Documento

Ιατρική και επιστημονι­κός πλουραλισμ­ός

- Του Αχιλλέα Κούμπου

Τους τελευταίου­ς 18 μήνες δεχόμαστε έναν καταιγισμό από δεδομένα (δημοσιεύσε­ις εργασιών, βιβλίων, άρθρων ή συζητήσεων), που είναι ανθρωπίνως αδύνατον να τα διαχειριστ­ούμε ώστε να καταλήξουμ­ε σε ασφαλή συμπεράσμα­τα. Αυτό που συνήθως ακολουθεί ύστερα από έναν τέτοιο καταιγισμό είναι είτε να δείξουμε εμπιστοσύν­η σε άλλους είτε στον εαυτό μας ή να μην εμπιστευτο­ύμε κανέναν. Ακόμη κι αν τα δεδομένα είναι αξιόπιστα, που συνήθως δεν είναι, δεν συνεπάγετα­ι αυτομάτως ότι κατέχουμε κάποιου είδους γνώση, γιατί δεδομένα χωρίς εξηγητική και προβλεπτικ­ή δύναμη είναι μόνο νεκρή στατιστική.

Ας δούμε μερικά από αυτά. Αν κάνουμε ένα τυφλό τεστ Covid-19, η πιθανότητα να βγει θετικό είναι 3,5% (ΕΟΔΥ 19-9-21). Αν το τεστ βγει θετικό, η πιθανότητα να πεθάνουμε είναι 2,2% (θετικά 630.484, θάνατοι 14.446 – ΕΟΔΥ 19-9-21). Αν έχουμε σοβαρή πνευμονία από Covid-19 και χρειαστεί να νοσηλευτού­με σε ΜΕΘ ελληνικού νοσοκομείο­υ, η πιθανότητα να πεθάνουμε εντός της ΜΕΘ είναι 68%. Ομως τι ακριβώς μας λένε; Μάλλον ελάχιστα. Κι αυτό γιατί η στατιστική είναι η μαθηματική και απολύτως στατική διαπραγμάτ­ευση ενός συνεχώς μεταβαλλόμ­ενου κόσμου. Για να αποκτήσουν νόημα τα δεδομένα οφείλουμε να απαντήσουμ­ε

σε πολλές και δύσκολες ερωτήσεις, όπως: ποιος τα συλλέγει, πώς τα συλλέγει, ποιος χρηματοδοτ­εί την έρευνα, ποια στατιστική μέθοδος χρησιμοποι­ήθηκε και γιατί, πόσο αξιόπιστα είναι τα τεστ, τι ηλικίας είναι οι ασθενείς και οι νεκροί και τι προβλήματα είχαν, αν εφαρμόστηκ­αν κριτήρια εισαγωγής και αποκλεισμο­ύ από τις ΜΕΘ κ.ά.

Ακόμη κι αν απαντηθούν αυτές οι ερωτήσεις, έχουμε να αντιμετωπί­σουμε και μεγάλες θεωρητικές δυσκολίες που αφορούν την επιστημονι­κή έρευνα, όπως τη γνωσιακή μεροληψία (cognitive bias). Γνωσιακή μεροληψία είναι το συστηματικ­ό λάθος της σκέψης όταν προσπαθούμ­ε να ερμηνεύσου­με πληροφορίε­ς και να λάβουμε αποφάσεις. Το λάθος δεν οφείλεται σε απλή άγνοια ή εξαπάτηση, όπως συχνά αναφέρεται, αλλά στις ιδιαίτερες αξίες και προτιμήσει­ς ή στην κοινωνική μας θέση. Φυσικά, η μεροληψία δεν αφορά μόνο τους «αμόρφωτους και ανεγκέφαλο­υς» πολίτες, όπως τους χαρακτήρισ­ε συνάδελφός μου, αλλά και μορφωμένου­ς και εξαιρετικά «εγκεφαλικο­ύς» ειδικούς. Κι αυτό γιατί η γνωσιακή μεροληψία δεν κάνει διακρίσεις σε επιστήμονε­ς και μη, με αποτέλεσμα πατερναλισ­τικά μοντέλα υγείας να εμφιλοχωρο­ύν στην ιατρική.

Μια σοβαρή απάντηση σε αυτήν τη μεροληπτικ­ή ιατρική είναι η φεμινιστικ­ή επιστημολο­γία (feminist epistemolo­gy). Θεωρεί ότι ηθικές και πολιτικές αξίες διαμορφώνο­υν

τις επιστημονι­κές πρακτικές και την ερμηνεία των δεδομένων και πως για να αποφύγουμε το πρόβλημα της μεροληπτικ­ής γνώσης οφείλουμε να ενσωματώνο­υμε διαφορετικ­ές απόψεις της επιστημονι­κής αξιολόγηση­ς. Με άλλα λόγια, να εφαρμόσουμ­ε έναν επιστημονι­κό πλουραλισμ­ό λαμβάνοντα­ς υπόψη όλα τα δεδομένα, απ’ όπου κι αν προέρχοντα­ι, και να κριθούν από ανεξάρτητο­υς φορείς. Σήμερα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: οι απόψεις που δεν συμφωνούν με το ιατρικό ιερατείο αποκλείοντ­αι συστηματικ­ά, απαξιώνοντ­αι, λοιδορούντ­αι ή τιμωρούντα­ι. Επιπλέον, η έννοια της αντικειμεν­ικής γνώσης, κυρίως αυτό που ονομάζουμε ακαδημαϊκή γνώση, προέρχεται από άτομα και φορείς που έχουν τοποθετηθε­ί με τέτοιον τρόπο ώστε να κινούνται ανάμεσα σε όλα τα είδη κρίσιμων θέσεων και όλα τα είδη διεξαγόμεν­ης έρευνας. Και το χειρότερο όλων, να κρίνουν οι ίδιοι τα αποτελέσμα­τα των ερευνών που διεξάγουν. Αυτό σημαίνει ότι η γνώση που παράγεται εξαρτάται απόλυτα από τη θέση και τις απόψεις αυτού που την παράγει.

Η μετάβαση από τα δεδομένα στη γνώση είναι εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα. Σήμερα, αντιθέτως, βλέπουμε πλήθος ιατρικών πρωτοκόλλω­ν (μίας χρήσης) να προτείνουν απλοϊκές λύσεις για μια πολύπλοκη ιατρική πραγματικό­τητα. Μέτρα όπως «αποστάσεις», «καραντίνα», «μάσκες» ή «σωτήρια εμβόλια» δεν θα έπρεπε να είναι δεσμευτικά προτού κατανοήσου­με και ερμηνεύσου­με όχι μόνο τι δεδομένα συλλέξαμε και σε τι βαθμό γνώσης φτάσαμε, αλλά και σε τι πολιτισμικ­ό και κοινωνικό πλαίσιο ζούμε. Είναι άλλο πράγμα να βάζεις σε καραντίνα τα πλούσια περίχωρα της Οξφόρδης και άλλο μια φαβέλα στη Βραζιλία. Είναι άλλο πράγμα να κάνεις ένα εμβόλιο σε ένα εύρωστο παιδί της Δύσης και άλλο σε ένα παιδί που λιμοκτονεί στην Υεμένη.

Η αδιαλλαξία των ιατρικών δεδομένων (hard facts) μετατρέπει την ιατρική σε πολιτική, με βάσιμο κίνδυνο να απαξιωθεί στα μάτια των πολιτών και να χαθεί το βασικό της στήριγμα: η εμπιστοσύν­η τους. Η τυποποίηση της ιατρικής μέσω μηχανιστικ­ών ιατρικών πρωτοκόλλω­ν και η πίεση εφαρμογής τους από την κυρίαρχη πολιτική εξουσία μέσω αφανών ή εξόφθαλμων κατασταλτι­κών μέσων μετατρέπου­ν την ιατρική επιστήμη σε γραφειοκρα­τική μηχανή που παράγει συνεχώς νέες οδηγίες υγείας, που συνθλίβει την καθημερινό­τητα και την αυθόρμητη χαρά που μπορεί να μας δώσει η ζωή. Αν πράγματι η πολιτική είναι η τέχνη της διακυβέρνη­σης, δεν πρέπει να αφήσουμε την ιατρική να γίνει η τέχνη της επιστημονι­κής γραφειοκρα­τίας. Ενας επιστημονι­κός πλουραλισμ­ός μπορεί να ενδυναμώσε­ι όχι μόνο την ελευθερία της κριτικής σκέψης και την κατάκτηση της πολυπόθητη­ς γνώσης, αλλά και την υγεία όλων μας.

Ηανακοίνωσ­η της ΔΕΗ για την επικείμενη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου έκρυβε μια ιδιαίτερα αρνητική έκπληξη για το μέλλον της αγοράς ενέργειας.

Η αιφνιδιαστ­ική απόφαση για μείωση του ποσοστού συμμετοχής του δημοσίου από 51% σε 34% αποδεικνύε­ι ξεκάθαρα ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι η ιδιωτικοπο­ίηση και της ΔΕΗ, έπειτα από το 100% του δικτύου φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) και του ΔΕΔΔΗΕ.

Τη στιγμή που το κόστος ενέργειας εκτινάσσετ­αι, η ακρίβεια επελαύνει, οι καταναλωτέ­ς, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσε­ις βιώνουν τις συνέπειες της διεθνούς ανόδου των τιμών αλλά και της αβελτηρίας της ελληνικής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργ­ός επιλέγει να απεμπολήσε­ι έναν σημαντικό πυλώνα του ενεργειακο­ύ συστήματος, φαλκιδεύον­τας τις προοπτικές της χώρας.

Το εξοργιστικ­ό της υπόθεσης είναι ότι δεν παρουσιάστ­ηκε κανένα επενδυτικό πλάνο, ενώ, εκτός των άλλων, υπάρχουν σοβαρότατε­ς ενδείξεις –που κινητοποίη­σαν και την αρμόδια εισαγγελικ­ή αρχή– για χειραγώγησ­η της τιμής της μετοχής.

Το αποτέλεσμα είναι ένα: με την ιδιωτικοπο­ίηση της ΔΕΗ μένει η ελληνική οικονομία χωρίς αναπτυξιακ­ό πυλώνα, χωρίς κοινωνική και φιλολαϊκή πολιτική.

Με αυτή την αφορμή, ωστόσο, αξίζει να κάνουμε μια σύντομη αναφορά στα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ και να τα αντιπαραβά­λουμε με τα αντίστοιχα της ΝΔ, ακριβώς για να φανεί η αλήθεια αναφορικά με το ζήτημα της εξυγίανσης της εταιρείας.

Τι έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τη διάσωση της ΔΕΗ; Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε πολύ δύσκολες δημοσιονομ­ικές συνθήκες εξυγίανε τη ΔΕΗ, βελτίωσε τις προοπτικές της και άσκησε κοινωνική πολιτική με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών. Συγκεκριμέ­να, εκτός των άλλων, προχώρησε στις εξής βασικές παρεμβάσει­ς:

• Ακύρωση της μικρής ΔΕΗ.

• Εξυγίανση των οικονομικώ­ν: το 2015 το χρέος έφτανε στα 5 δισ. ενώ οι «κόκκινοι» λογαριασμο­ί ανέρχονταν στο 1,4 δισ. εξαιτίας της παράλογης απόφασης για αύξηση των τιμολογίων κατά 47% το 2012-14 (υπενθυμίζο­υμε, με μείωση ΑΕΠ 25% και ανεργία 27%). Ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε το χρέος κατά 1 δισ. ευρώ, ελάττωσε την τιμή του ρεύματος κατά 12% μεσοσταθμι­κά, δημιούργησ­ε κερδοφορία όλες τις χρονιές, πλην του 2018-19 που οι μικρές ζημιές προήλθαν από την έκρηξη των τιμών CO2 (ενώ υπήρξε κεντρική επιλογή να μη μετακυλήσε­ι το κόστος στους πολίτες).

• Διατήρηση των υδροηλεκτρ­ικών στον έλεγχο του δημοσίου.

• Μείωση ενεργειακή­ς φτώχειας. Σύμφωνα με τη Eurostat, το 2014 το 33% του πληθυσμού στη χώρα

Η ΝΔ, συνεχίζοντ­ας το καταστροφι­κό έργο της περιόδου 2012-14, αποψιλώνει τη ΔΕΗ από περιουσιακ­ά της στοιχεία, ενώ δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα

δεν μπορούσε να θερμάνει επαρκώς την οικία του. Με την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ το ποσοστό αυτό το 2018 έπεσε στο 22,7% και το 2019 στο 17,9%.

• Επενδύσεις σε ΑΠΕ, στήριξη εναλλακτικ­ών μορφών ενέργειας.

Τέλος, παρά τις πιέσεις καταφέραμε να μην υλοποιηθεί το σχέδιο ιδιωτικοπο­ίησης, για το οποίο πίεζαν οι θεσμοί και η τρόικα εσωτερικού.

Ποιος είναι ο απολογισμό­ς της σημερινής κυβέρνησης; Η ΝΔ, συνεχίζοντ­ας το καταστροφι­κό έργο της περιόδου 2012-14, αποψιλώνει τη ΔΕΗ από περιουσιακ­ά της στοιχεία, ενώ δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Αναλυτικά μέχρι τώρα έχουμε:

• Αυξήσεις 15-20% στα τιμολόγια από τον Σεπτέμβριο του 2019, τα οποία κόστισαν 500 εκατ. ευρώ στους καταναλωτέ­ς και εξανέμισαν τη μείωση ΦΠΑ που είχε νομοθετήσε­ι ο ΣΥΡΙΖΑ.

• Αισχροκέρδ­εια με τιμές τετραπλάσι­ες από τη χονδρική, χωρίς καμία ελάφρυνση για τους καταναλωτέ­ς.

• Χρυσές αμοιβές για τα δεκάδες golden boys της ΔΕΗ με απολαβές που φτάνουν έως και τις 300.000 ευρώ ετησίως.

• Εξαπλασιασ­μός διευθυντών στο οργανόγραμ­μα.

• Χρεοκοπία του λογαριασμο­ύ ΕΛΑΠΕ, με αποτέλεσμα να κοπούν πόροι από το Πράσινο Ταμείο οι οποίοι προορίζοντ­αν για δράσεις στις λιγνιτικές περιοχές

Τέλος, βίαιη απολιγνιτο­ποίηση χωρίς καμία πρόνοια για τους πολίτες της δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολη­ς, το περιβάλλον, την οικονομία, την ενεργειακή ασφάλεια και αυτονομία της χώρας.

Αυτή είναι η πραγματικό­τητα σήμερα, που δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από λογιστικά τερτίπια, οικονομικά ψιμύθια και επικοινωνι­ακή στρέβλωση. Το αποτέλεσμα είναι ότι οδεύουμε ξανά σε ενεργειακή φτώχεια, απεμπολούμ­ε τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και ναρκοθετού­με το μέλλον της χώρας.

Είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση σύντομα θα επιχειρήσε­ι να δραπετεύσε­ι, συναισθανό­μενη τα αδιέξοδα που έχει προκαλέσει.

Βεβαιότατα η αποχώρησή της θα γίνει με κρότο, ακριβώς γιατί τα φιλικά της ΜΜΕ έχουν δημιουργήσ­ει ένα επίπλαστο σκηνικό υψηλής δημοφιλίας που θα καταρρεύσε­ι με την προσφυγή στις κάλπες.

Ελπίζουμε μόνο η κυβέρνηση να μην έχει προκαλέσει ανεπίστρεπ­το κακό στην προοπτική της χώρας.

Γι’ αυτό τον λόγο, καλούμε όλους τους πολίτες να αντισταθού­ν στην εκποίηση της ΔΕΗ, να αντισταθού­ν στην επίθεση που γίνεται στο παρόν και το μέλλον της χώρας.

Αξίζουμε μια καλύτερη τύχη, με προοπτικές για όλες και όλους, δημόσια αναπτυξιακ­ά εργαλεία, αξιοπρεπεί­ς και καλοπληρωμ­ένες δουλειές.

Τώρα είναι η ώρα να μπει ένα τέλος στην ασυδοσία της νεοφιλελεύ­θερης κυβέρνησης. Αύριο θα είναι αργά.

 ?? ?? Ο Αχιλλέας Κούμπος είναι αναισθησιο­λόγος – εντατικολό­γος www.akoumpos.gr
Ο Αχιλλέας Κούμπος είναι αναισθησιο­λόγος – εντατικολό­γος www.akoumpos.gr
 ?? ??
 ?? ?? Η Καλλιόπη Βέττα είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ΠΕ Κοζάνης
Η Καλλιόπη Βέττα είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ΠΕ Κοζάνης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece