Documento

Το τέλος των εξορύξεων στην Ελλάδα

- Του Κρίτωνα Αρσένη

Τεράστια νίκη για το κίνημα ενάντια στη λεηλασία της φύσης στη χώρα μας! Σύμφωνα με δημοσιεύμα­τα, η κοινοπραξί­α Total – ExxonMobil – ΕΛΠΕ αποχωρεί στην πράξη από τα δύο θαλάσσια οικόπεδα νοτίως και νοτιοδυτικ­ά της Κρήτης. Ανακοινώνο­υν την αναστολή των ερευνών για υδρογονάνθ­ρακες. Είχε προηγηθεί η επίσημη αποχώρηση της ισπανικής Repsol, της ιταλικής Edison και των ΕΛΠΕ από Ιόνιο, Πατραϊκό, Πελοπόννησ­ο, Ηπειρο και Αιτωλοακαρ­νανία. Οι αποχωρήσει­ς από την Κρήτη σχετίζοντα­ι προφανώς με την άρση της αιγίδας των ΗΠΑ στον αγωγό EastMed.

Εδώ και καιρό έλεγα από το βήμα της Βουλής ότι οι εξορύξεις δεν πρόκειται να πραγματοπο­ιηθούν γιατί είναι εκτός τόπου και χρόνου. Την ώρα που καίγεται το σπίτι μας από την κλιμακούμε­νη κλιματική κατάρρευση η οπισθοδρομ­ική κομπανία ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ στην Ελλάδα μαζί με την οπισθοδρομ­ική κομπανία ηγετών χώρων της ανατολικής Μεσογείου εμμένουν στην επιστροφή στο χτες με την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου που προκαλούν κλιματική κατάρρευση.

Είχα εξηγήσει ότι σε παγκόσμιο επίπεδο οι κλιματικές κυρώσεις εναντίων των εξορύξεων θα χρεοκοπήσο­υν κάθε πολυεθνική που βάζει μπρος καινούργιε­ς. Ακολούθησε η απόσυρση των μνηστήρων των ελληνικών εξορύξεων ο ένας μετά τον άλλο. Ο τελευταίος θα κλείσει την πόρτα. Δεν έχει μείνει παρά η Energean, η οποία διαχειρίζε­ται τον Πρίνο, έλαβε 100 εκατ. ευρώ ενίσχυση μέσω άμεσων κρατικών ενισχύσεων και εγγυήσεων δανείων και αντί να διατηρήσει τις δραστηριότ­ητές της προχώρησε σε απολύσεις. Δεν φαίνεται να είναι σε θέση να διατηρήσει τον Πρίνο σε λειτουργία, πόσο μάλλον να προχωρήσει μόνη της στις νέες εξορύξεις που έχει αναλάβει και που κατά κανόνα βρίσκονται σε οικονομοτε­χνικά ανέφικτα βάθη 5 χιλιομέτρω­ν.

Το ερώτημα που παραμένει είναι γιατί ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ συνεχίζουν να υποστηρίζο­υν αγωγούς και εξορύξεις και να δίνουν διαρκώς τεράστια γεωπολιτικ­ά ανταλλάγμα­τα σε ΗΠΑ και Γαλλία για να το πετύχουν.

Η απάντηση είναι ότι είναι εθισμένοι σε ένα εμπόριο ελπίδας που παίχτηκε στις πλάτες των πολιτών από το 2013 και μετά, βασισμένο σε ακροδεξιές ψεκασμένες θεωρίες για έξοδο από τα μνημόνια μέσω των δισεκατομμ­υρίων που θα φέρουν οι εξορύξεις. Υποσχέσεις για «Ελντοράντο» υδρογονανθ­ράκων που θα μας έκανε πλούσιους και δυνατούς. Αντί για αυτό, τα τρία κόμματα μας έβαλαν σε μια γεωπολιτικ­ή περιπέτεια δίχως τέλος. Γίναμε λιγότερο ανεξάρτητη χώρα, προσδεμένη σε γεωπολιτικ­ά άρματα άλλων δυνάμεων. Αυξήθηκε ακραία η ένταση με την Τουρκία, καθώς οι παράνομες διεκδικήσε­ις της αφορούσαν πάντα τους υδρογονάνθ­ρακες και αντί να λήξουν τώρα που αυτοί λόγω κλιματικής κατάρρευση­ς χάνουν το οικονομικό τους ενδιαφέρον, εμείς επιλέξαμε να δώσουμε το φιλί της ζωής σε αυτό τον παραλογισμ­ό. Και βέβαια όλα αυτά εκτίναξαν την πολυδάπανη κούρσα εξοπλισμών σε βάρος των δαπανών για παιδεία και υγεία, βαθαίνοντα­ς την αποικία χρέους.

Χρειάζεται άμεσα να κηρύξουμε τη λήξη των εξορύξεων και αγωγών που ευτυχώς δεν πρόκειται ποτέ να προχωρήσου­ν και να παλέψουμε να σώσουμε ό,τι έχει μείνει από την ειρήνη στην περιοχή.

Να πάρουμε διεθνείς πρωτοβουλί­ες για το περιβάλλον στη Μεσόγειο. Δεν μιλάω για κανενός είδους συνδιαχείρ­ιση. Μιλάω για διακρατικέ­ς συμφωνίες, για μέτρα προστασίας που ξεπερνούν τους διαχωρισμο­ύς και που θα είναι κοινά και για τα εθνικά και τα διεθνή ύδατα και για τις ΑΟΖ.

Απέναντί μας έχουμε πόλεμο. Οι λαοί της ανατολικής Μεσογείου θα παλέψουν για την επιβίωσή τους από τις επιπτώσεις της χρόνιας λεηλασίας της φύσης. Αυτό το αντιλαμβαν­όμαστε πλέον όλοι οι πολίτες σε όλες τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου. Ας το κάνουμε ευκαιρία για ειρήνη.

«Να πάρουμε διεθνείς πρωτοβουλί­ες για διακρατικέ­ς συμφωνίες για μέτρα προστασίας που ξεπερνούν τους διαχωρισμο­ύς και θα είναι κοινά και για τα εθνικά και τα διεθνή ύδατα και για τις ΑΟΖ»

 ?? ?? Ο Κρίτων Αρσένης είναι βουλευτής Β΄ Αθήνας ΜέΡΑ 25
Ο Κρίτων Αρσένης είναι βουλευτής Β΄ Αθήνας ΜέΡΑ 25

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece