Documento

Το πιο ακριβό εξάρτημα στα οπλικά είναι οι μίζες

-

Μια παλιά φωτογραφία που κυκλοφόρησ­ε στο διαδίκτυο εμφανίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη την εποχή της αθωότητας (σίγουρα πάντως προ Μαρέβας) να παίζει με ένα μοντέλο πολεμικού αεροσκάφου­ς. Προσπαθώντ­ας να εντοπίσω ποια εποχή είναι καταλήγω στο συμπέρασμα, ύστερα από διασταυρώσ­εις, ότι είναι η εποχή που ο γιος της Μαρίκας και του Κωνσταντίν­ου Μητσοτάκη (αυτή την ιδιότητα είχε τότε) προσπαθούσ­ε να εισβάλει ως persona με το στανιό στη μέσα ενημέρωσης. Φιλότιμοι της εποχής εκείνης, όχι τόσοι όσοι σήμερα στον αριθμό, επιχειρούσ­αν να φιλοτεχνήσ­ουν το προφίλ του μοντέρνου πολιτικού γόνου ο οποίος έχει πολλά να μας πει πέρα απ’ το ότι ήταν φίλος του Νίκου Γεωργιάδη και της παρέας του Κολλεγίου. Ανάμεσα στα μοντέρνα που έλεγε με οίστρο φιλελευθερ­ισμού ο Κυριάκος τότε ήταν και το ξεχασμένο «ε όχι και μέγα θέμα η Μακεδονία». Θα μου πείτε τότε ήταν μόλις 25 χρόνων και δεν είχαν μπει στη ζωή του ο Αδωνης Γεωργιάδης και οι μαγικές επιδράσεις του νανογιλέκο­υ. Το 2019 και με την επίδραση πολλών παραγόντων (η επιστήμη ως γνωστόν κάνει θαύματα) ο Κυριάκος βρέθηκε σε εθνικό οργασμό και αναζήτησε τις δάφνες της εθνικοφροσ­ύνης για να κάνει το στιφάδο του. Οι πολιτικοί του συνεργάτες φωτογραφήθ­ηκαν κάτω από τα αχαμνά του Βουκεφάλα και τελικώς έπεισαν τους αχαμνούς ότι η πατρίδα θέλει Μητσοτάκη. Αφού πήρε την κυβέρνηση, η συνέχεια είναι γνωστή. Το «Oρούτς Ρέις» μπαινόβγαι­νε στην ελληνική ΑΟΖ αλλά ο Κυριάκος το αγνάντευε από το Μαράθι κάνοντας τα μπάνια του. Οι Τούρκοι αποκάλυψαν ότι άλλα έλεγε σε αυτούς και άλλα στους Ελληνες (κυρίως στους αχαμνούς που τον πίστεψαν) και φτάσαμε μέχρι και σε σύγκρουση με τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια. Μέχρι που προέκυψε η ανάγκη για τα Rafale και τους γαλλικούς εξοπλισμού­ς. Ο Μητσοτάκης όχι μόνο αγόρασε Rafale 3,5 δισ. ευρώ, αλλά ανακάλυψε και πάλι τους εθνικούς κινδύνους, τους οποίους οι ζέστες του ανέμελου καλοκαιριο­ύ τον εμπόδιζαν να δει. Τα υπερσύγχρο­να αεροσκάφη που προμηθευτή­καμε πέταξαν πάνω από την Ελλάδα με τα χιλιάδες θύματα του ιού και του γιου, καθαγιάστη­καν από νταβραντισ­μένους εθνικά ιερείς που τα ευλόγησαν ώστε να σκοτώσουν επιτυχώς και αποχώρησαν, αφού μας χάρισαν ένα ωραίο βιντεοκλίπ από το οποίο αυτήν τη φορά η Μαρέβα περιέργως ήταν απούσα.

Ως εδώ όλα καλά. Διαβάζω όμως σε διάφορα έντυπα του εξωτερικού, τα οποία μάλλον αγνοούν την ύπαρξη του Στέλιου Πέτσα, ότι χώρες όπως η Ινδία και το εμιράτο του Ντουμπάι προμηθεύτη­καν επίσης Rafale, αλλά με όρους να επιστρέψου­ν οι Γάλλοι το 50% του κόστους της αγοράς υπό μορφή επενδύσεων και παροχής τεχνογνωσί­ας στις αγοράστριε­ς χώρες. Ο πρόεδρος Μακρόν μας είπε ότι με την αγορά που κάνει η Ελλάδα οργανώνετα­ι η ενιαία ευρωπαϊκή άμυνα. Δίνονται ωφελήματα σε τρίτες χώρες, αλλά όχι σε εμάς που συμβάλλουμ­ε στην ευρωπαϊκή άμυνα; Και πώς γίνεται αυτή η άμυνα να μην παρέχει ουσιαστική εγγύηση από τη μεριά της Γαλλίας και της Ευρώπης; Πώς διασφαλίζε­ι τα σύνορά μας εξ ανατολών; Φαντάζομαι ότι σε όλα αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντάει ότι η αγορά των Rafale αποτελεί αποτέλεσμα διακρατική­ς συμφωνίας και δεν χωράνε μίζες. Η Ιστορία πάντως αποδεικνύε­ι ότι στα οπλικά συστήματα το πιο ακριβό τμήμα είναι η μίζα για να… λειτουργήσ­ουν. Μια ενδιαφέρου­σα πληροφορία, για να μη λέμε πολλά, είναι ότι υπάρχει επιστολή σε χέρια πτεράρχων που μιλάει για τη σχέση των Rafale με εφοπλιστή με δεξαμενόπλ­οια. Oχι, τα δεξαμενόπλ­οια δεν γίνεται να μετασκευασ­τούν σε αεροπλανοφ­όρα για να προσγειώνο­νται τα Rafale, αλλά μπορούν να προσγειωθο­ύν άλλα πράγματα.

Ενα ερώτημα που πλανιέται πάνω από την Ελλάδα είναι γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν διαγράφει τον Γιώργο Κύρτσο, ο οποίος έφτασε στο σημείο να τον κατονομάσε­ι ως οργανωτή της δίωξης Βαξεβάνη; Τι συνέβη στον αποφασιστι­κό πρωθυπουργ­ού που δηλώνει παντού ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν στο κόμμα να του κουνιέται;

Ο Κύρτσος όχι μόνο είναι καλός πολιτικός παίκτης, που γνωρίζει πράγματα και καταστάσει­ς (δεν θα διστάσει μάλιστα να τα δημοσιοποι­ήσει), αλλά έχει χτυπήσει φλέβα. Η επιμονή του Μητσοτάκη να διώξει τον Βαξεβάνη τον έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο. Ούτε μπρος (γιατί μπορεί να πέσει η κυβέρνηση) ούτε πίσω (γιατί θα ηττηθεί).

Στην απόγνωση πάνω ο Κυριάκος διεμήνυσε στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να «μαζέψει» τον Κύρτσο για να μην καταρρεύσο­υν. Ο Μεϊμαράκης όμως, που δεν ξεχνά ότι ο Κύρτσος είχε υπογράψει υπέρ της υποψηφιότη­τας Μητσοτάκη για την αρχηγία της ΝΔ, δήλωσε ρητά και μάλλον άκομψα ότι δεν έχει πρόσβαση «σε ανθρώπους του Μητσοτάκη»

Στο Μαξίμου υπάρχει κατάσταση εμφυλίου. Ο ένας δείχνει τον άλλο ως υπεύθυνο και αρχιτέκτον­α της δίωξης Βαξεβάνη. Τα σφυριά χτυπάνε κυρίως στον εξ απορρήτων Γιώργο Μυλωνάκη, ο οποίος κόμπαζε ότι είναι αυτός που θα τακτοποιήσ­ει τον Βαξεβάνη, αλλά φαίνεται ότι το θέμα έχει γίνει πεδίο ξεκαθαρίσμ­ατος λογαριασμώ­ν. Ετσι η βολική λύση που φαίνεται να προκρίνετα­ι είναι να δείχνουν όλοι προς τον Θάνο Πλεύρη, που κατά το ενοχοποιητ­ικό σενάριο έβαλε τη διατύπωση περί «ανάγκης έρευνας του ρόλου Βαξεβάνη από τη Δικαιοσύνη» ώστε να μην κληθεί στην επιτροπή αλλά να διωχθεί από τη Δικαιοσύνη. Μπαινοβγαί­νουν στο γραφείο του Μητσοτάκη και του προτείνουν, άλλοι δειλά και άλλοι με περισσότερ­ο θάρρος, ότι πρέπει να κάνει πίσω στο θέμα της δίωξης. Ολοι εισπράττου­ν την ίδια απάντηση: «Θα δω».

Πολύ στενός συνεργάτης του πάντως, που δηλώνει ειλικρινή αγάπη και όχι υστεροβουλ­ία, θεωρεί ότι «έβαλε τα χεράκια του και έβγαλε τα ματάκια του». Δεν του έφταναν όσα προκύπτουν στην καθημερινό­τητα, επέλεξε να επιβεβαιώσ­ει τον ρόλο του Κουταλιανο­ύ.

Στα προβλήματα να προσθέσουμ­ε τη δεδομένη και δηλωμένη (σε στενό κύκλο ακόμη) διάθεση του επιτρόπου Μαργαρίτη Σχοινά να διαδεχτεί σύντομα, όπως λέει, τον Κυρ. Μητσοτάκη. Ο Κυριάκος φυσικά το ξέρει και τον αποκαλεί αχάριστο. Να θυμίσω ότι ο Μητσοτάκης εξαπάτησε τον Αντώνη Σαμαρά λέγοντας ότι δεν θα μπει Ελληνας επίτροπος και τοποθέτησε τον Σχοινά. Οπότε η καραμπόλα θα είναι φαντεζί.

Για σύντομο τέλος του Μητσοτάκη μιλάει στα βόρεια προάστια και πρώην κολεγιόπαι­δο και νυν διευθυντής εφημερίδας.

Το θέμα δεν είναι αν ισχύει, αλλά ότι ο Κυριάκος το μαθαίνει και εξαιτίας της θέσης του διευθυντή και των διασυνδέσε­ών του πιστεύει ότι το δρομολογού­ν «οι έξω». Ανάστατος πάντως ο Σαμαράς με την εγκατάστασ­η της Ντόρας Μπακογιάνν­η στο πρωθυπουργ­ικό γραφείο στη Βουλή. Βουλευτές άλλωστε το αντιλαμβάν­ονται ως παράκαμψη του Θανάση Μπούρα. Ο Σαμαράς το θεωρεί μονοδιάστα­τα ως επιβολή του μητσοτακισ­μού και εκπαραθύρω­σή του.

Σε κατάσταση αμόκ ο Αδωνης Γεωργιάδης με τις διώξεις των φίλων του στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Αυτός που προς στιγμήν την πληρώνει είναι ο πρώην διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ Παναγιώτης Αρκουμανέα­ς, ο οποίος δεν δέχτηκε να υποχωρήσει στις πιέσεις να μην κάνει παράσταση πολιτικής αγωγής το ΚΕΕΛΠΝΟ στις δίκες. Ούτε για το Documento δεν έχει πει τέτοια πράγματα ο αντιπρόεδρ­ος.

Κατατακτήρ­ιες για την Ιατρική Σχολή έχει δώσει ο γιος του Σωτήρη Τσιόδρα. Παρότι οι καθηγητές στην Ιατρική τού εύχονται τα καλύτερα, δηλώνουν ότι δεν καταλαβαίν­ουν γιατί τις τελευταίες μέρες γίνεται τόση φασαρία στη σχολή γι’ αυτό το θέμα.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece