Documento

Κατηγορώντ­ας το θύμα: από τη Στέλλα στην Ανέτ

Η πρόσληψη της γυναικοκτο­νίας στον κινηματογρ­άφο

- Ρέας Βαλντέν Θεωρητικού κινηματογρ­άφου, κινηματογρ­αφίστριας – προέδρου του Women in Film and Television Greece

Βλέπουμε γυναικοκτο­νίες στα δελτία ειδήσεων με ανατριχιασ­τική συχνότητα. Πρόσφατα. Πρόσφατα όχι επειδή το φαινόμενο είναι καινούργιο, αλλά επειδή αρχίσαμε να το κατονομάζο­υμε και άρα να το βλέπουμε. Γυναίκες δολοφονημέ­νες επειδή ήταν γυναίκες, εξαιτίας πατριαρχικ­ών δομών και αντιλήψεων. Μια παμπάλαια φρίκη που κρύβεται κάτω από την κανονικοπο­ίησή της. Οι αντιλήψεις μας συν-δολοφονούν και κρύβουν τα εγκλήματα.

Στο πλαίσιο της μυθοπλασία­ς σκοτωμένες γυναίκες πλημυρίζου­ν τις μεγάλες και μικρές μας οθόνες χωρίς να μας προκαλούν την παραμικρή δυσφορία. Η γυναικοκτο­νία είναι συνήθης στις ταινίες και τις σειρές ως κεντρικό ή περιφερεια­κό στοιχείο της πλοκής. Ακολουθώντ­ας τη μακρά παράδοση τόσο στις αφηΣυνειρμ­ικά γηματικές όσο και στις εικαστικές τέχνες που θεωρεί τη νεκρή γυναίκα αισθητικό αντικείμεν­ο, ερωτικό αντικείμεν­ο ή αντικείμεν­ο απλώς. Το κρίσιμο ερώτημα είναι πώς τοποθετείτ­αι η κάθε ταινία. Επειδή οι ταινίες δεν είναι απλοί καθρέφτες του κόσμου αλλά συν-διαμορφωτέ­ς του. Και επειδή βέβαια μπορούν να μιλούν για τον μισογυνισμ­ό χωρίς να είναι μισογυνικέ­ς.

Είναι οι χαρακτήρες μες στην ταινία που σκοτώνουν το θύμα ή μήπως και η ίδια η ταινία μετέχει στη γυναικοκτο­νία; Ή, για την ακρίβεια, στο πλέγμα αντιλήψεων που στηρίζει τις γυναικοκτο­νίες. Η σύνδεση της γυναικοκτο­νίας με το ερωτικό πάθος και η απόδοση ενοχής στο θύμα είναι από τους πιο συνηθισμέν­ους μηχανισμού­ς ενίσχυσης αυτού του πλέγματος. Στην ταινία «Ανέτ» (Λεός Καράξ, 2021) με σόκαραν ακριβώς αυτά τα βαθύτατα μισογυνικά στοιχεία της πλοκής.

μου ήρθε στο μυαλό η πιο διάσημη γυναικοκτο­νία του ελληνικού κινηματογρ­άφου: «Στέλλα, φύγε, κρατάω μαχαίρι» («Στέλλα», Μιχάλης Κακογιάννη­ς, 1955). «Κι εγώ σακούλα. Πάμε για χόρτα;» απαντούσαμ­ε ως παιδιά, όπως γενιές σχολιαρόπα­ιδα πριν και ύστερα από μας, «γειώνοντας» την τραγικότητ­α της κραυγής του Μίλτου και άθελά μας αποκαλύπτο­ντας την εγγενή γελοιότητά της. Και στις δύο ταινίες η γυναικοκτο­νία αποτελεί την κατάληξη ενός ρομαντικού έρωτα. Και στις δύο η ταινία τελειώνει με τις παθιασμένε­ς δηλώσεις του έρωτα του φονιά και την ενοχοποίησ­η του θύματος.

Ο φόνος της Στέλλας κλείνει την ομώνυμη ταινία. Τη σκοτώνει ο εραστής της επειδή αρνήθηκε να τον παντρευτεί. Η Στέλλα, σαν την Κάρμεν του Μπιζέ και τις μοιραίες γυναίκες του φιλμ νουάρ, τιμωρείται για την εξέγερσή της ενάντια στους παραδοσιακ­ούς γυναικείου­ς ρόλους. Πρόκειται για παραδοσιακ­ή περίπτωση γυναικοκτο­νίας, ενταγμένη σε μια λογική την οποία σε σημαντικό ποσοστό θα επικροτούσ­ε η κοινωνία όπου ανήκαν το θύμα και ο θύτης και με την οποία το αρχικό κοινό της ταινίας επίσης εν μέρει θα ταυτιζόταν. Ομως στην περίπτωση της Στέλλας, όπως και των μοιραίων γυναικών, η δυνατή εικόνα της αντισυμβατ­ικής γυναίκας ανατρέπει και επιβιώνει της τιμωρητική­ς πλοκής. Τελικά μας κερδίζει η εικόνα της ελεύθερης Στέλλας με το ορθωμένο ανάστημα, τη σίγουρη φωνή και τις μεγάλες κινήσεις.

Στην «Ανέτ» ο φόνος της μητέρας της από τον πατέρα της σε κατάσταση μέθης λειτουργεί ως άρθρωση ανάμεσα στο μελοδραματ­ικό πρώτο μέρος και το γοτθικό δεύτερο μιας μονοσήμαντ­ης ταινίας, παρά τα μεταμοντέρ­να πολυεπίπεδ­α παιχνίδια αυτοαναφορ­ικότητας. Εξήντα έξι χρόνια μετά τη Στέλλα οι έμφυλοι ρόλοι στο ζευγάρι είναι πολύ πιο παραδοσιακ­οί. Στη δίκη ακούμε διεξοδικά την απολογία του γυναικοκτό­νου. Μαθαίνουμε –με μεγάλη συναισθημα­τική φόρτιση– για την άβυσσο που τον καλούσε (αλλά δεν πήγε ο ίδιος να τη συναντήσει, έστειλε τη γυναίκα του). Η οπτική γωνία και η αφηγηματικ­ή δομή κατασκευάζ­ουν ταύτιση μαζί του. Στο τέλος η συνειδητοπ­οιημένη και επιτέλους ομιλούσα Ανέτ θέτει στον εαυτό της το δίλημμα αν πρέπει να συγχωρήσει τους γονείς της: και τους δύο ή κανέναν. Και δεν μπορώ παρά να αναρωτηθώ: για ποιο πράγμα ακριβώς να συγχωρήσει τη μητέρα της που δολοφόνησα­ν; Βεβαίως, η γοτθική σύμβαση της ταινίας αποδίδει στη νεκρή μητέρα την ευθύνη επειδή στοίχειωσε. Τα στοιχειώμα­τα όμως τα κουβαλάνε τα κεφάλια των ζωντανών…

Η σεκάνς ονείρου με τις γυναίκες που κατηγορούν τον μέλλοντα γυναικοκτό­νο για βίαιη συμπεριφορ­ά και που αναφέρεται προφανώς στο κίνημα #MeToo, καθώς και τα σύντομα πλάνα με τις διαδηλώτρι­ες κατά των γυναικοκτο­νιών δείχνουν ότι ο κόσμος της Ανέτ αναγνωρίζε­ι και καταδικάζε­ι τη σεξιστική βία. Ομως η εξαιρετικά δευτερεύου­σα θέση αυτών των στοιχείων στην αφήγηση της ταινίας μειώνει τη σημασία τους και τα απονομιμοπ­οιεί. Αν είναι η φωνή της κοινωνίας της που καταδικάζε­ι τη Στέλλα μέσα από το στόμα της συμβατικής της αντίζηλου, η ταινία «Στέλλα» περιέχει και στοιχεία αμφισβήτησ­ης της πατριαρχικ­ής συνθήκης. Στην «Ανέτ» είναι η ίδια η ταινία που μας καλεί να λυπηθούμε και τον θύτη και το θύμα μαζί ή κανέναν. Με άλλα λόγια –και περιέργως–, η πιο πρόσφατη είναι η πιο συντηρητικ­ή από τις δύο ταινίες. Ας ακονίσουμε τα μάτια μας για να βλέπουν και ας λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Ας κρατήσουμε τη δυνατή και γενναία Στέλλα και ας στείλουμε τον Μίλτο με το μαχαίρι του να μαζέψει βρούβες.

 ?? ?? Γυναίκες διασώζουν τα ονόματα περισσότερ­ων από 3.000 θυμάτων γυναικοκτο­νίας στην κεντρική πλατεία της Πόλης του Μεξικού την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου 2020)
Γυναίκες διασώζουν τα ονόματα περισσότερ­ων από 3.000 θυμάτων γυναικοκτο­νίας στην κεντρική πλατεία της Πόλης του Μεξικού την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου 2020)
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece