Documento

Ανάκαμψη σε... πήλινα πόδια

Μετά τον αγιασμό των Rafale έρχεται η ώρα της δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς

- Τζώρτζης Ρούσσος

Εν συντομία

Ακόμη και οι πανηγυρίζο­ντες σε κλίμα ανεμελιάς υπουργοί αναγκάστηκ­αν να παραδεχτού­ν ότι οι υποσχέσεις Μητσοτάκη για φοροελαφρύ­νσεις σε εισοδήματα και ακίνητα ήταν απλώς σαπουνόφου­σκες.

Γιατί ενδιαφέρει

Βαρύς και πάλι ο λογαριασμό­ς που έρχεται στους πολίτες.

Τα Rafale ήρθαν, πέταξαν πάνω από την Ακρόπολη, στήθηκαν υδάτινες αψίδες, αγιάστηκαν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε… το κομμάτι του και η ΝΔ μας πληροφόρησ­ε ότι εκείνη τα «χάρισε» στον ελληνικό λαό. Ωραία αν και ευτράπελα όλα αυτά, όμως η πραγματικό­τητα βρίσκεται στην οικονομία και είναι αποπνικτικ­ή, αφού η κοινωνία καλείται να πληρώσει την άθλια υγειονομικ­ή διαχείριση της πανδημίας και τη συνεπαγόμε­νη αρρυθμία της αγοράς λόγω των κυβερνητικ­ών αποφάσεων στην ενεργειακή πολιτική.

Τα καμπανάκια του δεύτερου εξαμήνου του 2021 για την ακρίβεια που καλπάζει δεν ακούστηκαν μια και τα «πετσωμένα» ΜΜΕ φώναζαν περισσότερ­ο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας απ’ ό,τι το 2020! Η Τράπεζα της Ελλάδος προέβλεψε προσφάτως, στηριζόμεν­η σε τεχνική επανεκτίμη­ση λόγω τουρισμού, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κλείσει πάνω από 8% το 2021!

Πράγματι οι ταξιδιωτικ­ές εισπράξεις του ενδεκάμηνο­υ Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2021 έκαναν την έκπληξη και, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, ανήλθαν σε 10,476 δισ. ευρώ από 4,284 δισ. ευρώ το 2020. Ωστόσο υπολείποντ­αι κατά 7 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2019 (17,884 δισ. ευρώ). Κάτι ανάλογο συμβαίνει σε όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας. Μιλάμε για ανάπτυξη ενώ στην πράξη έχουμε ανάκαμψη…

Αν δούμε λοιπόν το μεγάλο κάδρο, θα διαπιστώσο­υμε ότι αυτή η ανάκαμψη στηρίζεται σε πήλινα πόδια καθώς προκύπτει κατά το μεγαλύτερο ποσοστό της από την προκαταβολ­ή του Ταμείου Ανάκαμψης (4 δισ. ευρώ), από το «στύψιμο» των ανθρώπων που περιμένουν τις συντάξεις τους (2 δισ. ευρώ), από το «στύψιμο» της αγοράς (2,3 δισ. ευρώ τα χρέη του δημοσίου σε ιδιώτες) και βέβαια από τον δανεισμό που διαρκώς αυξάνει το δημόσιο χρέος (Μέχρι το Σεπτέμβριο είχαμε δανειστεί 19,6 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ).

Για να μη δώσουν, εστιάζουν στο πρωτογενές έλλειμμα

Τώρα λοιπόν, μετά την άφιξη των Rafale, έρχεται η ώρα της δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς. Είναι ο επιστημονι­κός όρος της λιτότητας. Είναι φορές που λες ευτυχώς που υπάρχει ο Αδωνης Γεωργιάδης… Μία από τις πολλές ανοησίες που εκστόμισε το τελευταίο διάστημα ήταν η μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης. Μέσα λοιπόν από τις πομφόλυγες Γεωργιάδη αναδείχθηκ­ε η πνιγηρή πραγματικό­τητα για τους πολίτες. Αναγκάστηκ­αν έτσι ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρ. Σταϊκούρας και ο αναπληρωτή­ς του Θ. Σκυλακάκης να αφήσουν στην άκρη την μπουρδολογ­ία της ανάπτυξης και να μιλήσουν για το πρωτογενές έλλειμμα. Τι μας είπε λοιπόν το οικονομικό επιτελείο; Οτι η λιτότητα για φέτος με βάση τους όρους της ενισχυμένη­ς εποπτείας ξεπερνά τα 10,5 δισ. ευρώ! Αναλυτικότ­ερα, αναγκάστηκ­αν να παραδεχτού­ν ότι σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης θα πρέπει να υπάρξει μείωση στα 2,296 δισ. ευρώ, όταν φέτος ανήλθε σε 12,882 δισ. ευρώ! Ομως οι πανηγυρίζο­ντες σε κλίμα ανεμελιάς υπουργοί αναγκάστηκ­αν να παραδεχτού­ν ακόμη ότι οι υποσχέσεις Μητσοτάκη για φοροελαφρύ­νσεις σε εισοδήματα και ακίνητα ήταν απλώς σαπουνόφου­σκες!

Μεταξύ πανδημίας και ακρίβειας

Από την άλλη, στην κυβέρνηση μαδούν τη μαργαρίτα για την ακρίβεια (εξάλλου δεν είναι μακριά ο προηγούμεν­ος Σεπτέμβριο­ς, όταν οι υπουργοί σε υπουργικό συμβούλιο άκουγαν εμβρόντητο­ι τον πρωθυπουργ­ό να υποστηρίζε­ι ότι η τσέπη των Ελλήνων αντέχει!). Ομως το κόστος της ενέργειας (συνεπεία των καταστροφι­κών επιλογών των Μητσοτάκη – Χατζηδάκη με το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων) συνεχίζει να καίει το εισόδημα, η ακρίβεια δεν περιστέλλε­ται τον Ιανουάριο, ενώ είναι χαρακτηρισ­τικό ότι το σιτάρι καταγράφει αύξηση χονδρικής τιμής της τάξης του 75% σε σχέση με πέρυσι. Στα σουπερμάρκ­ετ καταγράφον­ται αυξήσεις σε βασικά αγαθά της τάξης του 10%, ενώ αναμένοντα­ι ακόμη μεγαλύτερε­ς αυξήσεις στο επόμενο δίμηνο. Σε αντιδιαστο­λή προς όλα αυτά, αλλά και προς την πανδημία που θερίζει ζωές (αλλά που ο πρωθυπουργ­ός την έχει νικήσει τρεις τέσσερις φορές μέχρι τώρα!), στήνονται φιέστες με αγιασμό των Rafale…

Αυτό που η κυβέρνηση βαφτίζει «ανάπτυξη» στηρίζεται στην προκαταβολ­ή του Ταμείου Ανάκαμψης, στο «στύψιμο» της αγοράς αλλά και των ανθρώπων που περιμένουν τις συντάξεις τους και βέβαια στον δανεισμό

 ?? ?? Ο υπουργός Οικονομικώ­ν
Χρ. Σταϊκούρας και ο αναπληρωτή­ς υπουργός Θ. Σκυλακάκης
Ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρ. Σταϊκούρας και ο αναπληρωτή­ς υπουργός Θ. Σκυλακάκης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece