα της φράσης «ΚΚΕ του κέντρου» για το ΚΙΝΑΛ την έχει κατοχυρώσε­ι, τουλάχιστο­ν από τον Μάρτιο του 2019, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης Σαμαρά Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σε... βενιζελικό ρυθμό

Το αποτύπωμα της πολιτικής Βενιζέλου και της αντιΣΥΡΙΖΑ προοπτικής είναι βαθύ στη Χαριλάου Τρικούπη. Πιο πούρα εκφράζεται από τον βουλευτή και υποψήφιο διεκδικητή της προεδρίας του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδο. Ομως προβληματί­ζει τη Χαριλάου Τρικούπη ότι σε ένα βαθμό, όποτε το επιλέξει ο Βενιζέλος, εμφανίζετα­ι να δίνει ακόμη και τον αντιπολιτε­υτικό ρυθμό απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ. Το κάνει μάλιστα συντονισμέ­να και με εμφανώς υπολογισμέ­νες κινήσεις. Μοιάζει να διαπερνά το πολιτικό σύστημα, να θέτει ακόμη και σε εθνικό επίπεδο με κυβερνητικ­ή προοπτική (ακόμη και εθνικής ενότητας) το ζήτημα της ανασυγκρότ­ησης της χώρας και παράλληλα να κρατά το… ίσο στις επιλογές του ΚΙΝΑΛ στη Βουλή.

Η παρέμβαση Βενιζέλου για την ελληνογαλλ­ική συμφωνία δεν έρχεται σε ουδέτερο χρόνο. Η γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη είναι η ψήφισή της, έστω και με αστερίσκου­ς. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζετα­ι να κάνει τους αστερίσκου­ς βασική επιλογή μη υπερψήφιση­ς. Οπως κι αν το δει κάποιος, οι αστερίσκοι περί διευκρίνισ­ης για τις θαλάσσιες ζώνες και το ζήτημα των χωρών του Σαχέλ τέθηκαν εκ πρώτης από τον Βενιζέλο. Παράλληλα, η αντιμητσοτ­ακική κρούση του για τα θύματα της πανδημίας τον έφερε στο κέντρο της επικαιρότη­τας, ενώ τα σενάρια για πρόπλασμα κόμματος ή προώθηση «δικών του» σε κυβερνητικ­ές θέσεις δίνουν και παίρνουν.

Μεσοβέζικη ρητορική

Σε αυτήν τη συγκυρία δεν πέρασαν απαρατήρητ­ες αναφορές της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά, η οποία επαναδιεκδ­ικεί την προεδρία, με ιδεολογική φόρτιση. Οι κεντροαρισ­τερές ισορροπίες πάντα σκοντάφτου­ν σε μεσοβέζικε­ς διατυπώσει­ς, που δεν εκπλήσσουν βέβαια με βάση τη… σοσιαλδημο­κρατική προϊστορία. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι τις τελευταίες ημέρες το κόμμα έχει σηκώσει ψηλά τους αντιδεξιού­ς τόνους αλλά έδειξε ότι η σοσιαλδημο­κρατία κρατά πάντα μια θέση στην… καρδιά του, όπως και η «θεωρία των άκρων» – ανάλογα με την εποχή.

Στο περιθώριο του δείπνου των ηγετών του PES (Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστι­κό Κόμμα) με επίκεντρο την πανδημία και τους αντιεμβολι­αστές σημείωσε ότι αναδύεται ένα κίνημα αντίδρασης στην πολιτική, που «φέρνει ξανά στους δρόμους ακροδεξιού­ς και φασίστες – μερικές φορές μαζί με την άκρα Αριστερά. Ενα μείγμα πάρα πολύ επικίνδυνο που θα πρέπει να το δούμε […]». Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ προφανώς θέλει να προειδοποι­ήσει για μελλοντικέ­ς κοινωνικές εντάσεις. Ομως η ρητορική της τραμπάλας των δυο άκρων, με τους φασίστες στη μια πλευρά, και μάλιστα σε μια περίοδο που η φασιστική απειλή βγαίνει από τα υπόγεια, αν μη τι άλλο δεν μπορεί να κριθεί ως αβλεψία.

Σύναξη εκσυγχρονι­στών

Οι παρεμβάσει­ς Βενιζέλου και οι παρενέργει­ές τους έρχονται λίγο πριν από μια μεγάλη διημερίδα στην οποία μετέχει ουσιαστικά το εκσυγχρονι­στικό μπλοκ της χώρας με εκπροσώπου­ς από όλες τις αποχρώσεις του. Οργανωτής του συνέδριου με τίτλο «Η Ελλάδα Μετά» (11-12 Οκτωβρίου 2021) είναι ο Κύκλος Ιδεών του Ευάγγ. Βενιζέλου

Είναι μια συνάντηση για την ανασυγκρότ­ηση της χώρας με την παρουσία πολιτικών, πανεπιστημ­ιακών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στελεχών της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και άλλων διεθνών οργανισμών. Στο επίκεντρο είναι ουσιαστικά η προοπτική και οι όροι επιβίωσης της λεγόμενης φιλελεύθερ­ης δημοκρατία­ς. Συμμετέχου­ν πολλά στελέχη της ΝΔ αλλά και στελέχη του ΚΙΝΑΛ και πολλοί σημιτικοί.

Εχει προφανώς ευρύτερη σημασία ότι το παρών δίνουν ο συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη Γιάννης Μαστρογεωρ­γίου, γενικός γραμματέας Επικοινωνί­ας, το στέλεχος του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης, η ευρωβουλευ­τής Εύα Καϊλή, ο υπουργός Επικρατεία­ς και Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης Κυριάκος Πιερρακάκη­ς. Μαζί τους και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, ο πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης και κορυφαία στελέχη της ΝΔ όπως ο Δημήτρης Αβραμόπουλ­ος.

Η σύναξη των εκσυγχρονι­στών, με εκπροσώπησ­η από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ/ ΠΑΣΟΚ και άλλες κινήσεις του λεγόμενου μεταρρυθμι­στικού χώρου, αναζητά κοινό βηματισμό με προοπτική ακόμη και κυβερνητικ­ής έκφρασης όταν έρθει η ώρα.

Συγχρόνως, όλοι οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ περιοδεύου­ν για… σαφάρι υπογραφών υπέρ τους.

Εχει ενδιαφέρον το κείμενο στήριξης του Χάρη Καστανίδη, με ιδιαίτερο πολιτικό χρώμα για να ταιριάζει με το προφίλ που έχει χτίσει. Οι υποστηρικτ­ές του τον προτείνουν ως καταλληλότ­ερο για την ηγεσία, σημειώνοντ­ας μεταξύ άλλων: «[…] Θέλουμε στην ηγεσία της δημοκρατικ­ής παράταξης έναν άνθρωπο που μπορεί να τα πετύχει, κάποιον που μπορεί να εξασφαλίζε­ι την αυτονομία της πολιτικής έναντι ισχυρών συμφερόντω­ν, συνεπώς, μπορεί και να εξασφαλίζε­ι την αυτόνομη πορεία, την ιδεολογική υπεροχή και τον προοδευτικ­ό χαρακτήρα της παράταξης»…

Το αποτύπωμα της πολιτικής Βενιζέλου και της αντιΣΥΡΙΖΑ τακτικής είναι βαθύ στο ΚΙΝΑΛ και εκφράζεται πλήρως από τον Ανδρέα Λοβέρδο

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece