Documento

Πορνό ή πραγματικό­τητα;

Καθώς η καινούργια περιπέτεια του 007 σκίζει στις αίθουσες, οι νέες ταινίες είναι μόλις δύο

-

Ατυχές πήδημα ή παλαβό πορνό Bad luck banging or loony porn ✭✭✭✭ Κοινωνική σάτιρα, διεθνούς συμπαραγωγ­ής 2021 (106΄) ΣΚΗΝΟΘΕΣΊΑ: Ράντου Ζούντε ΠΡΩΤΑΓΩΝΊΣ­ΤΟΎΝ: Κάτια Πασκάριου, Κλαούντια Ιερεμία, Ολίμπια Μάλαϊ

What’s up, doc?

Η Εμι, καθηγήτρια ιστορίας σε φημισμένο σχολείο του Βουκουρεστ­ίου, απειλείται με απόλυση όταν στο διαδίκτυο κυκλοφορεί μια ερασιτεχνι­κή ταινία ερωτικού περιεχομέν­ου με πρωταγωνίσ­τρια την ίδια.

Η ετυμηγορία

Ο Ρουμάνος Ράντου Ζούντε («Αferim!», «Σημαδεμένε­ς καρδιές») επιστρέφει στις –σύγχρονες αυτήν τη φορά– ανορθογραφ­ίες της χώρας του. Το «Ατυχές πήδημα ή παλαβό πορνό» δεν είναι απλώς μια ταινία-καθρέφτης της σημερινής Ρουμανίας αλλά μια ανελέητη σάτιρα στα ιερά και όσια (η άγονη πατριδολατ­ρία, ο σκοτεινός ρόλος της εκκλησίας, το «ένδοξο» παρελθόν κ.ά.) της βαλκανικής χώρας, που βραβεύτηκε με τη Χρυσή Αρκτο στο φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου.

Το όχημα για να ξεδιπλωθεί ο σαρκαστικό­ς λόγος του Ζούντε είναι η αγωνιώδης προσπάθεια της ηρωίδας να αποδείξει την αθωότητά της. Η Εμι έντρομη βλέπει την καριέρα και την υπόληψή της να απειλούντα­ι όταν διαρρέει στο ίντερνετ μια παλιά ερασιτεχνι­κή ταινία ερωτικού περιεχομέν­ου στην οποία πρωταγωνισ­τεί. Οι αγανακτισμ­ένοι γονείς απαιτούν την απόλυσή της, αλλά εκείνη αντιστέκετ­αι υπερασπιζό­μενη το δικαίωμά της να κάνει ό,τι θέλει στην προσωπική της ζωή.

Η ιδέα της δημιουργία­ς του φιλμ προέρχεται από συζητήσεις με φίλους που είχε ο σκηνοθέτης και αφορούσαν πραγματικά περιστατικ­ά απόλυσης δασκάλων από σχολεία της Ρουμανίας επειδή διέρρευσαν στο διαδίκτυο πράγματα που έκαναν στην προσωπική τους ζωή: σεξ chat με κάμερα ή ερασιτεχνι­κά πορνό που ανέβαζαν στο ίντερνετ. Ο Ζούντε προσπερνά τα περιορισμέ­να μέτρα της μικρής ιστορίας και επεκτείνει τον προβληματι­σμό του στα θεμελιώδη ζητήματα ενός μεγαλύτερο­υ εθνογραφικ­ού πίνακα, διατυπώνον­τας ερωτήματα για την οπισθοδρόμ­ηση ενός λαού προς τη βαρβαρότητ­α και τον σκοταδισμό. Ο βιωματικός χαρακτήρας της πρωτοπορια­κής αφήγησης σπασμένης στα τρία, με το πρώτο μέρος να καταγράφει ρυθμούς μιας σοκαριστικ­ής καθημερινό­τητας στο Βουκουρέστ­ι, το δεύτερο να λειτουργεί σαν ντοκιμαντε­ρίστικο γλωσσάρι παραδοξολο­γιών και αισχροτήτω­ν που λειτουργού­ν ως ανέκδοτα και το τρίτο να εστιάζει στη «δίκη» της ηρωίδας, υπερασπίζε­ται κάποιες αξίες που απειλούντα­ι σήμερα στον βωμό της χυδαιότητα­ς και της πολιτισμικ­ής ισοπέδωσης. Η υποκρισία του σοκ που επικαλούντ­αι οι ανήσυχοι γονείς ωθεί την ηρωίδα σε μετωπική σύγκρουση μαζί τους. Θα αναγνωρίσο­υμε στον Ζούντε την αποφασιστι­κότητα και κυρίως την τόλμη να πει και να δείξει την αλήθεια γυμνή. Το ζήτημα της χυδαιότητα­ς φυσικά και δεν αφορά μια ερασιτεχνι­κή ταινία πορνό. Κυρίως σχετίζεται με τις νεοφασιστι­κές αντιλήψεις που ακούγονται καθημερινά, με τις ακραίες θεωρίες συνωμοσίας (κάποιος γονιός κατηγορεί την καθηγήτρια ως «εβραιομαρ ξίστρια που κρύβει από τους μαθητές της την αλήθεια για την εβραϊκή ταυτότητα του Χίτλερ ο οποίος εμπνεύστηκ­ε το σχέδιο του Ολοκαυτώμα­τος για να μπορέσει το Ισραήλ να δημιουργήσ­ει το δικό του κράτος») και με την πονηρή πλαστογράφ­ηση της Ιστορίας, με τα ίχνη του εγκλήματος να εντοπίζοντ­αι παντού δίπλα μας.

 ?? ?? Η ταινία του Ράντου Ζούντε είναι ένα σατιρικό σχόλιο στην έννοια της χυδαιότητα­ς και την παγίδα του αναχρονισμ­ού
Η ταινία του Ράντου Ζούντε είναι ένα σατιρικό σχόλιο στην έννοια της χυδαιότητα­ς και την παγίδα του αναχρονισμ­ού

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece