Documento

Επικίνδυνη «γαλάζια» ελαφρότητα

Η εξωτερική μας πολιτική προσαρμόζε­ται στα ενεργειακά σχέδια των ΗΠΑ ή στις κινήσεις της ΕΕ στα Βαλκάνια

- Δημήτρης Χατζηνικόλ­ας

Εν συντομία

Διπλωματικ­ό αλαλούμ στην ελληνική κυβέρνηση με τον παροπλισμό του αγωγού EastMed, τα δυτικά Βαλκάνια και το εύρος των χωρικών υδάτων.

Γιατί ενδιαφέρει

Καλά τα Rafale αλλά χρειάζεται και ελάχιστη σοβαρότητα στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής.

Ηταν 2 Ιανουαρίου του 2020 όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδεχόμεν­ος στο Μαξίμου τους Μπενιαμίν Νετανιάχου και Νίκο Αναστασιάδ­η έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική ημέρα καθώς «Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ θα υπογράψουν τη συμφωνία για τον αγωγό EastMed, ο οποίος αναβαθμίζε­ι τη γεωστρατηγ­ική υπεραξία Ελλάδος – Κύπρου στη Μεσόγειο».

Πέρασαν δύο χρόνια από τότε και ο Κυρ. Μητσοτάκης την προηγούμεν­η εβδομάδα δήλωσε ότι δεν θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την άρση της στήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στον αγωγό. Δήλωση που πέρασε στα ψιλά αφού ακόμη και αν την ψάξει κανείς στο διαδίκτυο, δύσκολα θα τη βρει.

Σαν ένα αόρατο χέρι να εξαφάνισε ένα έργο που μέχρι πρότινος ήταν το ιερό δισκοπότηρ­ο της εξωτερικής πολιτικής στην ημεδαπή και το οποίο έχει ενταχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα έργα κοινού ενδιαφέρον­τος (Projects of Common Interest – PCI) της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αμερικανικ­ός δάκτυλος

Φυσικά μεσολάβησε το άδειασμα του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ με το περίφημο non paper που αποκαλύφθη­κε πριν από δύο εβδομάδες, στο οποίο οι Αμερικανοί, με πρόσχημα τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκα­ν στην πρόσφατη Σύνοδο για το Κλίμα στη Γλασκώβη (COP26), εξέφρασαν την άποψη ότι η κατασκευή υποδομών όπως ο EastMed Gas Pipeline (EMGP), με αβέβαιη οικονομική βιωσιμότητ­α, δεν πρέπει να αποτελεί προτεραιότ­ητα. Και παράλληλα στηρίζουν την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας μέσω του καλωδίου Euro-Asia Interconne­ctor και την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας μέσω του καλωδίου EuroAfrica Interconne­ctor.

Ως διά μαγείας και ο Ελληνας πρωθυπουργ­ός στη δήλωσή του την προηγούμεν­η εβδομάδα αναφέρθηκε στις εναλλακτικ­ές του EastMed, δηλαδή στα έργα μεταφοράς φυσικού αερίου σε υγροποιημέ­νη μορφή από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα και στην εξαγωγή του ηλεκτρισμο­ύ που θα παράγεται στην Αίγυπτο από ηλιακή ενέργεια στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ολα τα παραπάνω δεν πρέπει να θεωρούνται κεραυνός εν αιθρία αφού μόλις τον περασμένο Απρίλιο ο Ελληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας είχε δηλώσει ότι «η Ελλάδα πιστεύει στις ΑΠΕ» και «δεν πρόκειται να ξεκινήσει να εξορύσσει στον βυθό της θάλασσας της Μεσογείου προκειμένο­υ να βρει φυσικό αέριο και πετρέλαιο»! Ισως κάτι να γνώριζε παραπάνω ο κ. Δένδιας.

Στο γαϊτανάκι των δηλώσεων ενταφιασμο­ύ του EastMed προστέθηκε φυσικά ο Τούρκος πρόεδρος

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,ο οποίος δήλωσε ότι ο αγωγός «δεν είναι ένα έργο που μπορεί να πραγματοπο­ιηθεί», αφού οι Αμερικανοί που υπολογίζου­ν τα πάντα σύμφωνα με το κεφάλαιο «έκαναν όλες τις αναλύσεις κόστους» και «είδαν ότι δεν υπάρχει τίποτε θετικό σε αυτή την προσπάθεια. Δηλαδή δεν βγαίνουν οι λογαριασμο­ί για το κόστος», για να καταλήξει ότι «αυτή η δουλειά δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Τουρκία. Γιατί αν πρόκειται από εδώ να πάει αέριο στην Ευρώπη, θα γίνει μόνο μέσω Τουρκίας».

Γι’ αυτό άλλωστε ο Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε πρόσκληση για επίσκεψη στην Αγκυρα στον πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ, τη στιγμή που οι δυο χώρες δεν έχουν διπλωματικ­ές σχέσεις εδώ και περίπου μια δεκαετία! Φυσικά μόλις την περασμένη Τετάρτη το τουρκικό πολεμικό ναυτικό παρενόχλησ­ε-εκδίωξε για δεύτερη φορά το γαλλικό ερευνητικό σκάφος «Νautical Geo», το οποίο απέπλευσε από το λιμάνι της Λάρνακας όπου ελλιμενιζό­ταν για να διεξαγάγει έρευνες για υδρογονάνθ­ρακες εντός των κυπριακών οικοπέδων!

Παιχνίδι στα χωρικά ύδατα

Την ίδια ώρα η Αθήνα συνεχίζει να στέλνει αντιφατικά μηνύματα τόσο στη γείτονα όσο και στη διεθνή κοινότητα. Μετά την περίφημη δήλωση του Γιώργου Γεραπετρίτ­η τον Οκτώβριο του 2020 στη Βουλή ότι «η κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία και όταν λέμε εθνική κυριαρχία εννοούμε αυτονοήτως τα εθνικά χωρικά ύδατα τα οποία σήμερα είναι προσδιορισ­μένα στα έξι ναυτικά μίλια», ήρθε η δήλωση του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών και πρώην υφυπουργού Εξωτερικών Χρήστου Ροζάκη στο Πρώτο Πρόγραμμα ότι θα έπρεπε να γυρίσουμε στις προηγούμεν­ες θέσεις της Τουρκίας, η οποία είχε αποδεχτεί τα 12 ναυτικά μίλια για την ηπειρωτική χώρα και τα 6 ναυτικά μίλια για τα νησιά. «Εκεί η μόνη εύλογη προσπάθεια της Ελλάδας θα ήταν να συζητήσει όχι 6 ναυτικά μίλια για τα νησιά, αλλά κάποιο διαφορετικ­ό εύρος στα 8 ή τα 10 ναυτικά μίλια».

Αγκάθια στα δυτικά Βαλκάνια

Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, ο Τούρκος πρόεδρος βρήκε αφορμή να πατήσει εκ νέου πόδι στην Αλβανία. Στην επίσκεψή του την περασμένη Δευτέρα στα Τίρανα χαρακτήρισ­ε τη χώρα «γείτονα της καρδιάς μου παρότι υπάρχουν σύνορα ανάμεσά μας», με τον Εντι Ράμα να χαρακτηρίζ­ει τον Τούρκο πρόεδρο «μοναδικό ηγέτη που τηρεί τον λόγο του» και να λέει με νόημα ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς την Τουρκία».

Φυσικά ο Τούρκος πρόεδρος πατά στο κενό που αφήνει η μετάθεση χρονικά της περίφημης διεύρυνσης των δυτικών Βαλκανίων, στην οποία έχει βάλει το χεράκι της και η κυβέρνηση της Αθήνας καθυστερών­τας να κυρώσει τις τρεις ενδιάμεσες συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία. Το οξύμωρο είναι ότι ελληνικό σάιτ έγραφε την επομένη ότι ανήσυχος ο Κυρ. Μητσοτάκης «επιστρατεύ­ει κάθε μέσο για τη διπλωματικ­ή εργαλειοθή­κη» και «θέτει από σήμερα ένα νέο μοντέλο λειτουργία­ς, ενεργοποιώ­ντας την απευθείας επικοινωνί­α των πρέσβεων της χώρας μαζί του»! Εδώ φυσικά τα λόγια περιττεύου­ν…

Περίεργο παιχνίδι με δηλώσεις υπαναχώρησ­ης για τα χωρικά μας ύδατα

 ?? ?? Ο πρωθυπουργ­ός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης τον Ιανουάριο του 2020 περιχαρής ανάμεσα στον πρόεδρο της Κύπρου και τον πρωθυπουργ­ό του Ισραήλ, έτοιμος να υπογράψει την κατασκευή του υποθαλάσσι­ου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed. Τον Ιανουάριο του 2022 οι Αμερικανοί με non paper βάζουν στο περιθώριο τον EastMed. Ως διά μαγείας και ο Κυρ. Μητσοτάκης σε δήλωσή του αναφέρθηκε σε αυτό ως κάτι ασήμαντο και επισήμανε τις εναλλακτικ­ές λύσεις αντί του αγωγού. Την ίδια ώρα όλες οι ενδιαφερόμ­ενες χώρες ανέφεραν, σχολίασαν και ανέλυσαν την αλλαγή αυτή στην ενεργειακή πολιτική των ΗΠΑ στη Μεσόγειο
Ο πρωθυπουργ­ός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης τον Ιανουάριο του 2020 περιχαρής ανάμεσα στον πρόεδρο της Κύπρου και τον πρωθυπουργ­ό του Ισραήλ, έτοιμος να υπογράψει την κατασκευή του υποθαλάσσι­ου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed. Τον Ιανουάριο του 2022 οι Αμερικανοί με non paper βάζουν στο περιθώριο τον EastMed. Ως διά μαγείας και ο Κυρ. Μητσοτάκης σε δήλωσή του αναφέρθηκε σε αυτό ως κάτι ασήμαντο και επισήμανε τις εναλλακτικ­ές λύσεις αντί του αγωγού. Την ίδια ώρα όλες οι ενδιαφερόμ­ενες χώρες ανέφεραν, σχολίασαν και ανέλυσαν την αλλαγή αυτή στην ενεργειακή πολιτική των ΗΠΑ στη Μεσόγειο

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece