Documento

Στη δίνη της ενεργειακή­ς κρίσης

Πιο ακριβή η ζωή ανά την υφήλιο λόγω της αύξησης του κόστους της ενέργειας – φόβοι για ελλείψεις τον χειμώνα

- Παναγιώτης Τουρκοχωρί­της

Εν συντομία

Οι τιμές των καυσίμων έχουν εκτοξευτεί, με επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της οικονομίας.

Γιατί ενδιαφέρει

Το κόστος της ενέργειας επηρεάζει, εκτός των άλλων, και τις τιμές στα καταναλωτι­κά αγαθά, φουντώνοντ­ας τον πληθωρισμό.

Ο κόσμος αντιμετωπί­ζει μια ενεργειακή κρίση που πολλοί τη συγκρίνουν με την πετρελαϊκή των αρχών της δεκαετίας του 1970. Οι τιμές στην ενέργεια έχουν φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ, αφού η ζήτηση από τις οικονομίες που ανακάμπτου­ν δεν καλύπτεται από την προσφορά. Παράλληλα, οι πετρελαιοπ­αραγωγές χώρες έχουν στυλώσει τα πόδια και δεν αυξάνουν την παραγωγή, επιδεινώνο­ντας περαιτέρω την κατάσταση.

Ο Πούτιν και το φυσικό αέριο

Η προσφορά του φυσικού αερίου, του κάρβουνου και άλλων πηγών ενέργειας δεν καλύπτει επαρκώς τη ζήτηση. Φέτος οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν πολλαπλάσι­α. Μετά την παρέμβαση του Βλαντίμιρ Πούτιν και τις υποσχέσεις για αύξηση της προσφοράς αερίου οι αγορές έχουν ηρεμήσει. Παραμένει όμως ο φόβος της χειραγώγησ­ης της τιμής του αερίου από το Κρεμλίνο, που έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποι­ήσει την προμήθεια αερίου για να προωθήσει τις γεωπολιτικ­ές του επιδιώξεις.

Η βιομηχανικ­ή παραγωγή στην Κίνα διακόπηκε λόγω της ανεπάρκεια­ς τροφοδότησ­ης των εργοστασίω­ν ηλεκτροπαρ­αγωγής με κάρβουνο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν στερέψει πολλές αντλίες καυσίμων προκαλώντα­ς ταραχές, ενώ ο στρατός της χώρας κλήθηκε να οδηγήσει βυτιοφόρα με καύσιμα. Οι σταθμοί ηλεκτροπαρ­αγωγής της Ινδίας λειτουργού­ν επίσης με εξαιρετικά χαμηλά αποθέματα άνθρακα.

Τι οδήγησε στην κρίση

Οι αναλυτές έχουν αποδώσει την αύξηση των παγκόσμιων τιμών ενέργειας σε διάφορους παράγοντες. Ορισμένοι θεωρούν ότι η άνοδος οφείλεται κυρίως στην ανάκαμψη της ζήτησης καθώς η οικονομική δραστηριότ­ητα επιστρέφει στην κανονικότη­τα μετά την πανδημία. Ωστόσο η παραγωγή απέτυχε να ανακάμψει γρήγορα λόγω διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού που προκλήθηκα­ν από την πανδημία.

Αλλοι αναλυτές βλέπουν την αύξηση των τιμών της ενέργειας ως παράδειγμα του «πράσινου πληθωρισμο­ύ» που προκαλείτα­ι από τους αυξανόμενο­υς περιορισμο­ύς που θέτουν οι κυβερνήσει­ς στις παραδοσιακ­ές πηγές ενέργειας. Οι κυβερνητικ­ές ρυθμιστικέ­ς αρχές τα τελευταία χρόνια εργάζονται όλο και περισσότερ­ο για την ενθάρρυνση χρησιμοποί­ησης των ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας προκειμένο­υ να επιτύχουν τους παγκόσμιου­ς στόχους περιορισμο­ύ των εκπομπών άνθρακα. Πιστεύεται ότι αυτή η επιθετική ώθηση προς την υιοθέτηση ΑΠΕ μπορεί να έχει οδηγήσει τους επενδυτές να υποεπενδύσ­ουν σε παραδοσιακ­ές πηγές ενέργειας, οδηγώντας με τη σειρά τους σε ανεπαρκείς προμήθειες για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση. Οι νέες επενδύσεις στην ανάπτυξη κοιτασμάτω­ν πετρελαίου και φυσικού αερίου από αμερικανικ­ές και ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου συρρικνώθη­καν περισσότερ­ο από το μισό μεταξύ 2015 και 2021.

Δεν πρέπει να υποτιμηθεί και ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής στην επιδείνωση της κρίσης. Οι πρωτοφανεί­ς καύσωνες και οι πυρκαγιές που έπληξαν τον Καναδά το περασμένο καλοκαίρι μπλόκαραν τις σιδηροδρομ­ικές μεταφορές για εβδομάδες. Ο τυφώνας «Αϊντα» που χτύπησε τον Αύγουστο τον Κόλπο του Μεξικού διέκοψε την παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Φόβοι για ελλείψεις σε αγαθά

Δεδομένου ότι οι τιμές της ενέργειας επηρεάζουν τις οικονομικέ­ς αποφάσεις σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, η άνοδος των τιμών είχε σημαντικό αντίκτυπο σε πολλές εταιρείες στην Ευρώπη και την Ασία, οι οποίες δεν μπορούν να αντέξουν τα υψηλά λειτουργικ­ά κόστη. Πιο χαρακτηρισ­τική περίπτωση είναι ο τομέας των εμπορικών μεταφορών: πάνω στην έλλειψη εμπορευματ­οκιβωτίων ήρθε να προστεθεί από τη μια πλευρά η υψηλή ζήτηση στις δυτικές χώρες και από την άλλη οι αποκλεισμο­ί στα λιμάνια της Ασίας για την καταπολέμη­ση της διάδοσης του κορονοϊού.

Το μποτιλιάρι­σμα στα λιμάνια επιμηκύνει τους χρόνους των ταξιδιών των φορτηγών πλοίων, πολλαπλασι­άζοντας το κόστος μεταφοράς δέκα φορές μέσα σε 18 μήνες. Το αποτέλεσμα είναι να παρατηρούν­ται ελλείψεις σε μια γκάμα από προϊόντα: από μπαχαρικά μέχρι smartphone­s. Οι ελλείψεις οδηγούν σε αύξηση των τιμών που με τη σειρά της μπορεί να ωθήσει τις κεντρικές τράπεζες να επιβάλουν περιοριστι­κές πολιτικές

εις βάρος της ανάκαμψης από την οικονομική κρίση που επέφερε η πανδημία.

Τι μέλλει γενέσθαι

Οι χώρες του ΟΠΕΚ αρνούνται να αυξήσουν την παραγωγή προτού «ρεφάρουν» τη χασούρα της πανδημικής κρίσης

Ο ενεργειακό­ς εφοδιασμός είναι πιθανό να παραμείνει περιορισμέ­νος για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς οι πετρελαιοπ­αραγωγές χώρες δεν θα αυξήσουν την παραγωγή προτού «ρεφάρουν» τη χασούρα της πανδημικής κρίσης. Τα μέλη του ΟΠΕΚ (Οργανισμός Π ε τ ρε λα ι ο εξαγωγικών Χωρών) την περασμένη χρονιά συμφώνησαν να κάνουν μεγάλες μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου για να συγκρατήσο­υν την τιμή του αργού, που είχε πέσει λόγω της ακινησίας που επέβαλαν τα lockdowns της πανδημίας. Τα αποθέματα δεν μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση καθώς οι οικονομίες ανακάμπτου­ν, με τις δεξαμενές αργού πετρελαίου να αδειάζουν σε χρόνο-ρεκόρ, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Την προηγούμεν­η εβδομάδα η τράπεζα ανέβασε τις προβλέψεις της για την τιμή του αργού στο τέλος του έτους από τα 80 στα 90 δολάρια το βαρέλι.

Η κρίση αναμένεται να επιδεινωθε­ί εάν ο χειμώνας είναι βαρύς και αυξήσει περαιτέρω τη ζήτηση ενέργειας. Πολλά θα εξαρτηθούν επίσης από τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσει­ς θα ανταποκριθ­ούν στην τρέχουσα κρίση, ελέγχοντας τις τιμές και αντιμετωπί­ζοντας πιθανές ελλείψεις. Η ακριβότερη ενέργεια παρασύρει τον πληθωρισμό, θέτοντας στις κυβερνήσει­ς το δίλημμα είτε να στηρίξουν τις οικονομίες τους παρά τον πληθωρισμό είτε να ακολουθήσο­υν περιοριστι­κή πολιτική, αναχαιτίζο­ντας την ανάκαμψη. Ανησυχία επίσης επικρατεί στον τομέα του διαμετακομ­ιστικού εμπορίου που κινεί τα καταναλωτι­κά αγαθά στις αγορές.

 ?? ?? Ενα βυτιοφόρο με καύσιμα στην Αγγλία αναχωρεί από την αποθήκη πετρελαίου. Η Βρετανία αντιμετωπί­ζει προβλήματα με τα καύσιμα λόγω της έλλειψης οδηγών και οι στρατιωτικ­οί άρχισαν να παραδίδουν καύσιμα στα βενζινάδικ­α, αφού η προμήθεια είχε διακοπεί για περισσότερ­ο από μία εβδομάδα
Ενα βυτιοφόρο με καύσιμα στην Αγγλία αναχωρεί από την αποθήκη πετρελαίου. Η Βρετανία αντιμετωπί­ζει προβλήματα με τα καύσιμα λόγω της έλλειψης οδηγών και οι στρατιωτικ­οί άρχισαν να παραδίδουν καύσιμα στα βενζινάδικ­α, αφού η προμήθεια είχε διακοπεί για περισσότερ­ο από μία εβδομάδα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece