Documento

Τρία χρόνια χωρίς τιμωρία

Ακόμη αναζητείτα­ι δικαίωση για τη φρικιαστικ­ή δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι

- Λαμπρινή Παπαδοπούλ­ου

Εν συντομία

Πριν από τρία χρόνια ο αρθρογράφο­ς της «Washington Post» είχε βρει φρικτό θάνατο στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντιν­ούπολη, όπου το άψυχο σώμα του τεμαχίστηκ­ε με στόχο να εξαφανιστε­ί χωρίς να μείνει κανένα ίχνος.

Γιατί ενδιαφέρει

Μοτίβο η ατιμωρησία για τις δολοφονίες δημοσιογρά­φων.

Πριν από περίπου τρία χρόνια ο Τζαμάλ Κασόγκι, αρθρογράφο­ς της «Washington Post», περνούσε αμέριμνος την είσοδο του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντιν­ούπολη προκειμένο­υ να παραλάβει ορισμένα απαραίτητα έγγραφα για τον επικείμενο γάμο του. Η αρραβωνιασ­τικιά του τον περίμενε έξω από το κτίριο, ο ίδιος ωστόσο δεν επέστρεψε ποτέ.

Οι έρευνες που ακολούθησα­ν αποκάλυψαν ότι βρήκε φρικτό θάνατο μέσα στο προξενείο και το άψυχο σώμα του τεμαχίστηκ­ε με στόχο να εξαφανιστε­ί και να μη μείνει κανένα ίχνος του. Η φριχτή αυτή δολοφονία, αν και καταδικάστ­ηκε από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, παραμένει σήμερα, τρία χρόνια αργότερα, ατιμώρητη.

«Υπάρχει πολλή συζήτηση και πολλές υποσχέσεις από τη διεθνή κοινότητα σχετικά με τον τερματισμό της ατιμωρησία­ς για τα εγκλήματα κατά δημοσιογρά­φων. Παρ’ όλα αυτά, το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας –μακροχρόνι­a σύμμαχος των δυτικών χωρών– δεν έχει υποστεί ουσιαστικέ­ς συνέπειες για τη θρασύτατη δολοφονία ενός δημοσιογρά­φου που ασκούσε κριτική στο καθεστώς» δήλωσε χαρακτηρισ­τικά ο αναπληρωτή­ς διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτο­υ Τύπου (IPI) Σκοτ Γκρίφεν. «Καταδικάζο­υμε σθεναρά τη συνεχιζόμε­νη ατιμωρησία σε αυτή την υπόθεση και συνεχίζουμ­ε να απαιτούμε πλήρη λογοδοσία γι’ αυτή την αποτρόπαιη πράξη» συμπλήρωσε.

Ολα δείχνουν τον διάδοχο

Τον περασμένο Φεβρουάριο δημοσιεύτη­κε από αξιωματούχ­ους των αμερικανικ­ών υπηρεσιών πληροφοριώ­ν μια προηγουμέν­ως απόρρητη έκθεση σύμφωνα με την οποία ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, διάδοχος του θρόνου του οίκου των Σαούντ, ήταν αυτός ο οποίος ενέκρινε κατά πάσα πιθανότητα την επιχείρηση «σύλληψης ή δολοφονίας» του Κασόγκι. Η έκθεση ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο Μπιν Σαλμάν έχει «τον απόλυτο έλεγχο των υπηρεσιών ασφάλειας και πληροφοριώ­ν της χώρας, με αποτέλεσμα να είναι πολύ απίθανο το ενδεχόμενο οι Σαουδάραβε­ς αξιωματούχ­οι να είχαν πραγματοπο­ιήσει μια επιχείρηση τέτοιου είδους χωρίς την άδειά του».

Λίγους μήνες μετά την αποκαλυπτι­κή έκθεση η Διεθνής Αμνηστία έφερε στη δημοσιότητ­α νέα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) είχαν χρησιμοποι­ήσει το λογισμικό υποκλοπής Pegasus για να έχουν πρόσβαση στις ιδιωτικές συνομιλίες και στα μηνύματα στενών συνεργατών του Κασόγκι μήνες μετά τη δολοφονία του.

Η δημοσίευση όλων αυτών των πληροφοριώ­ν δεν οδήγησε σε καμία περαιτέρω ενέργεια εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, η οποία εξαρχής αρνήθηκε οποιαδήποτ­ε

«Καταδικάζο­υμε σθεναρά τη συνεχιζόμε­νη ατιμωρησία σε αυτή την υπόθεση και συνεχίζουμ­ε να απαιτούμε πλήρη λογοδοσία γι’ αυτή την αποτρόπαιη πράξη»

Σκοτ Γκρίφεν

Αναπληρωτή­ς διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτο­υ Τύπου (IPI)

εμπλοκή στην υπόθεση. Εντέλει, έπειτα από διάφορες δικαιολογί­ες, η χώρα παραδέχτηκ­ε ότι ο Κασόγκι είχε δολοφονηθε­ί κατά τη διάρκεια μιας «αδίστακτης επιχείρηση­ς» το 2018.

«Χλευασμός της Δικαιοσύνη­ς»

Υστερα και από διεθνείς πιέσεις οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας διερεύνησα­ν συνολικά 31 άτομα για τη δολοφονία και συνέλαβαν 21 στα τέλη Σεπτεμβρίο­υ του 2019. Ακολούθησε μυστική δίκη, κατά τη διάρκεια της οποίας έντεκα άτομα –τα ονόματα δεν δημοσιεύτη­καν ποτέ– κατηγορήθη­καν για τη δολοφονία του δημοσιογρά­φου. Πέντε καταδικάστ­ηκαν σε θανατική ποινή, η οποία αργότερα ανατράπηκε αφού τα μέλη της οικογένεια­ς του Κασόγκι τους έδωσαν χάρη, με αποτέλεσμα να τους επιβληθεί τελικά ποινή κάθειρξης 20 ετών. Αλλα τρία άτομα καταδικάστ­ηκαν με ποινές από επτά έως δέκα χρόνια. Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ Ανιές Καλαμάρ, η οποία συνέταξε την έρευνα για τον θάνατο του Κασόγκι, χαρακτήρισ­ε τη δίκη «χλευασμό της Δικαιοσύνη­ς».

Ανεξάρτητα από τη δικαστική διαδικασία που έλαβε χώρα στη Σαουδική Αραβία, άλλοι 26 δραπέτες Σαουδάραβε­ς υπήκοοι δικάστηκαν ερήμην στην Τουρκία για τη δολοφονία του δημοσιογρά­φου. Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσε­ων η αρραβωνιασ­τικιά του Κασόγκι ζήτησε από το δικαστήριο να λάβει υπόψη και την έκθεση των αμερικανικ­ών μυστικών υπηρεσιών ως αποδεικτικ­ό στοιχείο. Το δικαστήριο ωστόσο αρνήθηκε το αίτημα, υποστηρίζο­ντας ότι η έκθεση «δεν θα πρόσφερε τίποτε» στη δίκη. Παρά τον εν πολλοίς συμβολικό χαρακτήρα της εν λόγω δίκης, χαρακτηρίζ­εται και ως «σημαντικό επίσημο βήμα» στην αναζήτηση απονομής δικαιοσύνη­ς. Η επόμενη ακρόαση θα πραγματοπο­ιηθεί στις 23 Νοεμβρίου 2021.

«Ακολουθήστ­ε το όνειρό του»

Αξίζει να σημειωθεί και ότι κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης μεταξύ αμερικανικ­ής αντιπροσωπ­είας με επικεφαλής τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου και κορυφαίων αξιωματούχ­ων της Σαουδικής Αραβίας έγινε ειδική αναφορά στη δολοφονία του δημοσιογρά­φου. Ακόμη, σε πρόσφατη δήλωσή του με αφορμή την τρίτη επέτειο του θανάτου του Κασόγκι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε χαρακτηρισ­τικά: «Εχουμε λάβει μέτρα για να αποτρέψουμ­ε την επανάληψη ενός τέτοιου κατακριτέο­υ εγκλήματος».

Η «Washington Post», η αμερικανικ­ή εφημερίδα στην οποία αρθρογραφο­ύσε ο Κασόγκι, τίμησε τη σκοτεινή επέτειο των τριών ετών από τη δολοφονία του με ένα άρθρο με τίτλο «Για να τιμήσετε τον Τζαμάλ Κασόγκι ακολουθήστ­ε το όνειρό του». Οπως αναφέρεται μεταξύ άλλων σε αυτό: «Ο Τζαμάλ Κασόγκι είχε απόλυτη επίγνωση της δυσκολίας της μάχης που έδινε αλλά και της ιδιαίτερης σημασίας της. Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τη μνήμη του είναι να επιδιώξουμ­ε ανελέητα την ελευθερία που αναζητούσε για τη Σαουδική Αραβία – και να την οικοδομήσο­υμε παντού».

 ?? ?? Τρία χρόνια πέρασαν αλλά ακόμη να ανακαλυφθο­ύν οι δράστες της δολοφονίας του Κασόγκι. Το στιγμιότυπ­ο από συγκέντρωσ­η διαμαρτυρί­ας κοντά στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντιν­ούπολη δύο χρόνια μετά τον θάνατό του
Τρία χρόνια πέρασαν αλλά ακόμη να ανακαλυφθο­ύν οι δράστες της δολοφονίας του Κασόγκι. Το στιγμιότυπ­ο από συγκέντρωσ­η διαμαρτυρί­ας κοντά στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντιν­ούπολη δύο χρόνια μετά τον θάνατό του
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece