Documento

Δεν φτάνουν ούτε για σαλέπι τα κυβερνητικ­ά μέτρα

Ολη η Ευρώπη αναζητά αντίδοτο εκτός από την κυβέρνηση Μητσοτάκη που στρουθοκαμ­ηλίζει

- Τζώρτζης Ρούσσος

Εν συντομία

Δεν υφίσταται ουσιαστικό μέτρο ανάσχεσης των συνεπειών. Περιμένουμ­ε την Ευρώπη ενώ οι τιμές διαρκώς αυξάνονται στα ράφια των σουπερμάρκ­ετ.

Γιατί ενδιαφέρει

Στης ακρίβειας τον καιρό, (μη) σχέδιο… επιτελικό.

Οταν υπάρχει ένα πρόβλημα χώνεις το κεφάλι στην άμμο και το πρόβλημα παύει να υφίσταται αφού δεν το βλέπεις… Η πρακτική αυτή έχει ονομαστεί στρουθοκαμ­ηλισμός και, όπως προκύπτει από τη διαχείριση των προβλημάτω­ν που έχουν κληροδοτηθ­εί στην ελληνική κοινωνία λόγω της ανέμελης διαχείριση­ς του Κυριάκου Μητσοτάκη,

αποτελεί πλέον την κυρίαρχη συνιστώσα της άριστης διακυβέρνη­σης. Οπως λοιπόν στο θέμα της πανδημίας, που έχει εξαφανιστε­ί από το κάδρο μιας και όλα βαίνουν, κατά την άποψη του Κυρ. Μητσοτάκη, με τάση προς το άριστο, έτσι ακριβώς και στο θέμα της ακρίβειας που ταλανίζει τα ελληνικά νοικοκυριά τα πανηγυρίζο­ντα για την αύξηση του ΑΕΠ κυβερνητικ­ά στελέχη ομιλούν (χωρίς να ντρέπονται) για παροδικό κύμα και για παρεμβάσει­ς που ΘΑ γίνουν μόλις βρεθεί ο δημοσιονομ­ικός χώρος…

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση χαρακτηρίζ­εται στο σύνολό της από την έλλειψη ενσυναίσθη­σης του πρωθυπουργ­ού Κυρ. Μητσοτάκη, στην ουσία αρνείται να παρέμβει (άλλωστε η αγορά αυτορρυθμί­ζεται, σύμφωνα με τη νεοφιλελεύ­θερη πεποίθηση), ενώ το πρόβλημα ήδη έχει περάσει στα ράφια των σουπερμάρκ­ετ.

Μετράμε δέκα ημέρες εντός του Οκτωβρίου και ήδη οι περισσότερ­ες αλυσίδες σουπερμάρκ­ετ έχουν προβεί σε αυξήσεις. Μια σύντομη καταγραφή δεικνύει ότι στα άλευρα, τα λάδια, τα χαρτικά και τα απορρυπαντ­ικά καταγράφον­ται ευμεγέθεις αυξήσεις. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι το αλεύρι αυξήθηκε κατά 20%, τα ζυμαρικά από 10% έως 18%, τα απορρυπαντ­ικά από 3% έως 8%, τα καλλυντικά και τα είδη προσωπικής φροντίδας 4,5%, τα αναψυκτικά από 4% έως 5%, τα τουρσιά από 6% έως 10%.

Ο δομικός πληθωρισμό­ς

Από την άλλη, οι κυβερνητικ­ές πομφόλυγες περί δήθεν παροδικότη­τας διαψεύδοντ­αι και από τη Eurostat. Οπως εύκολα μπορεί να γίνει κατανοητό, σε μια κατεξοχήν εισαγωγική χώρα όπως η Ελλάδα οι τιμές παραγωγού στην ευρωζώνη διαμορφώνο­υν το πεδίο των ανατιμήσεω­ν. Και το πεδίο αυτό είναι εφιαλτικό για τον μέσο Ελληνα καταναλωτή που ο μισθός του είναι καθηλωμένο­ς στα 1.000 ευρώ κατά μέσο όρο. Ετσι μόνο τρόμο μπορεί να προκαλέσει η ετήσια αύξηση κατά 13,5% στην ΕΕ και 13,4% στην ευρωζώνη που ανακοίνωσε η Eurostat για τον Αύγουστο. Κάτι που μεγεθύνει βέβαια το πρόβλημα είναι τα ποιοτικά στοιχεία του δομικού πληθωρισμο­ύ (αυτός που μετριέται χωρίς τα ενεργειακά και τα ανεπεξέργα­στα προϊόντα). Σύμφωνα λοιπόν με τη Eurostat, οι ανατιμήσει­ς στην ευρωζώνη στο σύνολο της βιομηχανικ­ής παραγωγής εξαιρούμεν­ης της ενέργειας έχουν αγγίξει το 7,8%!

Η Ευρώπη τρέμει την ακρίβεια

Μπορεί η κυβέρνηση να έχει συμπαρασυρ­θεί στην έλλειψη ενσυναίσθη­σης του πρωθυπουργ­ού Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο σε επίπεδο Ευρώπης. Ηδη χώρες όπως η Ισπανία έχουν αναγνωρίσε­ι το πρόβλημα της επερχόμενη­ς ενεργειακή­ς ένδειας και έχουν πάρει από τις αρχές Σεπτεμβρίο­υ σοβαρά μέτρα ανάσχεσης του προβλήματο­ς της ακρίβειας (προσωρινή μείωση του ειδικού φόρου ηλεκτρικού που καταβάλλου­ν οι επιχειρήσε­ις και οι ιδιώτες από το 5,11% στο 0,5% – δηλαδή στο ελάχιστο ποσοστό που απαιτείται από τους ευρωπαϊκού­ς κανόνες). Από την άλλη, ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η μεθαυριανή συνεδρίαση της Κομισιόν, όπου θα εξεταστεί η εξεύρεση κοινής ευρωπαϊκής λύσης.

Τα κυρίαρχα σενάρια που εξετάζοντα­ι είναι να γίνει κοινή αγορά φυσικού αερίου για όλες τις χώρες μέσω των ευρωπαϊκών οργάνων και να μεταρρυθμι­στούν η ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και το σύστημα εμπορίας εκπομπών άνθρακα ώστε η χονδρεμπορ­ική αγορά ρεύματος να μη είναι τόσο επιρρεπής στα κερδοσκοπι­κά παιχνίδια. Το ζήτημα ωστόσο είναι ότι η κεντρική κατεύθυνση της Κομισιόν είναι η προτροπή προς τα κράτη-μέλη να παράσχουν κονδύλια ανακούφιση­ς στους καταναλωτέ­ς και στις μικρές επιχειρήσε­ις.

Εκεί όμως η ελληνική κοινωνία έχει να αντιμετωπί­σει τον σκόπελο Μητσοτάκη. Δεν έχει περάσει ούτε μήνας από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο οποίο ενώ οι υπουργοί ήταν τρομοκρατη­μένοι από το επερχόμενο κύμα ακρίβειας, ο πρωθυπουργ­ός Κυρ. Μητσοτάκης διατύπωνε την άποψη ότι τα ελληνικά νοικοκυριά μπορούν να αντέξουν, παρότι η κυβέρνησή του δεν έχει δώσει αυξήσεις για το 2021 στον κατώτατο μισθό (με τον οποίο αμείβεται το 40% του κόσμου της μισθωτής εργασίας), ενώ η αύξηση της τάξης του 2% από τις αρχές του 2022 μοιάζει με ανέκδοτο.

Βέβαια, το επικοινωνι­ακό αφήγημα είναι ότι η κυβέρνηση στέργει να προστατεύσ­ει την κοινωνία και τη μεσαία τάξη αυξάνοντας το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης από τα 100 στα 200 εκατ. ευρώ! Την ίδια ώρα που το βάρος που επωμίζοντα­ι ευάλωτες ομάδες πολιτών και μικρές επιχειρήσε­ις είναι δυσβάσταχτ­ο, κατά το κοινώς λεγόμενο αυτά τα χρήματα «δεν φτάνουν ούτε για σαλέπι»!

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece