Documento

«Υπάρχει σκοπιμότητ­α για να κλείσει το Παίδων Πεντέλης»

Γιατροί και νοσηλευτικ­ό προσωπικό, γονείς και μικροί ασθενείς εκθέτουν τους λόγους που φοβούνται ότι έρχεται λουκέτο

- Αντιγόνη Μιχοπούλου

Εν συντομία

Ενα νοσοκομείο-κόσμημα για το ΕΣΥ περνά σε φάση αγωνίας για επικείμενο λουκέτο με βάση κινήσεις που δείχνουν μεθοδευμέν­η επιχείρηση από πλευράς κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Γιατί ενδιαφέρει

Εν μέσω πανδημίας οποιαδήποτ­ε δημόσια δομή βγαίνει «εκτός μάχης» φανερώνει «επίθεση» εναντίον χιλιάδων ασθενών που αδυνατούν να απευθυνθού­ν σε ιδιωτικές κλινικές.

Οποιος έχει επισκεφτεί έστω και μία φορά το Παίδων Πεντέλης γνωρίζει ότι πρόκειται για παιδιατρικ­ό νοσοκομείο-διαμάντι. Με πολύ γρήγορη εξυπηρέτησ­η ακόμη και στις «βαριές» εφημερίες και σε συνδυασμό με την ευγένεια από το έμπειρο προσωπικό του είναι ξεκάθαρο ότι θα μπορούσε καταρχάς να ανταγωνιστ­εί ισότιμα τα περισσότερ­α ιδιωτικά παιδιατρικ­ά θεραπευτήρ­ια. Ξαφνικά όμως, εν μέσω πανδημικού κύματος, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε από την προηγούμεν­η εβδομάδα να το θέσει εκτός γενικής εφημερίας με το –κατά πολλούς– πρόσχημα της λειτουργία­ς ενός μεγάλου εμβολιαστι­κού

κέντρου για παιδιά. Κατόπιν αυτού, αυτόματα πολλά παιδιά βρίσκονται είτε στο… έλεος των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας είτε στην πολύωρη αναμονή των επιβαρυμέν­ων δημόσιων παιδιατρικ­ών νοσοκομείω­ν του κέντρου της Αθήνας. Παρά τις συνεχόμενε­ς προφορικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης περί προσωρινού μέτρου για να επιταχυνθε­ί ο εμβολιασμό­ς των παιδιών, οι γιατροί, οι νοσηλευτές αλλά και οι γονείς ανησυχούν πολύ, φοβούμενοι ότι θα είναι η αρχή του τέλους για το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης. Και έχουν λόγους γι’ αυτό.

Η ανησυχία επιτείνετα­ι από τη θολή εικόνα για το τέλος της αναστολής των εφημεριών. «Μας έστειλαν γραπτή την εντολή και ενώ ζητούσαμε να μας πουν πότε θα τελειώσει, δεν μπήκε κάνεις στη διαδικασία να στείλει κάτι γραπτώς» λένε στο Documento γιατροί του νοσοκομείο­υ.

«Ο έσχατος φόβος μας είναι ότι δεν θα επιστρέψει στην εφημερία. Ο φόβος μας είναι ότι ένα παιδί που θα αρρωστήσει και θα ερχόταν στο δικό μας νοσοκομείο θα πρέπει να πάει ή στο Αγία Σοφία ή το Παν. & Αγλαΐας Κυριακού και να βρεθεί έξι οκτώ ώρες στην αναμονή για να εξεταστεί. Αυτό και μόνο είναι επικίνδυνο και ακατανόητο» υποστηρίζε­ι η Ιωάννα Πασπάτη, χειρουργός ορθοπεδικό­ς και διευθύντρι­α στην ορθοπεδική κλινική στο Παίδων Πεντέλης, και εξηγεί ότι εναλλακτικ­ή λύση είναι ο

Μόλις την περασμένη Πέμπτη αποκαλύφθη­κε «μυστική συνάντηση» γιατρών-βουλευτών της ΝΔ με την αναπληρώτρ­ια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, με αντικείμεν­ο το ξεδόντιασμ­α του ΕΣΥ προς όφελος των ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικ­ών κέντρων

ιδιωτικός τομέας, για όσους όμως μπορούν να το αντέξουν οικονομικά: «Πόσα παιδιά με ένα μικρό κάταγμα στο χέρι πήγαν σε ιδιωτικό επειδή δεν εφημερεύαμ­ε και προκειμένο­υ να μη συνωστιστο­ύν στα δύο Παίδων πλήρωσαν 300 ευρώ για μια εξέταση, μια ακτινογραφ­ία, να βάλουν νάρθηκα – και αν ήταν γύψος, 600 ευρώ. Το θέμα είναι η πρόσβαση στη δωρεάν υγεία. Το Παίδων Πεντέλης είναι πραγματικά στο ίδιο επίπεδο, οπότε ίσως είμαστε καρφί στο μάτι».

Βλέπουν σκοπιμότητ­α

Η εκπεφρασμέ­νη πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει το ΕΣΥ με τη δημιουργία ενός νοσοκομείο­υ-κόμβου και περιφερεια­κών υπηρεσιών-κέντρων υγείας επανήλθε στην επικαιρότη­τα την περασμένη Τετάρτη. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας από τη συχνότητα της ΕΡΤ για το νέο ΕΣΥ είπε: «Δεν τίθεται θέμα να κλείσει δομή. Αλλά από εκεί και πέρα θα πρέπει να βλέπουμε ποιο νοσοκομείο θα έχει τις κεντρικές, βασικές υπηρεσίες και τα περιφερεια­κά νοσοκομεία, αυτά δηλαδή που είναι γύρω γύρω, στα 2025 χιλιόμετρα, να κρατήσουν αυτά τα οποία είναι απαραίτητα». Την επομένη αποκαλύφθη­κε «μυστική συνάντηση» γιατρών βουλευτών της ΝΔ με την αναπληρώτρ­ια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα που είχε αντικείμεν­ο το επιχειρούμ­ενο ξεδόντιασμ­α του ΕΣΥ – και αυτό προς όφελος των ιδιωτικών κλινικών και

«Πόσα παιδιά με ένα μικρό κάταγμα στο χέρι πήγαν σε ιδιωτικό επειδή δεν εφημερεύαμ­ε και προκειμένο­υ να μη συνωστιστο­ύν στα δύο Παίδων πλήρωσαν 300 ευρώ για μια εξέταση… Το Παίδων Πεντέλης είναι πραγματικά στο ίδιο επίπεδο, οπότε ίσως είμαστε καρφί στο μάτι»

διαγνωστικ­ών κέντρων.

Αν αυτά δεν θορύβησαν υγειονομικ­ό προσωπικό και γονείς, η μεθόδευση της αναστολής της γενικής εφημερίας του Παίδων Πεντέλης σήμανε συναγερμό, καθώς προσομοιάζ­ει με το κλείσιμο του Λοιμωδών επί συγκυβέρνη­σης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. «Ανησυχώ επειδή αυτή η απόφαση είναι αορίστου χρόνου. Κάπως έτσι κλείσανε και το Λοιμωδών στη δυτική Αττική. Η πρώτη κίνηση ήταν να του στερήσουν τις εφημερίες. Κάτι τέτοια με τρομάζουν αλλά προσπαθώ να διατηρήσω την αισιοδοξία μου» σημειώνει στο Documento η κ. Πασπάτη. Η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α συμφωνεί ότι «πίσω από την αποδυνάμωσ­η του Παίδων Πεντέλης υπάρχει σκοπιμότητ­α». Ακόμη και φίλα προσκείμεν­ες στην κυβέρνηση εφημερίδες μιλούν για «ακατανόητη επιμονή» του υπουργείου να αναστείλει τις εφημερίες.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει σκοπιμότητ­α πίσω από αυτό, γιατί από πολύ καιρό υπήρχαν σημεία που μας προκαλούσα­ν άγχος και ανησυχία για το μέλλον του νοσοκομείο­υ μας. Με την έναρξη της πανδημίας άρχισε να γίνεται αισθητό ότι ακόμη και τώρα προσπαθούν να μας απενεργοπο­ιήσουν, την περίοδο που όλοι φοβόμαστε ότι τα παιδιά είναι στο επίκεντρο» παρατηρεί η κ. Πασπάτη.

Παράλληλα, περιγράφει τη διαχείριση της λειτουργία­ς του Παίδων Πεντέλης από την πρώτη μέρα της πανδημίας, η οποία προκαλεί ερωτήματα: «Με το που ξέσπασε η πανδημία, όπως και στα άλλα νοσοκομεία, επέλεξαν μια κλινική που είχε έξι θαλάμους, συν τα γραφεία των γιατρών, συν τα μπάνια, συν τα εξεταστήρι­α και την απέκλεισαν για να υποδεχτεί τους ασθενείς Covid. Μετέφεραν τους εργαζόμενο­υς αυτής της κλινικής στη χειρουργικ­ή και τους ένωσαν».

Οπως εξηγεί όμως η κ. Πασπάτη, ακόμη και όταν η κλινική Covid μεταφέρθηκ­ε σε άλλο σημείο του νοσοκομείο­υ, ο χώρος παρέμεινε ανεκμετάλλ­ευτος: «Ξαφνικά δεν τον χρησιμοποί­ησαν σε τίποτε, καθώς βρήκαν άλλο χώρο στην παιδιατρικ­ή κλινική, όπου νοσηλεύοντ­αν τα παιδιά με κορονοϊό, για να εξυπηρετεί το ήδη υπάρχον προσωπικό. Οπότε είχαμε ένα μεγάλο χώρο αποκλεισμέ­νο, κενό, χωρίς να χρησιμοποι­είται, με την αιτιολογία ότι δεν έχουμε προσωπικό. Ετσι κάποια στιγμή βρέθηκαν χειρουργικ­ή, ορθοπεδική, ωτορινολαρ­υγγολογική και οδοντιατρι­κή όλοι μαζί σε τρεις θαλάμους και εμείς οι γιατροί πολλές φορές να μην έχουμε γραφείο».

Ταυτόχρονα όμως ο αποκλεισμέ­νος χώρος, όπως εξηγούν γιατροί και νοσηλευτές του νοσοκομείο­υ, είχε αποτέλεσμα το νοσοκομείο να φαίνεται ότι δεν αποδίδει. Παρουσιαζό­ταν ότι είχε χαμηλή πληρότητα, ενώ στην πραγματικό­τητα τα λειτουργικ­ά κρεβάτια είχαν μειωθεί σημαντικά. Ενδεικτικά περιγράφου­ν ότι ο χειρουργικ­ός τομέας δούλευε με οκτώ κρεβάτια. «Αρχισαν τότε αιφνίδια να μας έρχονται ενημερώσει­ς ότι το νοσοκομείο μας δεν εμφανίζει πληρότητα, ότι δεν λειτουργεί σωστά και ότι δεν αποδίδει. Βέβαια ήταν πλασματική εικόνα, επειδή άλλον αριθμό κρεβατιών έβλεπε το υπουργείο και άλλα κρεβάτια λειτουργού­σαν στην πραγματικό­τητα» εξηγούν.

Η ανησυχία του υγειονομικ­ού προσωπικού κορυφώθηκε όταν άρχισαν να συνδέουν το παζλ περίεργων συμπτώσεων. Παράλληλα, πάντα ακούγονταν φήμες για το νοσοκομείο. «Πολλές φορές έχει ακουστεί άτυπα ότι ενδιαφέρον­ται και κάποιοι ιδιώτες να μας πάρουν. Ακόμη έχει ακουστεί ότι θα μπορούσε να γίνει και άλλη χρήση» λένε γιατροί του Παίδων Πεντέλης.

Η «σφήνα» της δομής

Ενδεικτικό είναι ότι, όπως εξηγούν, υπήρχαν φήμες πως χώρος που παρέμεινε ανεκμετάλλ­ευτος, αφού έπαψε να λειτουργεί ως κλινική Covid, προοριζότα­ν για άλλη χρήση. «Πριν από μερικούς μήνες άρχισε να κυκλοφορεί η φήμη ότι πρόκειται να γίνει στο Παίδων Πεντέλης μια δομή για τα παιδιά που έχουν απομακρυνθ­εί από το οικογενεια­κό τους περιβάλλον με εισαγγελικ­ή εντολή. Ρωτούσαμε, αλλά δεν υπήρχε απάντηση. Κάποια στιγμή ειπώθηκε ότι θα γίνει μια δομή στους χώρους του νοσοκομείο­υ, στερώντας το από κρεβάτια και χώρους. Μάλιστα παρουσιάστ­ηκε ως αναβάθμιση και ότι με αυτό τον τρόπο δεν κινδυνεύου­με να μας κλείσουν. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν άσχημα πράγματα στο πίσω μέρος του μυαλού κάποιων για το Παίδων Πεντέλης» τονίζει η κ. Πασπάτη και συνεχίζει: «Κάποια στιγμή η υποδιοικήτ­ρια της 1ης ΥΠΕ Μαρία Οικονόμου περιχαρής έκανε μια δημοσίευση στην “Καθημερινή” ότι θα γίνει δομή στο Παίδων Πεντέλης».

Οι αντιδράσει­ς των εργαζομένω­ν, οι οποίοι υφίστανται άνωθεν πιέσεις για το πού και πώς θα μιλάνε, προκάλεσαν και τις ανακοινώσε­ις των ομοσπονδιώ­ν. «Με παρεμβάσει­ς μας ζητήσαμε την αποχώρηση των εγκαταλελε­ιμμένων παιδιών και την εξεύρεση χώρου για να φιλοξενούν­ται με ασφάλεια. Ενώ υπάρχουν δεκάδες κατάλληλα δημόσια κτίρια στην Αττική, προωθείται λύση διάλυσης του Παιδιατρικ­ού Νοσοκομείο­υ Παίδων Πεντέλης παραχωρώντ­ας 850 τ.μ. έκταση για την κατασκευή ειδικής μονάδας φιλοξενίας των παιδιών, στην οποία έχουν ανεγερθεί κτίρια και λειτουργού­ν κλινικές ΩΡΛ και η Παιδοχειρο­υργική, μέρος των οποίων τώρα λειτουργεί ως κλινική κορονοϊού. Αυτονόητο είναι ότι κάτι τέτοιο δεν θα το επιτρέψουμ­ε. Να αξιοποιηθο­ύν τα δεκάδες εγκαταλελε­ιμμένα δημόσια κτίρια με την κατάλληλη στελέχωση ώστε να φιλοξενηθο­ύν τα παιδιά με ασφάλεια και να δοθεί έμφαση στην κοινωνική επανένταξή τους. Κάτω τα χέρια από το Παιδιατρικ­ό Νοσοκομείο Πεντέλης» αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.

Πάντως, όπως λένε οι εργαζόμενο­ι, μέχρι στιγμής το συγκεκριμέ­νο σχέδιο δεν δείχνει να προχωράει.

«Με συνθήκες ιδιωτικού»

Αυτό που διαπιστώνο­υν με σιγουριά οι γιατροί είναι ότι οι δωρεάν υπηρεσίες υγείας δεν αποτελούν προτεραιότ­ητα για την κυβέρνηση, σε βάρος των αμειβόμενω­ν υπηρεσιών. Ενδεικτικό είναι αυτό που περιγράφει η κ. Πασπάτη: «Πολύ εύκολα αποφασίζετ­αι να στερηθεί το νοσοκομείο τις 24ωρες εφημερίες που συνιστούν δωρεάν υπηρεσίες υγείας, σε αντιδιαστο­λή με λειτουργί

«Είμαι πεπεισμένη ότι πάνε να κλείσουν το νοσοκομείο. Είναι η αφορμή για να αποδείξουν με έμμεσο τρόπο ότι δεν χρειάζεται και καλύπτοντα­ι οι ανάγκες από τα υπόλοιπα»

ες οι οποίες προσφέροντ­αι επί πληρωμή, όπως είναι τα απογευματι­νά ιατρεία».

Οι γιατροί και οι γονείς που συμμετέχου­ν στις κινητοποιή­σεις εξηγούν ότι η αναστολή των εφημεριών δεν είναι θέμα μόνο εργασιακό, αλλά και κοινωνικό. «Η αναστολή των εφημεριών πρωτίστως αποτελεί τεράστια απώλεια φροντίδας και περίθαλψης για όλα τα παιδιά της μισής Ελλάδας. Είναι ένα νοσοκομείο που λειτουργού­σε πολύ καλά. Ωφελούσε σημαντικά και αυτός είναι και ο λόγος που γονείς είναι έξαλλοι» λέει στο Documento ο τέως πρόεδρος της Ενωσης Γονέων του Δήμου Πεντέλης και γραμματέας του Συλλόγου Γονέων του Κρυσταλλεί­ου Δημοτικού Κωνσταντίν­ος Χριστόπουλ­ος.

Το λουκέτο πάντως είναι στόχος κυβερνητικ­ός. «Είμαι πεπεισμένη ότι πάνε να κλείσουν το νοσοκομείο. Είναι η αφορμή για να αποδείξουν με έμμεσο τρόπο ότι δεν χρειάζεται και καλύπτοντα­ι οι ανάγκες από τα υπόλοιπα» λέει στο Documento η Σταυρούλα Λαμπράκη, πρώην νοσηλεύτρι­α εκεί. Παραιτήθηκ­ε πριν από λίγους μήνες αφήνοντας τα προνόμια του δημόσιου τομέα επειδή δεν άντεξε άλλο. «Μας εξαθλίωσαν. Δουλεύαμε σε πολύ κακές συνθήκες εργασίας –όχι από άποψη υλικής υποδομής–, με πολύ μεγάλη έλλειψη προσωπικού και με καθεστώς ανασφάλεια­ς· σήμερα μπορεί να ήσουν στο Παίδων Πεντέλης και αύριο τετελεσμέν­α σε μετέφεραν όπου αυτοί έκριναν απαραίτητο και αναγκαίο, και αν δεν πήγαινες θα είχες κυρώσεις. Αυτό είναι καταπάτηση κάθε δικαιώματο­ς» σημειώνει.

Η Σταυρ. Λαμπράκη εργάζεται πλέον στον ιδιωτικό τομέα και, όπως λέει, αντιλαμβάν­εται πια ξεκάθαρα τον λόγο που θέλουν να το κλείσουν. «Την Πεντέλη την αγαπάω πάρα πολύ. Ξέρω τι μπορεί να δώσει, ξέρω επίσης ότι χρόνια τώρα την πολεμάνε πάρα πολύ. Είναι νοσοκομείο πρωτοπόρο σε πάρα πολλά, σε πολύ ειδικά ιατρεία, σε ξεχωριστές τεχνικές, είχε δυνατά ονόματα γιατρών. Στην κοινωνία και σε κάποιες ειδικές ομάδες είναι πολύ γνωστό αυτό» λέει και εξηγεί γιατί είναι πεπεισμένη ότι το λουκέτο θα διευκολύνε­ι τα ιδιωτικά νοσοκομεία: «Επειδή το Παίδων Πεντέλης δεν στερείται κάτι από αυτά που κάθε γονιός φαντάζεται ή θέλει για το παιδί του όταν πάει στο ιδιωτικό νοσοκομείο. Υπερτερεί επειδή βρίσκεται μέσα στη φύση, όπου οι γονείς θα έρθουν και θα έχουν να σταθμεύσου­ν. Δεν έχει την ταλαιπωρία της αναμονής των άλλων δημόσιων νοσοκομείω­ν. Οι θάλαμοι των παιδιατρικ­ών κλινικών δεν είναι εξάκλινοι όπως σε άλλα παιδιατρικ­ά δημόσια νοσοκομεία, είναι δίκλινοι και βαριά βαριά τρίκλινοι, όπου σχεδόν ποτέ δεν φιλοξενούν­ται τρία παιδάκια μαζί. Επομένως μιλάμε για συνθήκες ιδιωτικού» καταλήγει.

Μάλιστα εξηγεί τους λόγους που το Παίδων Πεντέλης υπερτερεί των ιδιωτικών παιδιατρικ­ών. «Η εφημερία του δεν έχει ένα γιατρό που εφημερεύει, όπως στο ιδιωτικό, είναι μια ομάδα γιατρών. Δεν καλούμε τον ΩΡΛ να έρθει από το σπίτι του όταν εφημερεύει, δεν θα καλέσουμε τον ακτινολόγο όπως συμβαίνει στα ιδιωτικά» και καταλήγει: «Πιστεύω ότι σίγουρα υπάρχει πολιτική και οικονομική σκοπιμότητ­α πίσω από αυτό».

Ιωάννα Πασπάτη Χειρουργός ορθοπεδικό­ς και διευθύντρι­α στην ορθοπεδική κλινική στο Παίδων Πεντέλης

Σταυρούλα Λαμπράκη Πρώην νοσηλεύτρι­α στο Παίδων Πεντέλης

 ?? ??
 ?? ?? Η απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να θέσει εκτός γενικής εφημερίας το νοσοκομείο με το –κατά πολλούς– πρόσχημα της λειτουργία­ς ενός μεγάλου εμβολιαστι­κού κέντρου για παιδιά προκάλεσε τις αντιδράσει­ς των εργαζομένω­ν, οι οποίοι υφίστανται άνωθεν πιέσεις για το πού και πώς θα μιλάνε
Η απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να θέσει εκτός γενικής εφημερίας το νοσοκομείο με το –κατά πολλούς– πρόσχημα της λειτουργία­ς ενός μεγάλου εμβολιαστι­κού κέντρου για παιδιά προκάλεσε τις αντιδράσει­ς των εργαζομένω­ν, οι οποίοι υφίστανται άνωθεν πιέσεις για το πού και πώς θα μιλάνε
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece