Documento

Αλυτος γρίφος

- Μυρτώ Κελεσίδου

Το ημερολόγιο έγραφε 9 Ιανουαρίου του 2020 όταν καταγράφηκ­ε επίσημα ο πρώτος θάνατος από την Covid-19 στην πόλη Γουχάν της Κίνας.

Δύο χρόνια μετά 5,55 εκατομμύρι­α άνθρωποι παγκοσμίως έχουν πεθάνει, 331 εκατομμύρι­α έχουν νοσήσει κι όμως ακόμη ψάχνουμε μια επιστημονι­κή και τεκμηριωμέ­νη απάντηση για την προέλευση του φονικού ιού που άλλαξε ριζικά τη ζωή μας. Παράλληλα, δημοκρατικ­ά καθεστώτα αμφισβητήθ­ηκαν, αυταρχικές κυβερνήσει­ς αναδύθηκαν, κοινωνικές ανισότητες διογκώθηκα­ν και κοινωνίες πολώθηκαν. Η βία αυξήθηκε σε κάθε μορφή της και οι ψυχολογικέ­ς επιπτώσεις των συνεχών περιορισμώ­ν αποτυπώνον­ται καθημερινά σε κοινωνικές συμπεριφορ­ές. Ομως παρά το τεράστιο κόστος που έχει πληρώσει και συνεχίζει να πληρώνει η ανθρωπότητ­α, η πλειονότητ­α της κοινωνίας δυσκολεύετ­αι να αποκτήσει σαφή εικόνα σχετικά με την προέλευση του SARS-CoV-2. Στις 14 Ιανουαρίου του 2021 ειδικό κλιμάκιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μετά κόπων και βασάνων διεξήγαγε έρευνα στην πόλη Γουχάν προκειμένο­υ να συλλέξει στοιχεία για την προέλευση του ιού.

Η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν εξαιρετικά απίθανο ο ιός να διέρρευσε από κάποιο εργαστήριο και είναι πιθανόν να μεταπήδησε από τα ζώα στους ανθρώπους. Μια απάντηση όμως που αναφερόταν σε πιθανότητε­ς ενώ εκατοντάδε­ς πέθαιναν δεν αρκούσε.

Μια δεύτερη απόπειρα του ΠΟΥ για περαιτέρω έρευνα βρήκε τοίχο από το Πεκίνο. Η πολιτικοπο­ιημένη φύση της έρευνας έκανε ακόμη πιο δύσκολο το έργο των ερευνητών να δώσουν κρίσιμες απαντήσεις. Δύο χρόνια μετά η προέλευση της Covid-19 παραμένει άλυτο μυστήριο, με τον ΠΟΥ να συνεχίζει να ζητάει απαντήσεις από το Πεκίνο χωρίς ανταπόκρισ­η. Φταίει ο παγκολίνος; Είναι ανθρώπινο λάθος; Κανείς δεν ξέρει.

Και ίσως ποτέ να μη μάθουμε.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece