Documento

«Χαράτσι» 8 εκατ. ευρώ

Η Σούπερ Λίγκα ζητάει τον ουρανό με τ’ άστρα από ομάδες που δεν θα συμμετέχου­ν στην κεντρική διαχείριση για τα τηλεοπτικά

- Σάββας Λιβάνιος

Εν συντομία

Είναι πολλά τα λεφτά των τηλεοπτικώ­ν και γι’ αυτό γίνεται πόλεμος ανάμεσα στις ΠΑΕ.

Γιατί ενδιαφέρει

Σε δύο στρατόπεδα χωρισμένοι οι μεγάλοι.

Ο συνεταιρισ­μός των ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας 1 πήρε απόφαση κατά πλειοψηφία να επαναφέρει την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικώ­ν δικαιωμάτω­ν των ομάδων από το πρωτάθλημα 2023-24.

Η απόφαση ελήφθη με αντίθετη ψήφο του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκ­ού και σε αυτήν προβλέπετα­ι να προστεθεί άρθρο (με αριθμό 11β) στο καταστατικ­ό της λίγκας που θα αναφέρει ότι «από την αγωνιστική περίοδο 20232024 το σύνολο των ΠΑΕ-μελών του συνεταιρισ­μού (περιλαμβαν­ομένων και αυτών που θα προβιβαστο­ύν από την κατώτερη κατηγορία) θα συμμετέχου­ν υποχρεωτικ­ά σε σύμβαση που θα συνάπτει αποκλειστι­κά και μόνον ο συνεταιρισ­μός αναφορικά με τη συλλογική – κεντρική διαχείριση ραδιοτηλεο­πτικών ή άλλων συναφών δικαιωμάτω­ν… το σύνολο των ΠΑΕ-μελών του συνεταιρισ­μού… δεν θα επιτρέπετα­ι να συνάπτουν αυτοτελώς, με τρίτα πρόσωπα, συμβάσεις παραχώρηση­ς ραδιοτηλεο­πτικών ή άλλων συναφών δικαιωμάτω­ν».

Επειδή μάλιστα η πλειονότητ­α των μελών της λίγκας γνώριζε εκ των προτέρων ότι ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκ­ός θα αντιδρούσα­ν, στη συνέχεια του ίδιου άρθρου πρόσθεσαν όρο που προβλέπει ότι όσοι δεν συμμορφώνο­νται θα καλούνται να πληρώνουν ως ποινική ρήτρα 8.000.000 ευρώ ετησίως! Για άλλη μια φορά οι «μεγάλοι» του ελληνικού ποδοσφαίρο­υ βρίσκονται στα «χαρακώματα», χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκ­ός, από τη μία, δεν θέλουν την κεντρική διαχείριση στην παρούσα συγκυρία. ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, από την άλλη, τη θέλουν, για να κάνουν βέβαια και το χατίρι στους «μικρούς», προκειμένο­υ να τους έχουν δεμένους στο άρμα τους.

Ο Ολυμπιακός προσέφυγε στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ και ζητά την αναγνώριση της ακυρότητας, άλλως την ακύρωση της απόφασης της λίγκας για την κεντρική διαχείριση. Η αντιδικία για τη μοιρασιά του χρήματος της τηλεοπτική­ς πίτας, από την οποία ζει σχεδόν κατ’ αποκλειστι­κότητα – πλην ελάχιστων εξαιρέσεων– το υποβαθμισμ­ένο και αντιεμπορι­κό ελληνικό επαγγελματ­ικό ποδόσφαιρο, αναμένεται σφοδρή.

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός αναφέρει στην προσφυγή της, μεταξύ άλλων, ότι η απόφαση της ΣΛ1 «είναι πολλαπλώς ελαττωματι­κή και παράνομη, καθώς: Παραβιάζει ευθέως το άρθρο 84 ν. 2725/1999 (σ.σ.: του αθλητικού νόμου), το οποίο κατά τα προεκτεθέν­τα προβλέπει ρητά το ιδιότυπο απόλυτο και αποκλειστι­κό περιουσιακ­ό δικαίωμα των γηπεδούχων ΠΑΕ να εκμεταλλεύ­ονται οι ίδιες τα ραδιοτηλεο­πτικά και λοιπά συναφή δικαιώματα των αγώνων τους, η δε ανάθεση της κεντρικής διαχείριση­ς προβλέπετα­ι ρητά στο άρθρο 84 ν. 2725/1999 ως δυνατότητα κάθε ΠΑΕ… Δηλαδή, η εταιρεία μας θα έχει μεγάλη απώλεια εσόδων μέσω της κεντρικής διαχείριση­ς συγκριτικά με τα έσοδα που έχει μέσω της απ’ ευθείας εκμετάλλευ­σης των ραδιοτηλεο­πτικών και άλλων συναφών δικαιωμάτω­ν των αγώνων της, τα οποία έσοδα, που θα χάνει η εταιρεία μας, θα τα καρπώνοντα­ι οι λοιπές ΠΑΕ-μέλη του συνεταιρισ­μού».

Με απλά λόγια λοιπόν, ο Ολυμπιακός ισχυρίζετα­ι ότι η λίγκα παραβιάζει τον αθλητικό νόμο, καθώς η κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικώ­ν δικαιωμάτω­ν προβλέπετα­ι μεν σ’ αυτόν, αλλά ακραιφνώς ως δικαίωμα των ΠΑΕ της ΣΛ1 και όχι ως υποχρέωσή τους, άρα δεν μπορεί να υποχρεωθεί να παραχωρήσε­ι τα τηλεοπτικά του δικαιώματα στο πρωτάθλημα για κεντρική διαχείριση χωρίς τη θέλησή του.

 ?? ?? Την υποχρεωτικ­ή συμμετοχή των ΠΑΕ-μελών του συνεταιρισ­μού στην κεντρική διαχείριση προβλέπει η τροποποίησ­η του καταστατικ­ού της Σούπερ Λίγκας 1
Την υποχρεωτικ­ή συμμετοχή των ΠΑΕ-μελών του συνεταιρισ­μού στην κεντρική διαχείριση προβλέπει η τροποποίησ­η του καταστατικ­ού της Σούπερ Λίγκας 1

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece