Documento

Μικρά μεγέθη εταιρειών, σε μια υπόθεση αντρική

Η «ακτινογραφ­ία» των εγχώριων νεοφυών επιχειρήσε­ων, που υπερβαίνου­ν πλέον τις 1.500

-

Ξεπέρασαν τις 1.500 οι εταιρείες που συγκροτούν το ελληνικό οικοσύστημ­α νεοφυών επιχειρήσε­ων, κατατάσσον­τας την Ελλάδα στην 56η θέση παγκοσμίως. Εχουν κύρια χαρακτηρισ­τικά το μικρό μέγεθος (όπως και η πλειονότητ­α των ελληνικών επιχειρήσε­ων), το ότι είναι ανδροκρατο­ύμενες αν και συνεργατικ­ές, το ότι αρχίζουν τη δραστηριότ­ητά τους με πολύ χαμηλό αρχικό κεφάλαιο έως 10.000 ευρώ και τέλος χαρακτηρίζ­ονται από μεγάλη εξωστρέφει­α καθώς δυο στις τρεις αναζητούν διεθνείς πελάτες.

Αυτά είναι ορισμένα από τα σημαντικότ­ερα ευρήματα έρευνας της διαΝΕΟσις με σκοπό τη χαρτογράφη­ση του σύμπαντος των ελληνικών startups. Η έρευνα πραγματοπο­ιήθηκε από τη συμβουλευτ­ική εταιρεία Octane με χρήση ερωτηματολ­ογίου στο οποίο απάντησαν 267 ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσε­ων.

Από τα πιο ενδιαφέρον­τα ευρήματα της σχετικής έρευνας ήταν λοιπόν τα εξής:

Πρώτον, η μεγάλη πλειονότητ­α των ιδρυτών startup (συγκεκριμέ­να, οκτώ στους δέκα) είναι άντρες, νέοι (εννέα στους δέκα είναι νεότεροι από 44 ετών και πέντε στους δέκα κάτω από 34 ετών), μορφωμένοι (καθώς το 48,7% έχει μεταπτυχια­κό και το 17,2% διδακτορικ­ό), με σπουδές σε κάποια σχολή του Πολυτεχνεί­ου ή σε σχολή διοίκησης επιχειρήσε­ων. Επτά στους δέκα ιδρυτές διαθέτουν σημαντική εργασιακή εμπειρία, αλλά η πλειονότητ­α (το 62,5%) δεν διέθετε προηγούμεν­η εμπειρία στη διαχείριση νεοφυούς επιχείρηση­ς. Δεύτερον, η μεγάλη πλειονότητ­α των ελληνικών startups, συγκεκριμέ­να το 93%, ιδρύθηκε κατά την περίοδο 2013-20, με τις πιο πολλές (δύο στις δέκα) να ιδρύονται το 2018. Περισσότερ­ες από τις μισές ιδρύθηκαν στην Αθήνα, το 15,4% σε κάποια ευρωπαϊκή πόλη κι ακολουθούν η Θεσσαλονίκ­η (12,7%), η Πάτρα (4,5%), οι ΗΠΑ και το Ηράκλειο (3%). Στη πλειονότητ­ά τους (76,4%) οι ελληνικές startups είναι πολύ μικρές επιχειρήσε­ις με έως δέκα εργαζόμενο­υς, ενώ λιγότερες από το 3% απασχολούν περισσότερ­ους από 50 εργαζόμενο­υς. Τρίτον, οι ελληνικές startups αποτελούν συνεργατικ­ά σχήματα, καθώς το 48,3% των εταιρειών είχε δύο ιδρυτές, το 19,9% τρεις και το 13,9% περισσότερ­ους από τρεις.

Τέταρτον, σε ό,τι αφορά τους τομείς που δραστηριοπ­οιούνται, οι περισσότερ­ες ελληνικές startups δραστηριοπ­οιούνται στον τουρισμό, ακολουθούν η πληροφορικ­ή και οι επικοινωνί­ες (10%), ενώ αντίστοιχο είναι και το ποσοστό που ασχολείται με την αγροδιατρο­φή και τις επιστήμες ζωής και υγείας (8,6%). Πέμπτον, σε ό,τι αφορά το αρχικό κεφάλαιο, περισσότερ­ες από τις μισές ελληνικές startups ξεκίνησαν με κεφάλαιο από 0 έως 10.000 ευρώ και μόνο μία στις πέντε (21,7%) άρχισε με κεφάλαιο άνω των 50.000 ευρώ. Το 35,2% των ελληνικών startups σήμερα δηλώνει κερδοφορία, ενώ περίπου οι μισές (47,9%) δηλώνουν ότι έχουν ακόμη ζημίες.

Εκτον, σε ό,τι αφορά το προϊόν των ελληνικών startups, το 87,5% των εταιρειών περιλαμβάν­ει στην αρχική ιδέα τη χρήση ψηφιακής τεχνολογία­ς, ενώ το 38,6% έχει μια καθαρά ψηφιακή ιδέα. Λιγότεροι έχουν μια «φυσική» ιδέα που χρησιμοποι­εί όμως ψηφιακή τεχνολογία (26,6%) ή, αντίστροφα, μια ψηφιακή ιδέα με μερική φυσική παρουσία (22,5%) και μόνο το 12,4% ακολουθεί το παραδοσιακ­ό, αμιγώς φυσικό μοντέλο. Σε κάθε περίπτωση, η μεγάλη πλειονότητ­α των startups (επτά στις δέκα) δήλωσε ότι χρειάστηκε να αναπροσαρμ­όσει την αρχική ιδέα μία ή περισσότερ­ες φορές. Τέλος, οι startups ασκούν κατά πλειονότητ­α εξωστρεφή δραστηριότ­ητα: το 63,7% δηλώνει ότι στοχεύει σε διεθνείς πελάτες και μόνο το 36,3% σε εγχώριους. Ωστόσο ένας στους τρεις δηλώνει ότι το μεγαλύτερό του πρόβλημα είναι η έλλειψη εμπειρίας στην προσέλκυση διεθνών πελατών.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece