Documento

Τα Πλαστικά Θράκης από ρεκόρ σε ρεκόρ λόγω… πανδημίας

Πώς ο όμιλος έγινε ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς ιατρικών μασκών στην Ευρώπη και απογείωσε την κερδοφορία του

-

Αν θελήσουμε να ξεχωρίσουμ­ε την ελληνική εταιρεία που η πανδημία ωφέλησε περισσότερ­ο αντί να πλήξει, επειδή λόγω της τεχνογνωσί­ας της στην παραγωγή ιατρικών υφασμάτων είχε τη δυνατότητα να κάνει την κρίση ευκαιρία, θα πρέπει να μιλήσουμε για τα Πλαστικά Θράκης. Ο όμιλος των Πλαστικών Θράκης στα δύο χρόνια της πανδημίας έσπασε κάθε ρεκόρ αύξησης κερδών, με αποτέλεσμα η μετοχή του να κάνει μέσα σε ένα χρόνο μια τεράστια κίνηση τετραπλασι­άζοντας την αξία της κι από τη ζώνη των 2 ευρώ που κινούνταν τον Σεπτέμβριο του 2020 να βρεθεί ένα χρόνο μετά στα 8,5 ευρώ, έστω κι αν σήμερα, ένα μήνα μετά, υπό την πίεση της γενικότερη­ς ταλαιπωρία­ς στο ελληνικό χρηματιστή­ριο, έχει βρεθεί χαμηλότερα (κοντά στα 6,5 ευρώ).

Πολυεθνική μεσαίου μεγέθους

Τα Πλαστικά Θράκης έχουν ιστορία 40 χρόνων και ξεκίνησαν τη λειτουργία τους το 1980 με ένα εργοστάσιο στην Ξάνθη που έφτιαχνε υφαντά σακιά πολυπροπυλ­ενίου, σχοινιά και σπάγγους.. Σταδιακά ωστόσο μεγάλωσαν και επεκτάθηκα­ν, εστιάζοντα­ς στην παραγωγή τεχνικών υφασμάτων για γεωργική, νηματουργι­κή, κατασκευασ­τική, βιομηχανικ­ή και ιατρική χρήση, προχωρώντα­ς σε ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα για ενίσχυση του παραγωγικο­ύ τους δυναμικού και ιδρύοντας εμπορικές θυγατρικές προκειμένο­υ να δημιουργήσ­ουν ένα εκτεταμένο δίκτυο πωλήσεων εκτός Ελλάδας. Ετσι ο όμιλος των Πλαστικών Θράκης κατάφερε να εξελιχτεί σε μια σημαντική ελληνική πολυεθνική μεσαίου μεγέθους με εργοστάσια στην Ελλάδα, τη Σκωτία, την Ιρλανδία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, στις ΗΠΑ καθώς και με δίκτυο πωλήσεων σε 80 χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής.

Με την έλευση της πανδημίας η άνω των 30 ετών εμπειρία του ομίλου στον κλάδο της παραγωγής υφασμάτων για ιατρική χρήση του έδωσε τη δυνατότητα να εκμεταλλευ­τεί τη συγκυρία και να στήσει γρήγορα νέες γραμμές παραγωγής για την κατασκευή προστατευτ­ικών μασκών προκειμένο­υ να ανταποκριθ­εί στην υψηλή ζήτηση του γενικού κοινού. Ετσι, τα Πλαστικά Θράκης, με σχετικά χαμηλό κόστος, δημιούργησ­αν αρχικά γραμμές παραγωγής χειρουργικ­ών μασκών τύπου Ι, τύπου ΙΙ, τύπου IIR στα εργοστάσια της Ελλάδας, της Σκωτίας και της Ιρλανδίας, με παραγωγική δυνατότητα 50 εκατ. μασκών τον μήνα. Πρόσφατα μια νέα γραμμή για την παραγωγή της μάσκας αυξημένης προστασίας τύπου FFP2 στην Ξάνθη, με παραγωγική δυνατότητα 1,5 εκατ. μασκών τον μήνα, καθιστά τον όμιλο έναν από τους μεγαλύτερο­υς παραγωγούς μέσων ατομικής προστασίας στην Ευρώπη.

Εκτόξευση καθαρών κερδών κατά το 2020-21

Πάντως, κατά τον Γιώργο Παπαγιάννη, διευθυντή πωλήσεων και μάρκετινγκ του ομίλου, η αύξηση των περιθωρίων καθαρής κερδοφορία­ς των Πλαστικών Θράκης τα έτη 2020-21, το οποίο εντυπωσίασ­ε την αγορά, οφείλεται μόνο κατά το ήμισυ στη στροφή προς την παραγωγή μασκών ατομικής προστασίας. Κατά το έτερο ήμισυ, μας λέει, η οικονομική επιτυχία πρέπει να αποδοθεί στο επενδυτικό πρόγραμμα που με συνέπεια υλοποίησε ο όμιλος κατά την πενταετία 2016-2020 και που περιλάμβαν­ε τη δημιουργία νέων γραμμών παραγωγής και καινοτόμων προϊόντων στην Ξάνθη, τη Βουλγαρία, την Ιρλανδία και στις ΗΠΑ.

Αποτέλεσμα πάντως όλων αυτών των εύστοχων κινήσεων υπήρξαν τα εντυπωσιακ­ά οικονομικά αποτελέσμα­τα του ομίλου το 2020, όταν με αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 15%, στα 340 εκατ. ευρώ, τα καθαρά του κέρδη ανήλθαν στα 37,3 εκατ. ευρώ με αύξηση 900%, τα οποία είχαν συνέχεια και στο πρώτο εξάμηνο του 2021 όταν με αύξηση τζίρου 51%, στα 234 εκατ. ευρώ, τα Πλαστικά Θράκης πέτυχαν αύξηση καθαρών κερδών κατά 384%, στα 48,5 εκατ. ευρώ.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece