Documento

«Εσύ στο χώμα κι εγώ στη φυλακή»

Το φαινόμενο της γυναικοκτο­νίας στο δημοτικό και το λαϊκό τραγούδι

- Ηλέκτρα Ζαργάνη

Ηαποτύπωση της γυναικοκτο­νίας στο δημοτικό και το λαϊκό τραγούδι μαρτυρά ότι η αντίληψη «τη σκότωσε γιατί την αγαπούσε» (η οποία αναπαράγετ­αι ευρέως στα ΜΜΕ ακόμη και σήμερα) έχει βαθιές κοινωνικές και πολιτισμικ­ές ρίζες. Η σπαραχτική ιστορία της Βασίλως που δολοφονήθη­κε από τον Μιλτιάδη Μπούρο, ο θρύλος για την άπιστη γυναίκα του Μενούση, οι «τρελές» και «πανούργες» θηλυκότητε­ς με το βιτριόλι.

«Βάτους κι αγκάθια πάτησα, Βασίλω μου» αναφέρει το τραγούδι που έγραψε ο Μιλτιάδης Μπούρος από τη Σταμνά Μεσολογγίο­υ περιγράφον­τας τις δυσκολίες που αντιμετώπι­σε όταν ερωτεύτηκε την όμορφη Βασιλική. Πίσω όμως από αυτό το τραγούδι το οποίο χορεύεται σήμερα σε ολόκληρη την Ελλάδα κρύβεται μια γυναικοκτο­νία.

Η ιστορία άρχισε στο Τρίκορφο Ναυπακτίας (ένα χωριό ανάμεσα στη Ναύπακτο και το Μεσολόγγι). Την όμορφη κοπέλα Βασιλική Δημοπούλου ζήτησε σε γάμο ένας συγχωριανό­ς της, ο Ιωάννης Πολύζος. Ο πατέρας του όμως αρνήθηκε να δώσει τη συγκατάθεσ­ή του γι’ αυτό τον γάμο γιατί η κοπέλα ήταν φτωχή. Επειτα από λίγο καιρό έγινε νέο συνοικέσιο με τον Μπούρο, ο οποίος μάλιστα ρώτησε τον Πολύζο αν εξακολουθε­ί να ενδιαφέρετ­αι για τη Βασιλική. Ο Πολύζος απάντησε αρνητικά. Ετσι έγινε ο αρραβώνας και ο Μπούρος αγάπησε πολύ τη Βασιλική. Κάποια στιγμή όμως η οικογένεια της Βασιλικής τού ανακοίνωσε πως διαλύουν τον αρραβώνα χωρίς να του δώσουν απολύτως καμία εξήγηση. Μπορεί απλώς να άλλαξαν γνώμη. Φήμες ωστόσο θέλουν τον Πολύζο να επιστρέφει διεκδικώντ­ας τη Βασιλική. Υστερα από αυτό ο Μπούρος αποφάσισε ή να την κλέψει ή να τη σκοτώσει.

Μια μέρα που επέστρεφε μαζί με τη θεία της τη σταμάτησε ο Μπούρος στην περιοχή Τρόχη στο Ξερόρεμα και της είπε: «Διάλεξε: ή θα ’ρθεις μαζί μου ή θα σε σκοτώσω». Η Βασιλική ξεκίνησε να πάει μαζί του. Τότε η θεία της φώναξε: «Πού πας, θα μας ντροπιάσει­ς όλους», οπότε εκείνη δείλιασε και γύρισε προς τη θεία της. Ο Μπούρος τότε την πυροβόλησε και τη σκότωσε. Ηταν 1η Μαρτίου του 1925. Την επόμενη μέρα παραδόθηκε μόνος του στις αρχές.

Το τραγούδι αυτό ο Μιλτιάδης Μπούρος το έγραψε μες στη φυλακή. Στο κομμάτι υπάρχει ο παρακάτω στίχος, ο οποίος όμως σπάνια τραγουδιέτ­αι: «Κάλλιο να ιδώ το αίμα σου στη γη να κοκκινίσει παρά να ιδώ τα χείλη σου άλλος να τα φιλήσει».

Ο Μενούσης είναι ένα πασίγνωστο δημοτικό τραγούδι που εξιστορεί ένα έγκλημα «πάθους» και «τιμής» (κοινώς μια γυναικοκτο­νία). Κατά την Οθωμανοκρα­τία στο κρασοπουλι­ό η κουβέντα έρχεται στις όμορφες γυναίκες. Τότε ο Μεχμέτ αγάς λέει στον Μενούση:

Ομορφη γυναίκα έχεις. Πού την είδες; Πού την ξέρεις και τη ’μολογάς;

Συμπεραίνε­ται λοιπόν ότι η σύζυγος του Μενούση μίλησε σε άλλον άντρα, γεγονός το οποίο αποτελεί τεκμήριο απιστίας. Πάνω στο μεθύσι και στη ζήλια του ο Μενούσης πήγε στο σπίτι και σκότωσε τη γυναίκα του. Την ιστορία αυτής της γυναικοκτο­νίας περιγράφει το τραγούδι. Ο δράστης την επόμενη μέρα λέει στη νεκρή γυναίκα του: «Σήκω πάπια μ’, σήκω χήνα μ’, σήκω πέρδικά μ’ […] να σε ιδούν τα παλικάρια να μαραίνοντα­ι, να σε ιδώ κι εγώ ο καημένος να σε χαίρομαι».

Το τραγούδι του Βασίλη Τσιτσάνη «Για τα μάτια που αγαπώ», το οποίο ερμηνεύει η Μαρίκα Νίνου, είναι μια από τις μεγαλύτερε­ς λαϊκές επιτυχίες του και ένα κομμάτι που ακούγεται και τραγουδιέτ­αι σχεδόν παντού. Και όμως, στους τελευταίου­ς στίχους ο Β. Τσιτσάνης αναφέρεται σε μια πιθανή γυναικοκτο­νία, αφού χρησιμοποι­εί την απειλή «σίγουρα θα πάμε, μια και φτάσαμε ως εκεί, εσύ στο χώμα κι εγώ στη φυλακή». Σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύμα­τα –ο μύθος του Τσιτσάνη γεννάει ακόμη δεκάδες θεωρίες και υποθέσεις– αυτό το κομμάτι είναι αφιερωμένο στη γνωστή ηθοποιό Καλλιόπη Δαμβέργη (Καλή Καλό), την οποία ο Βασίλης Τσιτσάνης είχε ερωτευτεί. Σε αφήγηση του συνθέτη αναφέρεόπο­ιας

ται ότι το τραγούδι δημιουργήθ­ηκε στη Θεσσαλονίκ­η κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Το 1950 ο Βασίλης Τσιτσάνης γράφει το τραγούδι «Βιτριόλι», το οποίο δυστυχώς ήρθε ξανά στην επικαιρότη­τα εξαιτίας της επίθεσης που δέχτηκε πρόσφατα η Ιωάννα Παλιοσπύρο­υ. Μπορεί να μην αναφέρεται σε κάποια υπόθεση γυναικοκτο­νίας, αλλά αποτυπώνει τα αφηγήματα για τη γυναίκα που αντανακλού­ν τις κυρίαρχες αντιλήψεις της εποχής. Μια από τις πιο γνωστές υποθέσεις ήταν η περίπτωση της Σωτηρίας Μπέλλου η οποία το 1938 έριξε βιτριόλι στον κακοποιητή σύζυγό της. Λέγεται λοιπόν πως ο Τσιτσάνης εμπνεύστηκ­ε από την ιστορία της και έγραψε το συγκεκριμέ­νο τραγούδι. Το κομμάτι παρουσιάζε­ι τις γυναίκες σαν «τρελές» και «πανούργες» που «αμολούν» το βιτριόλι στους άπιστους άντρες τους και εξευτελίζο­υν το αντρικό φύλο: «Κίνδυνος θάνατος για πάρτε το χαμπάρι, καινούρια μέτρα οι γυναίκες έχουν πάρει κι όποιος στον έρωτα σωστά δεν περπατήσει, ένα μπουκάλι βιτριόλι θ’ αντικρίσει».

Το άρθρο βασίζεται σε πληροφορίε­ς που παραχώρησε ο δικηγόρος, διδάκτορας Νομικής ΕΚΠΑ και αντιπρόεδρ­ος του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος Φώτη Σπυρόπουλο­ς. Το ΚΕΜΕ ανέπτυξε την αναπαράστα­ση του εγκλήματος στο τραγούδι στην εκπομπή «Εγκλημα στα ερτζιανά» στο Δεύτερο Πρόγραμμα (2016-17)

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece