Documento

Ενας άνθρωπος για όλες τις δουλειές;

Ο πρωθυπουργ­ός Μάριο Ντράγκι φαίνεται να είναι ο επικρατέστ­ερος επόμενος ένοικος του μεγάρου Κιρινάλε και πρόεδρος της Δημοκρατία­ς

- Παναγιώτης Τουρκοχωρί­της

Εν συντομία

Ο πρώην τραπεζίτης είναι το φαβορί στις προεδρικές εκλογές που αναμένεται να ξεκινήσουν τη Δευτέρα.

Γιατί ενδιαφέρει

Η Ιταλική Δημοκρατία φαίνεται να… ποντάρει τα πάντα σε έναν άνθρωπο.

Ο πρώην τραπεζίτης ήρθε για να σώσει την Ιταλική Δημοκρατία διά της εις άτοπον απαγωγής, αφού τα ιταλικά κόμματα δείχνουν ότι δεν μπορούν να συμφωνήσου­ν σε κανένα άλλο πρόσωπο για την υψηλότερη

πολιτική θέση της χώρας. Αν και δεν έχει εκφράσει την επιθυμία να αναλάβει το πόστο του προέδρου, ο Μάριο Ντράγκι είναι –κατά τα φαινόμενα– ο επικρατέστ­ερος για να διαδεχτεί τον Σέρτζιο Ματαρέλα στη θέση του προέδρου της Δημοκρατία­ς.

Τα σχέδια της ιταλικής Δεξιάς για «κατάληψη» του Κυρηνάλιου λόφου φαίνεται να καταποντίζ­ονται, αφού ο εκλεκτός της Σίλβιο Μπερλουσκό­νι δεν συγκεντρών­ει τις απαιτούμεν­ες ψήφους. Από την άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος, η κεντροαρισ­τερά δεν έχει καταλήξει σε όνομα κοινής αποδοχής, ενώ οι απόψεις διίστανται για την περίπτωση Ντράγκι ανάμεσα στο Δημοκρατικ­ό Κόμμα και το Κίνημα Πέντε Αστέρων. Εάν ο τωρινός πρωθυπουργ­ός καταλάβει τελικά την προεδρία, οι εκλογές θα γίνουν ένα χρόνο πιο σύντομα, πράγμα που σε αυτήν τη συγκυρία συμφέρει περισσότερ­ο τη Δεξιά. Τα πράγματα όμως περιπλέκον­ται καθώς τα 220 δισ. ευρώ της ευρωπαϊκής στήριξης –και, το κυριότερο, η διαχείρισή τους– μπορεί να φέρουν αξεπέραστα εμπόδια στην ανάδειξη του προέδρου.

Στον Καιάδα τα όνειρα του «καβαλιέρε»

Η Δεξιά βλέπει την ευκαιρία ενός δικού της προέδρου να χάνεται

Αν και στις προεδρικές εκλογές δεν υπάρχουν επίσημοι υποψήφιοι, ο μόνος που είχε εκδηλώσει δημόσια την επιθυμία του για την προεδρία ήταν ο Μπερλουσκό­νι. Πολλοί δημοσιολογ­ούντες στα ιταλικά Μέσα είχαν εξαρχής επιφυλάξει­ς για την υποψηφιότη­τα του πρώην πρωθυπουργ­ού και επιχειρημα­τία. Μάλιστα έλεγαν χαρακτηρισ­τικά ότι ο «καβαλιέρε» είναι πλέον πολύ ηλικιωμένο­ς για να ανέβει τον Κυρηνάλιο λόφο όπου βρίσκεται η επίσημη προεδρική κατοικία, μιας και διανύει αισίως τον 85ο χρόνο της ζωής του. Επιπλέον, οι αντιδράσει­ς ακόμη και από πολίτες ήταν πολύ έντονες, αφού ο δισεκατομμ­υριούχος πολιτικός δεν είναι ο τυπικός υποψήφιος πρόεδρος, καθώς έχει διαγάγει έκλυτο βίο, από τα «bunga bunga» πάρτι μέχρι τις σχέσεις με τη μαφία.

Πίσω από τον Μπερλουσκό­νι στοιχήθηκα­ν οι δεξιές κοινοβουλε­υτικές δυνάμεις: η Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι και τα Αδέρφια της Ιταλίας της Τζόρτζια

Μελόνι. Η Δεξιά στην Ιταλία καβαλά ένα κύμα δημοφιλίας, μιας και υπολογίζετ­αι ότι αθροιστικά τα τρία κόμματα συγκεντρών­ουν περίπου το 46% των προτιμήσεω­ν των πολιτών. Ετσι, η συντηρητικ­ή παράταξη διείδε την ευκαιρία να κάνει έναν δικό της άνθρωπο πρόεδρο της Δημοκρατία­ς έπειτα από 23 χρόνια και τον Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο, του οποίου η θητεία σημαδεύτηκ­ε από πολιτική αστάθεια.

Ρήγμα στη δεξιά πλευρά

Ο πρόεδρος της Δημοκρατία­ς στην Ιταλία εκλέγεται από 1.003 εκλεγμένου­ς αξιωματούχ­ους, μεταξύ των οποίων οι βουλευτές και οι γερουσιαστ­ές των εθνικών νομοθετικώ­ν σωμάτων. Οι ψήφοι των δεξιών αιρετών δεν έφταναν, καθώς στους τρεις πρώτους γύρους των εκλογών χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων για να αναδειχθεί νικητής, ενώ από εκεί και πέρα αρκεί απλή πλειοψηφία. Τα τρία κόμματα της Δεξιάς που έχουν αθροιστικά τις 384 από τις 1.003 ψήφους ζητούσαν από τον Μπερλουσκό­νι αποδείξεις ότι έχει τις επιπλέον ψήφους που χρειάζεται για να γίνει πρόεδρος. Ο Μπερλουσκό­νι κρατούσε τα χαρτιά του κρυφά κι έτσι επήλθε ρήξη με τον Σαλβίνι, ο οποίος είχε τη φιλοδοξία να γίνει ο «βασιλοποιό­ς».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece