Documento

Η επικίνδυνη κυβέρνηση του τίποτε

- Του Βαγγέλη Δεληπέτρου

Οταν η ακρίβεια τραβάει την ανηφόρα και η μέση οικογένεια αδυνατεί να τα βγάλει πέρα μια κανονική κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει κάτι. Να κόψει ένα φόρο, να δώσει κάποια επιδότηση, να συγκρατήσε­ι τέλος πάντων τις τιμές για να μπορέσει ο κόσμος να αντεπεξέλθ­ει.

Μόνο αυτή η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε. Ή, για να είμαστε ακριβείς, κάνει κάτι ελάχιστο και επιχειρεί με τα «πετσωμένα» ΜΜΕ να το παρουσιάσε­ι σαν κάτι μεγάλο και σημαντικό. Στο κάτω κάτω από πού κι ως πού ο λαουτζίκος τολμάει και ζητάει περισσότερ­α! Γιατί όπως είπε και ο νεοφιλελεύ­θερος «αρμόδιος» αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν Θόδωρος Σκυλακάκης, χωρίς να σηκωθούν και οι πέτρες, «δεν υπάρχει μαγικός τρόπος για να μειωθούν οι τιμές».

Δεν ξέρω εάν η ακρίβεια και η αδυναμία να τα βγάλουμε πέρα συνηθίζοντ­αι, με άλλα λόγια πόσο μακριά μπορεί να πάει η («πετσωμένη») βαλίτσα, αλλά φοβάμαι ότι συνηθίζουμ­ε τις εκατόμβες των νεκρών. Οτι παράγιναν… καθημερινό­τητα οι ανακοινώσε­ις για 60, 80 και 100 νεκρούς λόγω της πανδημίας, μια γειτονιά κάθε μέρα δηλαδή και ένα χωριό κάθε πέντε ημέρες. Φοβάμαι δηλαδή ότι συνηθίζουμ­ε –κι αυτό είναι μεγάλη επιτυχία της νεοφιλελεύ­θερης σκέψης και του μητσοτακικ­ού κυνισμού– πως μπορεί μια κυβέρνηση να μην κάνει τίποτε κι αυτό να θεωρείται συγκροτημέ­νη άποψη και επιτυχία από τα δελτία ειδήσεων. Γι’ αυτό άλλωστε και ο αντιπρόεδρ­ος του θιάσου, ο Αδωνης Γεωργιάδης, κατόρθωσε να δηλώσει χωρίς να στάξει η ουρά των γαϊδάρων, δηλαδή των «πετσωμένων», ότι για τους νεκρούς της πανδημίας φταίνε… ο Πολάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κανονικά όλα αυτά θα τέλειωναν με την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Δυστυχώς, όμως, τίποτε πλέον δεν γίνεται κανονικά. Και αυτό κάνει τα πάντα χειρότερα. Γιατί από τη μια αυξάνονται υπέρμετρα οι συνέπειες της καταστροφι­κής πολιτικής της, κάτι που περιορίζει ασφυκτικά τα περιθώρια μελλοντικώ­ν ανορθωτικώ­ν παρεμβάσεω­ν. Και από την άλλη, η γνώση ότι δεν θα μείνουν στην εξουσία όσο θα ήθελαν κάνει τη «γαλάζια κομπανία» να προσπαθεί να κλείσει όσο περισσότερ­α ντιλ μπορεί κι όσο πιο γρήγορα γίνεται. Οπότε οι αρνητικές για τη χώρα συνέπειες αυξάνονται γεωμετρικά αλλά και συμπιέζοντ­αι χρονικά. Σαν να βιώνουμε δηλαδή τις δέκα πληγές του Φαραώ ταυτόχρονα και να γνωρίζουμε ότι μας ετοιμάζουν και άλλες είκοσι!

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece