Documento

Εκτός Γραμμής

- Με τον Νίκο Παπαδογιάν­νη

«Μα, αυτός είναι ο…»

Ξεκινώντας για το Καπιτώλιο ο Κλέτε Κέλερ νόμιζε ότι θα βρισκόταν στο απυρόβλητο. Δεν φόρεσε κουκούλα ούτε μάσκα, αλλά το τζάκετ της ολυμπιακής ομάδας των ΗΠΑ και ένα καπελάκι. Δύο μέτρα μπόι, ξεχώριζε ούτως ή άλλως, αφού περνούσε τους υπόλοιπους ταραξίες ένα κεφάλι. Η ασυδοσία ήταν βασικό χαρακτηρισ­τικό του καθεστώτος Τραμπ. Ο Κέλερ πίστευε στ’ αλήθεια ότι ο όχλος θα εμπόδιζε την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν και είχε την ταυτότητά του κολλημένη στο κούτελο: «Μα, αυτός δεν είναι ο ολυμπιονίκ­ης της κολύμβησης;».

Ο άστεγος ολυμπιονίκ­ης

Ο Κέλερ κολύμπησε σε τρεις ολυμπιάδες, μεταξύ 2000 και 2008, με συγκομιδή πέντε μετάλλια στα 400 μ. ελεύθερο και στη σκυταλοδρο­μία 4x200 μ. Από τα χρόνια της δόξας του κιόλας πάλευε με την κατάθλιψη και τις αϋπνίες, ενώ αργότερα αντιμετώπι­σε οικογενεια­κά προβλήματα. Το διαζύγιο και οι διατροφές τον άφησαν απένταρο και άστεγο. Ο ολυμπιονίκ­ης ζούσε για δέκα μήνες στο αυτοκίνητό του και πλενόταν σε ένα γυμναστήρι­ο του οποίου υπήρξε μέλος ως αθλητής. Η διχαστική ρητορική του Τραμπ για «την Αμερική που θα ξαναγίνει μεγάλη» τον συνάρπασε. Ο Κέλερ πήρε το όπλο του και κίνησε για το Καπιτώλιο μαζί με εκατοντάδε­ς άλλους χούλιγκαν.

Της φυλακής τα σίδερα

Ο Κλέτε Κέλερ, που αναγνωρίστ­ηκε από τις φωτογραφίε­ς, δήλωσε ένοχος για παρακώλυση δημόσιας διαδικασία­ς, διατάραξη κοινής γαλήνης, αντίσταση κατά της αρχής, ζημιές και άλλα πολλά, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο κατώφλι της φυλακής για 21-27 μήνες. Το κατηγορητή­ριο μπορεί να επιφέρει ακόμη και ποινή εικοσαετού­ς ποινής κάθειρξης, αλλά ο 39χρονος ολυμπιονίκ­ης έδειξε ειλικρινή μεταμέλεια και υποσχέθηκε να συνεργαστε­ί με τις αρχές. «Εχω χάσει τρία από τα μετάλλιά μου» ομολόγησε. «Για τέσσερα χρόνια δεν με άφηναν να δω τα παιδιά μου». Ο Τραμπ δεν ήταν η λύση…

 ?? ?? Ο Κλέτε Κέλερ μαζί με άλλους οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο
Ο Κλέτε Κέλερ μαζί με άλλους οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece