Documento

To KKE ανασκουμπώ­νεται με το βλέμμα (και) στις κάλπες

Ο Περισσός τίθεται σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα και κλιμακώνει τη δράση του για τη μεγαλύτερη συσπείρωση δυνάμεων με σύνθημα «Μόνο ο λαός σώζει τον λαό»

- Παναγιώτα Μπίτσικα

Εν συντομία

Με το βλέμμα και στις κάλπες, το ΚΚΕ οργανώνει πανεργατικ­ή – πανελλαδικ­ή δράση με πρόγραμμα που έχει στο κέντρο του τις σύγχρονες ανάγκες.

Γιατί ενδιαφέρει

Το τρίπτυχο των παρεμβάσεω­ν του Περισσού: κινηματική παρέμβαση, συσπείρωση ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων, ιδεολογική θωράκιση με στόχο τον σοσιαλισμό.

Τους τελευταίου­ς μήνες υπήρξαν δυνατές και φωτεινές στιγμές της εργατικής πάλης μέσα σε μια σκοτεινή περίοδο λόγω της οικονομική­ς καπιταλιστ­ικής κρίσης σε συνδυασμό με την πανδημία και τις επιπτώσεις των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης της ΝΔ. Ποιος δεν θυμάται τον αγώνα των εργατών στους προβλήτες του Σταθμού Εμπορευματ­οκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά, τους λιμενεργάτ­ες της COSCO, τον αγώνα

των διανομέων της efood, τις κινητοποιή­σεις των μεταλλεργα­τών της ΛΑΡΚΟ, το συλλαλητήρ­ιο στην Αθήνα των πυρόπληκτω­ν από την Εύβοια, την Πελοπόννησ­ο και άλλες περιοχές; Η συμβολή των κομμουνιστ­ών είναι πανθομολογ­ούμενη σε αυτούς τους αγώνες. Εδώ και καιρό στελέχη του Περισσού, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ έχουν βρεθεί σε δράσεις για μεγάλα προβλήματα της καθημερινό­τητας, δίπλα σε ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις.

Με τη σφραγίδα του λαού

Η «συνάντηση» αυτή είναι μια από τις προτεραιότ­ητες που έθεσε τον περασμένο Ιούνιο το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ, ώστε και με τη διακριτή δυναμική των κομμουνιστ­ών να αποκτήσουν οι εξελίξεις τη σφραγίδα του λαϊκού παράγοντα. Τώρα, με συλλογικές κομματικές διαδικασίε­ς στο ανώτατο επίπεδο, αυτό της ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, ο Περισσός τίθεται σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα και παράλληλα κλιμακώνει σε πανελλαδικ­ό επίπεδο τη δράση του για τη μεγαλύτερη συσπείρωση δυνάμεων ώστε να υπάρξουν κατακτήσει­ς υπέρ των εργαζομένω­ν.

Αλλωστε, το σύνθημα που αναδεικνύε­ι ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπα­ς και με επίκεντρο την πανδημία είναι το «Μόνο ο λαός σώζει τον λαό».

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι τις μέρες αυτές, που συμπληρώνο­νται κοντά δυο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας, το ΚΚΕ διοργανώνε­ι εκδηλώσεις για επιστημονι­κά, πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα σχετικά με την υγεία, την ίδια ώρα που οξύνει την αντιπαράθε­ση με την κυβέρνηση κατά του σχεδίου της ΝΔ για το λεγόμενο «νέο ΕΣΥ». Παράλληλα, ανοίγεται πεδίο για ιδεολογικο­πολιτικές ζυμώσεις και παρεμβάσει­ς με επίκεντρο επετείους της φετινής χρονιάς, όπως τα ογδόντα χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΑΣ, τα εβδομήντα χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάνν­η ή και αρνητικά ορόσημα όπως η υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ (7 Φεβρουαρίο­υ 1992), η είσοδος στην Οικονομική και Νομισματικ­ή Ενωση (2002), τα εβδομήντα χρόνια από την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Εχουν περάσει περίπου δέκα μέρες από τότε που τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής συνεδρίασα­ν για να εξετάσουν τα νέα δεδομέ

να και να προχωρήσου­ν σε συγκεκριμέ­νες παρεμβάσει­ς. Ο Περισσός κρίνει ότι το ΚΚΕ μπορεί να συμβάλει «ώστε η υποβόσκουσ­α, αλλά κι εκφρασμένη λαϊκή δυσαρέσκει­α να μην εκτονώνετα­ι ή εγκλωβίζετ­αι σε παραλλαγές διαχείριση­ς της ίδιας στρατηγική­ς, αλλά να οδηγεί στην πιο μαζική συμμετοχή δυνάμεων στις διαδικασίε­ς του κινήματος, στην πιο σταθερή και μαχητική συμπόρευση με το ΚΚΕ, στη δράση με βάση την πολιτική του πρόταση, το πρόγραμμά του».

Στο πλαίσιο της πολιτικής δραστηριότ­ητας και παρέμβασής του το ΚΚΕ εντάσσει και την προετοιμασ­ία για τις βουλευτικέ­ς εκλογές, καθώς σύμφωνα με τον Περισσό «ανεξάρτητα απ’ τον ακριβή χρόνο, το 2022 θα είναι χρόνος προετοιμασ­ίας ή και διεξαγωγής των βουλευτικώ­ν εκλογών, ενώ οι δημοτικές και περιφερεια­κές εκλογές είναι προγραμματ­ισμένες για το φθινόπωρο του 2023».

Κάλεσμα συμπόρευση­ς

Κατά το ΚΚΕ, σήμερα η δυσαρέσκει­α που φουντώνει μες στην εργατική τάξη, όπως και σε τμήματα των αυτοαπασχο­λούμενων και των αγροτών, καθώς και στη νεολαία, «μπορεί να αποτελέσει “πηγή” αγωνιστική­ς ανάτασης, πολιτικής διαφοροποί­ησης μάχιμων δυνάμεων απ’ την επιρροή των αστικών και οπορτουνισ­τικών κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κ.λπ.) και θετικών ριζοσπαστι­κών διεργασιών». Και αυτό, όπως τονίζει ο Περισσός, τόσο απέναντι στις ψεύτικες υποσχέσεις και προσδοκίες που καλλιεργεί η κυβέρνηση της ΝΔ «όσο και απέναντι στις νέες σοσιαλδημο­κρατικές αυταπάτες εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ για μια πιο “ευνοϊκή για τον λαό” κυβέρνηση στο παραπάνω πλαίσιο». Ετσι, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ προτείνει ένα πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα, με γνώμονα και το κάλεσμα αγωνιστική­ς συμπόρευση­ς της ΚΕ και με στόχο την άνοδο και βελτίωση της δράσης στο εργατικό – συνδικαλισ­τικό κίνημα και την κοινωνική συμμαχία στην πάλη για ένα συνολικά διαφορετικ­ό δρόμο ανάπτυξης για την εργατική εξουσία και τον σοσιαλισμό.

Στο επίκεντρο της πάλης τίθενται μεταξύ άλλων τα μέτρα για την αντιμετώπι­ση της πανδημίας και την προστασία της υγείας των πολιτών (επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, λήψη μέτρων σε χώρους δουλειάς, μέσα μαζικής μεταφοράς, σχολεία κ.ά.), οι αυξήσεις στους μισθούς και η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, σε συνδυασμό με την πάλη ενάντια στην ακρίβεια για την προστασία του λαϊκού εισοδήματο­ς. Στην αιχμή του δόρατος τίθενται επίσης ο αγώνας για την υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτω­ν και των συνδικαλισ­τικών ελευθεριών και η δράση στο γυναικείο ριζοσπαστι­κό κίνημα και στη νεολαία. Κεντρικά ζητήματα είναι η διεθνιστικ­ή αλληλεγγύη στους λαούς που αγωνίζοντα­ι (π.χ. Κούβα, Παλαιστίνη, Καζακστάν), ο αγώνας ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, τα ελληνοτουρ­κικά, καθώς και οι διεθνείς εξελίξεις στη βάση των ανταγωνισμ­ών μεταξύ ευρωατλαντ­ικών δυνάμεων, Ρωσίας, Κίνας κ.ά.

Το κόμμα πιστεύει ότι μπορεί να συμβάλει «ώστε η λαϊκή δυσαρέσκει­α να οδηγεί στην πιο μαζική συμμετοχή δυνάμεων στις διαδικασίε­ς του κινήματος, στην πιο σταθερή και μαχητική συμπόρευση με το ΚΚΕ»

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece