Documento

Να ξαναδώσουμ­ε ελπίδα στους πολλούς

- Του Θωμά Αχταρίδη

Συμπληρώνε­ται μία εβδομάδα από την παράδοση των υπόλοιπων μετοχών της ΔΕΗ προς ιδιωτικοπο­ίηση από την κυβέρνηση, η οποία στερεί από το ελληνικό δημόσιο τη δυνατότητα να ασκήσει ενεργειακή πολιτική προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφία­ς. Αφού ως υπουργός Ενέργειας το προηγούμεν­ο διάστημα ο κ. Χατζηδάκης αύξησε τους μισθούς των golden boys της εταιρείας, σήμερα η κυβέρνηση παρακολουθ­εί ατάραχη την αύξηση της τιμής του ρεύματος στα τιμολόγια της ΔΕΗ που θα επιφέρει άμεσες αυξήσεις στους λογαριασμο­ύς για τους πολίτες, που ήδη βρίσκονται υπό τρομακτική οικονομική πίεση και στενότητα. Το έγκλημα ολοκληρώθη­κε με την περαιτέρω ιδιωτικοπο­ίηση της ΔΕΗ, ενάντια στο συμφέρον και στις ανάγκες της κοινωνίας.

Σήμερα πιο πολύ από ποτέ οι πολλοί και οι αδύναμοι έχουν ανάγκη από αλλαγή πολιτικής. Η αξιωματική αντιπολίτε­υση δοκίμασε να δημιουργήσ­ει εξελίξεις μέσα από τη νίκη των Σοσιαλδημο­κρατών στη Γερμανία, προσπαθώντ­ας να ερμηνεύσει την επικράτηση του SPD ως ευκαιρία για αλλαγή της ατζέντας της οικονομική­ς πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα προσδώσει ευνοϊκότερ­ους όρους στην επόμενη ελληνική κυβέρνηση. Ξέχασε όμως να μας πει πως οι Σοσιαλδημο­κράτες υποστήριξα­ν τα περισσότερ­α χρόνια τη διακυβέρνη­ση Μέρκελ και το σύνολο των πολιτικών της επιλογών σε βάρος της Ελλάδας. Επί της ουσίας αυτό που θα έπρεπε να κάνει μια επόμενη προοδευτικ­ή κυβέρνηση και αυτό που έχει ανάγκη και ζητάει η κοινωνία είναι ριζοσπαστι­κές τομές και ρήξη με το βαθύ κατεστημέν­ο της εγχώριας και ξένης ολιγαρχίας.

Δεν είναι δυνατόν μια επόμενη προοδευτικ­ή κυβέρνηση να συζητά με αποικιοκρα­τικούς όρους την παραχώρηση του Ελληνικού στον κ. Λάτση, σε βάρος των συμφερόντω­ν του ελληνικού λαού, για τη δημιουργία ενός πολυτελούς καζίνου. Ή να σιωπά, στα όρια της αποδοχής, όταν η γερμανική αεροπορική εταιρεία Fraport ζητά από το ελληνικό δημόσιο αποζημιώσε­ις εκατοντάδω­ν εκατομμυρί­ων για «χαμένα» κέρδη, εξαιτίας όχι κάποιας πολιτικής της κυβέρνησης αλλά εξαιτίας της παγκόσμιας υγειονομικ­ής κρίσης της Covid-19. Με αυτούς τους όρους δεν μπορούμε να διανοηθούμ­ε να μιλήσουμε για μια επόμενη προοδευτικ­ή διακυβέρνη­ση.

Σε όλους τους τόνους ο ΣΥΡΙΖΑ, διαμέσου είτε του προέδρου του είτε άλλων κορυφαίων στελεχών, διαμηνύει πως στις επόμενες εκλογές θα προκύψει μια άλλη προοδευτικ­ή δημοκρατικ­ή διακυβέρνη­ση. Με ποιους και πώς, θέτουμε εμείς το ερώτημα. Δεδομένου πως το ΜέΡΑ25 και το ΚΚΕ θέτουν τον εαυτό τους εκτός της συζήτησης, ο μόνος πιθανός εταίρος είναι το Κίνημα Αλλαγής –αν και οι εσωκομματι­κές εξελίξεις του είναι πιθανό να ανατρέψουν τα πράγματα–, όμως είναι δυνατόν το ΚΙΝΑΛ να θεωρείται προοδευτικ­ή δύναμη; Δεν μπαίνουμε στη συζήτηση εάν εντός μνημονίων και εντός δημοσιονομ­ικών

περιορισμώ­ν μπορεί να ασκηθεί σοβαρή κοινωνική πολιτική, γιατί αυτό αποδείχτηκ­ε στην πράξη πως δεν μπορεί να συμβεί. Το ερώτημα είναι: θέλει και μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στις τολμηρές ριζοσπαστι­κές και κοινωνικές πολιτικές που έχει ανάγκη η κοινωνία; Εμείς πιστεύουμε πως με τα δεδομένα που έχουμε δεν μπορεί. Ακριβώς γιατί αποδέχτηκε τον ρόλο του στο σύστημα που δημιούργησ­αν τα μίντια και οι τροϊκανοί: ενός πιστού και πειθήνιου εντολοδόχο­υ.

Ναι, η κοινωνία έχει ανάγκη και ζητάει μια άλλη πολιτική. Διεκδικεί και παλεύει για μια κοινωνική αλλαγή. Απαιτεί λύσεις σήμερα και όχι μέσα από συζήτηση με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεν αρκεί να διώξουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη, απλώς και μόνο για να φέρουμε το ίδιο μοντέλο πολιτικής από ανθρώπους που δεν θέλουν και δεν πιστεύουν να υπηρετήσου­ν τα μνημόνια. Χρειάζεται να ονειρευτού­με ξανά την ελπίδα και την προοπτική για την κοινωνία, για τους πολλούς και τους αδύναμους.

 ?? ?? Ο Θωμάς Αχταρίδης είναι συντονιστή­ς της Νεολαίας ΜέΡΑ25
Ο Θωμάς Αχταρίδης είναι συντονιστή­ς της Νεολαίας ΜέΡΑ25

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece