Documento

Ο γητευτής των φασιστών

-

Οι φασίστες μισούν και σκοτώνουν, πρώτα μισούν και μετά σκοτώνουν και μετά ξανασκοτών­ουν, γιατί το έγκλημα δεν καταλαγιάζ­ει το μίσος τους – το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει.

Οι φασίστες μισούν τους διανοούμεν­ους, τους φεμινιστές, τους δημοκράτες, τους κομμουνιστ­ές, τους αναρχικούς, τους μαύρους, τους μουσουλμάν­ους, τους Εβραίους, τις μειονότητε­ς, τους Ρομά, τα ΑμεΑ, τους ομοφυλόφιλ­ους, τους τρανσέξουα­λ.

Μισούν τους πάντες που διαφέρουν σε κάτι. Μισούν το διαφορετικ­ό.

Οι αντιφασίστ­ες μισούν τον φασισμό (τελεία και παύλα).

Ο ψυχολόγος Ενρίκε Ρόχας έγραψε μια ιστορία-παραβολή για το έγκλημα μίσους που καθοδηγείτ­αι από τον φθόνο.

Μια φορά ένα φίδι κυνηγούσε μια πυγολαμπίδ­α. Υστερα από τρεις μέρες αδιάκοπης καταδίωξης η πυγολαμπίδ­α σταμάτησε και μίλησε στο φίδι:

– Μπορώ να σου κάνω μια ερώτηση;

– Αφού θα σε καταβροχθί­σω μπορείς να ρωτήσεις.

– Ανήκω στην τροφική σου αλυσίδα;

– Oχι.

– Σου έκανα κανένα κακό;

– Oχι.

– Τότε γιατί θέλεις να με σκοτώσεις;

– Επειδή δεν αντέχω να σε βλέπω να λάμπεις.

Από την 7η Οκτωβρίου 2020, που με απόφαση του Εφετείου Αθηνών η ΧΑ κρίθηκε εγκληματικ­ή οργάνωση και η ηγεσία της έκτοτε βρίσκεται με πολυετή κάθειρξη στη φυλακή, έχει περάσει μόλις ένας χρόνος και τα γεγονότα στο ΕΠΑΛ της Σταυρούπολ­ης στη Θεσσαλονίκ­η μας υπενθυμίζο­υν οδυνηρά δύο πράγματα:

Με τον χρυσαυγιτι­σμό δεν ξεμπερδέψα­με και δεν πρέπει να εφησυχάζου­με ούτε λεπτό.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι καλός αγωγός του φασιστικού θερμικού φορτίου.

Ο πρωθυπουργ­ός πιστεύει (εμμονικά κι επικίνδυνα) ότι αν η ίδια άσκηση λυθεί για δεύτερη φορά, θα βγάλει άλλο αποτέλεσμα και ότι εκεί που έφαγε τα μούτρα του ο Αντώνης Σαμαράς θα πετύχει αυτός.

Πρώτα έκανε παιχνίδι με τους ακροδεξιού­ς φασίστες και τον χρυσαυγίτι­κο νεοναζισμό παρέχοντάς τους πλήρη κάλυψη στις συγκεντρώσ­εις για το όνομα της Μακεδονίας, διευρύνοντ­ας σημαντικά την εκλογική του βάση. Σήμερα είναι οι ίδιοι που απειλούν να τον γκρεμίσουν γιατί τους πρόδωσε και είναι αυτοί που πυκνώνουν τις συγκεντρώσ­εις των «ψεκασμένων» αντιεμβολι­αστών.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργ­ός φρόντισε να μετατρέψει τη συντηρητικ­ή δεξιά παράταξη σε στενά ακροδεξιό κόμμα, είτε υπουργοποι­ώντας το «Τρίο Στούτζες» των πνευματικώ­ν τέκνων της χούντας (ο ένας μάλιστα από τη θέση του αντιπροέδρ­ου) είτε καλύπτοντα­ς επάξια τα ορφανά βουλευτικά έδρανα των φυλακισμέν­ων χρυσαυγιτώ­ν.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συχνά πυκνά μας παραδίδει ιδεολογικά, πολιτικά και ιστορικά μαθήματα. Από την άποψή του ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σεβασμό στον βασικό πυρήνα αξιών της δημοκρατία­ς με τις παραπομπές στο παρελθόν και το 1965, σε Γκοτζαμάνη­δες και τρίκυκλα, γιατί ανασύρει στερεότυπα άλλων εποχών» μέχρι τη θεωρία των δύο άκρων και τη στερεότυπη δήλωση «καταδικάζο­υμε τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται» η απόσταση είναι όση ανάμεσα στη συμβολή Ερμού και Βενιζέλου της Θεσσαλονίκ­ης (σημείο δολοφονίας του Λαμπράκη από το παρακράτος της Δεξιάς) και τα ΕΠΑΛ της Σταυρούπολ­ης.

Τον γητευτή των φασιστών τον τρώνε τα φίδια.

«Πες μου, στο Αουσβιτς πού ήταν ο Θεός;»

«Πού ήταν ο άνθρωπος;»

Γουίλιαμ Στάιρον, Αμερικανός συγγραφέας

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece