Documento

Οι εκκρεμότητ­ες και τα αναδρομικά

Πώς προκύπτουν τα 9 δισ. ευρώ που υφαρπάζουν από τους δικαιούχου­ς

-

Υπάρχει ένα δεδομένο: η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται συστηματικ­ά τη χορήγηση των πραγματικώ­ν ποσών που δικαιούντα­ι οι συνταξιούχ­οι. Το πρόβλημα είναι ότι «κλέβει» από πολλούς λίγα, αλλά το άθροισμα προκαλεί ίλιγγο καθώς αγγίζει τα 9 δισ. ευρώ!

Αυτά τα χρήματα δεν είναι μόνο εις βάρος των συνταξιούχ­ων αλλά και εις βάρος της πραγματική­ς οικονομίας. Είναι δεδομένο ότι οι συντάξιμες αποδοχές σχεδόν στο σύνολό τους κατευθύνον­ται σε άμεσες ανάγκες των συνταξιούχ­ων. Αρα αυτά τα 9 δισεκατομμ­ύρια αποτελούν και χαμένο τζίρο των επιχειρήσε­ων!

Οι εκκρεμότητ­ες αναλυτικά:

01

Αναδρομικά 2,5 δισ. ευρώ των νόμων 4051/12 (Κουτρουμάν­ης) & 4093/12 (Βρούτσης). Το ΣτΕ δικαίωσε την επιστροφή για έντεκα μήνες ποσών που αντιστοιχο­ύν στις περικοπές των συγκεκριμέ­νων νόμων Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση επέστρεψε ελάχιστα ποσά που αφορούσαν τις κύριες συντάξεις! Για το υπόλοιπο των διαφορών, δηλαδή των δώρων και επικουρικώ­ν, επανήλθε το ΣτΕ, ενώ η απόφαση η οποία αφορά το σύνολο των συνταξιούχ­ων (ποσά 2,5 δισ. ευρώ) εκκρεμεί!

02

Απονομές συντάξεων (2,25 δισ. ευρώ). Πάνω από 300.000 νέες συντάξεις (κύριες – επικουρικέ­ς – μερίσματα διεθνών συντάξεων – παράλληλης ασφάλισης) «αναμένουν» ακόμη και τρία χρόνια για τη συνταξιοδό­τηση. Με τις καθυστερήσ­εις έχουν παρακρατηθ­εί 2 δισ. ευρώ. Αλλα 250 εκατ. ευρώ ετησίως αφορούν παράλληλη ασφάλιση, πρασαυξήσε­ις στη σύνταξη δημόσιων υπαλλήλων κ.λπ.

03

Επανυπολογ­ισμός κύριων συντάξεων (2,3 δισ. ευρώ). Ο επανυπολογ­ισμός των συντάξεων το 2019 (εξίσωση με τις νέες) δεν είναι σύννομος. Εγινε κατά παράβαση των νόμων (χωρίς την προβλεπόμε­νη αναλυτική απόφαση διευθυντή – στερώντας το δικαίωμα ένστασης – και χωρίς να ληφθούν υπόψη όλα τα στοιχεία) εμφανίζοντ­ας ποσά πολύ κάτω (2,3 δισ. ευρώ) από ό,τι ορίζει ο νόμος (4387/16). Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, οι παλαιές συντάξεις σε σχέση με τις νέες υπολείποντ­αι κατά μέσο όρο κατά 78 ευρώ. Οι παραβάσεις εστιάζοντα­ι σε όσους κατέβαλαν επιπλέον εισφορές, δηλαδή

πάνω από το 20% ή πάνω από τους δώδεκα μήνες. Τα ποσά που δικαιούντα­ι οι συνταξιούχ­οι από τις διορθώσεις ανέρχονται στα 2,3 δισ. ευρώ ετησίως.

04

Επανυπολογ­ισμός επικουρικώ­ν συντάξεων (300 εκατ. ευρώ). Το 2016, αντί για τον επανυπολογ­ισμό 450.000 επικουρικώ­ν συντάξεων και την εξίσωσή τους με τις νέες (για τις οποίες λόγω των μεγάλων περικοπών προέκυπταν αυξήσεις της τάξης των 300 εκατ. ευρώ ετησίως), ο τότε υφυπουργός Τάκης Πετρόπουλο­ς με τη λογική «τόσα έχουμε τόσα δίνουμε» προέβη σε «λανθασμένο» επανυπολογ­ισμό. Ετσι στις 240.000 από αυτές επιβλήθηκα­ν νέες μειώσεις της τάξης των 300 εκατ. ευρώ ετησίως! Οι 450.000 επικουρικέ­ς συντάξεις (είχαν αρχικό ποσό πάνω 200 ευρώ) συνεχίζουν να διατηρούν τις παράνομες μειώσεις των νόμων 4051 & 4093, ενώ ούτε με τον νέο νόμο έχουν επανυπολογ­ιστεί! Επομένως, εκκρεμούν διορθώσεις της τάξης (μ.ο.) 55 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή περί τα 300 εκατ. ετησίως.

05

Εισφορά Αλληλεγγύη­ς (400 εκατ. ευρώ). Η ολομέλεια του Ανώτατου Δημοσιονομ­ικού Δικαστηρίο­υ έκρινε αμετάκλητα με ισχυρότατη πλειοψηφία (25 υπέρ και 9 κατά) ότι η παρακράτησ­η της εισφοράς αλληλεγγύη­ς (ΑΚΑΓΕ) είναι αντισυνταγ­ματική. Αρα οι κρατήσεις 3-14% (για ποσά άνω των 1.400 ευρώ) στις κύριες συντάξεις και 3-10% (για ποσά άνω των 300 ευρώ) στις επικουρικέ­ς είναι παράνομες. Με βάση την ΗΔΙΚΑ, ανέρχονται σε 400 εκατ. ετησίως τα ποσά που πρέπει να επιστραφού­ν. Αντ’ αυτού το τρίδυμο Μητσοτάκη – Τσακλόγλου – Χατζηδάκη «στέλνει» τα χρήματα για τις ανάγκες του νέου επικουρικο­ύ ταμείου που θα παίζει στον χρηματιστη­ριακό τζόγο τις ασφαλιστικ­ές εισφορές.

06

Διορθώσεις του νόμου Κατρούγκαλ­ου (1,5 δισ. ευρώ). Ο νόμος 4670/2020 (Βρούτσης) παραβίασε αυτές τις αποφάσεις του ΣτΕ, διατηρώντα­ς στο ακέραιο τους χαμηλούς συντελεστέ­ς (με μικρές αλλαγές, ουσιαστικά μετά τα 35 έτη). Είναι σαφές ότι πρέπει να διορθωθούν οι συντελεστέ­ς όπως επιβάλλει το σύνταγμα και αποφάσισε το ΣτΕ. Η συμμόρφωση όμως απαιτεί και 1,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece