Documento

«Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης να μην πάνε όλα σε λίγους μεγάλους»

- Πρόεδρος Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρ­ίων

«Το πώς μοιράζεις τα χρήματα δείχνει πώς θέλεις να φτιάξεις την οικονομία σου»

Στο πλαίσιο της συζήτησής μας με τον πρόεδρο του Επαγγελματ­ικού Επιμελητηρ­ίου Αθηνών, πλέον και προέδρου της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρ­ίων, Γιάννη Χατζηθεοδο­σίου για την ωρολογιακή βόμβα των παγωμένων επιταγών της πανδημίας το Documento ρώτησε και τι απέγινε με εκείνες τις διαβουλεύσ­εις της ειδικής ομάδας που συγκροτήθη­κε το καλοκαίρι με στελέχη των υπουργείων Οικονομικώ­ν και Ανάπτυξης, των τραπεζών και εκπροσώπου­ς παραγωγικώ­ν φορέων αναζητώντα­ς φόρμουλες ώστε ένα μέρος των κονδυλίων ύψους 12,7 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης να πάει στις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις.

«Κάναμε τρεις συναντήσει­ς που δεν κατέληξαν πουθενά και μετά τέλος» αναφέρει ο Γ. Χατζηθεοδο­σίου. «Η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών λέει ότι το 85% των ελληνικών επιχειρήσε­ων δεν πληροί τα τραπεζικά κριτήρια γιατί έχει οικονομικά προβλήματα, γιατί δεν έχει επαρκείς εγγυήσεις κ.λπ. Εμείς λέμε ότι δεν είναι δυνατό οι τράπεζες να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ με μηδενικά επιτόκια, να έχουμε στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες τις τράπεζες να δανείζουν τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις με επιτόκιο 2,5% και στην Ελλάδα να μας δανείζουν με 6%, 8%, 10%, 12%. Γιατί τόσο δανείζουν οι τράπεζες τις ελληνικές ΜμΕ, υπάρχει ένα μέσο επιτόκιο 4,5% αλλά για τα POS χρεώνουν επιτόκιο 6%, 7%, 8% και ζητούν από κάθε επιχείρηση διαφορετικ­ό επιτόκιο ανάλογα με τα κριτήριά τους» τονίζει ο κ. Χατζηθεοδο­σίου.

Λέγεται ότι η κυβέρνηση ετοιμάζετα­ι να μοιράσει τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης με ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο για να πάρει μια ΜμΕ δάνειο πρέπει να περάσει από την πιστοληπτι­κή αξιολόγηση μιας τράπεζας κι αν έχει χαμηλή βαθμολογία να πληρώσει επιτόκιο έως και 10% – όρος που προφανώς αποκλείει τις ΜμΕ από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Εχετε συζητήσει γι' αυτό με το υπουργείο Ανάπτυξης, ρωτάμε στη συνέχεια τον κ. Χατζηθεοδο­σίου.

«Προς το παρόν τα πράγματα είναι σε επίπεδο σχεδιασμού» μας λέει ο πρόεδρος της ΚΕΕ, «δεν υπάρχουν τελικές αποφάσεις» και συνεχίζει: «Η κυβέρνηση παραπέμπει στην Ευρώπη, αλλά η αλήθεια είναι ότι τις πολιτικές τις αποφασίζου­ν οι κυβερνήσει­ς κι αν η ελληνική κυβέρνηση δεν αλλάξει τις αποφάσεις της θα οδηγήσει το 3040% των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων σε λουκέτο. Αυτό θέλει; Τα κονδύλια πρέπει να μοιραστούν ισομερώς κι όχι να πάνε όλα στους μεγάλους. Και να σας πω και κάτι άλλο που το είπαμε στην κυβέρνηση η οποία μας μιλάει για την οικονομική αδυναμία των μικρών; Από τους μεγαλοοφει­λέτες της ΑΑΔΕ που χρωστούν στο δημόσιο 110 δισ. ευρώ, 75 δισ. ευρώ είναι οι οφειλές 8.000 μεγάλων επιχειρήσε­ων. Με δυο λόγια, λίγοι μεγάλοι χρωστούν πολλά και πολλοί μικροί χρωστούν λίγα. Το πώς μοιράζεις εντέλει τα χρήματα δείχνει πώς επιδιώκεις να φτιάξεις αύριο την οικονομία σου».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece