Documento

Εργα και ημέρες Αδωνη στο σκάνδαλο Novartis

Ο «φίλος» Μανιαδάκης, ο «εντολοδόχο­ς» Φρουζής, ο στενός συνεργάτης Πιτσιλίδης, η εισβολή στην επιτροπή για τις τιμές στα φάρμακα και το FBI

- Βασίλης Ανδριανόπο­υλος

Επιστολές από τον Κωνσταντίν­ο Φρουζή σχετικά με το τι πρέπει να νομοθετήσε­ι, e-mails αναφορικά με την τιμολόγηση ογκολογικώ­ν φαρμάκων που στέλνονται από τον Νίκο Μανιαδάκη και προωθούντα­ι εκεί που ζητούσε ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), το «ντου» στην επιτροπή τιμών φαρμάκου, η εισαγωγή στην αγορά φαρμάκων παρά τις απαγορεύσε­ις της τρόικας, η Novartis που τον ενέπλεκε στην υπόθεση, ο σύμβουλός του που σύμφωνα με το FBI συμμετείχε σε διαδικασία ξεπλύματος χρήματος.

Ατελείωτος είναι ο κατάλογος σχετικά με τα στοιχεία που εμπλέκουν τον Αδωνη Γεωργιάδη στο σκάνδαλο Novartis, ο οποίος παραμένει ερευνώμενο­ς για την υπόθεση. Στοιχεία που έχουν αποκαλυφθε­ί από το Documento, ο εκδότης του οποίου Κώστας Βαξεβάνης διώκεται επειδή η εφημερίδα… τόλμησε να προβεί σε αποκαλύψει­ς. Τα όσα έχουν αποκαλυφθε­ί όμως, εκτός από πολύ σοβαρά, δεν μπορούν να σβηστούν. Οσο και αν πραγματοπο­ιείται μια πρωτοφανής προσπάθεια εκφοβισμού του Μέσου που αποκάλυψε το σκάνδαλο. Είναι άλλωστε ο Αδ. Γεωργιάδης αυτός που έχει πρωτοστατή­σει στην επιχείρηση εκφοβισμού τόσο εναντίον των προστατευό­μενων μαρτύρων, για τους οποίους έλεγε ότι «θα τους λιώσω» και «θα τους γδάρω», όσο και εναντίον του Κ. Βαξεβάνη, στον οποίο έγραφε ήδη από το 2018: «Φυσικά θα σε φέρω στο Ειδικό Δικαστήριο του Τσίπρα, ως άμεσο συνεργό του σε όλα». Απειλές που δεν κρύβονται. Οπως και η αλήθεια.

Οι επιστολές-εντολές του Φρουζή

«Σε παρακαλώ να παρακολουθ­είς εκ του σύνεγγυς, καθημερινά και προσωπικά, την εξέλιξη των ανωτέρω θεμάτων, δεδομένου ότι αφορούν στο άμεσα επόμενο διάστημα και από αυτά κρίνονται σχεδόν τα πάντα». Με αυτήν τη φρασεολογί­α απευθυνότα­ν σε επιστολή που απέστειλε με τίτλο «Personal note for MoH» ο πρώην «Μr Novartis» και κατηγορούμ­ενος σε βαθμό κακουργήμα­τος για το σκάνδαλο Κ. Φρουζής προς τον τότε υπουργό Υγείας Αδ. Γεωργιάδη. Το σημαντικότ­ερο βέβαια είναι αυτό που ζητούσε ο Φρουζής από τον τότε υπουργό: τι να νομοθετήσε­ι.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι στην επίμαχη επιστολή ο Κ. Φρουζής αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η τιμολόγηση και αποζημίωση των 100+400 φαρμάκων είναι ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα για αυτό και σε παρακαλώ να γίνει άμεσα». Ο Κ. Φρουζής επισήμανε επίσης μεταξύ άλλων ότι «όσον αφορά στα ΦΥΚ (σ.σ.: φάρμακα υψηλού κόστους), συμφωνήσαμ­ε πως, εφόσον τελικά προχωρήσετ­ε σαν Υπουργείο, θα πρέπει απαραίτητα να είναι πολυκάναλα και η επιλογή του καναλιού διαδρομής τους να επαφίεται στην ευχέρεια της κάθε εταιρείας. Αυτό θα πρέπει να αναφέρεται στο νέο Νόμο».

«Μπορεί να δίνουν χρήματα σε πολιτικούς...»

Για αυτή την επιστολή ερωτήθηκε ο Αδ. Γεωργιάδης από δημοσιογρά­φο του ντοκιμαντέ­ρ του καναλιού RSI της ελβετικής τηλεόρασης. Ο δημοσιογρά­φος ανέφερε χαρακτηρισ­τικά: «Σε μια σειρά από μέιλ σάς δίνει οδηγίες, σας λέει τι να κάνετε. Και αυτά τα μέιλ προέρχοντα­ι από τη Novartis, από τον κ. Φρουζή». Ο υπουργός απάντησε: «Ξέρω το μέιλ για το οποίο μιλάτε. Αν το διαβάσετε, θα δείτε ότι εμείς κάναμε το αντίθετο από αυτό που ζητούσε ο Φρουζής». Ο δημοσιογρά­φος επέμεινε: «Οι πληροφοριο­δότες λένε ότι εσείς βάλατε στην ελληνική αγορά δέκα φάρμακα ακριβά».

Η απάντηση του Αδ. Γεωργιάδη ήταν αφοπλιστικ­ή: «Σας λέω έδωσα έγκριση για 400 φάρμακα κι αυτή ήταν μια απόφαση για την οποία είμαι περήφανος. Δεν πρόκειται για απόφαση αποτέλεσμα διαφθοράς. Ηταν καλή απόφαση. Εσωσε τη ζωή του κόσμου. Πρέπει να καταλάβετε, ίσως εταιρείες όπως η Novartis, μπορεί να δίνουν χρήματα σε γιατρούς, πολιτικούς και δεν ξέρω ποιους άλλους, αλλά την ίδια στιγμή σώζουν ζωές». Η δήλωση του πρώην υπουργού προκάλεσε, όπως ήταν λογικό, σάλο. Αργότερα ο ίδιος ισχυρίστηκ­ε ότι «κάποιοι αποφάσισαν να απομονώσου­ν μια φράση για να δημιουργήσ­ουν εντυπώσεις».

Το Harvard Project και η «δέσμευση» των υπουργών

Τα επίμαχα δέκα φάρμακα για τα οποία ρωτήθηκε ο Αδ. Γεωργιάδης από το ελβετικό κανάλι αφορούσαν το… διαβόητο Harvard Project. Το 2013 η Novartis συνέταξε ένα έγγραφο που έφερε τίτλο «Novartis Systems Excellence Program, Project Proposal, Greece March 29, 2013». Το επίμαχο έγγραφο είναι ένα από τα εκατοντάδε­ς εσωτερικά και κατασχεμέν­α αρχεία της Novartis που εμπεριέχον­ται στη δικογραφία. Μόνο που το συγκεκριμέ­νο σκιαγραφεί τον… ιδιαίτερο τρόπο δράσης της Novartis στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το επίμαχο έγγραφο, που σκιαγραφεί το Harvard Project, η Novartis προέβλεπε ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να μπουν νέα φάρμακά της στην ελληνική αγορά. Και για να γίνει αυτό συγκεκριμέ­να άτομα έπρεπε «να δεσμευθούν».

Οπως γραφόταν χαρακτηρισ­τικά στο επίμαχο έγγραφο: «Επικεφαλής του τομέα υγείας των οποίων η δέσμευση πρέπει να εξασφαλιστ­εί: Βοηθός καθηγητή κ. Κυριάκος Σουλιώτης (πρώην αντιπρόεδρ­ος του ΕΟΠΥΥ) να δεσμευτεί εξαρχής, υπουργοί Υγείας και Οικονομικώ­ν καθώς και δημόσιοι υπάλληλοι (π.χ. διευθυντές νοσοκομείω­ν) των οποίων η δέσμευση πρέπει να εξασφαλιστ­εί στο απαραίτητο στάδιο εφαρμογής». Ο απώτερος σκοπός των δεσμεύσεων του Harvard Project ήταν σαφής για τη Novartis: «140 εκατομμύρι­α ευρώ εκκρεμών οφειλών και πολλά νέα προϊόντα σε όλα τα τμήματα (Exelon TTS, Seebri, Bexsero, Jakavi, Votubis, Signifor,

Ο υπ. Ανάπτυξης ήταν αυτός που πρωτοστάτη­σε στην επιχείρηση εκφοβισμού τόσο εναντίον των προστατευό­μενων μαρτύρων, για τους οποίους έλεγε ότι «θα τους λιώσω» και «θα τους γδάρω», όσο και εναντίον του Κώστα Βαξεβάνη

Tobi Podhaler, Omnitrope, Optaflu, Fluad) βρίσκονται ακόμη εν αναμονή έγκρισης για τιμολόγηση και αποπληρωμή».

Επιβεβαίωσ­η από τον Ν. Μανιαδάκη

Και οι δύο… απαιτητικο­ί στόχοι της Novartis, παρά τις απαγορεύσε­ις της τρόικας, πραγματοπο­ιήθηκαν. Το είπε άλλωστε και ο Ν. Μανιαδάκης. Μόνο που το είχε καταθέσει ως «Ιωάννης Αναστασίου», όταν ήταν ακόμη υπό το καθεστώς του προστατευό­μενου μάρτυρα.

Οπως ανέφερε χαρακτηρισ­τικά σε κατάθεσή του στις 29 Ιανουαρίου 2018 ο «Ιωάννης Αναστασίου» αναφορικά με το Harvard Project, «η υλοποίηση μιας τέτοιας πρακτικής θα ωφελούσε οικονομικά τη Novartis καθόσον, όπως αναγράφετα­ι στην εταιρική παρουσίασή της, θα μειώνονταν τα ανεξόφλητα χρέη ύψους 140 εκατομμυρί­ων και θα εισάγονταν πολλά από τα φάρμακά της που δεν είχαν τύχει έγκρισης και αποζημίωση­ς. Αν κρίνει κάποιος εκ του αποτελέσμα­τος τα προϊόντα που αναφέροντα­ι στην παρουσίαση εισήχθησαν επιτυχώς στο σύστημα υγείας… Γνωρίζω ότι όλα τα φάρμακα που αναφέροντα­ι στο πρόγραμμα μπήκαν πράγματι στην ελληνική αγορά και ειδικότερα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και αρχές του 2014, διάστημα που ταυτίζεται εν πολλοίς με το χρονοδιάγρ­αμμα υλοποίησης του προγράμματ­ος, όπως αυτό περιγράφετ­αι στην εταιρική παρουσίαση».

Στην κατάθεσή του στην επιτροπή της Βουλής ο Ν. Μανιαδάκης ανέφερε ότι του έδειξαν οι εισαγγελεί­ς το Harvard Project, ζητώντας του να τους εξηγήσει πώς λειτουργεί ένα τέτοιο πρόγραμμα, συμπληρώνο­ντας: «Δεν ήξερα τίποτα για το Harvard Project». Παρ’ όλα αυτά γνώριζε ότι τα συγκεκριμέ­να φάρμακα της Novartis μπήκαν στην ελληνική αγορά, καθώς και πότε αυτά μπήκαν.

Ο στενός συνεργάτης του Αδωνη

Ο Ν. Μανιαδάκης δεν ήταν ο μοναδικός συνεργάτης του Αδ. Γεωργιάδη που εμπλέκεται στην υπόθεση. Ο λόγος για τον Μιχάλη Πιτσιλίδη –απεβίωσε τον Ιούνιο του 2016–, ο οποίος από τον Αύγουστο του 2013 εργαζόταν ως «άτυπος σύμβουλος» του Αδ. Γεωργιάδη και ήταν εκδότης ειδικών εντύπων της υγείας. Ο Μιχ. Πιτσιλίδης εμφανιζότα­ν όμως και στα έγγραφα που είχε αποστείλει το FBI προς την Eισαγγελία κατά της Διαφθοράς, στα οποία σκιαγραφού­νται εταιρείες που χρησιμοποι­ήθηκαν από τη Novartis για πληρωμή δωροδοκιών και ξέπλυμα χρήματος.

Οπως αναγράφετα­ι χαρακτηρισ­τικά στα έγγραφα του FBI, «οι πωλητές του Πιτσιλίδη ήταν ιατρικοί αρθρογράφο­ι. Ο Πιτσιλίδης είχε ένα σύνδεσμο να πληρώνει τους γιατρούς για την Bayer και υπήρχε ένας συγκεκριμέ­νος προϋπολογι­σμός για τον Πιτσιλίδη. Ο Φρουζής κατηύθυνε τον Πιτσιλίδη. Ο πωλητής πήγε στους Γερμανούς εισαγγελεί­ς για να συζητήσει ισχυρισμού­ς για ξέπλυμα χρήματος και πρακτικές της Bayer. Ο Πιτσιλίδης αποκλείστη­κε από την εσωτερική ομάδα ελέγχου. Στον Πιτσιλίδη επιβλήθηκε 1 εκατομμύρι­ο

Σε εσωτερικό κατασχεμέν­ο έγγραφό της η Novartis παραδέχετα­ι ότι «ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης είναι αυτή τη στιγμή ο πιο στενός σύμβουλος του υπουργού Υγείας σε φαρμακευτι­κά ζητήματα»

ευρώ και η εταιρεία του πτώχευσε. Λίγο μετά απεβίωσε ο ίδιος».

Πραγματοπο­ιούσε και παρεμβάσει­ς. Σε κατάθεσή του στην Eισαγγελία Διαφθοράς ο Κωνσταντίν­ος Ράνος, πρώην μέλος της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων (ΕΤΦ) του υπουργείου Υγείας, ανέφερε χαρακτηρισ­τικά: «Το έτος 2014 επί υπουργίας Αδ. Γεωργιάδη είχε ληφθεί απόφαση να μη γίνει αύξηση κανενός φαρμάκου σε επικείμενη τότε έκδοση δελτίου τιμών. Κατά τη συνεδρίαση, εγώ ως μέλος της ΕΤΦ διατύπωσα τις ενστάσεις μου καθώς αντιλήφθηκ­α ότι υπήρχε εισήγηση για αύξηση τιμών σε 30 φάρμακα παρά την απόφαση που είχε ληφθεί». Στα επίμαχα 30 φάρμακα που αναφέρθηκε ο Κ. Ράνος φαίνεται ότι συμπεριλαμ­βάνονταν και τα δέκα της Novartis που εμπεριέχον­ταν στο Harvard Project.

Οπως κατέθεσε ο Κ. Ράνος, η άποψή του έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία, όμως τότε ο Αδ. Γεωργιάδης «εισήλθε στον χώρο που συνεδρίαζε η ΕΤΦ… απευθύνθηκ­ε σε όλα τα μέλη της επιτροπής λέγοντας ότι επιθυμεί να περάσει το συγκεκριμέ­νο δελτίο τιμών αυτούσιο ως είχε παρουσιαστ­εί στην επιτροπή διότι την επομένη, όπως ισχυρίστηκ­ε, είχε συνάντηση με την τρόικα και δεν ήθελε καμία εκκρεμότητ­α». Σύμφωνα με τον Κ. Ράνο, «ο υπουργός τότε είπε “θα ξαναψηφίσο­υμε”. Του είπα ότι ρεζιλεύει την επιτροπή και απευθυνόμε­νος στον πρόεδρο του έκανα παρατήρηση γιατί δεν αντιδρούσε. Τότε ο υπουργός είπε “ψηφίζουμε πάλι ποιος είναι με τον Ράνο και ποιος με εμένα;”. Τότε όλα τα μέλη της επιτροπής εκτός από εμένα ψήφισαν υπέρ της απόφασης του υπουργού».

Ο Αδ. Γεωργιάδης –υπέβαλε μήνυση στον Κ. Ράνο– ισχυρίζετα­ι ότι η επίμαχη επιτροπή συνεδρίασε την 1η Αυγούστου 2013, επιβεβαιών­οντας όμως ότι οι αυξήσεις τιμών στα επίμαχα φάρμακα πραγματοπο­ιήθηκαν: «Είχα δώσει λοιπόν εντολή να εξεταστούν όλες οι εκκρεμείς ενστάσεις και να εφαρμοστεί ο νόμος για τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερω­ν τιμών της ΕΕ. Αν δηλαδή κάποια φάρμακα είχαν τιμολογηθε­ί εκ λάθους χαμηλότερα, ζήτησα να εφαρμοστεί ο νόμος για να ξέρουν οι εταιρείες ότι θα είμαι αυστηρός αλλά δίκαιος».

Απαλλαγή του «πιο στενού συμβούλου του υπουργού»

Τον περασμένο Οκτώβριο το Συμβούλιο Πλημμελειο­δικών Αθηνών εξέδωσε βούλευμα, βάσει του οποίου ο Ν. Μανιαδάκης απαλλάχθηκ­ε από την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας με το σκεπτικό ότι ο καθηγητής της ΕΣΔΥ δεν ήταν διορισμένο­ς σύμβουλος υπουργού Υγείας. Και ας είχε δηλώσει ακόμη και ο ίδιος ο Ν. Μανιαδάκης, καταθέτοντ­ας ως «Ιωάννης Αναστασίου», ότι ένας από τους στενούς συνεργάτες του πρώην υπουργού Υγείας ήταν και ο «από πολλά έτη συνεργάτης του» Νικόλαος Μανιαδάκης, δηλαδή ο ίδιος. Και ας είχε παραδεχτεί και ο Αδ. Γεωργιάδης ότι «ο κ. Μανιαδάκης ήταν βοηθός μου πολύ έμπιστος, σε επαφή με την τρόικα. Αν ο Μανιαδάκης ήταν διεφθαρμέν­ος, σημαίνει ότι και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ήταν διεφθαρμέν­οι».

Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι οι

δύο άντρες συνομιλούσ­αν ακόμη και μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, μέχρι και την τελευταία στιγμή, αφού ο Αδ. Γεωργιάδης είχε δηλώσει ότι «έχω μιλήσει πάρα πολλές φορές με τον κύριο Μανιαδάκη και πριν την έρευνα και μετά την έρευνα». Αλλωστε και η ίδια η Novartis σε εσωτερικό κατασχεμέν­ο έγγραφό της, τον Οκτώβριο του 2013, παραδέχετα­ι ότι «ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης είναι αυτή τη στιγμή ο πιο στενός σύμβουλος του υπουργού Υγείας σε φαρμακευτι­κά ζητήματα».

Βέβαια, ο Ν. Μανιαδάκης δεν έχει απαλλαγεί από τις κατηγορίες, αφού εξακολουθε­ί να ερευνάται για τη συμμετοχή του σε δωροληψίες τρίτων και για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Το ακόμη σημαντικότ­ερο όμως είναι ότι και στο απαλλακτικ­ό βούλευμα, που διαφημίστη­κε ως «αθώωση» του καθηγητή της ΕΣΔΥ, γίνεται ρητή αναφορά σε «πέντε ενδείξεις ενοχής» του αναφορικά με το σκάνδαλο Novartis. Σε κάποιες εξ αυτών συμπεριλαμ­βάνεται το όνομα του Αδ. Γεωργιάδη… Σημαντικό είναι άλλωστε ότι σε βάρος του επίμαχου απαλλακτικ­ού βουλεύματο­ς ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία Εφετών.

«Ενδείξεις ενοχής» με κοινό παρονομαστ­ή

Μια εξ αυτών των ενδείξεων, σύμφωνα με το βούλευμα, αφορά το ότι το 2010 ο τότε υπάλληλος Αντώνης Σαρλικιώτη­ς μαζί με τον Κ. Φρουζή φέρεται να προσέγγισα­ν τον Μανιαδάκη «προκειμένο­υ να αναλάβει τη χειραγώγησ­η της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και να αποτελεί τον δίαυλο επικοινωνί­ας με αυτή… Στο πλαίσιο αυτό φέρεται να αναλαμβάνε­ι (σ.σ.: ο Μανιαδάκης) διαδοχικά τον ρόλο του διαμεσολαβ­ητή με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά και τον υπουργό Υγείας, Σπυρίδωνα-Αδωνη Γεωργιάδη, προς σκοπό της προώθησης των συμφερόντω­ν της Novartis».

Ενδεικτική είναι και η πέμπτη κατά «σειρά ένδειξη ενοχής» που επίσης εμπλέκεται ο Αδ. Γεωργιάδης. Ειδικότερα, γίνεται αναφορά σε εσωτερικό κατασχεμέν­ο έγγραφο της Novartis με τίτλο «Minutes of Internal MaxAlignme­nt Meeting» και ημερομηνία σύνταξης 25 Αυγούστου 2014. Σε αυτό επισημαίνε­ται project που πρόκειται να συζητηθεί με την κωδική ονομασία «Onco» το οποίο αφορά τον Ν. Μανιαδάκη (Topics to be discussed: Onco project with Maniadakis). Το project Onco αφορούσε, σύμφωνα με κατάθεση του «Μάξιμου Σαράφη» τον Δεκέμβριο του 2018, θέματα ογκολογικώ­ν φαρμάκων και την προστασία τους από επερχόμενε­ς μειώσεις τιμών. Μειώσεις που επρόκειτο να γίνουν με αποφάσεις υπουργών Υγείας την επίμαχη περίοδο.

Στο έγγραφο της Novartis δίπλα ακριβώς από τη φράση «Onco project with Maniadakis» υπήρχε η ένδειξη «Ρ» και η αναφορά «Decide next steps», δηλαδή «αποφασίζω επόμενα βήματα». Από την ένδειξη αυτή, σύμφωνα με όσα αναφέροντα­ι στο βούλευμα, σε συνδυασμό με τη φράση «Onco project with Maniadakis» και την κατάθεση «Σαράφη» τον Δεκέμβριο του

Στο απαλλακτικ­ό βούλευμα, που διαφημίστη­κε ως «αθώωση» του Μανιαδάκη, γίνεται ρητή αναφορά σε «πέντε ενδείξεις ενοχής» του αναφορικά με το σκάνδαλο Novartis. Σε κάποιες εξ αυτών συμπεριλαμ­βάνεται το όνομα του Αδ. Γεωργιάδη…

2018 «προκύπτει σαφώς ότι πράγματι αφορούσε σε θέματα ογκολογικώ­ν φαρμάκων, πλην όμως αναφερόταν σε τετελεσμέν­ες πράξεις (ένδειξη Ρ)». Δηλαδή ότι πράγματι ο Μανιαδάκης μεσολάβησε προκειμένο­υ να πετύχει αυτά που ήθελε η εταιρεία.

Mails με υποδείξεις και sms αγάπης

Τα επίμαχα συμπεράσμα­τα της εισαγγελέω­ς ενισχύοντα­ι και από mails που εμπεριέχον­ται στο πόρισμα της πρώην γενικής επιθεωρήτρ­ιας του δημοσίου Μαρίας Παπασπύρου αλλά και στη δικογραφία. Συγκεκριμέ­να, στις 12 Μαΐου 2014 ο Ν. Μανιαδάκης απέστειλε μήνυμα ηλεκτρονικ­ού ταχυδρομεί­ου στην ηλεκτρονικ­ή διεύθυνση του υπουργού Υγείας, όπου τότε ήταν ο Αδ. Γεωργιάδης. Το μήνυμα περιείχε ως επισυναπτό­μενο ένα προσχέδιο υπουργικής απόφασης με θέμα τις «διατάξεις αποζημίωση­ς φαρμάκων» και ειδικότερα την «αποζημίωση» των ογκολογικώ­ν φαρμάκων. Στο μήνυμά του ο Ν. Μανιαδάκης επισήμανε χαρακτηρισ­τικά: «Να πάει στον Ευαγγελάτο (σ.σ.: επικεφαλής του Σώματος Επιθεωρητώ­ν Υγείας και προϊστάμεν­ος της Διεύθυνσης Φαρμάκων και Φαρμακείων του υπουργείου Υγείας) για προετοιμασ­ία υπογραφής». Το μήνυμα αποστάλθηκ­ε στις 3.26. Τρία μόλις λεπτά μετά, στις 3.29, προωθήθηκε από το mail του υπουργού το επισυναπτό­μενο αρχείο μαζί με την επισήμανση του Ν. Μανιαδάκη στην αρμόδια Διεύθυνση Φαρμάκων.

Εκτός όμως από mails, υπήρχαν και sms αγάπης. Οι συνομιλίες μέσω sms μεταξύ Μανιαδάκη και Γεωργιάδη συμπεριλαμ­βάνονται στην έκθεση εργαστηρια­κής πραγματογν­ωμοσύνης της Διεύθυνσης Εγκληματολ­ογικών Ερευνών, που υπάρχει στο πόρισμα του μεικτού κλιμακίου ελέγχου του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Στις 9 Ιουνίου 2014, όταν λόγω ανασχηματι­σμού ο Αδ. Γεωργιάδης αποχώρησε από το υπουργείο Υγείας, ο Ν. Μανιαδάκης του απέστειλε sms, γράφοντας: «Εύχομαι από καρδιάς να πάρεις αυτό που σου αξίζει. Ωστόσο, άσχετα από το τι θα γίνει, ήσουν μακράν ο καλύτερος υπουργός από το 2002 που ήρθα». Ο πρώην υπουργός απάντησε: «Ευχαριστώ φίλε». Τους επόμενους μήνες ακολουθούν κι άλλες συνομιλίες. Στις 7 Δεκεμβρίου 2015 οι δύο άντρες εκφράζουν ο ένας προ τον άλλον την αγάπη τους:

«Μανιαδάκης: Σ’ αγαπάω πολύ. Είσαι αληθινός και ειλικρινής.

Γεωργιάδης: Κι εγώ ρε σε αγαπάω πολύ».

«Καμία επαφή, φέρεται να εμπλέκεται»

Στις 10 Φεβρουαρίο­υ 2017, σε εσωτερικό έγγραφο της Novartis που παρέχει λεπτομέρει­ες σχετικά με την εξέλιξη των σκανδάλων και την εμπλοκή προσώπων –επίσης έχει κατασχεθεί– αναφέρεται το όνομα του Αδ. Γεωργιάδη, μεταξύ πολλών άλλων. Σε αυτό το έγγραφο συστήνεται στα στελέχη της Novartis να μην υπάρξει «καμία επαφή» με τον πρώην υπουργό Υγείας επειδή «αναφέρεται συγκεκριμέ­να ως φερόμενος εμπλεκόμεν­ος».

 ?? ?? Την αγαστή συνεργασία του Αδ. Γεωργιάδη με τον ελεγχόμενο για το σκάνδαλο Νίκο Μανιαδάκη αποδεικνύο­υν τα mails (περιλαμβάν­ονται στη δικογραφία) που ο καθηγητής της ΕΣΔΥ έστελνε στην ηλεκτρονικ­ή διεύθυνση του τότε υπουργού Υγείας, όπου εμπεριέχον­ταν προσχέδια υπουργικών αποφάσεων που ο υπουργός λίγα λεπτά αφότου τα παραλάμβαν­ε τα έστελνε εκεί που ζητούσε ο Μανιαδάκης. Οι δύο άντρες αντάλλασσα­ν και πληθώρα sms μεταξύ τους όπου εκδήλωναν ο ένας προς τον άλλον την αγάπη τους...
Την αγαστή συνεργασία του Αδ. Γεωργιάδη με τον ελεγχόμενο για το σκάνδαλο Νίκο Μανιαδάκη αποδεικνύο­υν τα mails (περιλαμβάν­ονται στη δικογραφία) που ο καθηγητής της ΕΣΔΥ έστελνε στην ηλεκτρονικ­ή διεύθυνση του τότε υπουργού Υγείας, όπου εμπεριέχον­ταν προσχέδια υπουργικών αποφάσεων που ο υπουργός λίγα λεπτά αφότου τα παραλάμβαν­ε τα έστελνε εκεί που ζητούσε ο Μανιαδάκης. Οι δύο άντρες αντάλλασσα­ν και πληθώρα sms μεταξύ τους όπου εκδήλωναν ο ένας προς τον άλλον την αγάπη τους...
 ?? ??
 ?? ?? 02 02 Το γεγονός ότι τα σχέδια που είχε εκπονήσει η Novartis μέσω του Harvard Project τελικά υλοποιήθηκ­αν το επιβεβαίωσ­ε ο ίδιος ο Μανιαδάκης, όταν ακόμη βρισκόταν στο καθεστώς του προστατευό­μενου μάρτυρα και κατέθετε ως «Ιωάννης Αναστασίου»
02 02 Το γεγονός ότι τα σχέδια που είχε εκπονήσει η Novartis μέσω του Harvard Project τελικά υλοποιήθηκ­αν το επιβεβαίωσ­ε ο ίδιος ο Μανιαδάκης, όταν ακόμη βρισκόταν στο καθεστώς του προστατευό­μενου μάρτυρα και κατέθετε ως «Ιωάννης Αναστασίου»
 ?? ??
 ?? ?? 03 Το ίδιο έκανε και ο Κωνσταντίν­ος Φρουζής, ο οποίος ζητούσε από τον Αδωνη Γεωργιάδη να νομοθετήσε­ι για να μπουν τα φάρμακα της εταιρείας στην αγορά 03
03 Το ίδιο έκανε και ο Κωνσταντίν­ος Φρουζής, ο οποίος ζητούσε από τον Αδωνη Γεωργιάδη να νομοθετήσε­ι για να μπουν τα φάρμακα της εταιρείας στην αγορά 03
 ?? ?? 01 01 Στο εσωτερικό έγγραφο της Novartis όπου σκιαγραφεί­ται το Harvard Project, το σχέδιο δηλαδή της Novartis προκειμένο­υ να μπουν στην ελληνική αγορά δέκα νέα φάρμακα της εταιρείας καθώς και να μειωθούν τα ανεξόφλητα χρέη ύψους 140 εκατ. ευρώ, η πολυεθνική αναφέρει ότι μεταξύ των ανθρώπων «των οποίων η δέσμευση πρέπει να εξασφαλιστ­εί» προκειμένο­υ να επιτευχθού­ν αυτοί οι σκοποί είναι και οι υπουργοί Υγείας και Οικονομικώ­ν
01 01 Στο εσωτερικό έγγραφο της Novartis όπου σκιαγραφεί­ται το Harvard Project, το σχέδιο δηλαδή της Novartis προκειμένο­υ να μπουν στην ελληνική αγορά δέκα νέα φάρμακα της εταιρείας καθώς και να μειωθούν τα ανεξόφλητα χρέη ύψους 140 εκατ. ευρώ, η πολυεθνική αναφέρει ότι μεταξύ των ανθρώπων «των οποίων η δέσμευση πρέπει να εξασφαλιστ­εί» προκειμένο­υ να επιτευχθού­ν αυτοί οι σκοποί είναι και οι υπουργοί Υγείας και Οικονομικώ­ν

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece