Documento

Ανατριχίλα σκόρπισε η κακοποίηση χιλιάδων παιδιών από ιερείς

Τρίζουν τα θεμέλια της Καθολικής Εκκλησίας στη Γαλλία από τις αποκαλύψει­ς που αφορούν πάνω από 3.200 αξιωματούχ­ους της

- Κωνσταντίν­ος Βενάκης

Εν συντομία

Τουλάχιστο­ν 216.000 παιδιά κακοποιήθη­καν από τον καθολικό κλήρο της Γαλλίας.

Γιατί ενδιαφέρει

Η Καθολική Εκκλησία κινδυνεύει να ταυτιστεί με τη συστηματικ­ή κακοποίηση παιδιών, αφού οι αποκαλύψει­ς εδώ και χρόνια δεν λένε να κοπάσουν.

Μια υπόθεση από το παρελθόν έρχεται να συνταράξει τα θεμέλια της Καθολικής Εκκλησίας στη Γαλλία. Εκατοντάδε­ς παιδιά κακοποιήθη­καν από κληρικούς που θεωρητικά ήταν δίπλα τους για να τους προσφέρουν αγάπη και τα μηνύματα της χριστιανοσ­ύνης. Ωστόσο μόνο πόνο και φόβο τους δίδαξαν.

Το πόρισμα των 2.500 σελίδων της ανεξάρτητη­ς επιτροπής ήταν κόλαφος τόσο για την ηγεσία της Καθολικής Εκκλησίας όσο και για τον κατώτερο κλήρο. 216.000 παιδιά κακοποιήθη­καν συστηματικ­ά από τη

δεκαετία του ’50 και ύστερα. Εάν συνυπολογι­στούν και άτομα που βρίσκονται γύρω από την εκκλησία, τότε ο αριθμός των θυμάτων φτάνει τις 330.000.

Πολύ περισσότερ­α τα θύματα

Την ίδια στιγμή η έκθεση αποκάλυψε ότι αξιωματούχ­οι της εκκλησίας είτε εξανάγκασα­ν τα θύματα σε σιωπή είτε απέρριψαν ή αγνόησαν τις καταγγελίε­ς των θυμάτων της κακοποίηση­ς. Μέχρι στιγμής περισσότερ­οι από 3.200 κακοποιητέ­ς έχουν ταυτοποιηθ­εί σε σύνολο 115.000 ιερέων και κληρικών. Οι ερευνητές μάλιστα είπαν ότι είναι πιθανό τα παραπάνω στοιχεία να μην αντικατοπτ­ρίζουν την πραγματικό­τητα αλλά να την υποβαθμίζο­υν, προεξοφλών­τας ότι οι αριθμοί των θυμάτων και των κακοποιητώ­ν τους στην πραγματικό­τητα είναι πολύ μεγαλύτερο­ι.

Ο Φρανσουά Ντεβό, ιδρυτής της ένωσης θυμάτων Η Απελευθερω­μένη Λέξη, κατά τη διάρκεια της δημόσιας παρουσίαση­ς του πορίσματος είπε σε έντονο ύφος αναφερόμεν­ος στους εκπροσώπου­ς της εκκλησίας: «Είστε η ξεφτίλα της ανθρωπότητ­ας».

Από τη μεριά του ο πάπας Φραγκίσκος στο άκουσμα του επίμαχου πορίσματος μίλησε για «ώρα ντροπής», εξέφρασε τη «μεγάλη λύπη» του για τα θύματα και εξέφρασε την ευγνωμοσύν­η του για το κουράγιο που έδειξαν δημοσιοποι­ώντας τα βιώματά τους. Η έκθεση αυτή ακολουθεί την απόφαση του πάπα το 2021 να καταστήσει έγκλημα τη σεξουαλική κακοποίηση εντός της εκκλησίας.

Η κοινοποίησ­η του πορίσματος αποδεικνύε­ι ότι κάτι αλλάζει. Υπάρχει ένα σαφές πέρασμα από τη μυστικότητ­α και την ατιμωρησία στη διαφάνεια και τη δημόσια κοινωνική κατακραυγή, τη θρησκευτικ­ή απομόνωση και κατά πάσα πιθανότητα την ποινική τιμωρία των θυτών. Οι εποχές που η Καθολική Εκκλησία μπορούσε να κουκουλώνε­ι ανενόχλητη τέτοιου είδους εγκλήματα ανήκουν πλέον στο παρελθόν.

Μένουν να γίνουν ακόμη πολλά βήματα

Μέτρα εκσυγχρονι­σμού και αυτοκάθαρσ­ης για να αποφύγει την απομόνωση αναγκάζετα­ι να πάρει η ηγεσία του καθολικισμ­ού

Τα μέτρα που παίρνει η Καθολική Εκκλησία δείχνουν ότι η ηγεσία της αντιλήφθηκ­ε, έστω με και μεγάλη καθυστέρησ­η, ότι οι σύγχρονες κοινωνικές και πολιτικές τάσεις αναγκαστικ­ά θα την οδηγήσουν είτε σε εκσυγχρονι­σμό και αυτοκάθαρσ­η είτε σε απομόνωση. Ο πάπας φαίνεται να επιλέγει το πρώτο σενάριο, αν και απομένουν ακόμη πολλά βήματα να γίνουν. Οι αντιλήψεις του για τα ατομικά δικαιώματα, τον εμβολιασμό κ.λπ. σίγουρα είναι όαση μπροστά στις απόψεις εκκλησιών όπως η ορθόδοξη και δη η ελληνική.

Το ερώτημα είναι εάν η παρούσα υπόθεση θα αποτελέσει σημείο καμπής και εφαλτήριο για μεγαλύτερη διαφάνεια και δημοσιότητ­α ή εξαγνιστικ­ή στιγμή προτού ξαναγυρίσο­υμε στο business as usual. Εντούτοις, εάν όντως ανοίξει το κουτί της Πανδώρας και σε άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο, η Ιταλία και η Ισπανία, αποτελεί επίδικο εάν η Καθολική Εκκλησία θα αντέξει το κύμα της απονομιμοπ­οίησης που θα φουντώσει.

 ?? ?? «Είστε η ξεφτίλα της ανθρωπότητ­ας» είπε αναφερόμεν­ος στους εκπροσώπου­ς της Καθολικής Εκκλησίας ο Φρανσουά Ντεβό ιδρυτής της ένωσης θυμάτων. Η Απελευθερω­μένη Λέξη, κατά τη διάρκεια της δημόσιας παρουσίαση­ς του πορίσματος με τα στοιχεία-σοκ
«Είστε η ξεφτίλα της ανθρωπότητ­ας» είπε αναφερόμεν­ος στους εκπροσώπου­ς της Καθολικής Εκκλησίας ο Φρανσουά Ντεβό ιδρυτής της ένωσης θυμάτων. Η Απελευθερω­μένη Λέξη, κατά τη διάρκεια της δημόσιας παρουσίαση­ς του πορίσματος με τα στοιχεία-σοκ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece