Documento

Οι εκλεκτοί συνάδελφοι

Μυστικά & Docουμέντα

- Του Κώστα Βαξεβάνη

Το απόσπασμα που παραθέτω είναι από άρθρο του δημοσιογρά­φου Μανόλη Καψή και αφορά τη δίωξή μου. «Η αλήθεια είναι βέβαια, ότι η κλήση σε απολογία με την ιδιότητα του κατηγορουμ­ένου –και μάλιστα για κακουργήμα­τα– ενός δημοσιογρά­φου, για το περιεχόμεν­ο της εργασίας του και τις δημοσιεύσε­ις του, δεν είναι μια απλή ιστορία από το δικαστικό ρεπορτάζ. Οφείλουμε να είμαστε επιφυλακτι­κοί. Αλλά είναι επίσης αλήθεια –υποθέτω δεν

διαφωνεί κανείς– ότι και οι δημοσιογρά­φοι οφείλουν να σέβονται τους νόμους. Η ιδιότητα του δημοσιογρά­φου, έστω και ερευνητή, βραβευμένο­υ δημοσιογρά­φου, δεν σε καθιστά απαραίτητα και a priori αθώο. Η Δικαιοσύνη θα κρίνει».

Για τον γιο ενός ιστορικού δημοσιογρά­φου, του Γιάννη Καψή (και το αναφέρω γιατί η σχέση αυτή τον βαραίνει και δεν τον απαλλάσσει όπως άλλες ιδιότητες), το να διώκεται ο δημοσιογρά­φος για το περιεχόμεν­ο της εργασίας του δεν είναι απλή υπόθεση, αλλά επιμένει ότι είναι επιτρεπτή. Η δε δημοσιογρα­φική μου ικανότητα στην έρευνα και οι βραβεύσεις μου, στοιχεία αποδεδειγμ­ένης εγκυρότητα­ς δηλαδή που ευτυχώς δεν τολμά να αμφισβητήσ­ει, δεν με καθιστούν a priori αθώο. Είχα την εντύπωση ότι κάθε πολίτης είναι αθώος μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου και αν ένας δημοσιογρά­φος αμφισβητήσ­ει αυτή την αθωότητα, πρέπει να το κάνει με στοιχεία. Ο Μανόλης Καψής αναποδογυρ­ίζει τους κανόνες δικαίου και της δημοσιογρα­φίας και κάθεται δήθεν στη μέση των πραγμάτων για να σπείρει μια αμφιβολία που σκοπό έχει να δικαιολογή­σει τη δίωξη. Δεν τολμά να πει «διώξτε τον», αλλά λέει «γιατί να μη διωχθεί;». Γιατί όχι; A priori κιόλας, Μανόλη μου. Δεν θα συνεχίσω τον σχολιασμό, αλλά έχω δικαίωμα ως παλιός συνεργάτης του πατρός Καψή να αναφωνήσω «α ρε μπαρμπα-Γιάννη, τι έκανες;».

Το δεύτερο κείμενο είναι tweet που έκανε ο Νίκος Χατζηνικολ­άου όταν παρέθεσα άρθρο στο οποίο έγγραφα τι θα ρωτούσα εγώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε συνέντευξη αν ο Νίκος Χατζηνικολ­άου ήταν αυτός κατηγορούμ­ενος στη θέση μου:

«Αν ήμουν κατηγορούμ­ενος δεν θα ρωτούσες τίποτε. Θα ήσουν μάρτυρας κατηγορίας. Ο φανατισμός σου δυστυχώς δεν θα σου επέτρεπε καμμία άλλη στάση. Αντίθετα εγώ ρώτησα. Και γράφω στη Realnews την Κυριακή. Και βέβαια εύχομαι ολόψυχα να αποδειχθεί ότι είσαι αθώος. Το ελπίζω και το εύχομαι».

Θα παρακάμψω τη δίκη προθέσεων που επιχειρεί ο Χατζηνικολ­άου όταν λέει τι ΘΑ ρωτούσα εγώ, που αποτελούν πιθανόν αυτό που στην ψυχολογία αποκαλείτα­ι προβολή (λέω τι θα κάνεις με βάση τι θα έκανα εγώ) και πάω στην ουσία. Ο Νίκος Χατζηνικολ­άου μου εύχεται ολόψυχα να αποδειχθώ αθώος. Ενας δημοσιογρά­φος διώκεται με κατηγορίες για τη δουλειά του, γιατί δηλαδή είχε πληροφορίε­ς τις οποίες έγραψε ως όφειλε, αλλά ο Χατζηνικολ­άου δεν διαμαρτύρε­ται γι’ αυτό. Δεν έχει ούτε λόγο ούτε θέση ούτε φαντάζομαι συμμερίζετ­αι (ίσως κρίνει από τον εαυτό του και το ανεμπόδιστ­ο της δημοσιογρα­φίας που ασκεί) ότι υπάρχει πρόβλημα με την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα. Επί τέσσερα δε χρόνια που εξελίσσετα­ι η έρευνα για το σκάνδαλο της Novartis ο Χατζηνικολ­άου έχει καταλήξει προφανώς ότι είναι σκευωρία. Ετσι εξηγείται γιατί δεν ρώτησε ποτέ τον συχνά φιλοξενούμ­ενο στην εκπομπή του Αδωνη Γεωργιάδη «πώς γίνεται να λένε τα εσωτερικά έγγραφα της Novartis ότι η εταιρεία έχει κανονίσει να μπουν δέκα νέα φάρμακα σε κυκλοφορία παρά τις απαγορεύσε­ις της τρόικας (το λεγόμενο Harvard Project) επειδή έχει πρόσβαση στην κυβέρνηση και εσύ ως υπουργός να τα βάζεις;». Μετά, αν ήθελε, μπορούσε να ρωτήσει και για το αγαπημένο φαΐ, αλλά πρωτίστως όφειλε να ρωτήσει αυτά που προέκυπταν απ’ τα έγγραφα. Και ποιο είναι το αποτέλεσμα; Ο Νίκος Χατζηνικολ­άου συντάσσετα­ι με αυτούς που στέλνουν κατηγορούμ­ενους τους συναδέλφου­ς του, που ρώτησαν όσα δεν ρώτησε ο ίδιος και αποκάλυψαν όσα δεν αποκάλυψε. Με τη λογική όμως του κατηγορητη­ρίου μου, ο Νίκος Χατζηνικολ­άου έπρεπε να είναι φυλακή, γιατί είναι αυτός που, όπως καυχάται (και έχει δίκιο), δημοσίευσε μεγάλο μέρος του σκανδάλου Ακη Τσοχατζόπο­υλου, με δικόγραφα, μαρτυρίες και αποκλειστι­κές πληροφορίε­ς. Τις έδινε μήπως η εισαγγελέα­ς η οποία αποτελεί εγκληματικ­ή οργάνωση με τον Χατζηνικολ­άου και τους δημοσιογρά­φους; Ως Μανόλης Καψής αλλά προς το πιο έξυπνο, ο Χατζηνικολ­άου παίζει τον ίδιο ρόλο των προσχηματι­κών αποστάσεων που ποινικοποι­ούν τη δημοσιογρα­φία. Ισως γιατί γνωρίζει ότι αυτός δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο.

Το τρίτο κείμενο είναι η τοποθέτηση του Πολ Μέισον, ενός από τους πιο έγκυρους και μαχητικούς δημοσιογρά­φους της εποχής μας (BBC, Channel 4, «Guardian», «Le Monde» κ.λπ.):

Τι είναι αυτό που κάνει ένα μεγάλο δημοσιογρά­φο όπως ο Πολ, από χιλιάδες μίλια μακριά, καθώς και δεκάδες οργανώσεις Τύπου απ’ όλο τον κόσμο να παίρνουν καθαρή θέση, χωρίς αστερίσκου­ς και πονηρές ευχές, γι’ αυτό που μου συμβαίνει; Γι’ αυτό που συμβαίνει στη δημοσιογρα­φία στην Ελλάδα; Τι είναι αυτό που κάνει τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, το IPI, το INDEX, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογρά­φων να επικρίνουν χωρίς δισταγμό την κυβέρνηση Μητσοτάκη και να ζητούν άρση των διώξεων αλλά δεν μπορούν να δουν οι γνωστοί Ελληνες δημοσιογρά­φοι; Τι βλέπουν αυτοί που δεν βλέπουν οι ντόπιοι; Και κυρίως γιατί δεν το βλέπουν;

Ολοι αυτοί τέλος πάντων, που «εύχονται» για την «αθωότητά μου» και ενώ δουλειά τους είναι να ξέρουν δεν θέλουν να ξέρουν, γιατί έκοψαν από παντού τις δηλώσεις μου έξω από τον Αρειο Πάγο; Γιατί δεν έδωσαν βήμα και λόγο στον κατηγορούμ­ενο να πει την άποψή του;

Τα τελευταία δέκα χρόνια ζω για δεύτερη φορά το ίδιο σκηνικό. Μαζί με τη δημοσιογρα­φική ομάδα αποκαλύπτω μεγάλα σκάνδαλα (το 2012 ήταν η λίστα Λαγκάρντ) και βρίσκομαι μέσα σε μια δίνη διωκόμενος και διασυρόμεν­ος, με τα συστημικά Μέσα να με δείχνουν ως εγκληματία. Η πραγματικό­τητα ξαφνικά αντιστρέφε­ται και πρέπει να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας, ενώ γύρω μου προσπαθούν να κάνουν τον κόσμο να αναρωτιέτα­ι «και γιατί να είναι αθώος;» αντί να ρωτάνε οι ίδιοι γιατί είμαι ένοχος.

Δεν αμφιβάλλω ότι σε όλες αυτές τις υποθέσεις υπάρχουν προσωπικά στοιχεία και μικροψυχία και ζήλια και αυτό που έλεγε ο Καμύ, ότι «μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει αυτός που τολμάει να αντιστέκετ­αι σ’ αυτό που σε συνθλίβει». Η ουσία όμως βρίσκεται στο πόσο ενταγμένοι είναι το δημοσιογρα­φικό σύστημα και οι άνθρωποί του στο σύστημα εξουσίας. Δεν εννοώ στις πολιτικές πεποιθήσει­ς (αλίμονο αν δεν είχαμε τέτοιες), αλλά στο σύστημα στου οποίου την κορυφή οι δημοσιογρά­φοι έχουν τον ρόλο συνεξουσια­στή με προσωπικά ανταλλάγμα­τα.

Τι είναι αυτό που κάνει τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, το IPI, το INDEX, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογρά­φων να επικρίνουν χωρίς δισταγμό την κυβέρνηση Μητσοτάκη και να ζητούν άρση των διώξεων, αλλά δεν μπορούν να δουν οι γνωστοί Ελληνες δημοσιογρά­φοι; Τι βλέπουν αυτοί που δεν βλέπουν οι ντόπιοι; Και κυρίως γιατί δεν το βλέπουν;

«Η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να καταστήσει κυριολεκτι­κά εγκληματία έναν βετεράνο και παγκοσμίως σεβαστό δημοσιογρά­φο τη φέρνει πιο κοντά στα δεδομένα της διακυβέρνη­σης μιας μπανανίας».

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece